Florianie Silesia Bardzo dziękuje za miłe słowa. Za pochwałę moich zdjęć. D
No popatrz, ty wszystkie roślinki znasz odmianowo. Ja astry wiem, że mam 6 odmian różniących się kolorami i wysokościami .I tyle nazw odmian nie znam.
Dalie w tym roku długo kwitną. To wszystko mnie bardzo cieszy. Trójsklepki mam 2.Ale w tym roku ta żółta coś nie chciała zakwitnąć.
Ta fioletowa kwitnie niezawodnie .I kilka lat ja już mam.
Locutus-LOKI No tak porządki jesienne poczynione etapami nie są takie dokuczliwe. Ja też tak robię.
Niedobór słońca chyba wszyscy już odczuwamy. Piękne lato za nami. A weszliśmy juz w okres mało słoneczny. A przed nami listopad też takowy. Oby jeszcze nie z zimą. U ciebie i tak jest cieplej niż u nas. Wszak ty mieszkasz na zachodzie Europy. A ja na wschodzie. Moje doniczkowe też jeszcze na dworze. Szczepki z coleusów już wcześniej wzięłam do domu. I dobrze, bo już zostały przez chłody trącone. A reszta włącznie z daliami trzyma się dobrze. Moja Nerina dopiero kwitnie sobie. Ja muszę ją później wykopać, jak chcę ją jeszcze chcę ją oglądać w następnych sezonach. wybrała późny październikowy czas. Ale dobrze, że kwitnie. Agapanty w ogóle mi nie zakwitły.
Dziękuję za nazwę gomfrena kulistej. Ta roślinka ma oryginalne kwiatuszki i piękny żywy biskupi kolor.
Dziękuję za miłe słowa pod adresem moich roślin. A szczególnie makro i szerszenia. W tak bliskim ujęciu wygląda nawet sympatycznie.
Kobea ma piękne kwiatki. W tym roku w złym miejscu ją posadziłam. I skąpo rosła i kwitła. Nie wiem czy na drugi rok ją będę wysiewać.
Szerszenie u siebie widzę czasami. I nawet już panicznie nie reaguje na nie jak kiedyś. Przyzwyczaiłam się. Ale tych azjatyckich to wolałabym nie widzieć. To ty musisz na nie bardzo uważać.
Pozdrawiam cieplutko
Danuta z Nerinę mam posadzoną w gruncie. Większość cebulowych tych letnich sadzę do gruntu.
Hortensje już się mocno pozmieniały. Wybarwiły jesiennie.
Dalie są piękne. U mnie kwitną od lata do ,,,wciąż jeszcze kwitną. To cieszy
Dziękuję i ja pozdrawiam i dobrej pogody jeszcze ci życzę.
cyma2704-Soniu Dziękuję bardzo za miłe słowa. Za pochwałę bukietu.
O tak hortensja dębolistna teraz na jesieni pięknie się wybarwia. Inne już gubią liście. A ona trzyma zawsze długo liście. I pięknie się wybarwia.
Dziękuję. Odpoczynku teraz mam więcej. Oby to zdrowie się poprawiało.
Dziękuje i pozdrawiam serdecznie
Marzenko77 Witaj!!cieszę się, że do mnie zaglądasz i bardzo dziękuję za miłe słowa.
Roślinki jesienne i jeszcze ładne. I ja pozdrawiam
plocczanka-Lucynko WAW!!Dziękuję bardzo za te przemiłe słowa Ty wiesz jak człowiekowi poprawić humor.
Mnie każda roślina cieszy i każdo kwitnienie. W tym roku mamy piękną długą, kolorową jesień.
Ogród daje dużo satysfakcji i uśmiechu na cały rok.
może słoneczka mamy za mało. Ale taka to jesienny czas pochmurny A przed nami zimowy.
any57-Andrzeju No tak mamy jesień, jeszcze ładne wybarwienia i liści i kwitnienia niektórych roślin.
Jeszcze ogrody cieszą barwami.
Maska-Maryniu Cieszę się ,że do nie zaglądasz. Każdy swoich spraw a m dużo. I czasu nie zawsze mamy dużo na Forum.
O fajnie, że rozpoznałeś mój ogród na FB.

Oj jesień już mam.

Lilie posadzone w lipcu sprawiły mi wielka niespodziankę kwitnąć w październiku. Gdy je sadziłam ok 20, to myślałam ,że zakwitną dopiero na drugi rok. A tu taka niespodzianka.
Fajnie, Jeszcze jedną mam w pakach .Teraz wolno rozkwitają.
U ciebie chyba kwitnienia wcześniej zaczynają się niz u mnie n wschodzie.
Jesień jeszcze piękna i cieszy. A do zimy i ja mam nadzieje,ze jedt daleko.
Pozdrawiam cieplutko
jarha-Halszko Dziękuję.

I ja michunki nie mam. Te gałązki dostałam .To poszły do bukietu. Coś tam od siebie dodałam. I taki jesienny jeszcze bukiet powstał. A trzmielina rośnie w moim lasku. I kwitnie.
Czasami roślinki wolą inne miejsca. Ja tez często jakieś rośliny przesadzam.
Dziękuję i ja pozdrawiam i dobrego tygodnia życzę
sauromatum Neriny mam w gruncie.W ogóle chyba wszystkie cebulowe jednoroczne sadze do gruntu.
Tylko agapant posadziłam do donic. Bo niby tak dla niego lepiej. Ale i tak mi nie zakwitł.
Dali mam chyba 23.Albo i 24. Wszystkie wykopuje na zimę i do piwniczki na razie sasiadów..J a jeszcze swojej nie mam. W planach jest.
Kiedyś zwoziłam to do Chełma do piwnicy moje w bloku .Ale tak mam teraz lepiej.
Sąsiadka ma sporo miejsca w ziemnej piwniczce i za jej pozwoleniem przetrzymuje
tam wszystkie dalie, mieczyki, eukomisy , calle i coś tam jeszcze. Jak wykopie
Hmm a co tam takiego u mnie wypatrzyłeś ? Jakie połączenie chcesz u siebie wykorzystać ??
ewita44-Ewuś Dyń ozdobnych w tym roku też mam sporo. Większość jeden gatunek bardzo obficie obrodził.
Bo miejscówke miała koło kompostownika i deko w cieniu. To rozdałam ją wszystkim znajomym.
Trzmielinę ma w swoim lasku.A michunkowe gałązki dostałam. Bo swojej nie mam.
Ale z tych gaąłzek potem zabiore nasionka i wysadzę gdzieś dalej w ogrodzie.
A do wiosny mamy czas , to może i ty swoje nasionka michunki znajdziesz .