Nowości warzywne i owocowe,nieznane i mało znane
- Anna N
- -Moderator Forum-.
- Od: 30 cze 2011, o 00:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Warzywa nieznane,mało znane i trochę inne od znanych.
Przyszło mi na myśl, że mogła to być jakaś roślina
z rodziny psiankowatej.
Ale nie kojarzę takiej o jadalnych różowych owocach.
Np psianka koralowa ma mini pomarańczowe
'pomidorki' ale one są trujące.
z rodziny psiankowatej.
Ale nie kojarzę takiej o jadalnych różowych owocach.
Np psianka koralowa ma mini pomarańczowe
'pomidorki' ale one są trujące.
Pozdrawiam Anna
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Na starej działce rosły mi dziko dziwne psianki podobne do opisanej ale owoce miały wielkości wiśni i błyszcząco czarne. Sąsiad twierdził, że Rosjanie robią z tego konfitury bo owoce po dojrzeniu są bardzo słodkie. Nie miałem odwagi spróbować...Może te różowe były jakąś odmianą tej mojej? Tyle lat już upłynęło więc zapomniałem nazwy...
Kapusta palmowa, olbrzymia,dwurząd wąskolistny
Witam .Od dawna obserwuje Wasze forum, czytam, uczę się, poznaje nowinki. Dzisiaj postanowiłam napisać, poniewaz mam pytanie.
Zostałam obdarowana nasionami dla mnie dosyć egzotycznymi , troszkę o nich poczytałam ale chciałabym wiedzieć więcej.
Może więc znajdę tu kogoś kto uprawiał Kapustę palmową ,Kapustę olbrzymią liściową lub Dwurząd wąskolistny.
Warto uprawiać czy też nie ?
Zostałam obdarowana nasionami dla mnie dosyć egzotycznymi , troszkę o nich poczytałam ale chciałabym wiedzieć więcej.
Może więc znajdę tu kogoś kto uprawiał Kapustę palmową ,Kapustę olbrzymią liściową lub Dwurząd wąskolistny.
Warto uprawiać czy też nie ?
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Re: Kapusta palmowa, olbrzymia,dwurząd wąskolistny
Dwurząd Wąskolistny posiadam. Inaczej rukola. Kwitnie na żółto , zimuje w gruncie, sama się rozsiewa.
Mam ją w kilku miejscach, pozwalam jej się rozsiewać , nie tępie jej, bo ją uwielbiam.
Kiedyś myślałam , ze to rukola, ale dwa lata temu dowiedziałam się ze to właśnie dwurzad. Jak kwitnie, bardzo ładnie pachnie. Nie mogłam się zorientować co mi tak przyjemnie pachnie, a to właśnie moja rukola. Warto ją posiać. Nasiona wysiej w miejsce docelowe, bo nie lubi przesadzeń .dobrze jej robi półcień , ale w słońcu tez daje radę. Doskonały dodatek do sałatek
Asia
Mam ją w kilku miejscach, pozwalam jej się rozsiewać , nie tępie jej, bo ją uwielbiam.
Kiedyś myślałam , ze to rukola, ale dwa lata temu dowiedziałam się ze to właśnie dwurzad. Jak kwitnie, bardzo ładnie pachnie. Nie mogłam się zorientować co mi tak przyjemnie pachnie, a to właśnie moja rukola. Warto ją posiać. Nasiona wysiej w miejsce docelowe, bo nie lubi przesadzeń .dobrze jej robi półcień , ale w słońcu tez daje radę. Doskonały dodatek do sałatek
Asia
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Takie niepozorne ogrodowe roślinki mają więcej zapachu i smaku
no i witaminek wszelakich niż wypasione chemią zielsko z supermarketu!
no i witaminek wszelakich niż wypasione chemią zielsko z supermarketu!

Re: Kapusta palmowa, olbrzymia,dwurząd wąskolistny
Wyczytałam że Rukola właściwa(roketa siewna ) ma kwiaty brudno-biało i pędy silnie owłosione.Pelasia pisze:Dwurząd Wąskolistny posiadam. Inaczej rukola. Kwitnie na żółto , zimuje w gruncie, sama się rozsiewa.
Asia
Miałam ja w ubiegłym roku ale nie zwróciłam na to uwagi. Dwurząd ma kwiaty żółte i łodyżki mniej owłosione.Tak je można rozpoznać bo poza tym są podobne Zaniepokoił mnie jednak jeden artykuł w którym pisze że dwurząd jest trujący.Skoro jednak Twoje rośliny mają kwiaty żółte a ty ja zjadasz i żyjesz to i ja chyba ten Dwurząd polubię, tym bardziej jeśli lubi półcień.
Dziekuje

-
- Kontakt:
Nie wiem , czy ma zdjęcia, ale na bank to jest dwurząd wąskolistny, jak znajdę to wstawię. Ja nigdzie nie znalazłam takiego stwierdzenia, ze jest trująca. Jedynie jakaś uwaga , to to ze jest gorzka , jak zaczyna kwitnąć. Mam znalazłam , tu jest na przodzie grządki , już zaczyna kwitnąć, małe żółte kwiatuszki
Asia

Asia

Ostatnio zmieniony 9 lut 2021, o 20:31 przez ekopom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmniejszono format zdjęcia
Powód: zmniejszono format zdjęcia
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
Asia złap w tym sezonie nasionka. Bardzo ciekawa roślinka. I jadalna. 

