Nasze pragnienia i radości-podziel się z nami...cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze pragnienia i radości-podziel się z nami...

Post »

Jolu
Przyszłam do Ciebie pochodzić po lasku, popatrzyć na brzozy i zjeść te malinki co są dla mnie, dla dziewczynki. :;230
Też dzisiaj poszłam do ogrodu wsadzić kupione w Leroy M. cebule tulipanów i narcyzów.
Zaszalałam ;:306 bo pojedyncze cebule podpisane kolorem były po całe 10 groszy a zestawy odmianowe (w opakowaniu po 5,6 szt cebul) po całe 2,88 zł. Wsadziłam do doniczek i zakopałam w ziemi , i czekam do wiosny.
Zobaczymy co wyrośnie. Jak będzie pogoda to muszę jeszcze wykopać pacioreczniki i chciałam nazbierać liści na kopczyki.
Ale niestety powstrzymuję się bo są mokre.
Podoba mi się u Ciebie ten zestaw niebiesko-białych hortensji, u mnie ogrodowe jakoś nie chcą za bardzo rosnąć, być może nie pasuje im stanowisko. Trawy podobają mi się u kogoś bo u mnie nie ma miejsca aby je wyeksponować.
No ale cóż wszystkiego nie można mieć.
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Cześć Ewuś u mnie też nie jest tak jak bym chciała te najbardziej wyrośnięte hortensje niebieskie z białą mają już z 8 lat i rosną sobie w kąciku za laskiem z jednej strony są osłonięte a z pola jak czasami mocno duje to obrywają najpierw wszystkie inne roślinki w tym trawy.ponieważ tego raczej nie widzę bo mój dom jest 5 domów niżej to roślinki dają sobie radę same i mają glinę tak że nie grozi im wyschnięcie korzeni,a to w tym wypadku jest chyba bardzo ważne.Tak jak ten rodek koło domu był żółtawy i pogryziony a za laskiem gdzie robactwa wszelkiego mnóstwo jest całkiem ładny.Koło domu też za dużo nie mogę bo robi się nieefektowny busz a mój M. tego nie lubi zresztą starzeje się i nie ogarniam już na czas wyplewić wszystkiego.Bardziej teraz stawiam na krzaczki i krzewy lub inne większe roślinki typu piwonie.tulipany zanikają u mnie i w tym roku nie miałam okazji dokupić więc na wiosnę z tulipankami będzie u mnie krucho. ;:145 Jak znam życie to na wiosnę będę więcej siedzieć w pracy niż w domu i nawet zdjęcia nie będzie jak zrobić jak w tym roku zero wiosennych.Z trawami tęż różnie to może być bo np.ta zembrinus miała być z tej niższej odmiany a wyrosło takie cudo i teraz muszę przesadzić bi przygniata mi hortensje która powinna się rozrastać.
Obrazek
tak to jest jak planujemy to inaczej to widzimy po roku 2 latach trzeba duże roślinki przesadzać.
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewcia jak widzisz na poprzednim zdjęciu taki duży słup to mam przed samym wejściem do domu też nie ciekawe zestawienie ale jak budowaliśmy dom to naszym marzeniem było mieć tylko i aż ,własny dom ,tak że teraz muszę o tym pamiętać oglądając różne piękne posesje. :wink: A że "apetyt rośnie w miarę jedzenia" to i ciągle mi czegoś brakuje teraz trzeba pamiętać żeby było zdrowie a reszta będzie jaka będzie.
Obrazek
tak jest przystrojony żeby mniej raził w oczy. :wit
Obrazek
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wreszcie zrobiłam zdjęcie mojej chryzantemce którą chciałabym przetrzymać na drugi rok tylko nie mam zielonego pojęcia czy przezimuje mi w ziemi bo ta malutka np też nie powinna bo wrażliwa a przezimowała już 2-gi rok
Obrazek :wit Jak przechowali byście takie chryzantemki zostawić w ziemi i przykryć czy wykopać i przechować w piwnicy. ;:218

-- 14 lis 2020, o 23:00 --

Obrazek
nie przeszło przedtem zdjęcie to ta jest gwiazdą tegoroczną a tamta przeżyła w ziemi

