Ogród Ignis05 część 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Ignis05 część 8

Post »

Cieszę się, że "odkurzyłaś" swój wątek ;:196 Za oknem biało, a u Ciebie pełnia lata ;:oj Cudne dalie miałaś! I nie tylko dalie :D
Kociaki wyrosły, ale chyba całkiem nie spoważniały. Dobrze, że korzystają z budki. Moja chyba nie. Czasem widzę, że inne koty tam przychodzą się wyspać :roll:
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu ;:196 !
Takie "Śniegowe kule" jak na Twojej kalinie to ja lubię. Wolę od całego tego śniegu, który zawalił zielone pokoje :cry:.
Takie piękne miałaś dalie ;:oj, a ja nie mogłam ich widzieć w naturze. Pojęcia nie masz jak mnie diabli biorą na tę całą pandemię. Z tej izolacji i związanej z nią i zimą nudy małpiego rozumu można dostać! A tymczasem u Ciebie takie widoki, i kotki, i jeże...
Kocicą na dachu się nie przejmuj. Pamiętam jak z Lisicą jak dwie głupie skakałyśmy po drabinie z kawałkiem kabanosa na kiju, żeby Kadabrę zdjąć z sosny. A ta małpa kręciła się na gałęzi, myła łapki i zasadniczo miała nasze wysiłki gdzieś. I kiedy zrezygnowane poszłyśmy napić się kawy - sama z tej sosny zlazła ;:224.

Serdeczne buziaki - Jagi
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Witaj Krysiu
Piękne wspomnienia z letniego ogrodu :D
Dalie bajkowe ,girlandy róż cudowne.
Oj ciągłe odśnieżanie dużego o grodu i posesji jest męczące.
U nas dochodzą jeszcze dachy.
Mam nadzieję ,że wiosna jednak się pojawi i będziemy się cieszyć ogrodami ;:162

Jagódko
Ubawiłaś mnie setnie kabanosem na kiju ,wyobraziłam sobie Wasze wysiłki na drabinie.
Kot jak to kot ,zrobi co zechce ;:306
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Witam :wit

Przed godziną zaczęła się niezła zadymka.
Znowy śniegu nam przybędzie. :? A tak piękną angielską zimę mieliśmy w poprzednim sezonie. ;:170

Jak na złość, od tygodnia, kotce przestała się podobać budka. I w te mrozy śpi na jej daszku, na kocim kojcu.
Chyba ją wystraszył jakiś zwierz, może lis a może obcy kocur.
Żadne zachęty nie pomagają.

Obrazek Obrazek

Wandeczko ;:196
Też kiedyś miałam tak posadzone dalie i rzeczywiście nie za bardzo to się sprawdziło, ale może donice były za małe.
Pozostaje chyba wymiana sporej ilości podłoża.
Ta moja kalina jest też koralowa, nie zawiązuje owoców. Mam ją już kilkanaście lat.
Trochę uciążliwa jest konieczność jej przycinania po kwitnieniu. Tym bardziej, że rośnie wokół niej trochę krzewów.
Jednak takie przycięcie pozwala na uzyskanie gęstszego pokroju i efektownego kwitnienia.

Obrazek Obrazek

Stasieńko ;:196
Chętnie oddałabym Ci cały ten śnieg. Może jednak teraz już masz swój własny. :)

Dzięki za brawa i uznanie dla moich ogrodniczych talentów.
Jednak sama nie uważam się za eksperta ani nawet za dobrą ogrodniczkę.
Gdzie mi tam do Ciebie i Tobie podobnych , wspaniałych ogrodniczek.
Tak sobie tylko dreptam, naśladując Was niezdarnie.
Też powinnam zrobić przegląd swoich przechowywanych roślin, to jest dalii i pacioreczników.
Ale najwcześniej to je powysadzam do doniczek dopiero po świętach.
Również życzę zdrowia i pogody ducha, w oczekiwaniu na wiosnę. ;:cm

Obrazek Obrazek

Witaj Izo ;:196
W końcu się zmobilizowałam.
Zajrzałam na forum i zszokowała mnie wiadomość o Emilu.
Przecież to taki młody człowiek. W 2015 roku zwiedzaliśmy w jednej grupie ogrody angielskie.
Współczuję jego rodzinie. Też mam od Niego sporo liliowców. Teraz, ilekroć zakwitną, będą mi o Nim przypominać.

Cieszyłam się , że kotka nocuje w budce a tu od tygodnia coś się jej odwidziało i za nic tam nie wlezie.
A tu akurat pogoda się jeszcze bardziej zbiesiła. :?

