W powietrzu czuć wiosnę ! Mimo iż śniegu jeszcze bardzo dużo, to słoneczko ładnie przygrzewa i topnieje w oczach. Nie mogę się doczekać kiedy całkiem zniknie i oby nie było wtedy jakiś większych przymrozków.
Wyszłam troszkę do ogrodu. Nie powinno się teraz chodzić po odmarzającej ziemi, ale chciałam zebrać trochę nasionek. Roślinki wreszcie pokazały się spod śnieżnych zasp i zebrałam ostnicę cieniutką, werbeny żyłkowaną i patagońską, dmuszka jajowatego i aminka. Werbeny i ostnicę od razu wysiałam. Przemrożone jak trzeba, więc szybko powinny wzejść.
Do szklarni powędrowały już moje rozsady sałaty,cebuli i pora, ale chyba nie odważę się ich jeszcze zostawić na noc

Małgosiu, do gruntu też sieję cebulę. Teraz posiałam tą cukrową Globo i Exhibition. Aby pięknie wyrosła to trzeba z niej rozsadę zrobić a do ogrodu już całkiem dużą sadzić.
Ogólnie, to sporo sieję i sadzę cebuli, na różne sposoby, bo dosyć sporo jej zużywamy. Nie chcę kupować, bo taka z dużych upraw przemysłowych może być dosuszana rundopem.
Dorotko, a gdzie trzymałaś rozsadę cebuli. Ja jestem już troszkę mądrzejsza niż rok temu i co mogę Ci doradzić to, że gdy tylko wykiełkuje musisz ją dać do chłodnego i widnego pomieszczenia. Żeby szybko wzeszła to może mieć 20 czy ponad stopni a potem 12 to max. Ja zakręciłam grzejnik w jednym pokoju i otwierałam często okno. Dziś wyniosłam pora i cebulę do szklarni. Parę dni polatam sobie z nią, bo bedę do domu na noc zabierać, ale pod koniec tygodnia może już będzie tam nocować.
Vita, zaraz idę zobaczyć instrukcję.

Seba, witaj. Do szału już doprowadza mnie to, że nie każdy widzi zdjęcia. Nie mam też pomysłu na inny hosting. Do niedawna ten był niezawodny. Zdjęcia w ogóle nie znikały. Z fotosika nie chcę korzystać bo jak się nie płaci to bardzo szybko zdjęć nie widać. Aż mi się przez to nie chce wątku prowadzić

U mnie zakupy nasion utrzymują się od kilku lat na stałym poziomie. Zawsze kupuję dużo

Co do oświetlenia rozsad, to najpierw zamówiłam na ali... Polecane na grupach ogrodowych, doszły szybko bo gdzieś w 3 tygodnie. Ostatnio dokupiłam w Castoramie. Też z polecenia, bo nawet nie wiedziałam że można tam takie kupić.
Niedzielny przegląd rozsad

Oj będzie pikowania, ale dam radę

Ostatnie foto w domu i już wyeksmitowana do szklarni

Seler korzeniowy- już niedługo pikowanie

Te pomidorki to moje marzenie o jak najwcześniejszych owocach. Jest ich tylko 6 sztuk więc dam radę wynosić, wnosić, chuchać i dmuchać ....