Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III

Drzewa owocowe
Zablokowany
kubryn84
100p
100p
Od: 20 kwie 2018, o 22:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III

Post »

garom pisze:kubryn84 napisał:
Jeżeli masz problem, może spróbuj zamówić sobie specjalny sekator do szczepień.
Sekator do szczepień ułatwia pracę (parę drzewek tak zrobiłem), ale pod warunkiem,że ma się grube podkładki i zrazy tak powyżej 8 mm, bo przy cieńszych nie daje rady. Jak nie ma się grubego materiału to ten nóż jest bezużyteczny (rozwala jedną albo i obydwie ścianki w podkładce bo wycina ją w w klin w środku materiału). Dlatego dodatkowo do szczepienia cienkich zrazów przez stosowanie warto mieć szczepaka albo nawet okulizaka lub bardzo dobrze naostrzony nóż. :)
Zgadzam się z Twoją wypowiedzią całkowicie ;:108
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja używałam do szczepień noża z wymiennymi ostrzami .
Jest naprawdę ostry , ale nigdy nie miałam w ręku szczepaka
więc nie wiem czy taki jest dobry :?:
Druga sprawa to termin szczepienia, znalazłam w necie,
że od 1 do10 kwietnia . I zastanawiam się czy to taka
żelazna zasada , czy może zależy jednak od pogody też.
Bo ja czekałam do tego 10 i bałam się przekroczyć no i
nie w każdej podkładce kora odchodziła.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Może macie zdanie na temat maszynki do szczepienia? Są takowe w sieci pokazane. Jak to się sprawdza do szczepienia cienkich zrazów, do 5mm?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2017, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Leszkat76: Z tym 1-10 kwietnia jako terminem szczepienia to chyba przesada jeśli chodzi o stosowanie. Przez stosowanie szczepi się zrazy wtedy gdy są w uśpieniu. Jak pąki zaczynają nabrzmiewać to już trochę za późno. No chyba,że ktoś szczepi inną metodą to wtedy ten termin jest ok np. przez kożuchówkę, do której potrzebne są soki w zaszczepianej podkładce by łatwiej korę odciągnąć. Okulizacja to przez cały sezon wiosenno-letni jest możliwa, chociaż najlepiej w lipcu i sierpniu (podobno). Sam szczepie tylko przez stosowanie więc najczęściej jest to luty, chociaż w 2020 roku szczepiłem już pod koniec stycznia bo paki zaczynały ruszać. :wink:
Adam12222
1000p
1000p
Od: 30 maja 2011, o 15:50
Kontakt:

Post »

Kamil prawdę ci napiszę że w jednym miejscu są niedużych rozmiarów jabłonie ale jakie tam są jabłka nie mam pojęcia muszę w tym roku przypilnować .
Tu mam zaszczepiona odmianę prawdopodobnie Spartan na na dzikiej jabłoni nn.

Obrazek

Obrazek
A tu niżej jak dobrze pamiętam papierówka

Obrazek

Pąki kwiatowe?

Obrazek
Szczepione wysoko z metr trzydzieści , szczepy mają 2 lata , teraz będzie trzeci.
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Dzika jabłoń w sensie Malus silvestris, czy po prostu nie zidentyfikowana siewka jabłoni domowej?
Ładne szczepieni, papierówka ma jeden pąk na krótkopęd, jeszcze został czopek po zeszłorocznym przycięciu, który trzeba usunąć.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

garom pisze:Sam szczepie tylko przez stosowanie więc najczęściej jest to luty, chociaż w 2020 roku szczepiłem już pod koniec stycznia bo paki zaczynały ruszać. :wink:
Teraz też już chyba ruszają . To znaczy że już powinno się o tym myśleć?
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Najwięcej udanych szczepień miałam szczepiąc w styczniu, prawie 100%, późniejsze szczepienia nie były już takie udane
ania1590
gienia2000
200p
200p
Od: 29 lip 2018, o 16:49

Post »

