Nowy sezon w ogrodzie na Jurze

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy sezon w ogrodzie na Jurze

Post »

Witajcie :wit
Jadziu
Nie martw się. Tulipany sobie kiedyś uzupełnisz jak będą przeceny.
Bo markety w listopadzie robią wyprzedaże.
Poza tym Twój ogród zawsze powala widoczkami , szczególnie tymi różanymi.
Beatko
O żurawkach się jeszcze dokształcam.
Pompę do czystej wody kupiłam ok.3 lata temu w sklepie internetowym.
Zwracałam uwagę na wymiary, żeby zmieściła się przez okrągły otwór pojemnika kwadratowego o pojemności 1m3, które stoją u mnie pod rynnami.
Bo większość pomp była dużych rozmiarów.
Była to pompa producenta albo rosyjskiego albo ukraińskiego (w tej chwili nie pamiętam).

Na tym zdjęciu poniżej w tle tak wyglądają moje pojemniki, których mam 4 szt a są rozstawione na narożnikach budynku.
Łapię do nich deszczówkę bezpośrednio z rynny.
Ustawione są na betonitach tak abym mogła też z kraniku wlać wodę do konewek.
Obrazek
U góry mają okrągły otwór i stąd była konieczność dopasowania rozmiarów pompy do otworu.
Postaram się - ale nie dziś - zrobić zdjęcie tabliczki znamionowej tej pompy o ile nie zatarła się informacja na tabliczce znamionowej.
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Super te pojemniki przydało by mi się takie coś na górce może czasami by coś podlał jak są upały to i jarzynka by się prędzej udała ale do tego to musi być męska pomoc nie wszystko jest dla kobiet do zrobienia.Może i tego doczekam Ewcia żurawka chyba też nie lubi przesuszanie bo u mnie miałam kilka kolorków i został się tylko limonkowy bo te inne stopniowo zanikały ale pięknie potrafią ozdobić ogród podobnie jak hosty.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fantastyczny pomysł z tymi pojemnikami na wodę, Ewuś! ;:215 ;:138
U mnie pod rynnami zwykłe beczki stoją, a ponieważ w tym roku u nas dużo padało, to z tych beczek też się lało. :oops: Raz to nawet jeżyki musiały uciekać ze swego gniazda, w którym miały małe. ;:oj Tata jeż wszedł do altany w poszukiwaniu ratunku.
Muszę pokazać M, czym można te beczki zastąpić. ;:108
Zdrówka i słoneczka. ;:167 ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewcia przesyłam moją niedoskonałą ale polubianą przeze mnie chryzantemke bo to z tamtego roku przechowane z naszczepek tylko jak wspomniałam wolałabym żeby była bardziej gęsta a niższa a pomimo uszczykiwania na 4 listki do lipca wyrosła na długą i rzadką nie wiem czy mi przezimuje w gruncie czy ją wykopać i przetrzymać przez zimę w domu?
Obrazek

Obrazek
jak będą zawadzać to usuń :D
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu
Jeżeli jest to chryzantemka niezimująca to musisz ją wykopać i przechować w chłodnym acz jasnym pomieszczeniu bo inaczej ci zmarznie.
Ja kiedyś wsadziłam taką niezimującą do gruntu i na ryzyko spróbowałam przetrzymać ją w gruncie ale oczywiście zmarzła.
Na temat żurawek nie mam nic do powiedzenia bo moje doświadczenie w tym zakresie jest nikłe.
Posadziłam moje nowe nabytki (żurawki) w zwykłej trochę gliniastej ziemi zobaczymy w przyszłym roku jak będzie się zachowywać.
Czy będzie im pasowała miejscówka, czy też konieczne będzie przesadzanie.

Lucynko
W tych pojemnikach trochę tej wody się mieści ale jak jest bardzo ulewnie to też muszę upuścić tej wody na część działki gdzie jest kompostownik.Wtedy podstawiam pod kranik 2x 2 m rurę o śr. 100mm i wtedy jest spuszczana woda.
Natomiast gdy jest sucho a wcześniej napadało do pojemników to na trochę starcza te 4m3 wody.
W tym roku dobrze się one sprawdzały.
O jeżyki dbaj bo to bardzo pożyteczne ptaszki, bronią nas przed komarami i innymi robalami a jest ich mało to tylko się należy cieszyć, że są. ;:215

Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie
Moja fotorelacja z ogródka.

Margo Coster
Obrazek

Lavender Lassie
Obrazek

Violette parfume
Obrazek

Tzigane
Obrazek

nn
Obrazek

Eden
Obrazek

nn2
Obrazek

Papageno
Obrazek

Maria Curie
Obrazek

Papageno
Obrazek

Obrazek

Winchester Cathedral
Obrazek

a tu moja tegoroczna ukorzeniona lawenda, jeszcze kwitnie
Obrazek

Pozdrowionka :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewuś, róże wciąż ci pięknie kwitną.
Muszę zajrzeć do swoich ;:173
To prawda, że Margo Coster kwitnie cały czas ?? niej bardziej pomarańczowa ??
Miałam na nią chęć. Ale jeszcze jej nie kupiłam.
pozdrawiam ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ewuniu, te moje jeżyki to kłujące zwierzątka i one zrobiły sobie gniazdo za psią budą pod naszym domkiem. Miały cztery młode w tym czasie, gdy im gniazdo zalewało, dlatego tata-jeż szukał u nas ratunku. ;:108
Pięknie jeszcze kwitną Twoje różyczki ;:215 ;:138 A lawenda bardzo ładnie Ci się ukorzeniła i ślicznie rozrosła. ;:303

