Canna - Paciorecznik cz.8
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Canna - Paciorecznik cz.8
Aniu pięknie rosną. Ja niebawem biorę się za ścieranie.
Syriusz najlepiej u mnie zimują w donicach w których rosły.
Nie jestem ekspertem co do chemii a oprysk teraz na zimowisku to nie wiem... Może ktoś coś innego doradzi.
Jak masz jedną taką to na Twoim miejscu bym ścięła zaatakowaną górę a pod koniec lutego zabrała z zimowiska, wyjęła ze starej ziemi, wyczyściła, podzieliła i posadziła do nowej ziemi i pędziła w domu, uważając czy nie przetrwało jakieś żyjątko a może uda się bez chemii.
Ja pryskałam kiedyś chyba Magusem i Mospilanem naprzemiennie, musisz poczytać na ulotkach.
Teraz wolę zapobiegać i w sezonie robię im dokładny prysznic(również spód liści) a szczególnie często gdy jest suche i gorące lato.
Powodzenia.
Syriusz najlepiej u mnie zimują w donicach w których rosły.
Nie jestem ekspertem co do chemii a oprysk teraz na zimowisku to nie wiem... Może ktoś coś innego doradzi.
Jak masz jedną taką to na Twoim miejscu bym ścięła zaatakowaną górę a pod koniec lutego zabrała z zimowiska, wyjęła ze starej ziemi, wyczyściła, podzieliła i posadziła do nowej ziemi i pędziła w domu, uważając czy nie przetrwało jakieś żyjątko a może uda się bez chemii.
Ja pryskałam kiedyś chyba Magusem i Mospilanem naprzemiennie, musisz poczytać na ulotkach.
Teraz wolę zapobiegać i w sezonie robię im dokładny prysznic(również spód liści) a szczególnie często gdy jest suche i gorące lato.
Powodzenia.
- Kacper1999
- 200p
- Od: 19 lut 2018, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na przędziorka trzeba działać etapowo. Najpierw usuwać mechanicznie, dobrze umyć roślinę wodą z rozduszonym czosnkiem moczonym około 24 godziny i dodatkiem kropli płynu do naczyń, a potem oprysk kilka razy różnymi środkami, ponieważ przędziorek w dobrych warunkach potrafi wykształcić kilkanaście pokoleń, w szklarniach nawet do 16 i bardzo szybko uodparnia się na środki chemiczne. Co do środków - to jakikolwiek na przędziorka, każdy zawiera jakieś substancje czynne, ważne jest to, żeby właśnie pamiętać, aby pryskać raz jednym środkiem i za parę dni innym. Zapobiegawczo należy utrzymywać wysoką wilgotność powietrza, przędziorek kocha sucho i ciepło. 

- Shalina
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 paź 2017, o 17:06
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
- Andzia1967
- 200p
- Od: 1 kwie 2013, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
Halinko fajna ta ciemniejsza siewka.
Aniu zbyt malutkie zdjęcie a niestety nie da się powiększyć.
Aniu zbyt malutkie zdjęcie a niestety nie da się powiększyć.
- Shalina
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 paź 2017, o 17:06
Iwonko tylko jedna taka się trafiła, przed chwilą kolejnych osiem wsadziłam do ziemi
Zobaczymy co wyjdzie?
Kilka cann przyniosłam z piwnicy do mieszkania, gdyż zaczęły pokazywać noski 

Pozdrawiam Halina
Ładnie Wam rosną. Co do cann kupowanych w sklepach internetowych (u tych co sprowadzają masówkę zza granicy) - nie chcę od nich już żadnych cann nawet za dwa złote. Kupowałem chyba u wszystkich "głównych" graczy. Zresztą podobnie było z liliami i innymi cebulowymi. Takiego syfu, zgodność odmianowa na poziomie 5% plus zawirusowane, pogniłe kłącza niezależnie czy za 6zł czy 12zł - wszystko szło do śmietnika przed sezonem lub tuż po zakwitnięciu, kiedy okazywało się, że znów otrzymałem "dziką" cannę z mikro kwiatami w kolorze pomarańczowym i musiałem za to jeszcze zapłacić, opiekować się, kopać dziurę bądź taszczyć donice. Sami nie hodują bo przecież można sprowadzić szmelc i skosić szmal.
a to się mści, bo producenci wciskają pośrednikom co chcą bo nie ma jak sprawdzić odmian a pozostaje wierzyć na słowo. Cannę białą czy z jakimiś kolorowymi liśćmi to ja już zamawiałem chyba z 5 razy z różnych źródeł - zawsze rozczarowanie. Napisałbym dobitniej ale się powstrzymam. Także moi mili wg mnie przede wszystkim wymiana forumowa, między znajomymi i tak dalej bo niestety my płacimy a oni to za grosze z zachodnich "fabryk" ostro sypanych prochami sprowadzają. Kłącze jest? Ano jakieś jest. Dobrze - wciśnij cebulaczkowi - dopiero za kilka mscy dowie się co dostał jak zakwitnie. (podobny problem jest na wiadomym portalu aukcyjnym - kupujesz i niestety nie zdążysz napisać komentarza bo masz na to tylko 3 miesiące i tak to się kręci). Gdzie jest piorin? 

