Te rury PE są wystarczająco sztywne i giętkie by zrobić z nich niski tunel do arbuzów bez żadnych prętów? Myślałem o rurach PCV, castoramie po około 8zł za 3 metry tylko nie wiem czy ich nie złamie przy wyginaniu.bobiczek pisze:Mój tak wykonałem, właśnie z tych niebieskich PP.rolnik90 pisze: Stosował ktoś z was takie rury niebieskie co się wodę nimi prowadzi oznaczenie maja chyba PE ?
https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 6#p4602896
Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)
Re: Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)
Na YT - "wielki tunel za 800zł". Powinno to większość obaw rozwiać i na większość pytań odpowiedzieć. Modyfikacje oczywiście jak najbardziej dopuszczalne. Można też zerknąć na OYR - tam jest dodatkowo wzmocniony drewnem tunel z półkami itp. Można się w ten sposób bawić. Proszę traktować to jak majsterkowanie.
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Między folie ze 2-3 warstwy folii babelkowej o drobnych bąbelkach, wtedy to zacznie mieć izolacyjność.berthold61 pisze:A ma jakiś sens robić tunel z podwójną folią ? czyli jedna i 2cm nad nią druga czy to raczej fanaberie ?
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- DOOOMINO
- 10p - Początkujący
- Od: 1 cze 2008, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szklarnia pokryta folią ;-)
Witam chcę zrobić szklarnię 3 x 6 metra o konstrukcji drewnianej pokrytej folią. Ściany chcę zrobić z kantówki 50x100 mm. Wpadłem na pomysł żeby pokryć folią od wewnątrz i od zewnątrz. Powstanie taka poduszka powietrzna 10 cm powinno to moim zdaniem podnieść temperaturę w środku, ale czy nie będzie za ciemno?
Czyli moje pytania.:
1. Czy temperatura wzrośnie przy takiej podwójnej folii.
2. Czy nie będzie za mało światła.
3 I czy w ogóle to ma sens ;-)
Czyli moje pytania.:
1. Czy temperatura wzrośnie przy takiej podwójnej folii.
2. Czy nie będzie za mało światła.
3 I czy w ogóle to ma sens ;-)
DOOOMINO
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Re: Szklarnia pokryta folią ;-)
Najbardziej izolują folię jak są około 2 do 5 cm od siebie, wówczas nie ma takiej cyrkulacji powietrza między nimi, że nie ma takiego dużego wychładzania. Może lepiej czasowe podwieszanie dodatkowej folii wewnątrz i w razie potrzeby mieć możliwość zdjęcia jej.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- DOOOMINO
- 10p - Początkujący
- Od: 1 cze 2008, o 00:33
Re: Szklarnia pokryta folią ;-)
Faktycznie nie pomyślałem że przy dużej odległości foli może być za duża cyrkulacja powietrza.
DOOOMINO
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24

Swój stary tunel ociepliłam od wewnątrz folią bąbelkową. Boki przypięłam do konstrukcji klipami biurowymi 5 cm, a góra mieszana - część przypięta, jak boki, a część cieńszej, starej folii bąbelkowej włożona między konstrukcją a folią.
Trochę cieplej chyba

Pozdrawiam Eugenia
-
- 200p
- Od: 19 maja 2015, o 16:57
Polecacie jakiś tunel 6x3m? Chodzi mi o gotowe konstrukcje, które można zakupić z internetu. Najważniejsze żeby taki tunel nie rozpadł się przy pierwszym, większym wietrze 

-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
Nie polecam tunelu foliowego z zieloną lub białą siatką zbrojoną, folia wytrzymała sezon przy próbie reklamacji otrzymałem informację że "nieodpowiednio przechowywałem folię tunrelową". Na pytanie skąd wiedzą w jakich warunkach była przetrzymywana nawet nie odpowiedzieli. Ale z czystym sumieniem polecam ten z plastikowymi rurkami jest odrobinę droższy ale stoi u mnie już 4 rok z rzędu (a kupiłem jako używany).
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Musiałeś trafić na trefny egzemplarz. Mój namiot 2,5x4 m z białą siatką rozpadł się pod koniec trzeciego sezonu, przy czym na zimę nie ściągałam folii. Teraz kupiłam nową folię i zobaczymy ile wytrzyma, tylko za późno zorientowałam się, że pojawiła się wersja folii z drzwiami po obu końcach, no cóż następna będzie z podwójnymi drzwiami. Generalnie to kupiłam ten foliak po to żeby mieć metalowy stelaż, ale jakoś nie chciało mi się go dostosowywać do obciągnięcia folią z metra więc poszłam na łatwiznę. Ta gotowa folia nie jest idealna, okienka z rzepami właściwie zbędne, gromadzi się w nich tylko brud, drzwi na zamek wygodne tylko jak jest sucho, poza tym trzeba bardzo dokładnie wypoziomować konstrukcję żeby dało się naciągnąć folię bez uszkodzeń i żeby zamki ładnie chodziły. No ale było tanio coś ok 300 zł w promocji. Teraz za folię dałam 200 zł.
Dorota
-
Mój tunel kupiłem 6 lat temu od tamtej pory już 4 folia więc nie jest to jednostkowy przypadek. Moja folia co prawda jest zielona, w tym roku nie kupuje tej od producenta za ponad 300 zł. Tylko kupuję zwykłą folię za 70 zł i też będzie się sprawdzać.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój tunel z zieloną siatka 6x3 okna po bokach - masakra, zamki chyba po ok.4 miesiach już nie działały, okienka miały chyba centymetrową taśme samoprzylepna też do niczego, w drugim sezonie to już folia się rozłaziła. Producent podobnie powiedział: widać coś z montazem, nieodpowiedznie przechowywanie itd.
Miałam tunel zrobiony z desek zwykły, folia na metry i był 6 sezonów, zachciało mi się wymiany no to mam.
Obecnie stawiamy z drzewa /nie znam nazewnictwa desek, słupków/ kupię folię na metry i ok., żadnych gotowców.
Miałam tunel zrobiony z desek zwykły, folia na metry i był 6 sezonów, zachciało mi się wymiany no to mam.
Obecnie stawiamy z drzewa /nie znam nazewnictwa desek, słupków/ kupię folię na metry i ok., żadnych gotowców.
-
Faktycznie był trefny a co powiesz @Tara też trafiła trefny egzemplarz zupełnie jak ja i zupełnie jak u mnie były problemy z reklamacją?Dorcinda pisze:Musiałeś trafić na trefny egzemplarz.
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Jedno co mogę w temacie małych tuneli powiedzieć z czystym sumieniem, to polecić wyroby z butimex.com.pl
Właściciel to uczciwy człowiek i mówi tak jak jest, potrafi doradzić, nie naciąga na dodatkowe koszty. reszta to już Wasza decyzja

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
@marcinbb - no to ja dorzucę się do listy
po roku zamki nie trzymały, a po drugim między sznurkami wzmacniającymi kwadratowe pola były jak sitko
Ten typ tak ma, nie ma co się nad tym rozwodzić, to tani wyrób foliopodobny ... na YT "w szumilesie" też problemy. Normalny stelaż + normalna folia i jest na lata. Zwykła niebieska potrafiła wytrzymać 3 lata albo i dłużej. Ciekaw jestem ile jest w stanie fioletowa (uv6) wytrzymać i gdzie jest "sweet spot".