Róże, hortensje i dalie pod dębowym okapem. 18

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże, hortensje i dalie pod dębowym okapem. 18

Post »

Już bym bchciała napisać na PW brrr mam tyle postów ;:65 ;:145
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu, w ogrodzie przydomowym trawy niezbędne, bo gdy kwiaty idą spać, trawki wspaniale kołyszą się na wietrze, przemawiając swoimi różnymi - w zależności od odmiany - językami do Ogrodniczki w podzięce za jej troskę. ;:138 ;:138
Ja mam działkę, która zimą śpi bez mojej obecności, więc trawy mnie nie kręcą, ;:185 poza tym areał malutki, to i miejsca mi dla nich szkoda. ;:7
Ciepełka życzę i zdrówka. ;:3 ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jarha, cieszę się,że ci ten mój trawiasty post podpasował. Teraz już trawy nie wyglądają tak ładnie jak wczesną jesienią, bo wszystkie suche, a niektóre mocno poczochrane. Jak jeszcze śnieg spadnie, to pewnie rozklapną się na boki. Tam gdzie rosną trawy, robi się wiosną po ich ścięciu trochę łyso i pusto i trzeba czekać, aż kępy zaczną znów wyrastać z ziemi. Dlatego ja sadzę w pobliżu różne cebulowe, żeby było weselej.

Bobka, z tym cytowanym przez Ciebie postem to nie całkiem jest tak, jak myślisz. To nie ja zamierzam odchodzić, tylko zniknęła z forum bardzo sympatyczna koleżanka Ania-Pulpa i to ja do niej pisałam, żeby wracała na forumowe łono. ;:108
Mnie póki co jest tu dobrze, tylko czasem smutno, jak mało osób odwiedza wątek.

korzo, ja też już przechodziłam chyba wszystkie forumowe fazy. Została mi jeszcze chryzantemowa (jestem na etapie studiowania tematu i rozmów z sympatycznymi forumkami, które chryzantemy posiadają) i odczuwam też w sobie początki fazy warzywnej, o którą nigdy bym się nie podejrzewała. Ale kto wie, co przyniesie przyszłość?

plocczanka, mój areał Lucynko też jest malutki, ale próbowałąm już na nim sadzić prawie wszystko. Kiedyś na początku posadziłam sporo iglaków, ale po latach np. jałowce stały się brzydkie. Żal ich było usuwać, lecz pozbyłam się sentymentów i poszły te stare drzewka na opał. Odetchnęłam z ulgą, bo oto zrobiło się miejsce. Z kolei w ostatnim roku ćma zaatakowała mi bukszpany, musiałam wykopać i znów uzyskałam miejsce. Tak więc samo to się jakoś dzieje, że mogę jeszcze coś tam powsadzać nowego na swoich rabatach. Założe się, że i ty masz na działce jakiegoś mało urodziwego iglaczka, prawda?
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Wandeczko ale wtopa ;:124 przepraszam ,a to nauczka wolniej i dłużej czytać ;:124
Pozdrawiam cieplutko ;:110 juz skasowałam treść .
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Bogusiu, nie ma sprawy. Tak a propos przypomniało mi się powiedzenie: "Nieważne, czy on ukradł, czy jemu ukradziono. Najważniejsze, że był zamieszany".
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Ech, ten Twój zaczarowany ogród, Wando! Każdy kadr jest jak widokówka ;:122
Lubię Twoje roślinne fascynacje, bo od razu każda Twoja pasja zmienia ogród. Teraz masz festiwal traw :heja
Zastanawiam się jak to się dzieje, że potrafisz zmieścić aż tyle roślin. Wiem, że pozbywasz się niektórych starszych ale jednak zostało z Tobą wiele róż, hortensji, liliowców, dalii a teraz całe mnóstwo traw ;:63 . I wszystko tak pięknie się uzupełnia.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Wando znam te fazy :lol: jak się człowiek nakręci to nie ma zmiłuj ;:306
Zobacz u mnie jakieś chryzantemy mam, jak coś wypatrzysz nie ma sprawy. Każdego roku zamawiam trochę chryzantem u Zibiego, wprawdzie są jedno sezonowe ( choć niektóre zostają na kolejny sezon, nie są w drugim sezonie takie atrakcyjne). Wiem, że chryzantemy warto mieć, wprowadzają kolor na jesienne rabatki.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit Wandeczko

