Krzaczki Kani (2)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Krzaczki Kani (2)

Post »

Rzeczywiście RU raczej taka rozlożysta w poziomie, ale za to bujna. Wszystko inne fantastycznie. Lawenda niesamowite kępy.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wando, ta róża co roku stara się i wypuszcza nowe pędy w czasie gdy ostróżka, która rośnie obok jest jeszcze niewielka. Potem ostróżka w błyskawicznym tempie przyrasta i zacienia a młode pędy róży uwsteczniają się i giną albo stają się wątłe. W tym roku wykopię ostróżkę, tylko mam problem gdzie ja się podzieję z tak wielką rośliną.

W czerwcu kwitły nie tylko róże

Obrazek

Te bodziszki są bardzo wdzięczne?

Obrazek

Obrazek

?ale ten bodziszek wspaniały, pokazywał wspaniałość zbyt krótko i dlatego został eksmitowany z ogrodu. Tydzień kwitnienia to za mało, do tego wielkie krzaczysko pokładało się. Już w ubiegłym roku stałam przy nim ze szpadlem a w tym roku nie poprawił się i klamka zapadła.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tutaj, na miejscu starej piaskownicy zaczynamy organizować miejsce do wypoczynku. To bardzo słoneczny fragment ogrodu, osłonięty tylko od wschodu. Lubię tutaj siadać po pracy na rabatkach i podziwiać jak słońce zachodzi za wzgórze. Róże to po lewej Bonica i Munstead Wood a po prawej młoda pnąca Zephirine Drouhin. Liliowców już nie ma, wierzby Hakkuro Nishiki też.

Obrazek

Hortensja Vanille Fraise

Obrazek

Tutaj też Vanille Fraise, z której formuję drzewko. Tutaj jeszcze wciśnięta w trawę ale udało mi się uporządkować to miejsce i dać oddech hortensji.

Obrazek

Obrazek

Tutaj będę musiała interweniować ze szpadlem i wykopać wielką ostróżkę, która chociaż piękna, to bruździ nieco w tym miejscu. Dusi róże Rosarium Uetersen i Shloss Eutin. Ostróżkę po kwitnieniu muszę ciąć i zostaje w tym miejscu dziura a przyduszone przez nią róże nie rekompensują braku na rabacie.

Obrazek

Nie wiem czy nie powtarzam się z tym zdjęciem (ciągle robię te same ujęcia) Abraham Darby.

Obrazek

Obrazek

Samosiejek bratków mam pod dostatkiem. Wszędzie się wciskają.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu jak miło z kawką od rana pospacerować po Twoim pięknym kawałku raju ;:167
Masz bardzo zadbany ogród, no napatrzeć się nie mogę ;:oj
Róże rosną jak należy, pełno kwiatów. Żywopłot rewelacja, ale to od strony sąsiada chyba?
Vanilie Freise mam dwie, ale na razie nie jestem z nich zadowolona.Bardzo szybko zbrązowiały im kwiaty.
Jak fajnie, że pokazujesz swoje cudne miejsce :wink:

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, jak ja się cieszę, że miałam tak miłego gościa na kawie dziś rano ;:196 . Super, że chciałaś pospacerować po mojej trawie. Ech, jeszcze kilka miesięcy i znowu nadejdzie ten czas, że będziemy z kawką wędrować po ogrodach.
Żywopłot jest stary, to pierwsze nasadzenie po zakupie działki. Tak, odgradza nas od sąsiadów. Przez wiele, wiele lat tamta działka była opuszczona ale od czterech lat ma już gospodarzy, w dodatku bardzo sympatycznych. Był czas, że chcieliśmy ją dokupić ale ostatecznie się wycofaliśmy.

Ostatnie spojrzenie na ogród w czerwcu.

Bonica i Abraham Darby.

Obrazek

Munstead Wood

Obrazek

i w drodze na taras

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Witaj Kasiu bajka to jest dojrzałość w ogrodzie ,wiedza i praca Zachwycam się .To sztuka prawdziwa tak prowadzić roślinki brawo . ;:196
Tak tak widziałam Ciebie u mnie :D ,to stosunkowo młode nasadzenia ,trzeba czasu ,ale i tak sprawiają nam i mam nadzieję zagladającym na żywo .
Miłego dnia Kasiu ;:215
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu, my mamy tę działkę już kawał czasu ale urządzamy się tam w ślimaczym tempie. Ciągle jest coś co wymaga pracy, dokończenia, remontu. Znasz to, prawda? Najczęściej dzieje się kilka projektów na raz, czasami coś zostaje ?rozgrzebane? i wygląda byle jak, bo brak nam systematyczności. Teraz też jest kilka zaczętych tematów ? mur kamienny przy planowanym słonecznym placyku, renowacja okiennic i drzwi, wciąż nie dokończone stoliki z drewnianych plastrów, brzydka brama wjazdowa, płotki w warzywniku itd. itd?Ale nie spinamy się, bo co to da. Zawsze będzie coś do zrobienia a kawkę też trzeba wypić i w basenie popluskać. Ty masz przecudny domek ze świetnym oknem i balkonem na piętrze. Żałuję, że my takiego nie mamy. Ogród masz ładnie skomponowany i rośliny dorodne, wyglądają już bardzo dojrzale.

