Pomidory z Rosji cz.2
- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory z Rosji cz.2
A rośnie w gruncie, czy pod daszkiem?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zadaszony .
-

Podam nazwy , Intryga , Sanka , Efemer , Szerri f1 , Sun Sardegna , Gotika , Korol
Rannich ,Hurma , Hameleon .
Takie chyba litewskie , ale nic nie mogę o nich znależć , Kaliso Obrożenije Pine ,
Kievlianka , Govjadenas Kustra .
Dostałąm od znajomego nasiona , który był w Gruzji i stamtąd je przywiózł .
Kupione luzem na ryneczku , Krasne , Rosa . Nazwy wskazuję na kolor .
Uprawiał ktoś te odmiany ?
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
Sańkę mam, i zostaje u mnie na zawsze.
Jeszcze niedawno zrywałam z otwartego gruntu.
Jeszcze niedawno zrywałam z otwartego gruntu.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20

Możesz tę Sańkę pokazać ?
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- Teresa Pszczola
Nie mam zdjęć, ale Sańka jest czerwona, średniej wielkości owoce, dość twarde, kuliste.
Samokończąca, rośnie 1 metr, może trochę więcej. Dostałam nasiona od znajomej Ukrainki.
Mam już dość pomidorów, które rosną do nieba, a owoców tyle samo co w niskich, bo nie wszystkie zdążą dojrzeć.
Samokończąca, rośnie 1 metr, może trochę więcej. Dostałam nasiona od znajomej Ukrainki.
Mam już dość pomidorów, które rosną do nieba, a owoców tyle samo co w niskich, bo nie wszystkie zdążą dojrzeć.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Dzięki za info
, ale szkoda, że nie robisz fotek. Obraz bardziej przemawia do wyobraźni.

Pozdrawiam, Mirek
-

zwarty plon ,w dodatku łatwiejsze wiosną do okrycia . Wysokie wysieję na letnie zbiory .
Tradycyjnie też wysieję Ijuńskiego żółtego i czerwonego .
A Nowiczoka znacie ( co za nazwa

- Teresa Pszczola
Na ruskich filmikach zachwalają "Bananowyje nogi". Żółty niesamowicie plenny pomidor.
Skąd takiego wziąć?
Skąd takiego wziąć?
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
anulab.
Z całą odpowiedzialnością za słowa mogę Ci polecić z odmian o których napisałaś Kievliankę.
Miałem ją po raz pierwszy w 2018 roku w ilości aż... jednej rośliny gdyż drugą straciłem jeszcze w fazie siewki.Rzuciłem ją od razu na głęboką wodę prowadząc na dwa pędy i dała radę wyżywić ponad 20 owoców w większości ponad 200 gramowych.Roślina niezwykle żywotna,mocno wegetatywna z mocnym systemem korzeni osiągnęła ponad 2 metry wysokości.Owoce smaczne o zrównoważonym smaku,soczyste.Rok później po pozyskaniu nasion wysadziłem ją powtórnie.W tym ze względu na mnogość nowości do testowania zabrakło dla niej miejsca,ale z pewnością wrócę do niej za rok.Jak odszukam,wstawię Ci zdjęcie.
Z całą odpowiedzialnością za słowa mogę Ci polecić z odmian o których napisałaś Kievliankę.

Miałem ją po raz pierwszy w 2018 roku w ilości aż... jednej rośliny gdyż drugą straciłem jeszcze w fazie siewki.Rzuciłem ją od razu na głęboką wodę prowadząc na dwa pędy i dała radę wyżywić ponad 20 owoców w większości ponad 200 gramowych.Roślina niezwykle żywotna,mocno wegetatywna z mocnym systemem korzeni osiągnęła ponad 2 metry wysokości.Owoce smaczne o zrównoważonym smaku,soczyste.Rok później po pozyskaniu nasion wysadziłem ją powtórnie.W tym ze względu na mnogość nowości do testowania zabrakło dla niej miejsca,ale z pewnością wrócę do niej za rok.Jak odszukam,wstawię Ci zdjęcie.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-

