Czereśnia - choroby pnia
-
- 100p
- Od: 8 sie 2011, o 06:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czereśnia - choroby pnia
Posadzić nową.
Czyli bez szans?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co to znaczy ? mechanicznie wyczyściłem raka? i czym konkretnie spryskales rany? Z pęknięciami mrozowymi czereśnie, czy wiśnie mogą żyć długo, ta czereśnia tez jeszcze może pożyć .
Pozdrawiam! Gienia.
Dziękuję za zainteresowanie Gieniu. Wyczyściłem to szpachla do żywego drzewa i spryskalem 2 razy chyba Topsinem dali mi to w ogrodniczym.
-
Ok, tylko wcale nie mam pewności, ze to był rak. I chyba nie był.
Oprócz tego: - ze kwiaty kurczą się, brązowieją i dosyć długo wiszą takie na drzewie,
- porażonym liściom brązowieją wierzchołki,
- zaatakowane pędy żółkną i czernieją,
- zawiązki owoców maja plamy, te plamy ciemnieją i zasychają aż do pestki -
to najbardziej charakterystycznymi objawami raka są zrakowacenia na gałęziach i konarach i wycieki gumy. Kiedy zrakowacenie obejmie sporą cześć obwodu konara bądź gałęzi to konar zamiera.
Obserwuj drzewo czy pojawiają się wycieki gumy, to co zrobiłeś jest Ok. Topsin jest przydatny również przy chorobach kory. Zasmaruj ranę pastą ogrodniczą z funabenem albo emulsją z dodatkiem miedzianu.
Oprócz tego: - ze kwiaty kurczą się, brązowieją i dosyć długo wiszą takie na drzewie,
- porażonym liściom brązowieją wierzchołki,
- zaatakowane pędy żółkną i czernieją,
- zawiązki owoców maja plamy, te plamy ciemnieją i zasychają aż do pestki -
to najbardziej charakterystycznymi objawami raka są zrakowacenia na gałęziach i konarach i wycieki gumy. Kiedy zrakowacenie obejmie sporą cześć obwodu konara bądź gałęzi to konar zamiera.
Obserwuj drzewo czy pojawiają się wycieki gumy, to co zrobiłeś jest Ok. Topsin jest przydatny również przy chorobach kory. Zasmaruj ranę pastą ogrodniczą z funabenem albo emulsją z dodatkiem miedzianu.
Pozdrawiam! Gienia.
Dziękuję Gieniu za poradę zrobię tak jak mówisz:) pozdrawiam serdecznie
Lampik
Lampik
-
Huba, drzewo umiera. I jest nie do uratowania. Jeśli masz jakieś inne drzewa w pobliżu to mogą być już zainfekowane. Szybko usuń owocniki, spal albo je jakoś zutylizuj bo to one sieją zarodnikami naokoło.
Pozdrawiam! Gienia.
- Janek13
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 12 cze 2022, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wycięcie tej huby nic nie da?
-
Huba to tylko owocnik (trzeba ją usunąć), drzewo trawi grzybnia, nie uratujesz a jeżeli masz jakieś drzewa w pobliżu pokaleczone, zranione, to mogą się zakazić. Po kilku latach dopiero się okaże.
Pozdrawiam! Gienia.
-
Hm, bo ja wiem, na pierwszy rzut oka to jakieś zrakowacenia. Wcześniej tego nie zauważyłaś? Takie same w miejscu naszczepienia i na szyjce? To chyba nie guzowatość bo ta bakteria tworzy guzy na korzeniach i szyjce korzeniowej. Mają od kilku milimetrów do kilkunastu centymetrów. Jak są młode to są gładkie, miękkie i jasne a jak już stare to twarde porowate i ciemne. Dziwne!
Pozdrawiam! Gienia.
-
O tak, na tych fotkach to jest guzowatość. Czyli ta czeresienka to w rzeczywistości male drzewko! Myślałam, ze ma już pare lat, dlatego pytałam, jak tego wcześniej nie zauważyłaś. Bo na fotce tego nie widać , nie było jakiegoś porównania do wielkości. No to faktycznie może być ta bakteryjne choróbsko.
To z tamtej szkółki drzewek nie można kupować.
To z tamtej szkółki drzewek nie można kupować.
Pozdrawiam! Gienia.
no super czyli drzewko do utylizacji.
Dziekuje Gieniu!
Dziekuje Gieniu!