Działka ROD Moja radość na emeryturze cz.2 - Warmia i Mazury.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka ROD Moja radość na emeryturze cz.2 - Warmia i Mazury.

Post »

Danusiu czuć zmianę pogody, u nas dziś zaczęło wiać. Tak długo było ładnie.
Pięknie kwitnący grudnik, moje dwa tez kwitną muszę im zrobić zdjęcia.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

DOROTKO!
Koperty jeszcze nie ma ,ale nie tracę nadziei.Zawsze wszystko dochodziło to i teraz dojdzie.
Koniecznie zrób zdjęcia grudnikom.Mój jak miał pączki to myślałam,że będzie biały,jednak się pomyliłam.
Pogoda u nas też jest okropna.Rano jak byłam w mieście to była taka sobie,niestety potem się skiepściła i pomyśleć,że w nocy było tyle gwiazd.Potem zaczęło silnie wiać i deszcz zaczął po prostu lać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Danusiu, patrzę i przecieram oczy z niedowierzania. :roll: :roll: Czy u Ciebie na balkonie gazanie jeszcze kwitną?! ;:111
Widzę, że masz bardzo dużo roślin doniczkowych, cały parapet zastawiony, a niektóre kwitną. ;:219 ;:215 ;:138
Moje parapety, poza jednym przynależą Miśce i nawet jedna doniczka tam nie może się znaleźć, choć stoją tam dwie miniszklarenki, w których mieszczą się doniczki z siewkami arizemy. ;:7 Mam nadzieję, że doczekają wiosny, by pozwolić się wsadzić do gruntu. :lol: Wszystkie nasiona wykiełkowały i każdej sieweczki szkoda zmarnować. ;:303 Jeśli przeżyją, będzie czym się podzielić. ;:138
Pogodę natura zafundowała nam taką samą. Rano słońce, około południa chmury, wieczorem deszcz. ;:333

Zdrówka dla Was. ;:167 ;:167 ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LUCYNKO gazanie kwitną tylko nie zawsze się otwierają z braku słońca.Dziś od rana lało,ale teraz wyszło
słońce i pięknie świeci.
Pelargonie zostały na zimę na balkonie.Wiosną przycięłam i kwitną cały czas.Nasiały się też lobelie i sobie rosną.Mają już długie pędy.
Ciekawe czy zdążą zakwitnąć.Nawet jeden pomidor sobie rośnie. ;:306 Zaraz pójdę zrobić zdjęcia.
Coś mi się zdaje ,że to nie jest arizema,ale jak zwał tak zwał byle pięknie rósł.
No niestety Lucynko coś za coś,chociaż moja siostra miała dwa koty to miały parapet tylko w kuchni.Czasami wskakiwały na okno w dużym pokoju,ale było mało miejsca więc długo tam nie posiedziały. :;230
Dużo,dużo zdrówka i słoneczka takiego jak u nas. ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu moje gazanie czekają na wyrwanie, a u Ciebie nadal kwitną. Masz śliczne fiołeczki.
I ja mam nadzieję, że koperta dojdzie, wysyłałam priorytetem, toż tak długo nigdy nie szła, ostatnio poczta coraz bardziej zawala. Jeszcze poczekamy, a jak nie dojdzie z początkiem przyszłego tygodnia wyślę polecony.
Pozdrawiam Dorota
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Danusiu, zazdroszczę Ci, że możesz tyle kwiatków uprawiać w domu i na balkonie. W domu mam kotę i ona jest najważniejsza, ona rządzi. Jeśli coś jej na parapecie przeszkadza, to zwala, a doniczkę zwalić łatwo. Na miniszklarenkach się wyleguje, za duże i zbyt ciężkie do zwalenia. ;:306 Balkon południowy niczym nie osłonięty, wystarczą trzy gorące słoneczne dni i rośliny upieczone. W moim pionie od drugiego piętra w górę nikt nie uprawia kwiatów na balkonie. Wprawdzie to nie jest odkryty balkon, tylko loggia, ale to jeszcze gorzej, bo gorąc jeszcze się kumuluje. :oops:
Co do arizemy, to jestem pewna, że to ona mi powschodziła, bo tylko jej nasionka wysiałam. Została rozpoznana i nazwana, mam więc pewność, że jest to 'Arisaema Flavum'. ;:108 Mam jej 12 siewek. Część nasion wysłałam koledze, który pomógł mi w identyfikacji, a specjalizuje się w uprawie egzotycznych roślin.
Jeszcze a'propos koty, to u mnie kuchenny parapet jest bezpieczny. Tam nie włazi, jakby w ogóle nie istniał. Do kuchni przychodzi tylko pojeść. Na tym parapecie mogłabym uprawiać kwiatki, tylko że okno wychodzi na loggię i dopływ światła dziennego jest ograniczony. uprawiam na nim tylko takie rośliny, które nie wymagają jasnego oświetlenia.
No to sobie pomarudziłam. ;:7

Cudne te Twoje fiołeczki! ;:138 ;:215 ;:138
Miłego, zdrowego weekendu. ;:196 ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DOROTKO!
Jeżeli nie dojdą to będzie dla nas straszliwy pech a dla poczty obciach. ;:222 Nigdy tak się nie zdarzyło. ;:134
Wczoraj chwaliłam się słońcem,wieczorem padało a dziś mróz i białe dachy.
Mieszkam na trzecim piętrze więc mróz tak szybko nie dochodzi.
Miłego dnia. ;:196 :wit