- rosliny
- 200p
- Od: 11 sty 2015, o 14:35
Syriusz zgadzam się z Tobą w 100%. Kupując na aukcjach nigdy nie otrzymałam odmiany tej ze zdjęcia, która mnie interesowała, zawsze były to "niespodzianki" nie koniecznie miłe...
Pozdrawiam Danuśka
- Kacper1999
- 200p
Moja przygoda z cannami zaczęła się w 2017 roku. Dostałem wtedy od cioci 5 zwyklaków, canna indica z drobnym kwiatem, w tej chwili moje paciorecznikowe hobby mnie przerasta i to bardzo
Wściekam się na nie, z każdym rokiem mówię, że to ostatni raz, a prawda jest taka, że co sezon przybywa ich znacznie więcej
Przygotowania do sezonu 2021, Dziś 2 dzień dzielenia i wsadzania
PS. Przepraszam za bałagan w tle, wiecie piwnica i wszystkiego tam pełno

Pozdrawiam!

Wściekam się na nie, z każdym rokiem mówię, że to ostatni raz, a prawda jest taka, że co sezon przybywa ich znacznie więcej

Przygotowania do sezonu 2021, Dziś 2 dzień dzielenia i wsadzania

PS. Przepraszam za bałagan w tle, wiecie piwnica i wszystkiego tam pełno

Pozdrawiam!

Tym roku posiałem nasiona kanny, które sam zebrałem: Wyoming (6 posianych 5 już widać, 6 też kiełkuje), Lucyfer (miałem tylko 2 i oba wzeszły), Orchid (na 4 posiane 3 wzeszły). Na obrazku poniżej siewki kanny Wyoming

Kupiłem jeszcze na serwisie aukcyjnym all... 30 nasion z których posiałem 12 i 10 już wzeszło. Jeżeli chodzi o zakupy kłączy czy to w Internecie czy w marketach to też nie mam szczęścia albo niezgodne odmianowo albo zawirusowane. Pozdrawiam, Krzysiek

Kupiłem jeszcze na serwisie aukcyjnym all... 30 nasion z których posiałem 12 i 10 już wzeszło. Jeżeli chodzi o zakupy kłączy czy to w Internecie czy w marketach to też nie mam szczęścia albo niezgodne odmianowo albo zawirusowane. Pozdrawiam, Krzysiek
-
- 50p
- Od: 30 sie 2017, o 23:37
To masz fajnie, bo u mnie canna Wyoming ani razu nie wydała nasion.
- Kacper1999
- 200p
U mnie tak samo, Wyoming bez nasion, myślałem że ona nie zawiązuje nasion 

Kupiłem tą kannę w zeszłym roku w sklepie u B. Kr.., miała ciemne liście i kwitła w takim kolorze jak Wyoming i zebrałem z niej nasiona, ale pewności czy to ta kanna nie mam. Jeżeli mówicie, że Wyoming nie zawiązuje nasion, to może kolejna niezgodność odmianowa. Miałem też od niego kannę Cleopatra ale ta to już na pewno nie była Cleopatrą, ani liście ani kwiat. Pozdrawiam.
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
Halinko ja jeszcze nie zaglądałam do nich, za zimno. Dopiero w marcu.
Kacper już posadzone, pięknie, brawo. Będziesz miał wcześnie a my będziemy podziwiać.
Krzyś witaj wśród wielbicieli pacioreczników. Masz ciekawe kolorystycznie siewki, brawo. Powodzenia.
U mnie też Wyoming nie wiązał nasion.
Nie mam już tej canny, ale pokażę ją jeszcze raz jak rosła u koleżanki.(za jej zgodą)
Wyoming.

Kacper już posadzone, pięknie, brawo. Będziesz miał wcześnie a my będziemy podziwiać.
Krzyś witaj wśród wielbicieli pacioreczników. Masz ciekawe kolorystycznie siewki, brawo. Powodzenia.
U mnie też Wyoming nie wiązał nasion.
Nie mam już tej canny, ale pokażę ją jeszcze raz jak rosła u koleżanki.(za jej zgodą)
Wyoming.

- Andzia1967
- 200p
- Od: 1 kwie 2013, o 12:31
Iwonko- przepiękna canna. Bardzo okazały egzemplarz. Mam pytanko- ile sadzonek jest umieszczonych w takiej donicy ?pozdrawiam Ania