Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu, fajnych gości miałaś w karmniku :uszy u mnie też tylko słonecznik ma powodzenie, no może jeszcze orzechy. Miałam trochę starszych, z poprzedniego roku, wystarczyło tylko zgnieść łupinę i głodomory już sobie poradziły ;:306
Ale masz okazałą kepę ciemiernika ;:202 jak zakwitnie to będzie cudo ;:215
Dobrego tygodnia Soniu, zdrówka ;:167
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej Soniu, ja też zaglądam, czekajmy spokojnie na wiosnę.
Jeszcze się narobimy. :wit
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hej Soniu:)

Piękna wiosna u Ciebie, ranniki mnie rozczulają, małe słoneczka ;:3
Krokusy i u mnie szczypiorki już mają, jeden nawet kolor pokazał ;:oj
A co tam u Ciebie te kreciki szukały? Trochę pracy Cię czeka, aby to naprawić 8-)
Tulipany w donicach to dobry pomysł, szybciej można cieszyć się nimi ;:215
Zdjęcie z ptakami na drzewie no rewelacja, ale pogaduchy sobie urządzają i pewnie masz ptasi koncert ;:63

Buziaki ;:3
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dziękuję za zaglądanie do mojego ogrodu. ;:196 ;:180
Będę oprócz spodni i samochodów, kupować różowe sukienki i lalki. ;:167 :)

Słońce zmotywowało mnie do sprzątania w ogrodzie. Przycięłam hakone i ostnice. Ostnic trochę mi było żal, ponieważ pod śniegiem przeżyły z zielonymi źdźbłami. ;:174

Kupiłam w grudniu karpy piwonii i wywiozłam do zaprzyjaźnionej piwnicy. Jak zaczęły wypuszczać pędy wsadziłam do donic, a teraz przywiozłam do zimnego garażu, strasznie się wyciągnęły w ciemnej piwnicy. Nie mam doświadczeń z piwoniami, na razie nie wsadzę, bo nie zahartowane i rabata synowej nie gotowa. ;:222

Obrazek

Śnieg stopniał i wszystkie czosnki, którym było ciepło pod nim, już się śpieszą. ;:oj

Obrazek

Seba ranniki pięknie się rozsiewają, codziennie widać więcej zielonych maluszków. :tan
Z jednej rabaty muszę po kwitnieniu wykopać, ponieważ rozrastająca się runianka zagłusza je.
M kretowiskami jest załamany, czeka go dodatkowa praca.

Obrazek

Violu na moich piaskach gleba szybko wysycha, więc mogłam trochę pozaglądać w różne zakątki ogrodu. :) Prognozy jeszcze straszą przymrozkami, więc za bardzo nie czyszczę rabat.

Obrazek

Ewelinko moje dzieciaki szalały dwa weekendy w śniegu. Trudno było zapędzić do domu, choć ubrania zmoczone dokumentnie. ;:173
Irysy jakoś świetnie się u mnie mnożą. Latem wiele wykopałam. Część oddałam, a pozostałe w większości posadziłam w donicach i koszykach. Mam nadzieję, że Ciebie też pocieszą kolorami.

Obrazek

Małgosiu moja znajoma ogrodniczka tnie wcześnie hortensje, ponieważ szkoda później wycinać pędów, w które już roślina wpuściła soki. ;:108 Dlatego od lat tnę jak tylko pogoda pozwala.
Nie wiem czego krety szukają, pewnie dżdżownic, bo pędraków w trawniku na razie nie ma.

Obrazek

Dorotko przycięłam już wszystkie hortensje, sucha aura mnie zmobilizowała.
Ranników coraz więcej kwitnie, jeszcze tylko na cienistej rabacie w pąkach.
Takich ciemierników mam trzy, ale były przysypane dużą ilością śniegu, więc jeszcze kilka ciepłych dni potrzebują, żeby rozwinąć pąki. ;:65
Ptaki już zasiedlają budki, więc coraz inne gatunki pojawiają się w karmniku, choć szczygły nadal rządzą. :D

Obrazek

Aniu nyna76 mnie słońce tak napędza do działania, że muszę choć dwie godziny posiedzieć w ogrodzie.
Mam w tym roku trzy ogrody, muszę u siebie się pośpieszyć. :roll:

Obrazek

Aniu Annes 77 nawet nie wiedziałam, że ranniki tak mnie zauroczą. ;:215 Co roku ich więcej, a dostałam kilka cebulek trzy lata temu.
Tulipany pod ciepłą ścianą mają już 20 centymetrów. Oby nie było dużych przymrozków, bo musiałabym znowu wnosić do garażu. ;:202
Ptaków coraz więcej się pojawia i już gody zaczęły. Budki lęgowe okupują i śpiewają od rana.

