Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
alex25
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 lis 2008, o 16:17

Post »

Witam.
Macie rację trochę mnie poniosło z tymi zdjęciami, ale chciałam mieć pewność że z korzeniami jest wszystko w porządku. Usunęłam całą ziemię,bo jak pisałam wcześniej im bliżej środka tym bardziej było mokro prawie błoto ,a po drugie kupiłam ziemię typową dla juki i chciałam wymienić ją całkowicie.
Korzenie obsypałam miałem ,dno wyłożyłam żwirkiem i pokruszoną cegłą ,a do ziemi dosypałam trochę żwiru.Pozostało mi tylko jeszcze kupić biohumus.Co do pytania o częstość podlewania to do tej pory podlewana była średnio co 10 dni czasami rzadziej bo ziemia była mokra.
Mam nadzieję ,że juka dojdzie do siebie i jeszcze długo będę się nią cieszyć. Dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam.
piotr64
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lis 2008, o 08:34

Yuka

Post »

Witam mam problem z wielką yuką która nie mieści mi się w pokoju. ponad 2,5 metra, czytałem wszystkie posty a może nie dokładnie, bo cięcie przeprowadza się na pniu który zrzucił liście a co z pniem który ma liście czy najpierw je usunąć a potem ciąć dodaje zdjęcia prosze o pomoc .
Obrazek
Obrazek
i chciałem się jeszcze pochwalić moją draceną która zakwitła w tym roku

Obrazek
Obrazek
Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Penie że liście należy najpierw usunąć a potem dopiero ciąć, nie obrywasz tylko liści z czubka odcinasz go na oberwanym pniu poniżej przynajmniej ośmiu poziomów liści. :D
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p
Od: 17 wrz 2008, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

24 września dokonałam cięcia. Od tego czasu wierzchołek wypuścił dużo króciutkich korzonków i jakoś one nie chcą większe urosnąć, nie wiem czy mogę go już wsadzić do ziemi
Obrazek
Pieńki powypuszczały po kilka pióropuszy, teraz zaczynają wyrastać korzonki
Obrazek
U tego z bryłą korzeniową na razie nic się nie dzieje. Czy to normalne, że to tak długo trwa?
x-C-j
---

Post »

Poczekaj aż pinki będą miały korzenie o długości co najmniej 1 cm(nie patrz na to że wybiły z nich rozety z liśćmi) dopiero można posadzić do ziemi co zaś do pinka jaki został z systemem korzeniowym jest to często normalne że wybicie młodych rozet tak długo trwa, cierpliwie czekaj. :D
Betii
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 lis 2008, o 12:46

Co sie dzieje z moja dracena?

Post »

Witam wszystkich serdecznie :)
Jestem tu calkiem nowa, dzis zarejestrowana, ale zagladam na to forum od jakis 6 miesiecy :)
Mam nadzieje,ze ktos pomoze mi z moimi problemami odnosnie moich roslinek.
Moja dracena marginata (jak sadze), ostatnio marnieje. Zaczelo sie od usychania dolnych lisci(dziennie2-3) postawilam wiec doniczke z podstawka w wiekszej podstawce wypelnionej woda by zwiekszyc wilgotnosc, liscie przestaly opadac ale cos dziwnego dzieje sie z pinkiem (pomarszczyl sie),ale nie jest miekki. Temperatura w pokoju 20-21 stopni,podlewam ja 1x w tyg. umiarkowanie, musze dodac ze roslinki moje niestety nie maja zbyt wiele slonca gdyz mieszkam na poln.norwegii a tu zaczely sie ciemnosci egipskie :( tzn slonko wcale nie wychodzi, w dzien panuje polmrok i tak ma byc do polowy stycznia, kupilam specjalne zarowki (flora), ktore niby maja w jakis spos. zastepowac slonce. nie mam pojecia co robic, co sie dzieje z moja dracenka?Pomocy! Obrazek Obrazek
Betii
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek
Mam nadzieje ze to nic groznego i wyzdrowieje :roll:
Pozdrawiam
x-C-j
---

Post »

Moim zdaniem jedynie odmłodzenie może ją uratować sądzę że systemu korzeniowego już nie ma bo pewnie zgnił, prawdopodobnie roślina została zalana. Poczytaj ten temat odmładzanie juk,dracen na piątej stronie masz przykład odmładzania draceny marginaty, życzę miłej lektury. :D
Betii
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

oj :? tak sadzisz?
Liscie wygladaja calkiem niezle choc zwisaja do dolu.
Przeczytalam caly temat i jutro po pracy zabiore sie do roboty.
Mam tylko jedno pytanie czy skoro roslinka zostala zalana, piniek z korzeniami (jeśli jakies jeszcze sa :) ) przesadzic do nowej ziemi? :oops:
x-C-j
---

Post »

Jak zetniesz czubki zobaczysz jaki będzie środek wewnątrz pnia, jeśli szary i wyciska się z niego woda przy ściśnięciu możesz dół wyrzucić jeśli jasno zielony warto wywalić całą bryłę korzeniową z doniczki usunąć tylko zgniłe, martwe korzenie, oprószyć miałem z węgla grillowego i posadzić w nową ziemię, miejsca cięć zalać od góry na pinkach woskiem. :D
Evika
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 sty 2009, o 20:55

Post »

A co zrobić żeby juka nie rosła do sufitu jak brzydki patyk z zielonym odrostem na samym czubku? co zrobic zeby sie rozgalezila? czy można jej naciac pien i w tym miejscu wypuści nowy odrost?
x-C-j
---

Post »

Wkleić zdjęcia na forum to ją odmłodzimy. Będziesz miała wtedy rozkrzewioną. :D
Awatar użytkownika
emiliawhp
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 cze 2008, o 18:07

Post »

mam 2 małe kawałki draceny, jeden z nich puścił 2 grube 2cm korzonki, drugi zaś malutkie listeczki. Kiedy i który mam wsadzić do ziemi ??
"Oto daję wam wszelką roślinę wydającą nasienie na całej ziemi i wszelkie drzewa, których owoc ma w sobie nasienie:niech będzie dla was pokarmem" I Moj1:29
" I spojrzał Bóg na wszystko, co uczynił, a było to bardzo dobre" IMoj1:31
x-C-j
---

Post »

Ten z korzeniami możesz wsadzić w ziemię a ten co wybił rozetę z liśćmi poczekaj aż wybije korzenie dopiero do ziemi, nie patrz na to że pojawiły się liście często tak jest w rozmnażaniu dracen, juk, diffenbachii. :D
Awatar użytkownika
zabcia_paula
500p
500p
Od: 24 sty 2009, o 10:34

Post »

Witam i bardzo proszę o pomoc :roll:

Dostałam dziś doniczkę z trzema pinkami Difenbachii. Z zewnątrz nie wyglądały najlepiej, wiec postanowiłam wyjąć je z ziemi (nie wiem czy dobrze, że je wyciągnęłam)
Jeden pinek zgnił całkowicie, więc wylądował w koszu. Zostały jeszcze dwa i chciałabym się dowiedzieć czy da się je jeszcze uratować :?: :?:

Pierwszy pinek wygląda tak (dodam, że gniją mu delikatnie tkanki przy najdłuższym korzonku):
Obrazek

Jeśli chodzi o drugiego to wygląda tak (tu niestety nieciekawa jest wierzchołkowa część):
Obrazek

Bardzo proszę o pomoc i radę
Pozdrawiam, Paula
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”