Obrazek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Ja chryzantemki przykrywam igliwiem, dobrze zimują. Chryzantemy mają jak dla mnie jeden feler dość pózno odbijają dlatego trzeba uważać aby za wcześnie ich nie wyrzucić, sugerując się: a pewnie uschły bo takie badyle - tak myślałam i kilka wykosiłam "łapkami" wiosną, cierpliwość polecam warto poczekać na wyrzucenie zawsze będzie czas. Może dodam jeśli u Ciebie zimy ostre, mrozik duży to nawet rzuć na chryzantemy kartonik i przyciśnij gałęziami igliwia.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu
Ja tam nie widzę tego słupa ;:224 , ładnie zasłonięty różami i w oczy wpadają mi róże a nie słup.
Dziś byłam w biedrze i jeszcze były różne cebulki m. in. tulipanów ale już na razie nie kupuję
ale Ty jak chcesz to możesz jeszcze się rozejrzeć u siebie.
Co do chryzantemki to jeżeli nie jest zimująca tylko jednoroczna to ja bym ją zabrała do jasnego , chłodnego pomieszczenia
i w ten sposób bym ją przezimowała.
No ale każdy wie jaki ma klimat w okolicy, u mnie jednoroczne nie przezimują w gruncie.
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Aniu dzięki ,myślę że przykryje jedną na zimę igliwiem i troszkę rzucę flizeliny ale nie za grubo żeby nie zgniły korzonki a drugą bo mam dwie ,schowam do domu w doniczce jak radzi Ewka,jak będę miała szczęście to obydwie przechowam,zimy u nas różnie ostatnimi laty są nawet łagodne ale zawsze może się zmienić nic nie wiadomo.Aniu muszę jeszcze poświęcić więcej czasu na przestudiowanie Twojej kolekcji róż może skuszę się jeszcze na jakąś chociaż już sobie powiedziałam że dość róż,miej mniej a utrzymaj w godziwych warunkach ale chyba nie do końca mi to postanowienie wyjdzię. ;:223 Dzięki za odwiedziny i zapraszam jak tylko będziesz miała ochotę zaglądnąć :wit

Ewcia dzisiaj korzystając z wolnego dnia i pogoda wreszcie udało mi się pograbić 1/4 działki, liści jest od groma a czasu coraz mniej już w piątek ma coś popadać śniegiem oby nie za dużo bo dopiero zaczynają hortensje opuszczać liście a niektóre jeszcze ładnie zielone nie wiem kiedy je opatulę.Może jutro jak się w porę zbiorę to zaglądnę do biedronki i Lidla w Łańcucie może jeszcze coś dopadnę,potem harówa do 22.00w pracy do domu zajadę na 24.20i oby nie padało bo z autobusu 1,5 km jadę rowerkiem ciemno że oko wykol bo na wsi to o 11.00 wyłączają światła jak zwykle wieś gorsza od miasta-standard. :evil: Oj to życie na wsi piękne jak słoneczko i ptaszki ale jak się skupić to kupa niewygód. :;230
Troszkę wspominek może żeby rozweselić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
dokładnie 10 lat temu było tak pusto a teraz muszę powoli likwidować bo miejscami za gęsto

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu na wsi świeże powietrze, a w mieście po mimo wygód już mniej świeżego powietrza .Czasem coś za coś, wolałabym wieś niż miasto ,ale gdy się pracuje to inksza inkszość i trzeba dojeżdżać rowerem czy autobusem do pracy ;:224 Przy sadzeniu wydaje nam się ze tyle wolnego miejsca a potem po czasie robi sie ciasnota wiem coś o tym .U mnie każdy kawalątek musiał być zagospodarowany, a teraz wciąż wykopki :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Cześć Jolu kolorowo i dorodne rośliny u Ciebie kilka dni wstecz napisałam z pół strony i skasowało mi post odpuściłam a teraz siedzę chwilę między szkoleniem online a drugim mam godzinkę przerwy.U nas dziś deszcz zimno .Za oknem jeszcze chryzantemy ,marcinki i trawy hortensje przebarwione kwitną i ogniki czerwienią się na potęgę. .Biegam między domem ,szkołą bo mam zajęcia w przedszkolu .Moich trójka się uczy siostrzeniec .Siostra leży u nas póki się nie wykuruje ale idzie ku lepszemu wczoraj odwiedziliśmy stolicę na konsultacji byliśmy u profesora pokierował co i jak jakie badania ,leki także wraca do żywych bo już było kiepsko a tu nawet 40 ki dziewczyna nie ma .Żeby nam się nie nudziło ;:202 ;:306 siostra na dokładkę zabrała do nas yorka .Cała menażeria włącznie z naszymi świnkami morskimi i 8 kotami :lol: ;:306 na nudę nie narzekamy. Ogrodowo jeszcze z 5 dalii zostało mi do wykopania czekałam bo nie kwitły ale nie doczekałam się więc jutro już wykopię bo mogą przymrozki przyjść .Oby ta normalność jak najszybciej przyszła bo od aplikacji stron platform edukacyjnych mózg się przegrzewa ;:223 internet siada w godzinach szczytu ale co poradzisz. Kurujemy się ,by koronę przechytrzyć herbatki ziołowe aplikuje rodzince póki co działa. Oglądałam dalie z wątku daliowego ale jak pomyślę o wykopkach to ciut apetyt mniejszy :;230 a kwiaty ładne .Teraz przybyło mi krzaczorków jesienią za 2-3 lata jak to się rozrośnie trawy będzie mało co .Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Jadziu co do powietrza to jest różnica jak przyjeżdżam z miasta to ciągle zmęczona i nic się nie chce a u siebie na górce to cały dzień mogę harować i poty się leją ale dalej by się pracowało tylko siły nie te.Dzisiaj mam smutny dzień byłam na pogrzebie sąsiada bardzo spokojny ,miły człowiek przeszedł dużo ,bardzo cierpliwie.
Dzisiaj faktycznie nic mi nie idzie,mam nadzieję że nie przysypie nas od razu śniegiem bo jeszcze mam pracy moc a do tego muszę mieć wolne dni o które bardzo ciężko.Jeśli chodzi o miasto to też nie każdy nadaje się by mieszkać w mieście ,niektórzy muszą się wyhasać w polu jak ja :;230 ,innym wyjazd na wieś okazuje się mega męczący.Każdy jednak za czymś tęskni najczęściej za tym czego nie ma.Że też człowiek musi być ciągle taki nienasycony :lol: :wit