LUCYNKO!
Dziś u nas w nocy był mróz,ale chyba bardziej przygruntowy.Kwiatki na balkonie wyglądają jak wyglądały wczoraj.Mam nadzieję nie zmroziło ich za bardzo.
Ciekawe co by było gdyby doniczki były przyklejone do parapetu??? ;:306
Siostra ma problem ze swoją kotką.Ma uczulenie i wczoraj była u weterynarza.Dał zastrzyk.To już któryś raz.Jedzenie musi kupować tylko naturalne.Na szczęście takie jest w Biedr.
Ja na balkonie też muszę rozstawiać latem parasol bo u nas też słońce bardzo świeci.Kwiatki też staram się sadzić takie które lubią dużo słońca,dlatego gazanie kwitną.
Miłego dnia w zdrowiu. ;:168

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu wszędzie przymroziło, u nas wieczorem było -4 st, dziś będzie podobnie już jest -1 st.
Tak dla nas tegoroczna jesień była bardzo łaskawa.
Poczta zawala, widzisz Lucynce wysyłałam w tym samym czasie kopertę i ją na szczęście dostała. Nic tam nie poddam się, pocztę przechytrzymy ;:131
Piękne masz fiołeczki ;:215
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Ładne fiołeczki pokazujesz Danusiu! ;:138 ;:138
Miłej niedzieli!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Danusiu :wit czy ten biały fiołek to ten sam, który miał zieloną falbankę? Śliczny jest ;:167 Inne też ładniutkie ale ten jest szczególnie urokliwy. Przesyłam promyki listopadowego słonka ;:3 Milutkiej niedzieli Danusiu ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Napisz mi zaraz, co Ty robisz, że fiołeczki tak bogato kwitną?! ;:180 ;:180 ;:180
Masz przepiękną kolekcję tych wdzięcznych kwiatuszków, Danusiu! ;:138 ;:138

Moja kotka nie ma problemów żołądkowych, w zasadzie póki co żadnych, natomiast z pieskiem mieliśmy kłopoty, bo on był alergikiem, szczególnie uczulonym na drób, choć nie tylko, w związku z czym długo poszukiwaliśmy optymalnej karmy dla niego. Ostatecznie stanęło na tym, że karmiony był wyłącznie suchą karmą składającą się z ryżu i jagnięciny. Nawet kawałka kiełbaski np. przy grillu nie wolno mu było dać, bo potem leciało z niego przodem i tyłem. ;:222

Dobrego, zdrowego tygodnia życzę Tobie i Twoim bliskim. ;:167 ;:167 Słoneczka. ;:3
;:cm ;:cm
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki MARYNIU! fiołeczki faktycznie śliczne.Mam je pierwszy raz.Deszcz u nas leje cały wieczór.Ciemno i ponuro.

HALSZKO!
Fiołek z zieloną falbanką to inny fiołek.Ten biały jest inny.Bardzo się cieszę z tych fiołków.
Niedziela była taka sobie,ale dziś leje deszcz już cały wieczór.Jeszcze do tego latały nad naszym miastem trzy helikoptery.Nie wiem czego one tu szukały.

Dużo zdrowia.

LUCYNKO!
Nic nie robię fiołkom.Podlewam do podstawek.Często do podlewania daję nawóz biohumus.Te fiołeczki są młode.Kwitną pierwszy raz.
Leje u nas strasznie.
Fajnie jest jak kotek jest zdrowy.
Miłego wieczorku. ;:63

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Lobelia.

Obrazek
Bratek.

Obrazek
Pomidor.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Danusiu, skoro te różowe fiołeczki są młodziutkie, to ja już nie znajduję słów, którymi mogłabym wyrazić zachwyt dla mnogości ich kwiatków. ;:131 Po prostu cudne! ;:433 ;:433 ;:433
Ja też podlewam do podstawka, też daję nawóz naturalny, ale może zbyt rzadko, bo tak licznych kwiatków nigdy nie miały. ;:185
Kiedyś wyczytałam, że dobrze jest wcisnąć do doniczki ze dwa zardzewiałe gwoździe. Wcisnęłam. ;:108 Bez rewelacji. ;:223

Pozdrawiam. ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LUCYNKO Twoje fiołki to też są młode?Ja wyczytałam,że najładniej kwitną młode i dlatego trzeba je często odmładzać z listków,a stare wyrzucać,bo kwitną co raz słabiej.
No wiesz Lucynko gwożdzie do biednych fiołeczków?Dla hortensji to tak,żeby się przebarwiały.
Ciągle pada i jest marnie.Z drugiej strony to jest jesień. ;:124
Dużo zdrówka dla Was. ;:168
Dalszy ciąg zdjęć z domu.Niestety innych nie mam. ;:145

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To super, że i w domu coś Ci kwitnie :tan Jesteś w dużo lepszej sytuacji, niż większość z nas. U mnie tylko storczyk kwitną, ale teraz jak na razie maja tylko zielone liście. Ten biało- zielony fiołeczek jest cudny ;:oj
Pozdrawiam ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”