Ogród pod wierzbą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród pod wierzbą

Post »

Marto łany żonkili śliczne, a jak one u ciebie rosną. Ja co dwa sezony kupuję ich większe ilości sadzę w pierwszym roku kwitną pięknie, drugi rok dużo skromniej, a w kolejnym większość ma same liście. To samo mam z tulipanami.
Boży Kwiat jest piękny, będę podziwił go w Waszych ogrodach :lol: u mnie pewno po jednym sezonie by się wyprowadził ;:306
Najwięcej śniegu i ogromne zaspy widziałam w latach dzieciństwa, pamiętam zasieki ustawiane z płotów, takie obrazki mam z wizyt u babci.
Mam nadzieję, że śnieg spływa powoli i nie musisz się obawiać o roślinki.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Martusiu no to Ci dowaliło śniegiem! ;:oj Nie będzie suszy w sezonie bo zapas wody jest. Kusisz cudownymi wiosennymi kwitnieniami a ja spokojnie czekam aż skorupa śnieżna się rozpłynie i jakieś kiełki zobaczę, bo na razie widzę jedynie pączki ciemierników w śniegu :D
Posiałam dwie kobee i różowa wschodzi w różnym stadium jest część nasion ale biała ani słychu ani dychu!
Pozdrawiam i uważaj na siebie, bo to ciepło jest zdradliwe ;:196
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Beatko, zamierzałam w tej donicy przygotować odpowiednie podłoże lewizjom, z drenażem i wsadzić do niej kilka sztuk, bo Twoje mają ciasno i dobrze się mają, a Ty donicy używasz tylko jako osłonki? Coś będę kombinować, żeby tylko już wiosna przyszła. :tan
Narcyzy przetrzebiła mi mokra jesień w 2017 roku, trochęzginęło zupełnie, a niektórym zostały tylko małe cebulki i muszą dorosnąć do kwitnienia. Ubiegły rok też był mokry wiosną i jesienią, to znowu mogą być straty i na takie obfite kwitnie nie liczę w tym roku. ;:185
Oczywiście zawsze coś dosadzam, to za jakiś czas może znowu będą kwitnące łany :wink:

Danusiu, no właśnie już nie mam takich narcyzowych kwitnień ;:185 , ale staram się do nich wrócić. ;:108
Kobea, jak już wykiełkuje, to w oczach rośnie po prostu ;:oj

Stasiu, gdyby jeszcze jeden dzień padał śnieg, to znaków nie byłoby wcale widać. ;:306 Nasypało nam za wszystkie bezśnieżne zimy. ;:108 Mam nadzieję, że Twoje życzenia się spełnią ;:196 , roztopy rozciągną się w czasie i powoli wszystko spłynie. Słoneczko jest od rana. ;:138

Kasiu, u mnie chyba jeszcze trochę czasu trzeba, żeby jakąś kępkę dało się wypatrzeć ;:306 na razie wszędzie biało. Jednak, jak zapowiadane temperatury nadejdą, to i u mnie śnieg pewnie zniknie.
Kasiu, to Ty na strychu masz oranżerię?

Halinko, dzięki ;:196 bardzo lubię narcyzy, a im więcej tym lepiej. :tan
Kobea wyrosła jak na drożdżach, te co wykiełkowały pierwsze, nie dały się wsadzić po liścienie, jak radzi Iwonka, do sporej doniczki. Na razie rosną, może one nie takie delikatne?

Dorotko, takie płotki ustawiane przy drogach chroniły je przed zasypaniem, ale w tym roku drogowcy ich nie rozstawili, chyba dlatego, że przez ostatnie dwa lata stały darmo. ;:306
Narcyzy jakoś mi rosną, chociaż czasem zdarzają się straty. Bywa, że ogromne cebule zgniją pierwszej zimy po wsadzeniu, nawet kiedy pogoda jest odpowiednia. Podejrzewam, że są nadmiernie nawożone przez hodowców, albo są chore. Mają też parę szkodników, których larwy potrafią zniszczyć cebule. Ogólnie obfitość kwitnienia narcyzów ma trzyletni cykl, podobnie jak irysy bródkowe. Po pięknym kwitnieniu, następne dwa lata są słabsze, dopóki cebule nie zmężnieją po podziale.
Bożykwiata spróbuj posadzić, może mu się u Ciebie spodobać. ;:196

