Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
labtec
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sie 2020, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

STRELICJA czyli Rajski ptak

Post »

Witam serdecznie
Wyhodowałem z nasionka roślinkę strelicji. Na początku rosła bardzo fajnie, jednak od miesiąca na liściach zaczęły pojawiać się brunatne plamy i liście usychają. jeden nowy liść zaczął się zwijać. Zauważyłem , że na liściach znajdują się małe białe robaczki, więc przemyłem roślinkę wodą z szarym mydłem. Robaków już nie widać, Plamy na liściach nadal się powiększają. Wygląda to nie ciekawie. Doniczka posiada drenaż, stoi na południowym oknie. Proszę o pomoć co jest nie tak, jak uratować roślinkę.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Post »

Po pierwsze podłoże jest nieodpowiednie, a doniczka za duża uwzględniając wielkość rośliny i bryły korzeniowej.
Powinna być mieszanka ziemi i rozluźniacza - żwirku lub perlitu w proporcji około 3 :1. To jest mała sadzonka, więc doniczka nie powinna być zbyt duża. Sam drenaż tutaj wiele nie pomoże.
Po drugie, jak są jakieś robaczki to szare mydło i inne domowe wynalazki tutaj nie pomogą. Trzeba dokonać oprysku odpowiednim preparatem.
Jeśli zmyłaś robaczki, to po opisie ciężko jednoznacznie stwierdzić jakie to dokładnie szkodniki. Mogą to być np wciornastki albo przędziorki. Na te pierwsze to Mospilan.

Inna sprawa, że najprawdopodobniej dodatkowo weszła infekcja grzybowa.

Ciężko wyrokować czy opryski preparatem na szkodniki i grzybobójcze pomogą jeśli roślina jest posadzona w niewłaściwe podłoże. Plamy na liściach mogą wskazywać również na przelanie właśnie z tego powodu.
Mały plus, że roślina wypuszcza nowy liść.
Najlepiej byłoby przesadzić do właściwego podłoża oraz doniczki.
Na razie jednak może bym zrobił oprysk Mospilanem oraz Topsinem, odczekał z dwa -.trzy tygodnie i wtedy przesadził.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
shikinen
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 wrz 2020, o 13:27

Post »

Hej wszystkim!

Od dwóch tygodni mam w domu Strelicję.

Niestety mam w swojej historii kilka zabitych roślin :( Nie chciałbym, żeby Strelicji to się przytrafiło.
Jest umiejscowiona blisko okna, tylko rano pada na nia bezposrednio slonce, więc chyba nie jest źle.
Podlewam ja raz na tydzien - szklanka odstanej wody, ale wg mnie caly czas ma sucha wierzchnia warstwe ziemi, nie wiem czy to okej. Zraszam liscie co dwa dni, niestety mieszkanie się kurzy i chyba nie wystarczajaco czesto czyszcze liscie.

Moje pytanie jest czy wystarczajaco czesto ja podlewam?
Na lisciach pojawiaja sie tez brazowawe plamki, niektore maja dziurki, jakby cos je jadlo - ale to moze urok tej rosliny, bo wiem, ze liscie naturalnie pekaja.

Na obrzezach sa dodatkowo zoltawe/ciemnobrazowe - tak jakby schly - ale to tez moze urok strelicji? Koncowki sa natomiast ciemnobrazowe. Mam nadzieje ze to nie od przelania.

Mlode jasnozielone liscie wydaja sie zdrowe, chociaz tez na obrzezach ciemnieja (ostanie zdjecie)

Czy ktos moglby ocenic jej stan? Przeszukalem internet ale informacje o pielegnacji sa dosc ogolne i nie odpowiadaja na moje watpliwosci

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystko masz w wątku - poczytaj...

1. Nieprawidłowe podłoże - bezwzględnie do przesadzenia. Powinna być mieszanka ziemi i żwirku/perlitu.
2. Nieprawidłowe stanowisko - powinno być akurat w pełni słoneczne - najlepiej południowa wystawa. Te rośliny w naturze rosną na otwartej przestrzeni na słonecznych stanowiskach.
3. Nieprawidłowe podlewanie - szklanka wody na tak dużą roślinę? Nie podlewa się roślin co do mililitra.
Nie podlewa się też roślin cyklicznie co do dnia, tylko w zależności od warunków otoczenia, czyli: temperatury i wilgotności powietrza, pory roku, stopnia nasłonecznienia, a również wielkości doniczki. Im większa doniczka tym podłoże wolniej przesycha. W okresie wegetacji podlewamy obficie, w okresie jesienno-zimowym mniejszą ilością wody i nieco rzadziej. Ale tutaj też zależy jaką będziesz mieć np. temperaturę otoczenia.

Podłoże nie może być ani zbyt długo mokre, ani nie można dopuszczać do zbytniego jego przesuszenia. Powinno być cały czas umiarkowanie wilgotne.

