...Roślina od zimy traci drastycznie liści (usechł jeden pień), co jest po części efektem tego, że nie ma dostępu do wilgoci i tlenu tak jak w czasie lata. Także trzeba mieć na uwadze to że sam biohumus nie jest nawozem a uzupełnia ziemie w mikroorganizmy zwiększa próchniczość ziemi. Najbardziej martwiący jest stan korzeni. Chyba tylko szklarnia może jej pomóc, bo jest to w istocie roślina szklarniowa. Wstępnie jestem skłonny ją oddać komuś kto faktycznie ma szklarnię. Tylko trzeba uważać bo mogła się wdać wertycylioza, taki grzyb perfidny. Widoczna wtedy zdaje się być gramatura liści, usychanie i efekt zgnilizny podobny do tej po ataku zwykłej szarej pleśni. Nie mam niestety mikroskopu aby ewentualnie to wykluczyć. Ogólnie pahira była przesadzana do ziemi bogatej w torf i glinke, później traktowana co 2 dni 1/4 szklanki mniej więcej w oczekiwaniu na opadnięcie wody na dno z keramzytem. To co mnie interesuje
to jak jej odbudować system korzeniowy, zainicjować stymulacje korzeni.
Radifarm się nada do wspomożenia działania ukorzeniacza do roślin półzdrewniałych? Rhizotonic? Albo może lepszy będzie
sumin multiroots w żelu? Zamierzam roślinę dodatkowo potraktować dasometem. Co jeszcze można zrobić? Zaopatrzę się też w żarówkę led full spectrum.