Popodziwiałam jesienne trawki, masz ich mnóstwo i jestem pełna podziwu jak Ty te wszystkie swoje roślinkowe fazyumiejętnie poupychałaś ;:138 ;:138 Twój ogród nieustannie mnie zachwyca właśnie tym pięknym skomponowaniem roślin przy tak niewielkim areale, brawo Wandziu :D
Moja Hakonechloe All Gold była marniutka tego roku, powiedz mi proszę zostawiasz źdźbła trawy do wiosny i wyskubujesz dopiero wiosną czy tak? Czy ona potrzebuje czasu żeby się rozbujać bo w sumie to dopiero drugi rok u mnie w ogrodzie jej bytności? Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

kania, rzeczywiście z biegiem lat dużo poupychałam w tym swoim ogrodzie. Stanowczo zbyt dużo. Teraz widzę, że miejscami jest za gęsto. Lepiej by wyglądało, gdyby każda większa roślina była wyeksponowana ze wszystkich stron. Ale stało się tak, że byłam wiosną zmuszona do pozbycia się kilkudziesięciu bukszpanów, niektóre już były wielkimi kulami - no i nagle zrobiło się miejsce na rabatach. Zyskałam więcej przestrzeni i więcej możliwości posadzenia nowych roślin. :D

korzo, dziękuję Ci bardzo za propozycję Dorotko, ale już na więcej chryzantem nie powinnam się decydować, bo znowu zrobi się u mnie za duży gąszcz tego roślinnego dobra. Chcę się przekonać, jak przezimują u mnie azalie japońskie, które nabyłam wiosną. Jeśli będą w dobrej kondycji, zamierzam dokupić ze dwie lub trzy. Tak więc na razie nie mogę planować więcej roślin. poza tymi azaliami i kilkoma chryzantemkami obiecanymi od innej miłej forumki. Dzięki raz jeszcze ;:196

Krysiu, już Ci odpowiadam w sprawie hakonki. Źdźbła usuwam głównie wiosną, ale na przykład w zeszłym roku w ogóle nie było zimy, więc wybrałam je z rabaty chyba w lutym. Po prostu trzeba sprawdzać, czy już się da łatwo pociągnąć. Przez pierwsze dwa lata to u mnie na mojej marnej ziemi hakonki były małe, przyrastały wolno, tak że trzeba mieć cierpliwość. Teraz to już mam wielkie kępiszcze.
Tak wyglądała wiosną z różanecznikiem Królowa Jadwiga.
Obrazek
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Wanduś, czytam, że masz piaszczystą glebę i musisz często podlewać w czasie suszy. A nie próbowałaś zastosować hydrożelu? Czytałam, że można go stosować też w gruncie, ja używałam w zeszłym roku w doniczkach. Ale w ubiegłym roku martwił mnie raczej nadmiar wody a nie jej brak więc nie umiem ocenić czy to ma sens ;:7
Ten różanecznik Królowa Jadwiga bardzo fajnie się komponuje z hakonką. Kontrast ciemnej zieleni liści Rh i jasnych hakonki ;:215 ;:215
A kwiaty Królowej cudne ;:167
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Hydrożel owszem mam Halszko, ale stosuję go tylko do donic. Zresztą i tak mi się wydaje, że wszystko szybko wysycha. Natomiast do ziemi staram się dodawać glinę i tam, gdzie ją rozrzucę, rzeczywiście woda się dłużej utrzymuje. Sadzą wiosną nowe Rh, wrzucałam do dołków dużo torfu kwaśnego i tam też jest w miarę wilgotno.
--------------
Dzisiaj jest piękny słoneczny i ciepły dzień. Miło będzie pochodzić po ogrodzie. Gdyby nie to, że w perspektywie mamy zimę, wzięłabym już sekator i zaczęła przycinać krzewy. ALe zamiast tego postanowiłam poprzywiązywać wybujałe pędy róż i zebrać z ogrodu wszystkie walające się w rozmaitych miejscach zapomniane doniczki.

Obrazek

Wszystkie roślinki mają u mnie zapewnioną dębową kołderkę. ;:108
Obrazek

Krzewuszka variegata łądnie się wybarwiła na złoto, choć na zdjęciu jakaś bledsza.
Obrazek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Różanecznik Królowa Jadwiga jest jak klejnocik wśród traw. Na zdjęciu widać liść żurawki (?) więc zdaje mi się, że to malutki krzaczek. Czy on jeszcze urośnie?
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Kasiu, mam nadzieję, że urośnie. To zakup wiosenny i rzeczywiście była ledwie wyższa od żurawki. W ciągu tego sezonu miała przyrosty, a w docelowo ma osiągnąć 2 metry wysokości. Może doczekam. :lol:

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Piękne jesienne, prześwietlone słoneczkiem zdjęcie, Wandziu! ;:138 ;:138
Jesień też może na zauroczyć. ;:215
Zdrówka. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Wando wczoraj była fajna pogoda to wyjście do ogrodu obowiązkowe. Masz podobnie jak ja Ty nie obcięłaś gałązek, a mnie kilka udało się wyciąć ;:306
Azalii japońskich nie posiadam, będę podziwiała wiosną kwitnienia Twoich.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”