Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Post »

Ewelinko, zgromadziłaś naprawdę imponującą kolekcję liliowców! ;:303 ;:303
Ogromnie podoba mi się też Twój warzywniak otoczony kordonem aksamitek, ;:215 które skutecznie odstraszają nicienie w trosce o zdrowe warzywa korzeniowe. ;:108 Zresztą nie tylko, wszystkie korzonki są narażone na atak tych szkodników. :oops:

U mnie też jeszcze śnieg i lód zalegają na działce, a wszechobecne błocisko nie pozwala nic jeszcze robić. ;:185 Jedyne, co mi się udało zdziałać, to zasianie w tunelu sałaty i rzodkiewki. :lol:

Jednak skusiły Cię domowe wysiewy! :D Ja bez tego nie umiem już spokojnie żyć. ;:306 ;:306
Powodzenia w uprawie parapetowej. ;:63

Trzymajcie się zdrowo i radośnie. ;:167 ;:167 ;:33 ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelinko, zdjęcia zimowe przepiękne. Tyle śniegu to dawno nie widziałam ;:oj Jednak współczuję odśnieżania i wcale Ci się nie dziwię, że miałaś już tego dość. Teraz czekamy na wiosnę ;:65 Czytałam o nowych, zamówionych różach i powojnikach. Oj, będzie się działo w sezonie :)
Crown Princess Margareta dorastała u mnie do 2m i rosła przy kratce. Znając Twoją rękę do roślin i dobrą glebę może się udać prowadzenie jej jako małej pnącej ;:108
Dobrego tygodnia ;:196
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ewelinko każda pora roku ma swój urok, ale tych na maksa ukwieconych rabat nie przebije nic ;:215 Aż serce się rwie :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko u Ciebie nawet warzywnik wygląda jak cudna rabata kwiatowa, bardzo mi się spodobał!
Nie chcę Cię martwić jak już raz coś posiejesz, a jeszcze się uda to przepadniesz ;:306 coś wiem na ten temat.
Udanych wysiewów i pozdrawiam! :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Zgadzam się z Marysią.
Warzywnik masz boski.
Uwielbiam Twoją ceglaną ścianę z różami.
Ciesz się, że jeszcze masz śnieg, jeśli go masz, bo znowu nadchodzą mrozy.
Tym razem u mnie będzie bez śniegu. Myślę, że w tym roku pożegnam się z kilkoma roślinami.
Róże na pewno będa cięte do ziemi
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Ewelinko, chylę czoła przed Tobą ;:180 Kurde, masz dar kobieto! Skąd Ty czerpiesz te pomysły ? Twoje zagospodarowanie terenu "zielonego" powala. Wszystko tak ze smakiem, ładnie kolorowo, ekologicznie i zdrowo. A pachnąco, nie wspomnę ! ;:306 Zielona ręka, bo tylko to mi przychodzi na tę chwilę do głowy. Tym warzywnikiem, jak go zobaczyłam, to juz mnie dobiłaś . Takie cudeńko i pewnie warzywa jak "konie" :tan Ewelina, no ładnie masz ! zazdroszczę i wiem ile to pracy i serca jest włożone przez Ciebie ... ;:433
Liliowce piękne, gdzie je kupujesz ?
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Rozbawiłaś mnie tym "będę miała co robić", bo do tej pory przecież nie miałaś ;:224 . Tęskno już nam wszystkim za zielonym. Sieję w tym roku aksamitki, w dużej ilości. Zawsze miałam trochę. Ale zapragnęłam takiego szpaleru jak u Ciebie.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Ewelinko

