Zieleń, biel i więcej zieleni
- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zieleń, biel i więcej zieleni
Hej.
Zaczyna się rewelacjami. Fajne wszystkie!
Zaczyna się rewelacjami. Fajne wszystkie!
- Aileen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ładne nowinki, trudno wybrać, która ładniejsza
pierwsza ma wspaniałe dziury, druga pięknie posrebrzona
A ta najmniejsza to kto ?

- calathea098
- 100p
- Od: 25 kwie 2020, o 20:47
Bardzo ładna alokazja
Słyszałam, że jest trudna w uprawie. Ale myślę, że Twojej będzie dobrze, w otoczeniu tak ładnych roślinek 

Pozdrawiam Emilia
Anetta, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa!
staram się dokładać do kolekcji tylko to, co mi się naprawdę bardzo podoba, bo... nie mam za dużo miejsca
ale i tak już mam kolejnego nieplanowanego malucha, na którego zwróciła uwagę Aileen. To cytrynka, którą dostałam od znajomej. Przez chwilę nie chciałam jej przyjąć, ale koniec końców została ze mną i zobaczymy, jak jej u mnie będzie.
Cytrynka z bliska prezentuje się następująco:

Calathea098, ja też słyszałam, że trudna. Ale pomyślałam, że nie zaszkodzi spróbować! I na razie jest ok, nowy listek zdążył się już rozwinąć i jest zdrowy.

Od jakiegoś czasu stoi u mnie jeszcze jedna roślinka:
Spathiphyllum 'Gemini'

Trochę powalczyliśmy z niechcianymi lokatorami, którzy przybyli do mnie w tej doniczce. Dalej stoi na kwarantannie, ale już - mam nadzieję - problem mamy z głowy.

Cytrynka z bliska prezentuje się następująco:

Calathea098, ja też słyszałam, że trudna. Ale pomyślałam, że nie zaszkodzi spróbować! I na razie jest ok, nowy listek zdążył się już rozwinąć i jest zdrowy.

Od jakiegoś czasu stoi u mnie jeszcze jedna roślinka:
Spathiphyllum 'Gemini'

Trochę powalczyliśmy z niechcianymi lokatorami, którzy przybyli do mnie w tej doniczce. Dalej stoi na kwarantannie, ale już - mam nadzieję - problem mamy z głowy.

"- W każdym normalnym człowieku tkwi szaleniec i próbuje wydostać się na zewnątrz - odparł sprzedawca. - Zawsze w to wierzyłem. Nikt szybciej nie wpada w obłęd niż osoba całkowicie normalna."
Moje zielono-białe
Moje zielono-białe
Mała aktualizacja, dziś spełniłam swoje ostatnie chciejstwo na epipremnum. Mam już w tym momencie całe interesujące mnie trio, czyli 'Marble Queen', 'N'Joy' i... 'Happy Leaf'. 

A skoro chwalę się nowością, to przypomnę też o mojej pierwszej roślince z aktualnego składu, czyli wspomniana 'Marble Queen'.
Zwróćcie uwagę na różnice w odcieniu bieli na starszych i młodszych liściach.
To nie wynika z oświetlenia ani zdjęcia. Już na początku dało się to obserwować, ale teraz widać to wyraźnie - biały z czasem robi się czysty, a zieleń ciemnieje. Jeszcze jedno zbliżenie:

A skoro chwalę się nowością, to przypomnę też o mojej pierwszej roślince z aktualnego składu, czyli wspomniana 'Marble Queen'.

Zwróćcie uwagę na różnice w odcieniu bieli na starszych i młodszych liściach.