Jak tak teraz oglądam zdjęcia z ogrodu, to jednak lipiec jest tym miesiącem, w którym najwięcej się dzieje. Pamiętam z jakim żalem wyjeżdżałam na wakacje właśnie w lipcu. Po powrocie czułam się jak ekipa sprzątająca po spektaklu, którego nie widziałam' Kiedy tak chodząc od krzewu do krzewu z sekatorem cięłam przekwitłe kwiaty róż mogłam się tylko domyślać jak było wtedy ładnie. Wakacyjny wyjazd w lipcu to pomyłka.

Ale jakieś zdjęcia udało się jednak zrobić. Wybrałam te, na których pokażę różę Heidetraum. Mam dwa krzewy. Jeden rośnie przy róży Sympathia a drugi ma za sąsiadkę młodziutką Clair Reneissance.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Kasiu te róże masz aż nieprzyzwoicie urodne i wykarmione! :shock: ;:138 ;:138 Cały ogród tonący w kwieciu to bajkowe obrazki! ;:215

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu, przyszedł taki rok, że straciłam cierpliwość i wykopałam wszystkie róże, które łaskę robiły, że rosną i kwitną. Zrobiłam to wczesną wiosną, zanim pokazały się młode pędy, bo wiedziałam, że jak zobaczę te świeże noski, to znowu zmięknie mi serce i zacznę się nakręcać i znowu zrobię sobie nadzieję na te róże. Teraz mam dużo mniej odmian ale już tak musi zostać, bo nie chcę powiększać rabat. No, ale chciałoby się więcej, oj jak by się chciało! ;:173

Młoda Johann Wolfgang von Goethe. Rośnie w pełnym słońcu i przypalają mu się płatki. Powinien rosnąć w pólcieniu. Pierwsze kwitnienie ma super, drugie ? szkoda gadać. Jest młodziutka i na razie na cenzurowanym.

Obrazek

Ruda kwitnie

Obrazek

Laguna i Weterland

Obrazek

Graham Thomas

Obrazek
Graham Thomas i Alba Meidiland

Obrazek

Bonica?82 a za nią Eden Rose

Obrazek

Lelujki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sommersonne

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Piękny Twój czerwcowo - lipcowy ogród, Kasiu! ;:138 ;:138
Róże cudne ;:215 ;:215 ;:138 ;:138
No i moje ulubione kwiaty: lilie w dużych kępach! ;:303 ;:303 ;:303
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Drugi raz wyrzuciło mnie z internetu :( cały post :cry:
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, ja też lubię lilie. Jedyny minus, to te badyle po kwitnieniu. Trzeba pomyśleć gdzie je sadzić, żeby nie straszyły. Na wiosnę przybędzie na pewno jeszcze więcej cebul liliowych, mam już upatrzone dla nich miejsce.
Bogusiu, ja po takiej jednej i drugiej akcji zaczęłam robić tak, że najpierw piszę odpowiedzi w Wordzie a potem je kopiuję .

Jedna z Sommersonne posadzona jest zbyt blisko The Fairy. Ładny bukiet stworzyły ale to nie jest związek na całe życie. Na wiosnę szpadelek pójdzie w ruch i przerwiemy tę idyllę. Na koniec mają dużo zdjęć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Alba Meidiland

Obrazek

To jest widok na Bonicę?82 i miejsce, w którym powstaje murek a przy nim będzie słoneczny placyk. Murek teraz już troszku zaczęty ale wtedy leżały tylko zgromadzone kamienie.

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Kasiu, niesamowita jest Twoja Heidetraum ;:oj ;:167 Muszę ją koniecznie odkupić, tak jak Bonica, bo obie zostały w starym ogrodzie.
Czy możesz mi powiedzieć co to za roślinki te czerwone kępki na tym zdjęciu?

Obrazek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, Heidetraum jest niewymagająca i efektowna. Minusem jest to, że strasznie długo zbiera się do drugiego kwitnienia. U mnie raczej kwitnie raz ale za to długo.
Obwódkę zrobiłam z berberysa ?Bagatelle?. Chciałam berberys ?Admiral? ale w szkółce nie mieli i stanęło na tym pierwszym.

Westerland jest ognisty, zwłaszcza w słoneczny dzień.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejny raz lilie. A co tam, niech się zaprezentują.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Zapytam z ciekawości,z ilu krzaczków sklada się takie jedno kępiszcze różane czyżby były pojedyncze??? ;:oj U mnie takie widoki nie osiągalne... :oops:
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Kasiu :wit kochana ;:196
O, z przyjemnością obejrzałam twój piękny ogród. I orlikowo bogato, ładniutko.
I te róże cudne, co zawsze podziwiałam. ;:180
Bonica?82 wielka. Cudna. Ile jej tam masz krzaczków ?? A Eden Rose to ile sztuk ??
Wielkie ci te róże rosną. ;:224 ;:224
Imponujące krzaczki i kwitnienia. ;:63 ;:180 ;:63
Cudny ogród. Żurawki jak ładnie ci porosły, i Trawki ;:215
A co to ca ruda cudnie kwitnąca lilia. To trąbkowe, czy matragony ??Przepiękne. I jak dużo.!!
Wszystkie piękne lilie. ;:167
I ostróżki też wielgachne. I prześliczne.
Ogród perfekcyjny, prześliczny.
Pozdrawiam cieplutko. ;:196 ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”