Ogród pod wierzbą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród pod wierzbą

Post »

Już ;:oj
Jak tylko pojawią się pierwsze wąsy po liściach właściwych, to od razu uszczknąć. A potem, to już według potrzeb. Jak nie uszczkniesz to będzie się mniej rozkrzewiła, a bardziej pójdzie do góry. Tak też może być ;:108 Skoro już wzeszła, to najgorsze za Tobą, możesz przestać się trząść, przynajmniej na razie ;:306 Zaczniesz znowu w maju, jak trzeba będzie posadzić ją do gruntu. Lepiej posadzić ją w pochmurny i niezbyt ciepły dzień, wtedy mniej odchoruje wysadzenie, bo że odchoruje, to raczej pewne. Jak zbyt zimno, to zmarznie, jak zbyt ciepło, to się przypali, w obu wypadkach zbordowieje ze złości :;230 Ranyśku, toż to jakiś lodowiec na biegunie ;:202
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marto, ależ miałaś śniegu ;:oj
Przebiśniegi i ranniki niesamowicie zakwitły i jak dużo ;:333 Napisałaś, że to pospolite. A jakąś nazwę mają? Chętnie bym kupiła, to w przyszłym roku też się nacieszę takimi widoczkami :)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Martusiu toż to nawet gdybym cały śnieg u siebie zebrała nie byłoby takich hałd ;:oj No to zima była na bogato, dlatego roślinki takie zadowolone ze zaraz kwiatki pokazały. Cóż wiadomo że wyższe rośliny ucierpiały pod takimi zwałowiskami śniegu .Teraz niech to wszystko powoli topnieje a sieweczki śliczne[bez uroku tfuuu] ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Tak, Marta, gliniane donice mam tylko jako osłonki. Może nie wszystkie ale te moje, choć stare, to zabierają bardzo wodę roślinom. Więcej musiałabym podlewać te donice niż w nich rośliny. ;:306
Lewizje mam w małych doniczkach, tak jak były kupione, tak są przez cały czas.
Piękne przebiśniegi.
I brawa dla kobei, super się zapowiada. ;:303
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Martuniu widzę śniegu jeszcze moc, ale i zwiastuny wiosny też już są ;:215
Przepiękne są Twoje siewki kobei, czy Ty je już czymś zasilasz? ;:333 Moje jakieś anemiczne, chyba robię coś nie tak ;:145
Przykro czytać, że masz straty, ale i u mnie też są.Najbardziej szkoda mi miłków zakupionych w sierpniu i przebiśniegów, które w zeszłym roku dostałam od fb znajomej o dobrym ;:167
Pozdrawiam cieplutko ;:3 ;:79 ;:79
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto wiem śniegu sporo, pierwsze zdjęcie pokazuje jak jest pięknie, wiem Ty się martwisz, a mnie się podoba, natura ładne widoki stworzyła. Masz niedaleko wiatraki, a ich praca nie jest zbyt głośna, czy one są prywatne, czy mieszkańcy z nich czerpią energię.
Marto młodych siewek maków jeszcze nie widać, stare u mnie powoli się gramolą, nie martw się jak coś to podeślę. Może dzisiejsze słoneczko, które ma wyjść jak mgła opadnie trochę osuszy Twoje rabatki. Głowa do góry ;:215
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu ja już nie chcę patrzeć na to białe ;:185 , niech już powoli ale robi się ciepło i zielono :D
Jak będziesz mogła to poproszę zbierz nasionka rannika i tak spróbuję, bo straciłam nadzieję :wink: Jak się ustabilizuje pogoda to ja o paru rzeczach pamiętam, ale nie wie czy wszystkie namierzę...szczególnie rutewkę.
Dzisiaj będzie ładny dzień więc trzeba ruszać w ogród, bo pracy jest ogrom właśnie ze starymi bylinami, których ja też nie wycinam, ale dzięki temu to młode ma ochronę. Pozdrawiam serdecznie ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Ale Wam przywaliło tego śniegu jak na biegunie.
Kobea już duża,ja jakoś jeszcze nigdy jej nie siałam,nie miała bym gdzie posadzić.
Miłego dnia.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Może i śniegu miałaś dużo więcej niż ja, ale wiosnę i tak masz szybciej ;:oj U Ciebie już łany przebiśniegów i ranników kwitną ;:138 Jestem pod wrażeniem kobei. Rośnie jak na drożdżach. Prymulki jedna ładniejsza od drugiej, pięknie kwitną. Niestety moje wszystkie zamarzły na balkonie i chyba już nic im życia nie przywróci. Strat na działce obawiam się jeszcze więcej, szczególnie wszystko to co rosło i zostało w donicach, których niczym nie zabezpieczyłam... No cóż...Pożyjemy zobaczymy ;:224
Z lekkim niedowierzaniem patrzyłam na zdjęcia z narcyzami. Jakie łany! Nigdy nie doczekałam takiej ilości pomimo, że wydałam sporo kasy na nie. Jakoś mnie nie lubią :( A może raczej nie mnie tylko mojej działki :wink:
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Martuś, mnie też te zlodowaciałe śniegi skojarzyły się z biegunem, dla nas ładnie to wygląda, ale nie dla Ciebie. ;:219
Najważniejsze, ze pierwsze zwiastuny Cię nie zawiodły i są ;:215 tak jak i u mnie, bo byłam dzisiaj podpatrzeć, ranniki i przebiśniegi. :tan
Kobea piękna, możesz uszczykiwać ze dwa, trzy razy kolejne przęsła, lub co drugie - dla rozkrzewienia. Ja tak robiłam z Tunbergią, czyli czarnooką Zuzanną. Można te uszczknięcia/takie większe/ sadzonkować, przynajmniej z Tunbergią się udawało. ;:108
Dziś mam piękną, słoneczną pogodę, czego i Tobie na cały tydzień życzę. ;:196 ;:3 ;:3
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Marciu witaj ;:167 :D ,ale miałaś dużo śniegu ,ale już z górki wiosna się wciska na działki ,a świadczą o tym min Twoje rozsady ;:333
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Iwonko, ;:196 , uszczknęłam natychmiast pięć sztuk, szósta jeszcze nie miała wąsa i może eksperymentalnie puszczę ją wolno, chyba, że zanadto się rozszaleje.
Mam jeszcze dwie siewki przesadzone w fazie kolanka i tak stoją w miejscu. Wniosek: jeśli rozsadzać, to dobrze wyrośnięte siewki, już z właściwymi liśćmi, u mnie, im większa była, tym szybciej rośnie. No to teraz luzik dwa i pół miesiąca ;:224
Nie, Iwonko, to nie biegun, to u nas, ale takie zaspy widziałam jak byłam jeszcze dzieckiem, zwały śniegu dwumetrowe!

