Różana hacjenda Anego

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różana hacjenda Anego

Post »

Andrzeju
Piękna ta Angela, obsypana taką ilością kwiatów robi niesamowite wrażenie.
Zimowe krajobrazy cudne.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie :wit

Wracam do żywych :heja
Nie - na szczęście to nie było to co pomyśleliście - po prostu przypomniał mi kręgosłup, że nie jest już pierwszej młodości.
To było najgorsze 10 dni jakie mnie spotkały.
Tylko leżałem, a jak już musiałem wstać, to stałem. Nawet ruszając głową przeszywał mnie paraliżujący 'strzał' w plecach.

Minęło i choć jeszcze odczuwam sztywność, to już nie boli.
Wybrałem się więc przedwczoraj na ogród i ... właziłem na drabinę :;230
No bo przecież musiałem zawiesić trzy domki dla ptaków, które ściągnąłem przy wycince drzew.
Teraz na altanie wiszą 4 z każdej strony, a piąty na czereśni.
Tak się rozpędziłem, że wziąłem się za przycinanie drzewek i .... no właśnie - przerwałem tę robotę ale i tak wczoraj przeleżałem pół dnia.
Jednak rano wstałem jak młodo narodzony i wiem, że już będzie dobrze.

Obrazek

Obrazek

Co ciekawego na ogrodzie? Śnieg już prawie stopniał i pokazały się ciekawostki.
Trzy razy w ub.r. siałem pietruszkę (tylko naciową uprawiamy) i nic z tego - w końcu listopada wysiałem z myślą ... a może się uda?
No i udało się - pietruszka wzeszła.

Obrazek

Pierwiosnki już chcą pokazać swe kwiaty - te są 'marketowe' wkopane 3 lata temu, bo ogrodowe kwitły całą zimę i jeszcze są pod śniegiem.

Obrazek

Różowe 'kotki' od Beatki już zdejmują czapeczki bo im za gorąco.

Obrazek

A spod śniegu wygląda ... to jeszcze nie krokus wiosenny, to jesienny który usnął gdy śnieg nakrył go pierzynką.

Obrazek

Karolu, ja też jestem zauroczony takimi niepełnymi kwiatami róż i dlatego jest ich coraz więcej u nas.

Florianie, jak widzisz i u nas są już objawy wiosny a śnieg ... właśnie zapowiadają, że znowu powróci.

Witaj Elu - jakże miło cię zobaczyć ;:168

Tak Kasiu, 'angela' to spory krzaczek i ładnie się prezentuje.

Masz rację Wando - kapitalna kanapa - musiałem zrobić jej zdjęcie ;:333

No nie wiem Jolka, czy długo byś pod taką kołderką poleżała - chyba tylko na czas zrobienia zdjęcia, by to udokumentować :)

Tak Aniu - 'angela' kwitnie cały czas takimi bukietami kwiatów.

Ewo - 'angela' ma dużo kwiatów, a kształt krzewu uzyskałem nie słuchając mądrych porad, że tniemy pęd za zewnętrznym pąkiem. Patrzyłem jak te pędy się układają i tam gdzie pędy miały tendencję do pokładania się, ciąłem za wewnętrznym pąkiem. Dzięki temu nowy pęd rósł do środka.

Jednak jestem jeszcze trochę za sztywny i to kiwanie głową przed monitorem i stukanie palcami przypomina mi, bym odpoczął.
Do waszych ogrodów zajrzę później.
Jeszcze tylko wspomnienie róż.
Z okazji powrotu na FO Elizabetki ... róża od niej, kwitnąca jako pierwsza wiosną - "Therese Bugnet"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam :wit
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Andrzejku kotków zazdroszczę.
Kurcze masz już domki powieszone a ja w lesie. Trzeba się sprężyć. :wink:
Oj ta Wasza Tereska ładniejsza niż moja ;:oj :lol:
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Andrzeju, cieszę się że zdróweczko się poprawiło, ale żeby tak od razu brać się za robotę i to na drabinie. A może chciałeś nauczyć się latać. ;:306
Aż tyle domków powiesiłeś ;:oj ale będzie u Was gwarno, wiosną na działeczce. Brawa dla Ciebie pracusiu. ;:433 ;:433
Sieweczki pietruszki dają nadzieję na zielone zbiory, pierwiosnek pąki rozwija a różowe kotki prezentują puszyste futerka. ;:215 ;:215
Pozdrawiam i zdrówka życzę. :wit ;:167
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Andrzejku, prace na działce postępują, dla Was nowe spanie i dla ptaków legowiska też już są ;:215
Piękną masz tę Tereskę. Jak ją przycinasz, tzn. kiedy i jak krótko? Cudny ma pokrój.
Cieszę się, że różowa wierzba się tak dobrze u Ciebie zadomowiła.
Pierwiosnki mają już takie pąki, świetnie.
Brawa dla pietruszki!
Kiedy najwcześniej zaczynasz ozdobnie przycinać iglaki?
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Andrzeju ojjj nadmiaru pracy kręgosłup nie toleruje wiem coś o tym trzeba liczyć siły na zamiary. Już mnie boli jak sobie przypomnę wiosenne porządki ,ale jak słoneczko zaświeci i ptaszki zaświergolą to dostaniemy skrzydeł nawet bez Red bulla :;230 Angela cudownie kwitła moja muszę solidnie obciachać wiosną .Zdróweczka dla Was ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak... śnieg zginął a tu na jutro zapowiadają nam opady śniegu - do 45 cm ;:oj
A mogłem ten szczaw zebrać na zupę :;230