W końcu zrobiło się cieplutko i można popracować w ogrodzie, a teraz na wiosnę zawsze jest ogrom pracy. Masz piękne Liliowce ;:138 ;:167 i ja mam parę młodych kępek i bardzo lubię te roślinki. Pięknie zaaranżowałaś swoje miejsce koło domu, śliczne obsadzenia i fajnie ze sobą skomponowane rośliny ;:138 Masz dar ;:108 ogrodniczy. Już nie mogę doczekać się tego sezonu aby oglądać relację z Twojego ogrodu. Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wspaniałe kwiaty liliowców pokazałaś. Aksamitki przy warzywniku cudne, ;:oj zazdroszczę miejsca na takie obwódki.
Niech siewki pięknie rosną, to wielka radość, człowiek patrzy jak od nasionka rosną. ;:215
Solenie dróg to czasem konieczność, a czasem bezmyślność. ;:108 My zabroniliśmy solić koło nas, bo nie ma asfaltu tylko kliniec i nigdy nie jest ślisko. Kierowca jak jechał, to bezmyślnie sypał ponad 150 metrów, choć nasz dom jest ostatni. Żal mi żywotników, one rosną od strony drogi.
Ciepła i słońca na wiosenne pobyty w ogrodzie. ;:168
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Wspaniały, apetyczny warzywnik! Ostatnio bardziej mnie jarają warzywa niż kwiaty. Co rośnie w samym środku, takie duże?
Co do aksamitek, to dobrze, że Beaby zapytała, bo też się zastanawiam, czy wysiać do gruntu, czy na rozsadę. Chyba zrobię pół na pół.
Kupiłam też sobie taką kremową wysoką odmianę, ciekawa jestem jak zakwitnie, ale ona raczej na obwódki się nie nadaje, bo za wysoka.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Przez ostatnie kilka dni pogoda była całkiem w porządku i czuć było w powietrzu wiosnę . Oczywiście nie próżnowałam tylko wzięłam się za sprzątanie rabat . Nie było to łatwe bo ziemia była trochę mokra ale coś tam udało się zrobić. Cebulowe bardzo nieśmiało wychodzą z ziemi , koloru dodają jedynie wrzośce . Dzisiaj niestety nastąpił nawrót zimy . Takie epizody w marcu to żadna nowość więc jakoś specjalnie się nie martwię. Czekam cierpliwie na lepszy czas . W domu nieśmiało kiełkują nasiona sałat i cebul . Od kilku dni zajmuję się produkcją kiełków w litrowych słoikach . Dziękuję Beatce i Iwonce za to, że mnie namówiły ;:196 . To mój pierwszy raz i muszę przyznać, że jestem zadowolona z efektów. Podjadamy już kiełki rzodkiewki a na pozostałe czekamy cierpliwie. Na próbę kiełkuję nasiona słonecznika, brokuła, kapusty czerwonej . W torebce czeka lucerna i cieciorka bo nie chcę robić wszystkiego na raz. W ostatnim czasie zamówiłam sobie też kilka irysków oraz kolejne róże . Ach, już nie mogę doczekać się pierwszych kwiatów ;:138 .

Obrazek

Obrazek

Lucynko faktycznie liliowców trochę się u mnie nazbierało. To bardzo wdzięczne rośliny chociaż na okazałe kępy trzeba poczekać . Warzywnik tego roku będzie wyglądał już nieco inaczej. Aksamitki to był taki szybki i pewny sposób na kolor a przy okazji robiły też coś pożytecznego. Nie zrezygnuję z nich całkiem ale obwódką warzywnika na pewno nie będą . Moje wysiewy na razie bardzo leniwie wychodzą czekam cierpliwie. Na razie opiekuję się kiełkami do jedzenia :heja . Dziękuję i również pozdrawiam :wit .

Dorotko niestety zima znowu powróciła ale myślę, że to taki krótki epizod i zaraz znowu będzie lepiej . Zamówiłam kolejne róże ;:224 . Skusiłam się na 2 sztuki Lady of Shalott zachęcona licznymi pochwałami tej odmiany. Do koszyka wpadł też James Galway, którego tak lubisz oraz kilka innych . Uwielbiam ten czas oczekiwania na pierwsze kwiaty . Crown Princess Margareta zagości u mnie jak tylko pojawi się w ofercie szkółki w której z reguły zamawiam . Akurat teraz jej nie mieli ;:185 . Pewnie jesienią będzie znowu dostępna. Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Małgosiu - clem otóż to ! Czekam z niecierpliwością na maj i czerwiec ;:167 . Tego roku będę miała sporo pierwszych kwitnień i na prawdę już nie mogę się tego doczekać. Ciekawi mnie też jak będzie wyglądało pierwsze kwitnienie róż okrywowych na skarpie. Pewnie tego roku szału jeszcze nie będzie ale zawsze coś. Pozdrawiam .

Marysiu tego roku warzywnik będzie prezentował się trochę inaczej ale aksamitki też na pewno będą, tyle, że nie w formie obwódki. Z tymi wysiewami u mnie to różnie bywa . Czasami się na coś nakręcę a potem i tak nic z tego nie wychodzi . Zobaczymy jak będzie tym razem. Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Małgosiu - Margo dziękuję ;:196 . Tego roku nie będę robiła obwódki z aksamitek. Aksamitki zagoszczą ale wewnątrz warzywnika . Dookoła warzywnika wolę jednak coś wyższego . U mnie śnieg już prawie stopniał ale od dzisiaj znowu sypie. Nie masz się czym martwić bo zima w marcu to nic nowego . Na pewno nic roślinom nie będzie . Gorzej gdy mróz przyjdzie z maju. Może nie będzie tak źle z Twoimi różami. Pozdrawiam :wit .

Asiu aż mi się głupio zrobiło :oops: , tyle pochwał, dziękuję ;:196 . To wcale nie jest tak, że wszystko skrupulatnie planuję. Sporo roślin sadzę spontanicznie i czasem wychodzi to fajnie a czasem znowu trzeba coś zmieniać . Ogólnie lubię takie romantyczne, kolorowe ogrody i idę w tym kierunku. Mam jeszcze sporo pomysłów . Z moimi warzywami to wcale tak kolorowo nie było ale coś tam swojego można było zjeść. Ogólnie słabo się znam na uprawie warzyw ale powoli z roku na rok uczę się czegoś nowego. Liliowce kupuję przez internet . Jeśli chcesz wiedzieć gdzie dokładnie to podam Ci namiary na priv. Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Anido aksamitki to bardzo fajne rośliny i jedynie ubolewam nad tym, że nie ma ich w kolorze różowym ;:306 . W sumie to nawet nie wiem czy pasuje do niech ten kolor. Na brak zajęcia czasami narzekam ale myślę, że za tydzień, dwa nie będzie czasu na nudę :;230 . Pozdrawiam .