Marysiu, u mnie jeszcze całe ciemierniki przywalone śniegiem i żadnych pączków nie widać ;:185 . Trochę śniegu wytapia cieplutkie słoneczko, ale jeszcze dużo śniegu leży. Tylko z dachu zjeżdża i usypuje góry. ;:14
Moja kobea ma być fioletowa, tylko martwi mnie jasnozielony kolor łodyżek, bo cxytałam, że mają ciemniejszy kolor, ale szybko mi wzeszła to chyba nie będzie biała, skoro u Ciebie się ociąga.
Co zrobić, jak nic nie kwitnie w ogrodzie, trzeba sięgnąć do wspomnień. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak będzie, a na razie jest tak.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Zieloniutkie łodyżki różane tak jak u mnie tylko śniegu już prawie nie ma.Jednak chodząc po ogródku muszę uważać na cienkie warstwy zmrożonego śniegu bo o desant nietrudno :;230 Dzisiaj trochę zaczęłam porządkować pod siatką gdzie posadzone są irysy, przycięłam powojniki i chryzantemy .Jednak tymi ściętymi łodygami okryłam zielone listki, bo nie wiadomo co pogoda nam jeszcze przyniesie, a tak to zawsze trochę ochrony .Powolnego ustępowania zwałów tego białego ;:196 .Pierwsze Ranniki i jeden przebiśnieg już cieszą :tan
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

U Ciebie piękne wspominkowe lato.Ja ostatnio prawie i tylko zimowe zdjęcia wstawiam.
Lewizję hodujesz w donicy? a przez zimę gdzie przechowujesz?Ja w tamtym roku kupiłam,ale niestety posadzona na grządkę padła. ;:145
Pozdrawiam. ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto jeszcze sporo śniegu masz, ale zapewne jutro nie będzie go znać, wszystko spłynie.
Masz rację w sprawie cebulowych, one są odpowiednio przygotowywane do sprzedaży, szybko zanikają.
Nawet nie wiesz jak ja lubię tego pospolitego, bezproblemowego irysa https://images92.fotosik.pl/476/3fcabc9819c4a80dmed.jpg , jak zakwita zachwycam się jego kwiatami.
Sięgaj do wspomnień zdjęciowych, miło się ogląda.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, ta róża jeszcze niedawno miała wszystkie liście, dopiero ostatnie mrozy je załatwiły, a łodygi ciągle zielone. U mnie można jeszcze lepić bałwany, a nawet wybudować spore igloo. ;:306 O porządkowaniu, a tym bardziej o kwitnących kwiatkach mogę sobie tylko pomarzyć ;:174
Jednak chętnie jeszcze poczekam tydzień, a nawet dwa, żeby tylko Twoje życzenia się spełniły ;:196

Danusiu, lewizja w donicy to dopiero plan na ten rok, podejrzany u Beatki za namową Marysi.
Zamierzam ją chować pod dach wiaty, żeby nie padało jej w rozetę, bo tego nie lubią, jak i wody w korzeniach. Dotychczas kilka razy sadziłam je w ogrodzie i zimy nie przeżywały. Ubiegłoroczną mam nakrytą plastikowym wiaderkiem, to może przeżyje do wiosny, a jak nie, to kupię nową i do donicy. ;:108
Zima u mnie już zbrzydła, zaczęły się roztopy, a że to nic ciekawego, to trzeba powspominać. ;:196

Dorotko, chciałabym już rabatek bez śniegu, ale lepiej niech cały od razu nie spływa, bo znów rzeka będzie mnie straszyć. ;:14
Też bardzo lubię te irysy, są niezawodne. :D
Wiosennych kwitnień brak, to zostają nam tylko wspomnienia. ;:196

Szpaczek już gwiżdże na modrzewiu :tan to wiosna już blisko!

Obrazek

A na razie jeszcze wspomnienia. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Marto czyli zima nie odpuszcza podobnie jak i u mnie można lepić bałwany ;:306
Większość pokazuje zwiastuny wiosny, a my do maja będziemy pokazywać wspomnienia ubiegłego sezonu :wink:
Twoje są piękne ;:215
Pozdrawiam cieplutko ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu pewnie śniegu coraz mniej, bo u mnie śladowe ilości. A wspomnienia minionego sezonu pozwalają przetrwać zimę. Przez mój ogród przeszedł tajfun i teraz czyszcząc będę czekać na szybki wzrost roślin i naturalną rekultywację ogrodu.
Moja kobea ma ciemne łodyżki, ale wyszły tylko 4 w różnym etapie wzrostu z tych fioletowych, nie wiem więc jakie łodyżki ma biała, bo milczy jak zaklęta.
Mam jakieś zaćmienie i nie wiem co to jest https://www.fotosik.pl/zdjecie/cfcb1058360b6df0 :D
Życzę słoneczka i sił do porządkowania ogrodu po zimie, bo ja już czuję jakby mi ktoś dokonał ;:306
Buziaki ;:196
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Witaj Marto...Umie sporo jeszcze śniegu zapewne u Ciebie tez i jeszcze kilka dni potrzeba by zniknął...
Będę obserwować Twoje poczynania :D
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Martusiu ważne ze kosy śpiewają to juz idzie ku lepszemu a niech lepiej te zwały śniegu powoli topnieją żeby nie było niespodzianek ;:196 Jak już stopią się zwały śniegu to wszystko buchnie ze zdwojoną siłą ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
FikuMiku
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2020, o 08:08