Obrazek Obrazek

Jagódko ;:196
Doskonale Cię rozumiem i podobnie, jak Ty, nie pałam jakimś zachwytem do śniegu.
Lubię go oglądać na zdjęciach z gór, ewentualnie w telewizji na skoczniach , kiedy są zawody i skaczą nasi skoczkowie.
W ogrodzie też , ale nie za wiele. Teraz mamy już tego białego przesyt i będzie jeszcze więcej. ;:222
Musiał być to wybitnie ciekawy widok - Wy z kabanosem na patyku i obojętność kocicy. ;:306
My podobnie, podsuwaliśmy kocią karmę ale nic to nie dawało.
Koty robią co chcą i najlepiej zostawić je w spokoju.
Moja też znowu wlazła na dach ,ale widząc, że mnie to nie rusza, szybko zeskoczyła na ziemię.
Pozdrawiam cieplutko i przesyłam ;:cm

Obrazek Obrazek

Agnieszko ;:196
Nie mam pojęcia, kiedy stopnieją te góry śniegu, które już usypaliśmy .
Już nie bardzo jest gdzie go dosypywać a pada ciągle nowy.
Wspominam letni ogród, bo od lata zrobiły mi sie zaległości. :wink:
Zawsze to jakaś pociecha wśród otaczającej nas bieli.
Jagódka to zawsze potrafi napisać coś fajnego, co człowieka ubawi i zaciekawi. ;:333
Oby wiosna nie kazała nam na siebie długo czekać. ;:196

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Krysiu :wit . Może Kotka kiedyś nauczy się na własnych błędach, że na dach lepiej nie wchodzić :;230 . Czerwcowe zdjęcia obłędne ;:oj . Taki różany ogród to moje marzenie do którego powolutku dążę :heja . Masz chyba sporo historycznych róż , które tworzą niepowtarzalny klimat ;:167 . Do tego powojniki i przepis na wspaniały, romantyczny ogród gotowy . U mnie wczoraj nasypało mnóstwo śniegu i znowu trzeba było odśnieżać :;230 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj Krysiu:)

Cudny masz ogród o każdej porze roku :D Historyczne róże robią wrażenie.
Oglądam Twoje dalie, nigdy nie zawodzą prawda? Niestety moje zmarzły w domku ogrodowym i zrobiłam zamówienie na kilka internetowo. Pentil Watermelon to wysoka dalia? Widzę, że ma spore kwiaty.
Kotki masz świetne :)
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Krysiu, musiałam być niegrzeczna, bo niebiosa karnie skąpią moim rabatkom puchowej pierzynki. ;:124
Idą mrozy coraz większe i przetrzebią co słabsze rośliny, ostaną się terminatorzy, co niejedną zimę mają już za sobą. ;:108
20 tego biorę się za sadzenie begonii, dłużej zwlekać się nie da, bo kiełki coraz większe, mimo chłodu i ciemności piwnicy. :heja
Cudny ten Twój ogródeczek a róże pustaczkowe kwitną całymi gronami, bardzo malowniczo to wygląda. ;:63 ;:138
A Ty piszesz, że tylko tak sobie dreptasz ;:65 oczywiście zaliczając kilometry ogrodowych ścieżek, i tak od niechcenia wyplewionych rabatek, przyciętych drzewek, zaopiekowanych kwiatów, wygłaskanych kotów i dokarmionych ptasząt. ;:215
To tak z nudów ;:oj a potem kurujesz się całą zimę, ;:145 lecząc odleżyny, których nabawiłaś się latem, leżąc i pachnąc. ;:306
Oj Ty moja kochana ogrodniczko, zacznij się doceniać, bo inaczej my za Ciebie to zrobimy. ;:168 ;:79 ;:79 ;:433 ;:167
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie :wit

Wszystkim, którym zimy mało i za śniegiem tęsknią, trochę zimowych obrazków. :uszy

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Ewelinko ;:196
mam kilka róż historycznych i takich pnących olbrzymek. Kiedy kwitną rzeczywiście jest co podziwiać.
Szkoda, że często kwitną tylko raz.
Kotka już doskonale opanowała wchodzenie i schodzenie, więc dach to dla niej jeszcze jedna forma rozrywki.
U mnie , jak widać na załączonych zdjęciach też śniegu dostatek a nawet nadmiar. Nie wiem, kiedy te góry stopnieją.
Na pewno z rozpoczęciem prac w ogrodzie trzeba będzie poczekać.
Buziaczki dla Ciebie ;:196