Krysiu dziękuję za tyle pochwał ;:196 . Przyznam szczerze, że sama nie mogę doczekać się tego sezonu. Sporo roślin posadziłam jesienią i teraz wiosną też trochę ich posadzę, więc ciekawa jestem pierwszych kwiatów. "Stara" część działki ma już kilka lat i dorobiła się objętości a ta nowa musi poczekać jeszcze kilka lat zanim pokaże na co ją stać. Mam też sporo planów i na pewno będzie się działo. Liliowce to fajne byliny chociaż na okazałe kępy trzeba poczekać kilka lat to na pewno warto. Pozdrawiam .

Obrazek

Soniu tego roku nie będzie obwódki z aksamitek . Mam już inne plany na zagospodarowanie tego miejsca przed warzywnikiem. Wolę mieć tam wyższe rośliny. Siewek póki co jeszcze nie ma ale coś tam powoli z ziemi wychodzi. Mam nadzieję, że zazieleni się na parapecie za jakiś czas. Przyznam, że czasami przeraża mnie głupota ludzi , sypią sól tam gdzie jej nie trzeba a tam gdzie powinni nie sypią ;:124 . Dziękuj i pozdrawiam .

Wandziu to "duże" wewnątrz warzywnika to cukinia . Tamtego roku pięknie rosła i owocowała. Zajmuje jednak sporo miejsca i weź to pod uwagę podczas planowania warzywnika. Zrobiłam sobie rozsadę w połowie kwietnia i wysadzałam już całkiem spore sadzonki w maju do gruntu. Jeśli chodzi o aksamitki to lepiej mi wychodzą jak zrobię sobie rozsadę bo przede wszystkim młodych siewek na parapecie nie zeżrą mi ślimaki. Te wredoty to największy problem w uprawie tych roślin. Zrób sobie trochę rozsady a resztę do gruntu. Miałam kiedyś kremowe aksamitki ale te niskie. Wiem, że są też wysokie ale takich nie miałam więc nie podpowiem Ci. Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam i udanego dnia życzę .
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Ewelinko, warzywnik masz jak marzenie, zresztą nie tylko, bo cały ogród swoją krasą, udowadnia Twoją pomysłowość i pracowitość. ;:433 ;:433
Na rabatach widać już przedwiośnie, rośliny startują na wyścigi, który pierwszy, który wyższy, który bliżej słonka. ;:63 ;:138
Domek i malownicze chochoły traw, wyglądają tak sielsko, nawet trawa się zieleni. A słój z kiełkami taki apetyczny. ;:152
Pozdrowienia zostawiam i zdróweczka życzę. ;:167 ;:167 ;:79 ;:cm
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Ewelinko, niezwykle optymistycznie wyglądają te pierwsze wiosenne widoki. Każdy najmniejszy pączek ogromnie cieszy :D
Kiełki wyglądają apetycznie. Bardzo je lubię zwłaszcza z rzodkiewki i brokuła, ale nie mam do nich ręki. Próbowałam i w kiełownicy i w słoiku, ale zazwyczaj mi pleśnieją. Chyba po prostu w domu mam za zimno, zwłaszcza nocą i nie ma sensu próbować.
Zakupy super. To najlepsze lekarstwo na zimową chandrę :D
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Ewelinko ale gromadnie u Ciebie tulipany wyłażą ;:oj I narcyzy, których u mnie brak, no może jedynie te drobne Tete a tete mam.
Skarpa z różami okrywowymi ciekawi mnie jak będzie latem wyglądała.Myślę, że już w pierwszym roku będzie piękna :D
Kiełki w słoiku robiłam już kilkakrotnie i za każdym razem mi wychodziły.Tym razem zrobiłam błąd, bo nasiona kupiłam w Brico i zapomniałam wylewać po każdym płukaniu wodę ze słoika ;:124
Będę musiała zakupić nowe i znów spróbować.

Miłego weekendu ;:3
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ewelinko - zawsze to troszkę witaminek w takich kiełkach bywa.
Udały Ci się wybornie ;:215
Sporo siejesz tych aksamitek, no ale potem efekt jest doskonały. Takie szpalery robią doskonałe wrażenie no i stanowią osłonę dla warzywnika. A jak teraz będą się plątać pośród warzyw to też spełnią obie swe role. Ciekawe co wymyślisz przed warzywnikiem zamiast aksamitek. ;:88
Miłego weekendu. ;:3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”