Obrazek
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Soniu piwonie lubią zimno - im mróz nie straszny. Ja kupowałem malutkie kłącza piwonii w listopadzie, sadziłem je do donic w torfie i stoją sobie w ogrodzie.
Ostanio sprawdzałem i żyją :) Teraz gdy są już tak duże musisz je przetrzymać do cieplejszej pogody bo mogą paść.
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Soniu szkoda, że piwonii po zakupie nie wsadziłaś do gruntu.Ja teraz sadziłam w listopadzie, ale w 2019 też sadziłam pod koniec grudnia i w ubiegłym sezonie kwitły.Chyba że ziemia była zamarznięta, to nie było innego wyjścia :wink:
Z kretowiskami w tym sezonie u mnie to samo, zupełnie się załamałam co zobaczyłam. ;:145
Ranniki cudowne ;:180 ja posadziłam dopiero na jesieni, ale jeszcze ich nie widać ;:306
Pozdrawiam cieplutko i życzę ;:3 ;:79 ;:79
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Ranniki uwielbiam, dla mnie to chyba najbardziej urocze zwiastuny wiosny (na równi z przebiśniegami :wink:) Także super, że się Tobie rozsiewają - widocznie pasuje im u Ciebie.
Jeśli masz w dzień temperatury powyżej zera to piwonię wystawiaj choć na dzień. Najlepiej byłoby dać ją do jakiegoś tunelu lub szklarni żeby się nie wyciągnęła bardziej. Rzeczywiście rosnącym piwoniom nie straszne są kilkustopniowe mrozy - ale te Twoje są zbyt wyciągnięte. Moje piwonie w tunelu powoli rozkładają liście - a w nocy mam do -5 stopni, im to nie szkodzi. I chyba od razy zrobiłbym podpory dopóki te pędy się nie usztywnią. Ale z pozytywów widać, że kupiłaś ładne karpy, bardzo dużo pędów wypuściły :)
Współczuję kreta - oby udało się go przegnać.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, przede wszystkim gratuluję wnusi. ;:433 ;:433
Tak pięknie zakwitły Ci ranniki ;:215 A moje jeszcze czekają, tak raportuje M, ale on widzi tylko duże kwiaty z daleka widoczne. ;:306
Nie mogę jechać na działkę, bo mi żal Misię samą zostawić. ;:174
W Twoim ogrodzie już bardzo widoczne są zwiastuny wiosenne. Mam nadzieję, że nic już im nie zaszkodzi. Zapowiadają nawet dość duże nocne mrozy, u mnie nawet -9*. ;:218
A kretowiska podobno i moją działkę zdobią. ;:145

Pozdrawiam cieplutko. ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Sporo już krokusów u ciebie kwitnie. Na moich jeszcze nawet koloru nie widać. Hortensje przycinałam dotychczas w dniach, gdy kwitły krokusy, ale teraz podobnie jak Ty mam już przycięte. Ale i tak podchodzę do nich kilka razy i zawsze coś utnę - za każdym razem coraz grubsze pędy.
Obecności kreta współczuję, no ale z drugiej strony wyjada on opuchlaki z ziemi.
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Gratuluję zostania prawdziwą babcią, nie tylko żoną dziadka. Aż Ci zazdroszczę.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gratulacje ;:138 Mała różowa królewna ;:167 Niech się zdrowo chowa. Jakie rodzice wybrali imię?

Chociaż porodu w pandemii nie zazdroszczę.
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Będziesz nie tylko kupować lalki i sukienki, ale również pleść warkocze, pora zacząć się uczyć :tan Gratulacje ;:196
Żebym tylko nie zapeszyła, ale wysiana w poniedziałek rudbekia Cherry, właśnie wschodzi i jak na razie jest jej całkiem sporo. Zobaczymy ile się uchowa do pikowania. Tak ją lubię, że nawet kilka bardzo by mnie cieszyło. W tamtym roku jej nie siałam, ale dostałam od teścia kilka sadzonek i rosły niespodziewanie ładnie. Ranniki są super, u Ciebie to już rannikowa łączka zaczyna się robić. Już nie mogę się doczekać Twoich irysów żyłkowanych, pamiętam jak cudnie rosły w zeszłym roku ;:oj Mam zaledwie kilka sztuk, ale i tak jeszcze ich nawet nie widać.
Wcześnie wycinasz hortensje, ale teraz już rzeczywiście nic im raczej nie grozi. Lepiej teraz niż za późno, po co mają się wysilać na produkcję pąków, które zostaną wycięte. U mnie zrobiło się ponuro, dzisiaj wiał lodowaty wiatr, padał śnieg z deszczem i było bardzo zimno. Brrr, gdzie ta wiosna?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu :wit . Super wiadomość ;:138 . Teraz będziesz prawdziwą babcią a nie żoną dziadka :wink: . Chłopcy na pewno się cieszą i cała rodzina też. W Twoim ogrodzie piękna wiosna, masz sporo koloru już ;:138 . U mnie cebulowe jeszcze tak nie szaleją :;230 . Dzisiaj powrót zimy ale na szczęście śnieg już się topi. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Witaj Soniu :wit I ja przyłączę się do gratulacji z okazji zostania prawdziwą Babcią ;:167 niech maleństwo zdrowo rośnie na pociechę dla Rodziców i Dziadków ;:138
Piwonie spokojnie mogły zimować w ogrodzie. Kiedyś mi się zdarzyło, ze wiosną znalazłam przy kompoście jakąś zapomnianą małą karpę, która przeleżała tam całą zimę niczym nie przykryta i wyglądała jakby tyle co wykopana z ziemi.

Pozdrawiam ciepło ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Soniu
Ja również przyłączam się do gratulacji zostania Babcią.
Już widzę oczyma wyobraźni jak z wnuczką chodzisz do ogródka i razem uprawiacie roślinki
albo jak w kuchni pieczecie ciasteczka.
Roślinki ładniutkie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”