Beatko bardzo się cieszę że siostra wraca do zdrowia ,masz niezłomne siły by to wszystko ogarniać ja niestety już spuszczam powoli powietrze ale zdjęcia twojego ogrodu zawsze mobilizują mnie do dalszej pracy ,dużo zdrowia życzę i powodzenia. :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu taki spektakl różany mogę podziwiać stale. ;:oj

Obrazek

Chryzantemy masz śliczne. Ja okrywam swoje drobnokwiatowe pędami smagliczki nadmorskie, której mam dziesiątki w ogrodzie. ;:306
Kępa traw przy brzozach piękna. ;:215 Niestety większość z nas na początku drogi ogrodowej sadziła rośliny za gęsto. Teraz niektórych już nie da się przesadzić. ;:222
Rodek w polu pewnie trafił na kwaśną, lekką glebę i cieszy się z takiego stanowiska. :uszy
Jak chcesz mieć ładną hortensję, to Zebrinus nie jest dobrym sąsiedztwem. Wypija wodę i wyjaławia glebę. ;:108
Też dziś byłam na pogrzebie młodego człowieka, nawet weny do pisania nie mam. ;:174
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu
Niekoniecznie wieś gorsza od miasta.
Ja od chwili przeprowadzki do miasta męża a minęło już 30 lat, to my jako mieszkańcy nie możemy się doprosić od miasta utwardzenia naszej ulicy bo wygląda od lat 50 ubiegłego wieku jak polna droga. Jak ulewa to błoto po kostki, jak sucho to kurz unosi się za samochodem. Ogólnie góry i doliny. Cud , że chodząc starsze osoby nie połamały nóg.
No ale miasto inwestuje w centrum a obrzeża są traktowane po macoszemu.
U nas też oszczędza miasto i część lamp się świeci a część nie.
Działeczka bardzo fajna a i powietrze lepsze niż smog miastowy.
Roślinki masz ładne tak więc się trzeba cieszyć. Grunt, żeby zdrowie dopisało a reszta sama przyjdzie.
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Soniu,Witaj Ewcia.

Soniu dziękuję ci za dobre słowo ,ja tak mam niezadowolenie bo ciągle dużo do zrobienia i ciągle nie tak jak by się chciało a jak widzisz popełniam ciągle błędy.Na wiosnę ten zembrinus pójdzie bardziej pod płot ale nie za daleko i zastanawiam się czy go nie ograniczyć szeroką donicą żeby sąsiadce za płot nie wyłaził a że jest wysoki będzie dobrym tłem.Dobre rady zawsze mile widziane potwiardziłaś moje obawy ,muszę sobie rozpisać plany prac i spostrzeżenia to prędzej zrealizuje bo przy mojej sklerozie..
Pozdrawiam cieplutko ;:168

Ewcia prawdą jest że w miastach pięknieje centrum a reszta jak nie ich tak też czują się mieszkańcy,niedocenieni a przecież to ich podatki pozwalają gospodarzom na takie czy inne inwestycje i to jest nie fer. :evil:
Jak już będę na emeryturze to bardzo będzie potrzebne zdrowie bo mam jeszcze tyle planów że hej :heja i wtedy jak najbardziej będę szczęśliwa,oby się tylko nic nie przyplątało. ;:131
Zdrowia wam wszystkim życzę i dużo siły do realizacji naszych marzeń. ;:138 ;:138

Troszkę wspomnień?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Teraz ta żółta krzewuszka jest wielkim krzakiem :D :wit
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Po dłuższej przerwie znowu mogę się cieszyć obecnością z wami ,nie mogłam się zalogować bo mnie maszyna nie pamiętała ale już jest ok. ;:215
Jakoś nie potrafię już egzystować bez forum jak by mi ktoś bardzo bliski odszedł,chociaż nie jestem nader częstym gościem ale jak już mam możliwość miło jest pogadać a nie patrzeć tylko w milczeniu.Witam wszystkich bardzo serdecznie w tym 2021 i samych sukcesów wszystkim życzę ;:138
Obrazek
ten gość mi jeszcze zakwitł w listopadzie :D
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Witaj, Jolu w nowym roku! Też miałam problem z zalogowaniem, po długiej przerwie, to teraz wcale się nie wylogowywuję. ;:306
Wiesz, że trudno wdepnąć do Twojego wątku?
Piękny irys zakwitł Ci w listopadzie. ;:oj
Pokaż rabatkę z floksami, bo nie widzę? Chyba, że chodziło Ci o floksy sxydlaste?
Dużo zdrówka i czasu na ogrodowanie w nowym sezonie. ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”