Dorotko, ranniki i przebiśniegi pierwsze rozjaśniają pozimową szarzyznę w ogrodzie, dlatego warto je posadzić. U mnie właśnie kwitnie przebiśnieg woronowii, ma duże kwiatki i dość łatwo się rozmnaża. Tak samo jak przebiśnieg pospolity, który ma kwiatki o węższych płatkach, ale jak rozłoży skrzydełka w słoneczny dzień, też jest piękny. Jeszcze nie kwitnie, dopiero wylazł spod śniegu, bo rośnie od północy. Mam też elwessi i pełne, piękne, ale przyrosty u mnie prawie zerowe.
Rannik mój, to rannik zimowy, gatunek i rozrasta się i sieje mocno. Mam jeszcze wiosennego inaczej cylicyjskiego, ale ta zmora to u mnie słabiutko przyrasta i siewek prawie wcale.
Żeby się nie rozczarować, przygotuj im miejsce z ziemią liściastą i pod jakimś liściastym krzewem, gdzie nie będziesz zanadto sprzątać, a sukces murowany ;:196

Jadziu, sama byłam zdziwiona, że jeszcze tyle śniegu leży, choć pod dachem mam jeszcze sporą hałdę.
Wilgoci to mojemu ogrodowi nie brakuje, a od ciężaru śniegu, niektóre ciemierniki wypuściły pędy kwiatowe poziomo.
Coś czytałam o czerwonej wstążeczce, ale może wystarczy czerwona zakrętka od spryskiwacza, który stoi przy siewkach ;:306 ;:196

Beatko, dzięki ;:196 Kobeowym siewkom ciągle nagaduję, że mają być obsypane dzwoneczkami kwiatów do grudnia. Ciekawe czy mnie posłuchają ;:306
Jeszcze w sprawie lewizjii poproszę Cię o średnicę doniczki w centymetrach, bo ja kupowałam w tak maleńkiej doniczusi, najwyżej 5cm, że bałabym się o jej przetrwanie w niej ;:oj

