Parzeniszcza Harviego
Re: Parzeniszcza Harviego
To czerwone to antuka. Obsypałem nią turbinki i gymnocactusy tak jak zauważył tom_ek. Pod spodem jest moje standardowe podłoże tylko o trochę zmniejszonej ilości próchnicy oraz z lekką domieszką antuki.
Sukulentowy pokażę te gymnole jak je porozsadzam. Na razie walczę z tym tematem.
Muszę zwolnić trochę miejsca na nowe rośliny dlatego otworzyłem wątek z ofertą nadwyżek. Link do niego w stopce moich postów.
Sukulentowy pokażę te gymnole jak je porozsadzam. Na razie walczę z tym tematem.
Muszę zwolnić trochę miejsca na nowe rośliny dlatego otworzyłem wątek z ofertą nadwyżek. Link do niego w stopce moich postów.
- PiotrAPD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fantastyczne maluchy 
Imponujące ilości. Wielkie brawa

Imponujące ilości. Wielkie brawa

Nie udzielałem się na forum zbyt aktywnie ostatnimi czasy i zaniedbałem wątek. Wstyd przyznać, ale w ubiegłym roku nie zamieściłem tu żadnego postu. Wszystko przez brak czasu. Kaktusowego hobby jednak nie porzuciłem. Rośliny mam nadal, rosną sobie powoli, a nawet przybywa mi nowych okazów. Parzeniszcza przestały mieścić wszystkie i trzeba było zrobić foliak. Dziś zrobiłem stół. Wygląda tak:

Ma prawie 6 metrów długości i 1 metr szerokości. Po lewej stronie będzie w przyszłości drugi taki. Pojutrze jeśli pogoda dopisze będę naciągał folię i pozostanie tylko czym prędzej rośliny wynieść na stanowisko. Postaram się także ogarnąć brakujące zdjęcia w wątku, które poznikały, a może także zamieścić trochę fotek kwiatów z zeszłego roku.

Ma prawie 6 metrów długości i 1 metr szerokości. Po lewej stronie będzie w przyszłości drugi taki. Pojutrze jeśli pogoda dopisze będę naciągał folię i pozostanie tylko czym prędzej rośliny wynieść na stanowisko. Postaram się także ogarnąć brakujące zdjęcia w wątku, które poznikały, a może także zamieścić trochę fotek kwiatów z zeszłego roku.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dobrze że wróciłeś.
Jak patrzę na tak doskonałe warunki do uprawy roślin to prawie zazdroszczę. U mnie nawet w części nie mają tak dobrze.
Sprawdzony, już doświadczony hodowca, dobre rośliny na doskonałym miejscu - czego chcieć więcej?? Czekam na fotki kwitnących kaktusów!

Jak patrzę na tak doskonałe warunki do uprawy roślin to prawie zazdroszczę. U mnie nawet w części nie mają tak dobrze.

Sprawdzony, już doświadczony hodowca, dobre rośliny na doskonałym miejscu - czego chcieć więcej?? Czekam na fotki kwitnących kaktusów!

- eszeweria18
- 200p
- Od: 29 sie 2018, o 16:23
Oj zapowiada się ciekawie 

'Prędko może się zdarzyć, że nie dostrzeżemy drzew, widząc tylko las'
- Jo Nesb? ? Człowiek - Nietoperz
- Jo Nesb? ? Człowiek - Nietoperz
- honorka22
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
Chyba foliak już stoi i stół został zapełniony ? Może wrzuciłbyś jakieś fotki.
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
No to czekam Darku aż te stoły zostaną zapełnione kaktusami.
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- moje i moich roślin marzenie, niestety nie do spełnienia. Dzisiaj zapewne już ukończone i zasiedlone.Harvi pisze: Dziś zrobiłem stół. Wygląda tak:
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Pora najwyższa chyba coś tu pokazać.
A więc zapełniony stół w 2020 roku wyglądał tak.

Tu jak rośliny były jeszcze cieniowane.

Po małej rearanżacji już w pełnym słońcu.
Wkrótce zdjęcia kwitnień niektórych roślin.

A więc zapełniony stół w 2020 roku wyglądał tak.

Tu jak rośliny były jeszcze cieniowane.

Po małej rearanżacji już w pełnym słońcu.
Wkrótce zdjęcia kwitnień niektórych roślin.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Super widok!
Do pozazdroszczenia.
Najbardziej podobają mi się parodie na pierwszym planie - spora, ciekawa kolekcja.
Dobrze im u Ciebie!

Do pozazdroszczenia.

Najbardziej podobają mi się parodie na pierwszym planie - spora, ciekawa kolekcja.

Dobrze im u Ciebie!

-
- Od: 20 gru 2013, o 22:01
Parodie fajne. Super, że masz po kilka egzemplarzy z jednego gatunku. Ale interesują mnie białe kulki z jasno różowymi dosyć dużymi kwiatami, Tak w 6 rzędzie od tyłu, chyba 7sztuk - mammillaria?
Pozdrawiam Jacek
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Pięknie,lubię podziwiać takie fotki bogate w kaktusiki.

poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
Trochę ich jest, ale nie nazwałbym tej kolekcji sporą. Jakoś się u mnie trzymają. Zagwozdkę mam tylko z Parodia uhligiana. Przez ostatnie dwa sezony zatrzymały się całkowicie ze wzrostem. Nie przybyło im nic w talii, nie wypuściły ani jednego nowego ciernia. Korzenie mają raczej ok, bo wodę pobierały i nie traciły turgoru podczas sezonu wegetacyjnego. Teraz na zimowisku się skurczyły. Za kilka dni zaczynam w kolekcji akcję przesadzanie, to wybiję je przy okazji z doniczek, choć jeszcze z nich nie wyrosły. Obejrzę korzenie i wymienię substrat, który podejrzewam o przyczynę tej stagnacji.hen_s pisze: Najbardziej podobają mi się parodie na pierwszym planie - spora, ciekawa kolekcja.
Dobrze im u Ciebie!
Goryczka pisze:... Ale interesują mnie białe kulki z jasno różowymi dosyć dużymi kwiatami, Tak w 6 rzędzie od tyłu, chyba 7sztuk - mammillaria?
Ale masz oko! Tak to mammillarie. Konkretnie jest to grupka:

Mammillaria microcarpa GM 987
I jeszcze portrecik

Mammillaria microcarpa GM 987