Pozdrawiam i zdrówka życzę. ;:167 ;:196

Ps. W swoim wątku zamieściłam spis nasion do rozdania. Jeśli jesteś zainteresowana, to zajrzyj do mnie.
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewcia śliczne masz róże Edenkę to masz z tych niskich bo ja mam tę pnącą ale po paru zimach bardzo zmarniała i nie wiem czy da rady odbić a tak ją lubię ,dobrze że mam zdjęcia na pamiątkę. Nie wiem co się dzieje z moim komputerem przedtem skasowało mi tekst ,innym razem zdjęcia a teraz znowu piszę drugi raz bo wyrwało mi środek ;:174 Miłego dnia jutrzejszego :wit
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu
Moja Margo Coster jak rosła w słońcu była bardziej wypłowiała i trochę jakby wpadała w pomarańczowy odcień.
Po przesadzeniu ma teraz półcień (rośnie pod śliwką) i ma kolor więcej czerwony a w zasadzie bardziej koralowy.
U mnie ten półcień chyba jej nie służy bo ma mniej kwiatów niż jak rosła w słońcu.

Lucynko
Pisząc o jerzykach miałam na myśli ptaki bo jak przeczytałam , że zrobiły sobie gniazdo to pomyślałam o tych fruwających.
No ale to tak jest jak się w pośpiechu czyta korzystając z kompa z doskoku między posiadówkami dzieci.
Lucynko zajrzę i dziękuję za pamięć.

Jolu
Jedną Edenkę mam ok. 3,5-4 lata , krzaczastą ma ponad 2 m .
Ta druga (pokazana na zdjęciu) jest młodszą od tej pierwszej i w tym roku ją przesadziłam dlatego ona w tym roku aklimatyzowała się w nowym miejscu. Mam nadzieję, że w przyszłym roku po przycięciu pójdzie w górę.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewuniu sporo róż jeszcze kwitnie u mnie to już późna jesień i tylko parę kwiatów mam. Jednak dobre i to, lepiej jak szykują się do spania niż mają szaleć. Miłego wieczoru pogoda na razie sprzyja praco ogrodowym dzisiaj posadziłam parę koszyczków z tulipanami dostałam takie które wylądowały na śmietniku w B to trza je było zagospodarować .Ciekawe czy coś z nich będzie, bo już miały grzybowe plamy
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Ewa, świetne zakupy tulipanów ;:215 W takich cenach grzechem byłoby nie wziąć. Właśnie sobie przypomniałam, że chyba mam gdzieś schowane dwie paczki tulipanów ;:24 Muszę je koniecznie jutro posadzić, bo gotowe w domu wykiełkować ;:306
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu ;:167
Dzisiaj byłam trochę na ogródku, uporządkowałam 2 rabatki i wsadziłam dzisiejsze kupione cebule.
Trzeba dać im Jadziu szansę a ładnie wyrosną, bo choć mają plamy to nie oznacza, że sobie nie poradzą.
Dorotko ;:167
Właśnie dziś robiłam zakupy dla teściowej i oczywiście jedno zamówienie miałam z biedry.
Patrzę a tam regał z cebulowymi (tulipany, szafirki, narcyze, czosnki ozdobne,hiacynty dalie w zestawie i inne).
No i oczywiście moja silna wola znów nie sprostała moim oczekiwaniom, że już dość. ;:223
Tu poległa ona na niżej pokazanym zdjęciu.

Obrazek

Obrazek
Te tulipanki były przecenione na 0,99 zł a te zestawy w torebkach po 6,99 zł.
Były jeszcze w koszyczkach ale tych nie brałam bo cebulki w nich były gorszej jakości.
Jak ktoś by chciał to może się zaopatrzyć bo warto.
Większość już siedzi w gruncie, zostały mi do wsadzenia 2 op. tulipanów i ten zestaw różowy w torebce.
Ale to już jutro, bo dzisiaj trochę mnie przechłodziło i stwierdziłam, że jutro też jest dzień.

Pozdrawiam ;:3 i życzę zdrówka.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

;:224 ;:224 Ewuniu! Nieźle zaszalałaś, :roll: ale takie szaleństwo to ja zawsze pochwalam. ;:303 Będziesz miała bardzo kolorową wiosnę ;:31 , a ja będę miała co podziwiać. ;:111 ;:32 Wirtualnie co prawda, ale zawsze to przyjemnie oglądać śliczne kwiatuszki. ;:215
Dobrego, zdrowego tygodnia, Ewuś. ;:167 ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko :wit ;:196
Dziękuję bardzo za nasionka.
Już chyba tak mam , że jestem uzależniona od roślinnych zakupów, które mi wpadną w oko.
Lubię , chyba jak każdy ogrodnik, gdy dookoła mam swoje ulubione kwiatki i inne roślinki.
Ostatnio w Kauf...dzie spodobały mi się fiołki no i oczywiście "musiałam" ;:223 je kupić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tutaj pokażę jak zrobiłam z dzieckiem atrapę kominka z kartonu, jeszcze będzie przyozdobiony trochę inaczej na święta ale dopiero jak wyjmę ozdoby bożonarodzeniowe i będzie czas na ubieranie choinki.
Może nie jest idealny ale czas spędzony na zabawie z dzieckiem- bezcenny.

Obrazek
Życzę udanego tygodnia i dużo zdrówka.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”