Aniu ;:196
Też kiedyś próbowałam przechować dalie w domku ogrodowym i też mi zmarzły.
Teraz mam oranżerię i tam je przechowuję. W poprzednim roku było dobrze a w tym jeszcze nie sprawdzałam.
W poprzednim roku mieliśmy zimę angielską a tym razem niemal syberyjską.
Penhill Watermelon to dość wysoka dalia. Miałam ją dopiero pierwszy sezon. :)

Stasiu ;:196
Nie wierzę, na pewno byłaś grzeczna. Za to nas chyba jakaś kara spotyka, bo śniegu mamy za dużo.
Kiedy te góry nam stopnieją . ;:145 Kiedy będzie można wziąć się za prace w ogrodzie. :?:
Przynajmniej mam pretekst, by nic nie robić, poleżę sobie i popachnę. :;230 :;230
Buziaczki serdeczne dla Ciebie ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Witaj w zimowej szacie widok jak dla mnie piękny, lubię biały puch ale bez przesady, wolę ciepełko.
Jednego zazdroszczę w tej pieknej scenerii baraszkowania kotków, nie mogę u siebie zatrzymać zadnej kici, przyjedzie zrobi pojodki i pa, pa!!!, pozostaje mi dokarmiac i podziwiać ptaszki.
Krysiu u mnie chryzantemy są od naszego ZiBi to sa pojedyncze sadzonki, bardzo łatwe w uprawie potrzebują tylko sloneczka, wody i żadnego towarzystwa ślimaków, same pięknie sie krzewia i jak w zegarku zawitają w okolicach 1 listopada. Mam chyba dwie odmiany białe które kwitna wcześniej.
Wcześniej jak sadziłam nie wiedziałam dlaczego nikną ale poszłam po rozum do głowy przecież nie posypałam papu dla ślimaków i to jest u mnie taki patent na ich kwitnienie. P o l e c a m
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu dalie popodziwiałam, wyjątkowo piękne. ;:oj Po raz pierwszy miałam kilkanaście. :tan Znalazłam piwnicę u znajomych, w której dobrze się przechowują.
Myslisz o sadzeniu w donicach, więc podzielę się swoimi doświadczeniami. Miałam trzy dzisięciolitrowe donice, dwie z niskimi i jedną z wysoką dalią. Na dno dałam po garści granulowanego obornika i trochę kompostu wymieszanego z glebą z ogrodu. Stały na tarasie. Podlewałam i nawoziłam oczywiście częściej niż gruntowe. Bardzo ładnie kwitły cały sezon. Zbudowały ładne karpy, więc już poczyniłam plany na ponowne sadzenie w donicach. Myślę, że zadołowane też mogą być, ale będą wymagały więcej nawożenia i podlewania. Jednak ograniczona przestrzeń nie zapewni im takiego komfortu jak gleba. ;:108 Narzekasz na róże, ale chyba w wielu ogrodach nie pokazały się latem z dobrej strony. Też się na swoje obraziłam. ;:173 Dobrze, że śnieg ochronił rośliny, jednak dopiero wiosna pokaże, które przeżyły.
Powojnki pięknie Ci kwitły. ;:215
Kociaki słodkie, a polują, bo taka ich natura drapieżników. U mnie koło karmnika kręcą się sąsiedzie koty, ale odpędzam, bo ciągle znaczą teren, najchętniej koło skrzyyń w warzywniku. ;:161
Dużo zdrowia i siły na kolejny sezon w ogrodzie. ;:168
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu u Ciebie to jest zima jak się patrzy, puszysta pierzyna otula wszystko, nawet wysokie drzewa. ;:oj ;:oj
Kochana jak te góry śniegu Wam stopnieją, to do morza mają dwa kroki i po drodze nie czynią nikomu krzywdy. ;:108
Natomiast z górzystego południa, wezbrana woda niesie ze sobą wszystko, a najgorzej, gdy są to zwały kry lodowej, blokującej przepustowość. Cierpią na tym wszyscy ; ludzie, zwierzęta i ogrody.Jednak, gdzieś ta woda musi spłynąć, gdy zamarznięta ziemia jej nie wchłonie. ;:174
Koty mają się dobrze, alejki odśnieżone to brykają w najlepsze, widać, że zdrowe i dobrze odżywione.Latem zapolują na myszy i nornice. ;:215
Dzisiaj niebo zakryły chmury i trzy piórka śniegu spadły. ;:306
Zdróweczka życzę i serdeczności zostawiam. ;:97 ;:168 ;:79 ;:cm
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu,

Ale Cię przywaliło!
Pięknie wygląda ogród pod zwałami białego, czystego śniegu.