-
- Kontakt:

Dwurząd jest małowartościowym chwastem inwazyjnym ale da się zjeść.
http://www.apiflora.pl/jupgrade/index.p ... szczelarzy
Z informacji opublikowanych na witrynie internetowej Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej PAN w Powsinie wynika, że świeże, bogate w witaminy młode liście dwurzędu wąskolistnego bywają stosowane do przyprawiania sałat, potraw mięsnych, serów, pizzy i sosów.
Rukolę jednoroczną mam już chyba od 10 lat. Wysiewam byle gdzie 2-3 razy w sezonie. Latem trzeba często ciąć przy ziemi bo szybko tworzy pędy kwiatowe, ostatnie zbiory nawet w listopadzie.
Sąsiad ma wieloletnią (z żółtymi kwiatami), zrywa od kwietnia. Dla mnie to nowalijka nr1. Tydzień temu udało mi się kupić w Auchan kilka torebek WLegutko 0,4gr. Polecam.
http://www.apiflora.pl/jupgrade/index.p ... szczelarzy
Z informacji opublikowanych na witrynie internetowej Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej PAN w Powsinie wynika, że świeże, bogate w witaminy młode liście dwurzędu wąskolistnego bywają stosowane do przyprawiania sałat, potraw mięsnych, serów, pizzy i sosów.
Rukolę jednoroczną mam już chyba od 10 lat. Wysiewam byle gdzie 2-3 razy w sezonie. Latem trzeba często ciąć przy ziemi bo szybko tworzy pędy kwiatowe, ostatnie zbiory nawet w listopadzie.
Sąsiad ma wieloletnią (z żółtymi kwiatami), zrywa od kwietnia. Dla mnie to nowalijka nr1. Tydzień temu udało mi się kupić w Auchan kilka torebek WLegutko 0,4gr. Polecam.
-
- Kontakt:
Ta rukola wieloletnia z zótymi kwiatami to właśnie dwurząd
CYTAT Z NETU
"Pod powszechnie używaną nazwą "rukola" kryją się podobnie wyglądające warzywa liściowe z rodziny kapustowatych. Wyróżniają się musztardowym posmakiem i zapachem. Zwykle są podawane na surowo, ale można też je krótko podgrzewać. Na naszym rynku najbardziej popularny jest dwurząd wąskolistny (Diplotaxis tenuifolia) i rokietta siewna (Eruca sativa). Dwurząd ma wąskie, ostro wcinane liście, kwitnie na żółto, jest wieloletni i nawet bez okrycia może zimować w gruncie. Rokietta należy do roślin jednorocznych, jej liście są szersze, zatokowo wcinane, a kwiaty bladofioletowe. Dwurząd w handlu często występuje pod niewłaściwą nazwą."
CYTAT Z NETU
"Pod powszechnie używaną nazwą "rukola" kryją się podobnie wyglądające warzywa liściowe z rodziny kapustowatych. Wyróżniają się musztardowym posmakiem i zapachem. Zwykle są podawane na surowo, ale można też je krótko podgrzewać. Na naszym rynku najbardziej popularny jest dwurząd wąskolistny (Diplotaxis tenuifolia) i rokietta siewna (Eruca sativa). Dwurząd ma wąskie, ostro wcinane liście, kwitnie na żółto, jest wieloletni i nawet bez okrycia może zimować w gruncie. Rokietta należy do roślin jednorocznych, jej liście są szersze, zatokowo wcinane, a kwiaty bladofioletowe. Dwurząd w handlu często występuje pod niewłaściwą nazwą."
Dzięki za wyprowadzenie z błędu. Zasugerowałem się zdjęciem dwurzędu z Wikipedii.
Na torebce jednorocznej Rakieta siewna Pronto Eruca sativa
Na torebce wieloletniej Rukola Diplotaxis tenuifolia
Na torebce jednorocznej Rakieta siewna Pronto Eruca sativa
Na torebce wieloletniej Rukola Diplotaxis tenuifolia
-
- 50p
- Od: 28 wrz 2019, o 21:59
Czy ktoś uprawia orzeszki ziemne?