W ubiegłym roku szczepiłem pod koniec lutego z drzewa na drzewo. Nie przyjęły mi się dwa (100%) szczepienia na przystawkę boczną. Raczej dlatego, że nie zasmarowałem uciętej podkładki maścią i wyschła. Z kilkunastu szczepień przez stosowanie nie przyjęło mi się jedno. Zapewne z powodu zbyt krótkiego nacięcia (miejsca łączenia). Miało około 1,5 cm. Na początku czerwca poprawiłem już z nacięciem około 3cm i dwa tygodnie później miałem nowe listki. Zraz na wszelki wypadek był schowany od lutego w pojemniku z piaskiem w piwnicy. W tym roku też w lutym będę szczepił. Tylko dwa drzewka, w tym jedno na przystawkę. Zobaczymy, czy się uda :) Maść do zabezpieczenia przed wysychaniem kupiona :)
A tak przy okazji to zaszczepione zrazy zaczęły dawać oznaki życia na początku maja. U mnie wtedy wszystko zaczyna ruszać
Darko52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 20:56

Post »

W styczniu szczepiłaś pestkowe, czy ziarnkowe ?
Normalnie rosnące w ogrodzie podkładki, czy przeszczepiałaś duże drzewa?
Slyszałem o szczepieniu w styczniu, ale w budynku na podpedzonych podkładkach
zresztą są filmiki na których widać, jak taśmowo robią szczepienia no cóż firmy ogrodnicze muszą podpędzić i szczepić
bo nie zdąża na sezon. Przez stosowanie z nacięciem, tak obowiązkowo z nacięciem, czyli z języczkiem
szczepię ziarnkowe około 2kwietnia no i wszystko gra. Kożuchówka to nawet jeszcze z początkiem czerwca
Zielonym w zielone, czyli taką metodą jak agrest szczepilem 22czerwca i też się przyjęlo
kazeko
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 mar 2013, o 20:06

Post »

Jest ciekawy film na youtube UA o szczepieniu zrazem w lecie ,tego roku sprawdzę ten sposób.
Nie wiem czy mozna wkleic link ?
Adam12222
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Kamil jest to siewka. Ale w jednym miejscu rosną dzikie jabłonki które mają małe kwaśne jabłka.
Stare jabłonie wysoko szczepione na wysokości 150 cm drzewka obcięte przez właściciela z odbudowująca się korona.

Obrazek

Obrazek
A tutaj odrosty podkładek, ciekawe jakie będą jabłka.

Obrazek

Obrazek
A tutaj była Malinówka ale się złamała, od spodu wybiła podkładka i miała jabłka żółte ale w smaku nijakie.
Obrazek
A tutaj siewki nn , mam plan zaszczepić na nich Mutsu.

Obrazek

Obrazek
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Wielkie musiały być te jabłonie i wiekowe, bo wysoko szczepione, widzę, że też sporo przeszły. Na 3 zdjęciu poszły piękne odrosty z podkładki wygląda na to, że owocują.
Ja bym się bał szczepić mutsu na siewce :roll: Ponieważ nic by go nie hamowało i by rosło na 10m do góry pewnie
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Adam12222
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Ja tam się nie boje co mi zależy nie mam nic do stracenia , może i tak być ze już w drugim albo trzecim roku zaowocuje to go przyhamuje.
Moje roślinki:
kubryn84
100p
100p
Od: 20 kwie 2018, o 22:20

Post »

seedkris pisze:Może macie zdanie na temat maszynki do szczepienia? Są takowe w sieci pokazane. Jak to się sprawdza do szczepienia cienkich zrazów, do 5mm?
Nie polecam ;:222 Ja takową zakupiłem z alli...W sumie za śmieszne pieniądze. Jednak żeby miało sens szczepienie tym specjalnym sekatorem zrazy muszą być minimum te 4-5 mm. Trzeba jednak przyznać, że dla początkujących osób to fajna sprawa a i skuteczność przyjęć całkiem wysoka.
Co do terminów szczepień w moim przypadku był to marzec i też wyniki były zadowalające, ale w tym roku chyba spróbuję w lutym o ile będę miał czym szczepić :wink:

Zapraszamy do części 4 wątku - https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4&t=122928
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”