"- W każdym normalnym człowieku tkwi szaleniec i próbuje wydostać się na zewnątrz - odparł sprzedawca. - Zawsze w to wierzyłem. Nikt szybciej nie wpada w obłęd niż osoba całkowicie normalna."
Moje zielono-białe
Moje zielono-białe
Zima zimą, a moje zielono-białe stoją pod lampą i rosną.
Może nie wszystkie, może nie intensywnie, ale Syngonium Emerald Gem ma się czym pochwalić! Pojawił się nowy listek, pierwszy który roślinka wypuściła od czasu zakupienia. Rośnie zdrowo i pokazuje kolorki.
Tak wyglądał zaraz po rozwinięciu:

A tak już w pełnej krasie:

Oby utrzymał swoją tendencję do pokazywania białego! Na razie wygląda na to, że nie jest nieśmiały.

Tak wyglądał zaraz po rozwinięciu:

A tak już w pełnej krasie:

Oby utrzymał swoją tendencję do pokazywania białego! Na razie wygląda na to, że nie jest nieśmiały.

Moje zielono-białe
Moje zielono-białe
- Aileen
Coraz bardziej mi się ta zieleń i biel podoba
Czy Syngonium Emerald Gem nadal wypuszcza liście ? 

Tak! Choć na razie nie tyle 'wypuszcza liście', co 'wypuściło liścia'. Aktualnie wygląda tak:

Nowy liść:

Syngonium 'arrow' też zdążyło się rozrosnąć. Podoba mi się, jak bardzo widać różnicę między starymi listkami a tymi wypuszczonymi już u mnie - zaczęło się ładniej wybarwiać

A skoro już zaczęłam robić zdjęcia, nie mogłam ominąć Alocasii 'Silver dragon':

I nowa roślinka - Epipremnum 'Pearls and jade'

Ostatnio przyszły mi nowe lampy z Chin, przyznam - jestem bardziej niż zadowolona z efektu. Schludnie, szybko, łatwe w montażu.

Półka z lampami:

I po zachodzie Słońca:

Na koniec moje dwie wątpliwości - philodendron, który miał być 'birkin', na razie nie pokazuje żadnego koloru. Dam mu jeszcze czas, choć obserwuję go uważnie - może będzie jakąś niespodzianką?

I moja Calathea Ornata 'Sanderiana' która wraz z wzrostem zaczyna wyglądać bardziej jak Calathea 'Beauty Star':

Nowy liść:

Syngonium 'arrow' też zdążyło się rozrosnąć. Podoba mi się, jak bardzo widać różnicę między starymi listkami a tymi wypuszczonymi już u mnie - zaczęło się ładniej wybarwiać

A skoro już zaczęłam robić zdjęcia, nie mogłam ominąć Alocasii 'Silver dragon':

I nowa roślinka - Epipremnum 'Pearls and jade'

Ostatnio przyszły mi nowe lampy z Chin, przyznam - jestem bardziej niż zadowolona z efektu. Schludnie, szybko, łatwe w montażu.

Półka z lampami:

I po zachodzie Słońca:

Na koniec moje dwie wątpliwości - philodendron, który miał być 'birkin', na razie nie pokazuje żadnego koloru. Dam mu jeszcze czas, choć obserwuję go uważnie - może będzie jakąś niespodzianką?

I moja Calathea Ornata 'Sanderiana' która wraz z wzrostem zaczyna wyglądać bardziej jak Calathea 'Beauty Star':

Moje zielono-białe
Moje zielono-białe
-
- 200p
- Od: 26 cze 2020, o 19:03
Naprawdę fajnie wygląda ta półka z lampami, szczególnie po zachodzie słońca 

- Aileen
Półeczka z kwiatami fajnie urządzona, roślinki wymuskane, naprawdę wyglądają na zadowolone
Alocasia 'Silver dragon' cudna
Nowa roślinka - Epipremnum 'Pearls and jade' ma ładny kształt liści, to jakaś nowa odmiana ?
Niespodzianki takie jak philodendron, który miał być 'birkin' dość często się zdarzają, zamawiasz jedno a dostajesz drugie, ale może Cię pozytywnie zaskoczy ta niespodzianka ? a jeśli nie, to będzie taki jeden rodzynek, caluśki zieloniutki , indywidualista
Nowy liść Syngonium Emerald Gem piękny, soczyście zielony, lekko muśnięty bielą