Post »

Marto, czy ten przepiękny fioletowy czosnek ozdobny wysiewałaś, czy kupowałaś cebule? Jaka to odmiana?
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko, niestety, zima odpuszcza. ;:174 Sama sobie nie wierzę, ale marzę o mrozie. ;:306 Wczorajszy upał stopił mnóstwo śniegu, w nocy +8, rzeka pełna wody, a jeszcze wszędzie biało i deszcz zapowiadają. Pod drzewami, gdzie najmniej śniegu, już coś się pokazało, to nie będziemy żyć wspomnieniami. Żeby tylko tej wody mniej, bo będziemy taplać się w błocie..
Pozdrawiam Cię gorąco ;:196

Marysiu, u mnie jeszcze mnóstwo śniegu zalega mimo, że pod wpływem wysokiej temperatury, dużo stopniało. Tego "tajfunu" to Ci trochę zazdroszczę, (chociaż jak przeczytałam, to się przeraziłam ;:124 ), ale zdeptanych rabatek szkoda. U mnie też by się taki przydał, tylko żeby mi po ogrodzie nie chodzili ;:306
Mam nadzieję, że moja będzie fioletowa, w końcu taką siałam, a wychodzące kolanka miały fioletowe zabarwienie. Wolałabym tę ciemną, bo ona na początku ma jasne kwiatki, czyli jest dwa w jednym :tan
Na zdjęciu jest chwast ;:224 , według atlasu roślin, stokłosa bezostna, ale tak pięknie kwitła, że nie mogłam się napatrzeć. Nawet filmiki jej robiłam, jak te kwiatuszki poruszał lekki wietrzyk. :;230
Dziękuję za życzenia, bo będą bardzo potrzebne jak już da się coś robić, bo śnieg przyklepał badyle do ziemi i sprzątanie nie będzie łatwe i przyjemne ;:185
Tobie też życzę dużo sił do wiosennych porządków ;:196

Marylo :wit Miło, że zajrzałaś do mojego ogródka, zapraszam, rozgość się. :D W której części województwa odgarniasz śnieg?

Jadziu, górą wiosna na całego, na dole ciągle zima, chociaż już coś tam wytopniało :tan
Wody mnóstwo, w piwnicy też już jest ;:145 ,ale jakoś to będzie, grunt, że idzie wiosna ;:196

FikuMiku :wit Czosnek kupiłam jako czosnek olbrzymi, cebule były naprawdę duże. Mam go już kilka lat, a do tej pory miał tylko jedno! nasionko, które zresztą nie wykiełkowało ;:14 To jedyny czosnek u mnie, który się nie sieje, ale widziałam w internecie ogłoszenia o sprzedaży nasion czosnku olbrzymiego i nawet zastanawiałam się czy nie kupić eksperymentalnie :roll:

Coś tam spod śniegu wyjrzało w ogrodzie,

Obrazek

Obrazek

ale najwięcej kwitnie na balkonie. ;:138

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwiosnki styczniowe jakoś przetrwały w domu, listki im skiepściały, ale kwitną. Ten nawet tworzy jakby pełne kwiatki ;:oj

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto pierwsze kwiatki bardzo cieszą. Mam nadzieję, że nie będziesz taplać się w błocie, powoli woda spłynie. Deszcz zapowiadają na jutro, a z początkiem marca znowu ładnie.
Wtedy Twój ogród pokaże swoje piękno ;:215
Pozdrawiam Dorota
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Piękny czosnek,powiedz wykopujesz go co roku i potem znowu sadzisz???
Zdjęcia wspominkowe świetne,od razu weselej na duszy.
Śliczny ten żółty pierwiosnek i tyle ma pączków.
Miłej końcówki dnia. :heja ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”