Obrazek

Elu, chyba jedna gałązka wierzby siedzi w doniczce - będę o tobie pamiętał, a jak nie, to może zabierzesz już większą, bo mam dwie posadzone.
A 'Tereska' rośnie jedna przy bramce i druga zaraz niedaleko. jak wchodzę na ogród to mówię ... cześć Tereska - rośnij ładnie, bo Elizabetka niedługo przyjdzie popatrzeć :wink:

Stasiu, zawsze wisiały u nas 4 domki lęgowe. W ub.r. ściąłem dwa drzewa a rok wcześniej też jedno i tak 3 domki poszły do remontu - wymieniłem im daszki na nowe i w jednej powiększyłem otwór z myślą o szpakach. Szpaki mieszkają corocznie w domku schowanym w winogronie, a pomyślałem by teraz jeden powiesić na czereśni specjalnie dla nich. Wyczytałem ... jeśli rodzina szpaków mieszka na czereśni to nie pozwala stadom szpaków pałaszować owoców, a ta jedna rodzina ... no ile ona może ich zjeść :wink: sąsiad w międzyczasie robiąc sobie domki - zrobił też jeden dla mnie. Dlatego mamy 5 .... normalnie kolonia :)
No tak - wyrywny jestem ale i dlatego wchodziłem na drabinę, bo ziemia zamarznięta jeszcze, chociaż w pewnej chwili jedna noga przebiła tę cienką warstwę i mocno bujnąłem się na drabinie.

Beatko ... 'Tereska' dopiero w ub.r. stała się dorosłą i jej formowanie teraz się zacznie. Pewnie tradycyjnie - wiosną mocne cięcie, po kwitnieniu obcinanie kwiatostanów i pędów wg swego uznania - jedne ostro, inne łagodniej, patrząc w którą stronę będę chciał mieć nowe pędy.
Iglaki ... raptem trzy :wink: przycinam jak zwykle pod koniec maja lub w czerwcu, potem drugi w lipcu, czy sierpniu.
Razem z nimi ciacham bukszpany ale widzę że mają teraz bardzo ładne przyrosty więc pierwsze strzyżenie będzie już w kwietniu, drugie w czerwcu, a trzecie w sierpniu.

Tak, tak Jadziu .... ale jak to sobie przetłumaczyć? Ból wytrzymam, nie jest to problemem ale to nic nierobienie - to najgorsza katorga ;:223
No i jak poszedłem na drugi dzień po przycince drzewek na ogród, to ... zacząłem zbierać te gałązki, a że było mokro i nie mogłem przyklęknąć to na kuckach zginając plecy i ... dwa dni znowu szpilki w kręgosłupie podczas ruchu :(
Ale dzisiaj zaraz po obiedzie wybrałem się na nordic walking i już po 5 km nerwoból się skończył - z radością zrobiłem drugie 5 km. Teraz jest na razie spokój, ale muszę co jakiś czas wstać z krzesła i pochodzić.
Aha! Zbierając gałązki zauważyłem ... dżdżownicę - wyszła sobie na spacer, wiosna już blisko ;:333

Czy wiecie, że od 1 do 28 lutego dnia przybywa o 2 godz. ?
A im więcej światła tym szybciej zima ucieknie :heja
Życzę więc wam wszystkim szybkiej wiosny i radości z ogrodów (słyszałem w radio) :wit

A wspominkowo .... 'elmshorn'

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

U Ciebie kwitnie krokus jesienny, a u mnie do końca grudnia kwitł zimowit :) Natura wariuje.
Co to za odmiana róży ?
https://www.fotosik.pl/zdjecie/ebcd66591d407f1f
Wygląda na zdrową odmianę, na pewno długo kwitnie .
Widzę, że na Śląsku też mocno sypie, jutro kolejna porcja białego puchu. Aby do wiosny ! :D
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jest 'Angela' Sebastianie - pokazuję jej zdjęcia na poprzedniej stronie.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30

Post »

Piękności podziwiam,
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Melduję się z rewizytą ;:138 Super ,że puchowa kołderka okryła roślinki . U mnie śniegu jak na receptę , dobrze,ze chociaż minusowe temperatury umiarkowane . Współczuję bólu ...bo też zmagam się z nim, zwłaszcza w okresie zimowym , gdy mniej ruchu . Codziennie ćwiczę , choć pół godziny , by rwa kulszowa na dobre mnie nie opanowała :) Pozdrawiam serdecznie ....byle do wiosny ;:108
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Zdrowia życzę.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Elmshorn szaleje ładniejszy niż mój ,jednak gleba u Ciebie w sam raz dla róż, nie to co u mnie .Ciekawe ile śniegu nasypało u Ciebie z tych zapowiadanych 45 cm, u mnie tylko cieniutka warstwa
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Irenko, Bogusiu, Anido ;:168

Jadziu ... media kłamią :wink: generalnie nasypało kilka, kilkanaście cm ale w niektórych miejscach są zaspy ponad 0,5m bo wieje bardzo mocny wiatr i do tego zimny.
Chociaż woda w altanie nie zamarzła to napaliłem w piecu, otworzyłem właz na pięterko i dogrzewałem pelargonie, fuksje i szałwię - na pięterku jest zimniej.
No i poćwiczyłem, bo 2 tyg. przerwy miałem. Dbam o formę bo niedługo trzeba będzie trawnik wygrabić :wink:

Ze wspomnień ... "Nuits de Young" od Elizabetki

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Andrzeju cudowne róże, a bólu bardzo współczuję, też zmagam się z nim na co dzień. U mnie zima całkiem,całkiem, Mrozik do minus 10, śniegu sporo i od wczoraj dobrze nim sypie ;:306
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”