Nowa roślinka - Epipremnum 'Pearls and jade' ma ładny kształt liści, to jakaś nowa odmiana ?
Niespodzianki takie jak philodendron, który miał być 'birkin' dość często się zdarzają, zamawiasz jedno a dostajesz drugie, ale może Cię pozytywnie zaskoczy ta niespodzianka ? a jeśli nie, to będzie taki jeden rodzynek, caluśki zieloniutki , indywidualista

Nowy liść Syngonium Emerald Gem piękny, soczyście zielony, lekko muśnięty bielą

Dziękuję odwiedzającym za wpisy!
Annau, dziękuję za słowa uznania dla półki
ten fioletowo-różowy poblask z kąta wpływa na klimat całego mieszkania (przy małym metrażu nie ma w tym chyba nic dziwnego
) i przyznam, że mi to bardzo odpowiada. Aż ciężko wyjaśnić z czym kojarzy mi się efekt. Jest w tym coś... Industrialnego, ale jednocześnie ciepłego.
Takie tam... Luźne przemyślenia na temat skutków ubocznych doświetlania.
skutki właściwe zaraz pokażę na zdjęciach.
Aileen, przyglądałam się więcej mojemu zagadkowemu Birkinowi i zauważyłam coś ciekawego:

Wydaje mi się, że jeśli faktycznie zacznie pokazywać biel, to jest szansa, że jest to forma z wariegacją - chociaż nie wiem gdzie znaleźć pewne źródło jak poprawnie sklasyfikować taką roślinę. Wariegacją zawsze wydawało mi się wystąpienie odbarwienia liści, a przy birkinie nazywają tak... Rośliny w których na białych liściach występują plamy bez przebarwień.
Epipremnum 'Pearls and jade' trafiony - tak, to nowa odmiana, której początkowo nawet nie planowałam mieć.
Ale kiedy już mam, to bardzo się z tego cieszę.
Niech nacieszy oko.

Syngonium, mój ulubieniec, też się nie leni:

A teraz zapowiedziane wcześniej skutki doświetlania. A przynajmniej tak myślę, bo na efekty mogło też wpłynąć lepsze, słoneczne stanowisko
mimo, że jest zima.
Epipremnum 'Happy Leaf', a konkretnie - znów różnica w liściach wypuszczonych u mnie w porównaniu do tych, z którymi roślina do mnie dotarła:

I zbliżenia:

Takie tam... Luźne przemyślenia na temat skutków ubocznych doświetlania.

Aileen, przyglądałam się więcej mojemu zagadkowemu Birkinowi i zauważyłam coś ciekawego:

Wydaje mi się, że jeśli faktycznie zacznie pokazywać biel, to jest szansa, że jest to forma z wariegacją - chociaż nie wiem gdzie znaleźć pewne źródło jak poprawnie sklasyfikować taką roślinę. Wariegacją zawsze wydawało mi się wystąpienie odbarwienia liści, a przy birkinie nazywają tak... Rośliny w których na białych liściach występują plamy bez przebarwień.
Epipremnum 'Pearls and jade' trafiony - tak, to nowa odmiana, której początkowo nawet nie planowałam mieć.

Niech nacieszy oko.

Syngonium, mój ulubieniec, też się nie leni:

A teraz zapowiedziane wcześniej skutki doświetlania. A przynajmniej tak myślę, bo na efekty mogło też wpłynąć lepsze, słoneczne stanowisko

Epipremnum 'Happy Leaf', a konkretnie - znów różnica w liściach wypuszczonych u mnie w porównaniu do tych, z którymi roślina do mnie dotarła:

I zbliżenia:

Moje zielono-białe
Moje zielono-białe
- Aileen
Kiedy byłam nastolatką we wszystkich niemal mieszkaniach ? u moich rodziców, sąsiadów i znajomych królowały wielkie filodendrony i fikusy, niektórzy mieli naprawdę imponujące okazy
w tamtym czasie nie spotkałam się z tak bajecznie wybarwionymi liśćmi u tych i wielu innych ozdobnych roślin.
Philodendron, 'Birkin' to intrygująca roślina, czekam na rozwój wypadków.
Świetne efekty doświetlania, przybywa bieli na liskach Epipremnum 'Happy Leaf'.

