Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.

Post »

Malutkie marcheweczki zaczynają przebijać się przez warstwę perlitu więc doniczki z nimi trafiły na parapet i stoją przy samej szybie obok porów.
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przemku jak się obchodzisz z rozsadką marchwi przesadzając do gruntu? Też wysiałam 1 lutego trochę marchwi do skrzynki. Miałam plan ,że będzie tam rosła docelowo. Ale teraz chodzą mi po głowie pomysły o przepikowaniu do szklarni jak się ociepli.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co do marchwi to uprawa jej z rozsady według mnie nie jest uzasadniona bo nie ma szans przy przesadzaniu na nieuszkodzenie korzenia palowego.
Co do uprawy okrągłej marchewki. O sadzeniu rwanej rozsady nie ma mowy. Ja początkowo zamierzałem uprawiać tę marchewkę w doniczkach stopniowo przerywając rosnące siewki ale później żal mi było wyrywać ładnie rosnące roślinki. Powstał pomysł wybicia bryły korzeniowej i przesadzenia w całości do gleby. Podczas wybijania z doniczki zauważyłem, że w miarę bezpiecznie można rozerwać bryłę korzeni na 2 części i tak to wysadziłem. W maju 2020 r miałem swoje młodziutkie marchewki do chrupania a od czerwca mam już i tak wczesne odmiany rosnące od początku w gruncie.
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przydałoby się, (taki mam zamiar) skonfrontować teorię z praktyką na własnym doświadczeniu. Rozsady typowo rwanej (z przerywki) nie biorę pod uwagę, ale jakby wyjąć z całą bryłą z doniczki i delikatnie rozdzielić korzonki i posadzić to kto wie co by urosło. Może korzonki będą krótkie i grube jak w przypadku pietruszki gdy tak zrobiłam. Gdyby to się sprawdziło to w efekcie końcowym z długiej odmiany, byłaby marchewka a'la Pariser Markt. ;:3
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marchewka ma dzisiaj 20 dni - od posiania suchych nasionek do skrzynki. Na parapecie, bez dodatkowego doświetlania radzi sobie na moje oko nieźle. Temp. w nocy 12-14st. W dzień więcej jak słońce świeci.
Obrazek
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marchewka dzisiaj idzie do szklarni. W ramach eksperymentu popikuję trochę go ziemi w szklarni.
Obrazek
Awatar użytkownika
pendrak
100p
100p
Od: 12 kwie 2020, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja się wstrzymuję z wysiewem do końca marca. Rok temu miałam odmiany Romance, Kamila i Rubrovitamina, z czego najlepsza chyba była Romance. W tym roku wypróbuję Pierwszy Zbiór, Drako, Nefryt, Flyaway, Deep Purple F1 (fioletowa) i mieszankę kolorów (Touchon, Rainbow F1 oraz Cosmic Purple). Czy ktoś ma dobre lub złe doświadczenia z tymi odmianami?
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Deep Purple to jest bardzo dobra marchewka, mało soczysta, ale za to bardzo słodka. Do surówki z jabłkiem idealna :)
Pierwszy zbiór też w tym roku testuję. Drako miałam, ale jakoś nic o niej nie pamiętam, pewnie była ok, ani wyjątkowa, ani nieudana, skoro nie zapadła w pamięć.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
seebbek
200p
200p
Od: 26 wrz 2020, o 22:16

Post »

Próbował ktoś wysiewać marchew zwyczajną tzw. "dziką"?
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

:wit
Zatrzymałam się z marchewką w XX wieku i u mnie ciągle w uprawie Amsterdamska na wczesną , a na później Nantejska :oops: A tu czytam jakieś Kosmiczne purple i mnóstwo innych odmian, czy te stare odmiany są już passe ? ;:124
Pozdrawiam Eugenia
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Przy okazji porządków znalazły się nasiona Laguna F1 sprzed 4 lat (zielona zaprawa)-nasiona bez zapachu. Nasiona Laguna F1 z ubiegłego roku (pomarańczowa zaprawa) pięknie pachną. Grządka przygotowana ale ostatnie przymrozki nieco opóźnią wysiewy. 1 rządek będzie z podkiełkowanych nasion. Obok Laguna F1 będą jeszcze Bolero F1 oraz Marion F1 i Jerada F1.
Marchew Amsterdamska czy Pierwszy zbiór to dalej wczesne odmiany ale mają stosunkowo krótki korzeń i rosną dłużej o 2-3 tygodnie niż nowe najwcześniejsze odmiany. Najlepiej porównać 2-3 odmiany jak rosną obok siebie.
markus383
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 maja 2011, o 16:28

Post »

Witam.
W tym roku chcielibyśmy pierwszy raz posadzić marchew na soczek dla naszego niemowlaczka, ale nie mamy żadnego doświadczenia. Mamy ziemię klasy V-VI (podobno tylko żyto tu rosło kiedyś), więc nie jest dobrze.
Chciałbym wykopać rów (myślę o wymiarach 50 cm x 3 metry na 50 cm głębokości - czy to dobre wymiary dla uprawy marchwi? raczej chodzi przede wszystkim o głębokość) i wypełnić go czarnoziemem. Czy jeszcze dać coś pod czarnoziem lub zmieszać z czarnoziemem?

Pozdrawiam,
Mateusz.
Krecik22
50p
50p
Od: 4 mar 2020, o 23:11

Post »

Ja bym dał obornik, będzie się powoli rozkładał i nawoził warzywa. Można dać na spód albo rzucić na wierzch i przekopać.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Markus a ja Ci tego obornika nie polecam, piszesz, że marchewkę chcesz siać dla małego dziecka, więc pewnie zależy Ci szczególnie, żeby nie zawierała nadmiaru azotanów. Marchew może być uprawiana 2 lub 3 lata po oborniku.
Marchewka nie ma dużych wymagań co do gruntu. Może ktoś z sąsiadów ma podobną ziemię i uprawia u siebie, może nie musisz koniecznie wymieniać pod nią ziemi.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
markus383
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 maja 2011, o 16:28

Post »

Dzięki za odpowiedzi :)
Czytałem o tym oborniku i doczytałem, że rzeczywiście obornik powinien być położony co najmniej rok wcześniej. W związku z tym nie użyje go :/ Bedzie sam czarnoziem.
Ciekawy jestem ile (orientacyjnie) marchwi otrzymam z takiego kawałka ziemi? Jakie macie doświadczenia (wiem, że jest dużo zmiennych, ale chodzi mi o orientacyjną ilość - 10 kg czy 100 kg :) )
Planuję posiać marchew w rzędach co 25 cm, czyli wygospodarowałbym 3 rzędy długości 4 metry.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”