Mój ogródek - chatte - 2009r./cz.4/

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Eee, Halinko, jakby sie tym przejmować, to należałoby w ogóle z róż zrezygnować.
Moja Constance Spray tak smieci, ze robi sie pod nią różowo, a cieszę się bardzo, ze ją mam! Zresztą nie przeszkadza mi ten różowy dywanik ;) Jak juz wszystkie płatki spadną, to zmiatam je miotełką z mietelnika i zbieram, żeby nie sprzyjały rozwojowi chorób. To jest jednorazowa czynność, a nic nie zastapi kwitnienia tej róży :D
New Down dopiero hoduję, to jeszcze nie mogę powiedziec nic z własnego doswiadczenia.
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Myślę,że jak ją dostanę ją to kupię,tylko mi się marzy na nodze :roll:
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Izus nie odzywam sie ostatnio bo nie mam zdania w tematach, na które się powołujesz.. więc tylko chłonę ... ale dziś postanowiłam się odezwać...

czy my moźemy uprawiać tylko kwiaty, które są cudne i nie bałaganią? czy za o kochamy róże? za czystość?

To jest moj dzisiejsze zdanie... możliwe że za rok napiszę... izuś... nie daję rady... ta różą jest bałaganiarzem...
ale dziś jestem happy że ją mam :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Halinko, na nodze? :shock: Znaczy pienna? :lol: Jak dobrze poszukasz, to na pewno dostaniesz ;:333 To dość popularna u nas róża :D

Izulko, myslę, ze nie zmienisz zdania i zawsze "będziesz happy, ze ją masz" :D
Znam wiele roslin, które znacznie bardziej "śmiecą" niz róże, a jednak ludzie je sadzą i cieszą się ich pięknem. Choćby drzewa lisciaste ;:113
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No właśnie :? jest grono wielbicieli np. piwonii a one też strasznie śmiecą :lol:
Obok mojego tarasu, sąsiad ma olbrzymi bez jak przekwita to strasznie śmieci, czasami się wkurzam bo co zamiotę to znów naśmiecone :? ale po chwili mi przechodzi, bo jak sobie przypomnę że nieco wcześniej delektowałam się jego zapachem hi hi

Dla mnie czy śmiecą, czy nie śmiecą, będą zawsze happy jak to cudnie określiła Liska :wink:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Słusznie, Jolus! Każda roslina ma okresy swietności i takie, kiedy śmieci, albo kiedy wolimy jej wręcz nie pokazywać. Musimy przyjmować je z dobrodziejstwem inwentarza :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kochani moi Goście! Moze jeszcze nie wszyscy wiecie, ze moim małym bzikiem są zioła lecznicze.
Chciałabym Wam polecić ten wątek :D

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=9463
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

o właśnie Joluś przypomniałaś mi, że mój oliwnik strasznie śmieci ....... a ja chodzę i grabię
a jak trudno jest grabić takei małe liście

taki urok ogródków :)

a jeśli chodzi o ziółka Izuniu to ja od dawna obserwuję ten wątek :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

A ja uwielbiam jak ogród usłany jest liśćmi lub płatkami kwiatów i niczego nie grabię :wink: Przypomina mi to czasy dzieciństwa, kiedy jesienią, w parku brodziłam po kostki w liściach, a później skakałam po liściowych kopcach mozolnie zgrabianych przez panie z zieleni miejskiej (oczywiście niszcząc ich pracę :oops: )
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mag pisze:A ja uwielbiam jak ogród usłany jest liśćmi lub płatkami kwiatów i niczego nie grabię :wink: Przypomina mi to czasy dzieciństwa, kiedy jesienią, w parku brodziłam po kostki w liściach, a później skakałam po liściowych kopcach mozolnie zgrabianych przez panie z zieleni miejskiej (oczywiście niszcząc ich pracę :oops: )
No właśnie mag ..ja niedawno czytałam, że te liście są jednak potrzebne, ze nie powinno się ich wygrabywać ... hmmm
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

chatte pisze:
Hanuś, Ty chyba chcesz kocicę w konia zrobic? ;)
Cos mi się widzi, ze kwiatek do innej roslinki nalezy... mam rację? Ale sama trawka i bez kwiata sliczna :D
Izuś, to Ophiopogon planiscapus 'Nigrescens', czarnolica odmiana , zwana także :
konwalnikiem japońskim;
ogonówką japońską;
nażycą japońską;

I kwitnie w tonacvji bladego różu, w okresie liriope ( ta ma kwiatki lila). :P
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

mag pisze:A ja uwielbiam jak ogród usłany jest liśćmi lub płatkami kwiatów i niczego nie grabię

Madziu, z ust mi to wyjęłaś! Ja co prawda trochę grabię, ale tylko jesienią, nadmiar liści na trawniku i zamiatam taras przy domu. . Opadłe płatki róż, mają dużo uroku... ;:15 są takie "bajkowe"... Nie lubię tylko, po deszczach, przegniłych kwiatów, albo pozasychanych badyli bylin i te wycinam.

A oto i zaległy pomarańczowy... :D

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

liska pisze:
a jeśli chodzi o ziółka Izuniu to ja od dawna obserwuję ten wątek :)
Cieszę się Izulko ;:168

Madziu, to mamy coś wspólnego ;) Ja wolałabym niczego nie zgrabiać i nie sprzątać. Przecież w naturze nikt tego nie robi, a czy widok leżących na ziemi lisci czy płatków kwiatów w jakimś nie tykanym przez człowieka miejscu, kogos razi?
Sprzatam liscie tylko dlatego, ze u mnie strasznie panosza się choroby grzybowe. Gdyby udało mi się doprowadzić do ich całkowitego wytępienia, niczego bym nie sprzątała :D

Izuś, przecież w lesie z tych liści powstaje ściółka, przerabiana na próchnicę :D

Hanuś, nie wiedziałam, ze ophiopogon kwitnie! :shock: To jednak nie chciałaś mnie zrobić w konia, tylko mnie pokusić ;) :lol: Piękna ta trawa bez swóch zdań, tylko jak znosi nasze zimy?
Masz już doswiadczenie?

Alutka, piękny ten pomarańcz! A na drugim zdjęciu wkradł się cichcem inny kolorek ;) Do kogo on należy? ;:109
Ty mozesz sobie pozwolić na nie grabienie liści, prawie nie masz chorych roślin. Też bym tak chciała ...
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

To Chartreuse de Parme. Już o niej było. Tu (pod koniec strony). I nawet zdjęcie to samo było... tylko zapomniałaś. :lol: (Tylko błagam, nie przepraszaj! Przy ogromnej ilości wszystkich zdjęć oglądanych na forum, trudno wszystko zapamiętać!) ;:11 ;:196
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Piękny ten krzaczek :lol: no niestety jak jest wiele liści albo ma sie dęby to trzeba grabić - bo wiosną trawki albo co niektórych bylinowych by nie było :? ups to ja się źle prowadzę - dobrze że chociaż wiem jak nagietek wygląda ....no i to może jest pomysł jak bratki przekwitną to zaserwuję nagietka czy on długo kwitnie :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”