Philodendron, 'Birkin' to intrygująca roślina, czekam na rozwój wypadków.

Świetne efekty doświetlania, przybywa bieli na liskach Epipremnum 'Happy Leaf'.

A jak Twój N'joy?
Jestem szczęśliwą posiadaczką od kilku dni i nie mogę się doczekać aż wypuści coś nowego. Długo się u Ciebie aklimatyzował?
Jestem szczęśliwą posiadaczką od kilku dni i nie mogę się doczekać aż wypuści coś nowego. Długo się u Ciebie aklimatyzował?
Aileen, ja za to pamiętam trzymane w domach głównie juki i paprocie. Fikusy też, czasem nawet z variegacją, ale filodendrony? Monsterę zobaczyłam pierwszy raz (czy też pierwszy raz zwróciła moją uwagę) dopiero rok czy dwa temu, kiedy przypadkiem znalazłam variegatę i nie wiedziałam co to za cudo
potem już poszło z górki, a teraz już chyba nie ma dla mnie ratunku. Jestem w moich (nie)zieleninach zakochana.
Birkin potwierdził w końcu swoją tożsamość, ponownie też wypuścił liść odbarwiony tylko w połowie. Czyli to nie przypadek!

Nieco nieostre, ale widać białe kreski i wyraźnie inny kolor połowy blaszki.
Olcia609, N'joy nie był zbyt chętny do rośnięcia, ale muszę przyznać, że nie dostał ode mnie na start najlepszych warunków, a na dodatek pospieszyłam się trochę z robieniem z niego sadzonki na wymianę
(zdrowej i udanej! Na usprawiedliwienie powiem tylko, że i tak chciałm go trochę rozgałęzić). Szykuję się powoli na wczesno-wiosenne przesadzanie, zobaczymy czy dobra ziemia i lepsza doniczka przyspieszą mu przyrost.
W tym momencie wygląda tak:

W porównaniu do początków i tak jest wyraźnie większy, i co najważniesze - silny i zdrowy. Mimo to na tle innych epipremnum wydaje się wymagać największej troski i wolniej się zmienia.
Na koniec jeszcze dodam - na półce stoi od niedawna upolowany marketowiec, to:
Ctenanthe burle-marxii 'amagris'

Calathea już nie zostawia wątpliwości, na pewno nie jest to ornata 'sanderiana'

A druga, White fusion, wypuściła pierwszy nowy liść

Birkin potwierdził w końcu swoją tożsamość, ponownie też wypuścił liść odbarwiony tylko w połowie. Czyli to nie przypadek!

Nieco nieostre, ale widać białe kreski i wyraźnie inny kolor połowy blaszki.
Olcia609, N'joy nie był zbyt chętny do rośnięcia, ale muszę przyznać, że nie dostał ode mnie na start najlepszych warunków, a na dodatek pospieszyłam się trochę z robieniem z niego sadzonki na wymianę

W porównaniu do początków i tak jest wyraźnie większy, i co najważniesze - silny i zdrowy. Mimo to na tle innych epipremnum wydaje się wymagać największej troski i wolniej się zmienia.
Na koniec jeszcze dodam - na półce stoi od niedawna upolowany marketowiec, to:
Ctenanthe burle-marxii 'amagris'

Calathea już nie zostawia wątpliwości, na pewno nie jest to ornata 'sanderiana'

A druga, White fusion, wypuściła pierwszy nowy liść

Moje zielono-białe
Moje zielono-białe