nigdy nie widziałem na niej kwiatków.gienia1230 pisze:A w ogóle kwitła?
-- 16 lis 2020, o 22:17 --
wydruk na kartce, takiej laminowanejSlomo pisze:Napisane markerem przez kogoś?
nigdy nie widziałem na niej kwiatków.gienia1230 pisze:A w ogóle kwitła?
wydruk na kartce, takiej laminowanejSlomo pisze:Napisane markerem przez kogoś?
Dziękuję Genia za odpowiedź, tak z ciekawości skąd wywnioskowałaś że zakwitnie w następnym roku? To Już czas kwitnięcia? A czy zapylaczem może być antonówka?gienia1230 pisze:Prawdopodobnie zakwitnie w następnym roku skromnie, nieśmiało a w następnym już bardziej obficie. I rozglądaj się za zapylaczem np może po sąsiedzku jest gdzieś Oliwka, może Idared albo James Grieve ewentualnie Katja, Szampion tez może być.
Dziękuję za odpowiedź i cenna uwagę. Poczytam, kołki czopy to inaczej wystające krótkie pędy?KamilK02 pisze:Wygląda, że zaczynają się pojawiać krótkopędy, czyli będzie kwitła, a po drugie nie zostawiamy kołków(czopów), tylko jak już wycinamy gałązki na gładko.
Myślę że rozumiem i jeszcze czytam o cięciu jabłoni. Czyli na pierwszym zdjęciu 3 odstające krótkopędy to ścinamy na gładko, można pościnać je jeszcze teraz czy tylko pora wczesnowiosenna? Jeszcze pytanie, ponieważ nie uzyskałem odpowiedzi czy antonówka może być zapylaczem?gienia1230 pisze:Nieee, coś nie zrozumiałeś. Krótkopędy są widoczne , na pierwszej fotce wyraźnie je widać i tak jak Kamil zaznaczył jabłoń powinna zakwitnąć w następnym sezonie.
Jak odcinasz jakiś konar to na gładko, nie zostawiaj czopow ( kołków).
Nie wiem czy jasno to wyraziłam.
Okigienia1230 pisze:Krótkopędow nie ścinaj, na krotkopedach będą kwiaty !!!!!!!!!
Wymieniłam Ci jakie zapylacze mogą być dla Twojej jablonki, antonowka nie jest wymieniona, wiec nie wiem.
Dziękuję za filmik, jeżeli to nie problem prosiłbym o zdjęcie.KamilK02 pisze:typy owocowania jabłoni , a tutaj Stephen Hayes tłumaczy poszczególne lata drewna, co jest krótkopędem spur, a co młodym drewnem który wyrósł w tym roku( od stycznia będzie rocznym drewnem. 1 year wood.) Jutro jak nie zapomnę to mogę zrobić zdjęcie z Oliwki Kronselskiej u niej bardzo ładnie to widać.
youtu.be/Q_jqgWXlUHM