Halinko, do domu jeszcze wracam po śniegu, a z drugiej strony wiosna ;:138
Kobee przesadziłam w ziemię do kwitnących, tylko pod korzonki dałam trochę tej do pikowania. Na razie niczym jej nie zasilałam, muszę jeszcze poczytać czym i kiedy :D

Dorotko, natura potrafi tworzyć cuda, ale wolę żeby tworzyła cudne kwiatki niż nawisy śnieżne. Tobie przydałaby się taka góra śniegu, topniejąca powoli przez całe lato. ;:306
Wiatraki zbudowała firma prywatna, a energia przez nie wytwarzana jest gdzieś przesyłana, my na tym skorzystaliśmy drogę asfaltową przez pola.
Widzę z okna trzy i czasem słychać ich szum w...piwnicy. Poza tym nie odczuwam ich obecności, ale jest grupa ludzi, którym szkodzą na wszystko!
Słońce świeci, ale zimny wiatr nie zachęca do pracy w ogrodzie. Albo u Ciebie cieplej, albo ja jestem leń. ;:196

Marysiu, zielonego coraz więcej, jest nadzieja :tan
Nasionka pozbieram oczywiście. Już od jakiegoś czasu staram się zebrać jak najwięcej nasion, bo nie chcę, żeby siały się w jednym miejscu.
Marysiu, ja też coś pamiętam, ale w stosownym czasie spiszemy się na pw. ;:196
Też wycinam badyle gdzie się da, mimo, że zapowiadają mrozy, ale wszystko rośnie i te suchary już przeszkadzają.

Danusiu, śniegu to ta zima nie żałowała!
Kobeę posiałam bez przekonania, że wzejdzie i niespodzianka ;:138 Jeszcze nigdy jej nie miałam, boję się, że jest dla niej zbyt wietrznie, ale będę ją testować w kilku miejscach, jeśli zechce dalej ładnie rosnąć.

Izuniu, ;:196 wiosenne kwitnienie powoli się rozkręca, mimo, że śniegu jeszcze mam sporo.
Kobea mnie też zaskakuje, to moje pierwsze doświadczenia z nią.
Straty niestety będą, ale trudno, będziemy sadzić coś nowego.
Wielu narcyzów już i u mnie nie ma, ale niektóre hodowane od nowa z malutkich cebulek, już zaczynają kwitnąć i ciągle dokupuję, to może kiedyś znowu będą łany?

Stasiu, super, że mogłaś odwiedzić swoją działeczkę, nawet już kwitnącą ;:138
Tunbergię miałam od Cebie dwa lata temu i praktykowałam ukorzenianie z powodzeniem, będę próbować tego samego z kobeą.
Słoneczko bardzo by się przydało nawet na dłużej ;:196

Bogusiu, :wit wiosna w ogrodzie już jest, tylko jak ją namówić żeby nie dała się zimie i została z ciepłym słoneczkiem, żeby z tymi rozsadami nie bujać się do czerwca? ;:223

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Kurcze Martusiu, ależ masz piękną obwódkę z przebiśniegów biją po oczach .Porządki sie robią a i ja dzisiaj nie byłam popracować bo zbyt chłodny wiatr wieje .Już niewiele mi pozostało do roboty, bo wczoraj też sporo zrobiłam .Muszę przesadzić astra w bardziej widoczne miejsce obok Pięknotki fajnie sie razem zgrają. Pogody i zdróweczka ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Marto, ranniczki to pierwsze ogrodowe słoneczka, rozjaśniają, rozświetlają i od razu robi się cieplej. ;:oj :heja
Do nas zima wróciła, drzewa bielusieńkie, ziemia nową kołderkę dostała, pod którą schowały się niskie roślinki. ;:108
Życzę Ci kochana słoneczka cieplutkiego, żeby posprzątało to co zima po sobie zostawiła. Trzymaj się zdrowo. ;:97 ;:cm
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martuś! ale Ci sypnęło kolorkami...cudnie! aż zazdraszczam ale pozytywnie :D
Ja z kobeą różnie miałam, przed laty wyszła i kwitła cała siatkę mi pokryła, a potem kolejne lata tylko zielsko, w ubiegłym dostałam sadzonkę od Kasi i rosła tylko w górę a w listopadzie chyba zobaczyłam że w górze masę pąków...i przyszedł mróz ;:222 Ale z uporem maniaka walczę ;:306
Mam 3 ranniki i nawet nie wiesz jak mnie ucieszyły :D
Miłego weekendu ze śniegiem w tle ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”