Identyfikacja odmian jabłoni

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Kuba89
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 lis 2020, o 20:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Co to za Jabłoń i nie owocuje ma 5 lat

Post »

gienia1230 pisze:A w ogóle kwitła?
nigdy nie widziałem na niej kwiatków.

-- 16 lis 2020, o 22:17 --
Slomo pisze:Napisane markerem przez kogoś?
wydruk na kartce, takiej laminowanej
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Prawdopodobnie zakwitnie w następnym roku skromnie, nieśmiało a w następnym już bardziej obficie. I rozglądaj się za zapylaczem np może po sąsiedzku jest gdzieś Oliwka, może Idared albo James Grieve ewentualnie Katja, Szampion tez może być.
Pozdrawiam! Gienia.
Kuba89
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

gienia1230 pisze:Prawdopodobnie zakwitnie w następnym roku skromnie, nieśmiało a w następnym już bardziej obficie. I rozglądaj się za zapylaczem np może po sąsiedzku jest gdzieś Oliwka, może Idared albo James Grieve ewentualnie Katja, Szampion tez może być.
Dziękuję Genia za odpowiedź, tak z ciekawości skąd wywnioskowałaś że zakwitnie w następnym roku? To Już czas kwitnięcia? A czy zapylaczem może być antonówka?
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kuba89 zrób zbliżenie na kilka gałązek 2,3 i 4 letnich, będzie widać, czy ma paki kwiatowe na przyszły rok i czy kwitła już wcześniej. Dodatkowo sprawdź, czy jest zgrubienie w miejscu szczepienia.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałam podobną sytuację, Posadzona dwuletnia sadzonka McIntosh (na antonówce), zakwitła po pięciu latach od posadzenia (w ub. roku), miała dosłownie 6 kwiatków. W tym roku miała około 20 kwiatków i owoców (których zdecydowanie nie lubię- ale synowa uwielbia :wink: :( ). Zobaczymy jak się spisze w następnym sezonie. Drzewo ogromniaste urosło, już zaczęłam krążyć wokół niej z siekierką. :D
Najlepiej zrób zbliżenie gałązek, tak jak radzi Kamil, można rozpoznać po pączkach, czy to są pączki liściowe, czy kwiatowe.
Pozdrawiam! Gienia.
Kuba89
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

KamilK02 pisze:Kuba89 zrób zbliżenie na kilka gałązek 2,3 i 4 letnich, będzie widać, czy ma paki kwiatowe na przyszły rok i czy kwitła już wcześniej. Dodatkowo sprawdź, czy jest zgrubienie w miejscu szczepienia.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- 17 lis 2020, o 15:23 --
Kuba89 pisze:
KamilK02 pisze:Kuba89 zrób zbliżenie na kilka gałązek 2,3 i 4 letnich, będzie widać, czy ma paki kwiatowe na przyszły rok i czy kwitła już wcześniej. Dodatkowo sprawdź, czy jest zgrubienie w miejscu szczepienia.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miejsca szczepienia nie widać.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wygląda, że zaczynają się pojawiać krótkopędy, czyli będzie kwitła, a po drugie nie zostawiamy kołków(czopów), tylko jak już wycinamy gałązki na gładko.
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
Kuba89
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

KamilK02 pisze:Wygląda, że zaczynają się pojawiać krótkopędy, czyli będzie kwitła, a po drugie nie zostawiamy kołków(czopów), tylko jak już wycinamy gałązki na gładko.
Dziękuję za odpowiedź i cenna uwagę. Poczytam, kołki czopy to inaczej wystające krótkie pędy?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nieee, coś nie zrozumiałeś. Krótkopędy są widoczne , na pierwszej fotce wyraźnie je widać i tak jak Kamil zaznaczył jabłoń powinna zakwitnąć w następnym sezonie.
Jak odcinasz jakiś konar to na gładko, nie zostawiaj czopow ( kołków).
Nie wiem czy jasno to wyraziłam.
Pozdrawiam! Gienia.
Kuba89
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

gienia1230 pisze:Nieee, coś nie zrozumiałeś. Krótkopędy są widoczne , na pierwszej fotce wyraźnie je widać i tak jak Kamil zaznaczył jabłoń powinna zakwitnąć w następnym sezonie.
Jak odcinasz jakiś konar to na gładko, nie zostawiaj czopow ( kołków).
Nie wiem czy jasno to wyraziłam.
Myślę że rozumiem i jeszcze czytam o cięciu jabłoni. Czyli na pierwszym zdjęciu 3 odstające krótkopędy to ścinamy na gładko, można pościnać je jeszcze teraz czy tylko pora wczesnowiosenna? Jeszcze pytanie, ponieważ nie uzyskałem odpowiedzi czy antonówka może być zapylaczem?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krótkopędow nie ścinaj, na krotkopedach będą kwiaty !!!!!!!!! ;:oj
Wymieniłam Ci jakie zapylacze mogą być dla Twojej jablonki, antonowka nie jest wymieniona, wiec nie wiem.
Pozdrawiam! Gienia.
Kuba89
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

gienia1230 pisze:Krótkopędow nie ścinaj, na krotkopedach będą kwiaty !!!!!!!!! ;:oj
Wymieniłam Ci jakie zapylacze mogą być dla Twojej jablonki, antonowka nie jest wymieniona, wiec nie wiem.
Oki :) jestem amatorem i ciągle się uczę. Dziękuję za informacje. Miłego wieczorku :)
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

typy owocowania jabłoni , a tutaj Stephen Hayes tłumaczy poszczególne lata drewna, co jest krótkopędem spur, a co młodym drewnem który wyrósł w tym roku( od stycznia będzie rocznym drewnem. 1 year wood.) Jutro jak nie zapomnę to mogę zrobić zdjęcie z Oliwki Kronselskiej u niej bardzo ładnie to widać.

youtu.be/Q_jqgWXlUHM
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
Kuba89
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

KamilK02 pisze:typy owocowania jabłoni , a tutaj Stephen Hayes tłumaczy poszczególne lata drewna, co jest krótkopędem spur, a co młodym drewnem który wyrósł w tym roku( od stycznia będzie rocznym drewnem. 1 year wood.) Jutro jak nie zapomnę to mogę zrobić zdjęcie z Oliwki Kronselskiej u niej bardzo ładnie to widać.

youtu.be/Q_jqgWXlUHM
Dziękuję za filmik, jeżeli to nie problem prosiłbym o zdjęcie.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęcie w klikaniu, bo dość wielkie. klik Kreska i data oznacza początek danego przyrostu w roku. W kółkach zaznaczone są krótkopędy z których potencjalnie mogą pojawić się owoce, a w trójkątach blizny po owocach.
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”