To może jeszcze pamiętasz czy nie pękała ?
Miałam w tym roku Gogoshę , pomidor wart polecenia , gdyby nie skłonność
do pękania , tak to u mnie wyglądało .
Nawet ograniczenie ilości wody w okresie dojrzewania nie pomogło . Prawie
każdy pomidor przy szypułce spękany .
-
Wysiliłam się i tym razem udało się . Znalazłam zdjęcia Kievlianki .
Jeszcze raz dzięki .
Jeszcze raz dzięki .
- Faworyt
Za dużo mam tych albumów z pomidorami i ciężko w tym gąszczu tak na szybko znaleźć zdjęcia,ale odszukałem swoje wpisy o Kievliance w wątku Pomidory z Rosji cz.1 strony 55 i 56 i tam trochę opisałem tą odmianę jakbyś zerknęła.
Kievlianka a dobrze ją pamiętam bo rosła jako pierwsza roślina zaraz przy wejściu do tunelu u mnie przez okres uprawy nie pękała.Pamiętam też że podlewałem ją częściej,ale w mniejszych ilościach.Także jak Cię opis zachęca możesz dać jej szansę.
Sezon praktycznie zakończony u mnie,chociaż w przechowalni zielonych do dojrzewania czeka 8 skrzynek i jakieś 120 kilogramów pomidorów.
Ostatnio przy końcowym zrywaniu owoców znalazł się jeszcze taki okaz czerwonoowocowej sakiewki odmiany Aburida.Powoli od czubka zaczyna się"wstydzić"

Kievlianka a dobrze ją pamiętam bo rosła jako pierwsza roślina zaraz przy wejściu do tunelu u mnie przez okres uprawy nie pękała.Pamiętam też że podlewałem ją częściej,ale w mniejszych ilościach.Także jak Cię opis zachęca możesz dać jej szansę.

Sezon praktycznie zakończony u mnie,chociaż w przechowalni zielonych do dojrzewania czeka 8 skrzynek i jakieś 120 kilogramów pomidorów.
Ostatnio przy końcowym zrywaniu owoców znalazł się jeszcze taki okaz czerwonoowocowej sakiewki odmiany Aburida.Powoli od czubka zaczyna się"wstydzić"

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Faworyt
Nowa w tym roku odmiana Wesoła sąsiadka.
Roślina 150-160cm. zawiązała trzy grona po 7-8 owoców o lekko owocowym smaku i większej ilości galaretki.

Imperator Czu-Fu.
Miałem trzy rośliny,dwie wydały owoce.Jedna to malinowe duże befsztyki a druga...właśnie taka z malinowymi przerostami,aromatyczna o malinowo-owocowym posmaku.

Roślina 150-160cm. zawiązała trzy grona po 7-8 owoców o lekko owocowym smaku i większej ilości galaretki.

Imperator Czu-Fu.
Miałem trzy rośliny,dwie wydały owoce.Jedna to malinowe duże befsztyki a druga...właśnie taka z malinowymi przerostami,aromatyczna o malinowo-owocowym posmaku.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Alicja125
- Od: 13 gru 2015, o 00:46
Witam czy ktoś z was uprawiał te pomidory i może coś o nich powiedzieć które wybrać do gruntu i żeby były zdrowe i dużo miały owoców.
Jeśli macie zdjęcia to pokażcie.
Armenian
Kelogs
Miedwieża łapa
Krasnyj Krupnyj
Black Krim
Damskie Paliczki
Matina
Spridon
Paw
100 pudov
red pear
Jeśli macie zdjęcia to pokażcie.
Armenian
Kelogs
Miedwieża łapa
Krasnyj Krupnyj
Black Krim
Damskie Paliczki
Matina
Spridon
Paw
100 pudov
red pear
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,