Trzmielina Fotrune'a
-
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Trzmielina Fotrune'a
Z nasion raczej nie często powtarzają cechy rośliny matecznej będą raczej jak w stanie dzikim zielone.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
Dziękuję za odpowiedź.Trochę szkoda bo jest tego mnóstwo. Myślałem że na nową obwódkę będzie. Pozdrawiam.
Na obwódkę zielone jak najbardziej.Można nimi zastępować bukszpan, którego niszczy ćma.
- Smerfy
- 100p
- Od: 18 kwie 2020, o 14:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hej. Czy jeśli poucinam parę gałązek i wsadzę je do wody to korzonki się puszczą i zrobią mi się sadzonki ?
z tego co czytałem to rozmnażanie trzmieliny jest dość proste. Ja dopiero zaczynam z nimi przygodę i też mam zamiar je rozmnożyć. Mi polecono dać bezpośrednio w ziemię.Smerfy pisze:Hej. Czy jeśli poucinam parę gałązek i wsadzę je do wody to korzonki się puszczą i zrobią mi się sadzonki ?
Niektóre z moich trzmielinek mają całe żółte liście. Pytanie czy mam już zacząć się martwić. Są u mnie posadzone od ok 2 miesięcy i mają za sobą mszycę na którą dawałem oprysk. Może jakiś nawóz by się przydał albo jakieś częstsze podlewanie? Albo w ogóle jakieś podlewanie? A czy gnojówka z pokrzywy nadaje się do podlewania trzmieliny?

- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Według mnie mają za mokro. Pamiętam, że czerwiec był strasznie deszczowy, może dodatkowo jeszcze podlewałeś rośliny. Tak z ciekawości zapytam, przeżyły?coron3r pisze:Niektóre z moich trzmielinek mają całe żółte liście. Pytanie czy mam już zacząć się martwić. Są u mnie posadzone od ok 2 miesięcy i mają za sobą mszycę na którą dawałem oprysk. Może jakiś nawóz by się przydał albo jakieś częstsze podlewanie? Albo w ogóle jakieś podlewanie? A czy gnojówka z pokrzywy nadaje się do podlewania trzmieliny?
![]()
![]()
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Przeżyły, zastanawia mnie tylko dlaczego w jednym miejscu pięknie przyrastają (głównie zacienione miejsca) a w innych bardzo wolno (czy jakiś nawóz wskazany?)corazonbianco pisze:Według mnie mają za mokro. Pamiętam, że czerwiec był strasznie deszczowy, może dodatkowo jeszcze podlewałeś rośliny. Tak z ciekawości zapytam, przeżyły?coron3r pisze:Niektóre z moich trzmielinek mają całe żółte liście. Pytanie czy mam już zacząć się martwić. Są u mnie posadzone od ok 2 miesięcy i mają za sobą mszycę na którą dawałem oprysk. Może jakiś nawóz by się przydał albo jakieś częstsze podlewanie? Albo w ogóle jakieś podlewanie? A czy gnojówka z pokrzywy nadaje się do podlewania trzmieliny?
![]()
![]()
Postaram się jutro wrzucić fotę.
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
Cześć 
Muszę zrobić ok 400szt sadzonek trzmieliny coloratus na żywopłot.
Powiedzcie mi wielodoniczke z sadzinkami w jakich warunkach trzymać, mogę w piwnicy z małą ilością światła aż do wiosny?

Muszę zrobić ok 400szt sadzonek trzmieliny coloratus na żywopłot.
Powiedzcie mi wielodoniczke z sadzinkami w jakich warunkach trzymać, mogę w piwnicy z małą ilością światła aż do wiosny?
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1