Zaintrygowało mnie ostatnie zdjęcie.
Czy to kot przeglądający się w lustrze, czy to dwa koty, czy może złudzenie optyczne????
Zdjęcie świetne, w sam raz na DZIEŃ KOTA.
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit

Z okazji Dnia Kota dzisiaj harce i swawole Kubusia i Kropki. ;:173

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Tara Aniu ;:196
Witam Cię serdecznie ;:196
Dwa dni bez opadów i dzisiaj znowu kolejna dostawa śniegu.
Pięknie to wygląda ale już roboty przy tym sporo.
Tęsknię za zielonym .... ;:170
Dzięki za opis uprawy chryzantem. Masz rację , najbardziej szkodzą im ślimaki.
Muszę o tym pamiętać, bo mi też pożerały, zwłaszcza takie młodziutkie roślinki.

Witaj Soniu ;:196
Chyba jednak poprzestanę na uprawie dalii w glebie. :;230
Mam ich trochę i bym chyba się zatargała przy tych donicach.
Na róże , przynajmniej niektóre, też się obraziłam ale jeszcze są, i jak przetrwają tę zimę ,
to pozwolę im zrehabilitować się w tym sezonie.
Tobie też życzę zdrowia i sił na kolejną ogrodową przygodę w nadchodzącym sezonie. ;:304

Stasieńko ;:196
Pewnie , że stopnieje ten śnieg, tylko kiedy ?
U nas zawsze ciepło przychodzi znacznie później a na takie zwały potrzeba naprawdę dobrej temperatury.
Przykro mi, że nic sobie te chmury śnieżne nie robią z mojego dmuchania, tylko wciąż krążą nad nami zamiast pofrunąć do Ciebie. Mam wrażenie, że jeszcze nigdy nie mieliśmy tyle śniegu w ogrodzie, co w tym roku.
W zeszłym roku już przycinałam róże w żywopłocie z rugosy a w tym nie mam tam dostępu.
Serdecznie pozdrawiam i buziaczki posyłam . ;:cm ;:cm ;:cm

Lisico Asiu ;:196
Witaj w Dniu Kota ;:180 ;:180 .
Na zdjęciu są dwa koty, rodzeństwo Kubuś i Kropka.
Czekają na jedzonko albo są już po, nie pamiętam.
To kotki ogrodowe, dokarmiane przez nas i sąsiadów.
Kropka właściwie zajęła na swój teren mój ogród a Kubuś przychodzi regularnie na posiłki.
Ona woli ptaszki a on z apetytem pożera wszystko , co podam.
Ostatnio zauważyłam, że ona tu rządzi. A Kubuś liczy się z jej zdaniem.
Mogłabym o kotach jeszcze dużo pisać ale to przecież wątek ogrodowy.
Jednak to przecież ogrodowa Fauna... ;:215
:wit
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochana, pięknie uczciłaś Dzień Kota, to przecież Twoje ulubione futrzaki i też się im należało coś wyjątkowego. ;:oj ;:215
Zapewne, nie tylko fotką ale i dobrym jedzonkiem uczciliście ten Dzień. Czyli dla Kropki ptaszek a Kubusiowi co popadnie. ;:92 ;:306
Krysiu, wczoraj u nas padał deszcz a nocą wszystko zamarzło, żeby ludziom uprzykrzyć życie i teraz mamy lodowisko. ;:202
Ale u Was już cieplej się zrobiło, to jest nadzieja, że za niedługo dorwiesz się do rugosy i cięcie nie będzie Ci już spędzało snu z powiek. Tego Ci kochana życzę. ;:3 ;:3 ;:cm ;:cm
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Krysiu, fajnie, że znów pojawiłaś się na forum ;:196
Z wielką przyjemnością obejrzałam wszystkie letnie zdjęcia. Z podziwem patrzyłam na brykające kotki. Dobrze im u Ciebie i nawet jeśli są na "przychodne" to zawsze miło jest poobcować z nimi.
Dalie masz zjawiskowe ;:167 Mnie najbardziej spodobała się Take Off.
Ogród w zimowej odsłonie również zachwyca, ale współczuję takiej ilości śniegu ;:202 Mnie wydawało się, że u nas jest go dużo... Ale nijak się to ma do ilości jaką zobaczyłam na Twoich zdjęciach.

Trzymaj się zdrowo i dbaj o kolana. Wszak wiosna za pasem i siły są potrzebne do działania w ogrodzie ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”