PS. Na tym forum obowiązuje poprawna pisownia, używamy wszystkich polskich liter.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
shikinen
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Od razu co do pisowni - niestety nie posiadam klawiatury pozwalajacej na wstukanie wszystkich polskich diakrytyków.

1. Nie mam południowej wystawy, tylko wschodnia.
2. Ojej, to fatalnie, dopytywałem się w sklepie, w którym kupiłem roślinę, czy podłoże jest okej, to sklep który sprzedaje dużo egzotycznych roślin i zapewniali mnie, że podłoże jest odpowiednie i nie potrzebuję jej przesadzać. pod ta wierzchnia warstwa znajduje się ciemniejsza ziemia.
3. Nie wiem, co oznacza obficie - rozumiem, że zawsze podłoże, także jego wierzchnia warstwa, powinno być wilgotne? Niestety zawsze miałem problem z przelewaniem roślin, dlatego teraz uważam, ale zastanawiam się jak sprawdzać, kiedy roślina potrzebuje podlania. Wiem, że nie odmierza się co do linijki, niestety nie posiadam dużego doświadczenia w pielęgnacji roślin ? jestem na etapie uczenia się, stad moje pytanie na forum.
4. Czy strelicja lubi codzienne zraszanie liści, nie zaszkodzi jej to?

A o czym świadczy wyglad strelicji na zdjęciach - czy kolor i plamy na liściach sa jej uroda czy to objawy choroby?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli chodzi o brak polskich znaków nie jest to żaden problem.
Proszę korzystać z tej strony: http://www.spolszcz.pl/

1. No to słabo. Są to rośliny wybitnie słońcolubne. Trzeba było poczytać o warunkach uprawy przed zakupem.
Przy małej ilości słońca, będzie słabiej rosła zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

2. Zawsze rośliny przesadzamy niezwłocznie po zakupie, niezależnie od tego co pisze/mówi sprzedawca. Najczęściej po prostu nie znają się zbytnio o uprawie roślin, a zależy im na tym żeby sprzedać rośliny. Podłoże produkcyjne, w którym są sprzedawane nie nadaje się do długotrwałej ich uprawy.

3. Obficie, czyli nie skąpo. Nie da się tego określić ilością wody, bo wszystko zależy od wielkości doniczki oraz samej rośliny. Sam musisz się tego nauczyć.

4. Spryskiwanie liści nic nie daje oprócz zmycia kurzu. W dodatku przy niższych temperaturach mogą powstawać plamy, które mogą być nawet przyczyną różnych infekcji grzybowych.

Jak masz zbyt suche powietrze, zwłaszcza w sezonie grzewczym, musisz zainwestować w nawilżacz powietrza, który będzie włączony przez większość doby.

Jeśli chodzi o plamy, to część ich co obecnie widać mogą być skutkiem uszkodzeń mechanicznych, a również skutkiem początkowych objawów przelania wskutek nieprawdłowego podłoża.

Pamiętaj, że musisz posadzić do doniczki z odpływem i postawić na podstawce, żadnych osłonek.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
shikinen
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

@norbert76

Bardzo Ci dziękuję za informację.

Czyli zalecasz przesadzenie do ziemi ze żwirem i drenażem?

Martwi mnie (i chyba słusznie) wyglad korzeni - tak jak mówię, jest u mnie jedynie 1,5 tygodnia - korzenie już wychodza przez dolne otwory w donicy. Dwa z nich (najbardziej rozrosłe) sa pomarszczone, nie czarne, ale brazowawe - powinny być chyba białe. Mam nadzieję, że to nie proces gnilny, tylko "zmęczenie" mechaniczne ? sa przyciśnięte donica. Czy powinienem je jak najszybciej odciać, nawet przed przesadzeniem?

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli chodzi o podłoże, to tak jak napisałem - mieszanka ziemi i żwirku, który kupisz w sklepie akwarystycznym, w proporcji około 3:1. Na dno doniczki wsyp drenaż z keramzytu.

Pojedynczymi, nawet zgniłymi końcówkami korzeniami nie masz co się za bardzo martwić. Mogą powstać nie tylko wskutek przelania, ale i jak napisałeś ich przygniecenia.
Jednak to kolejny powód, żeby niezwłocznie przesadzić roślinę po zakupie.
Jak coś będzie z korzeni do odcięcia, to miejsce cięcia posyp albo sproszkowanym węglem albo cynamonem.

Strelicja ma silny system korzeniowy, więc nie zdziw się jak za jakieś dwa lata, kiedy będzie trzeba przesadzić, dolne korzenie będą zwinięte w koło.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
shikinen
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Okej, czyli zostawić je w spokoju?

Czy gotowa ziemia canna terra będzie także okej?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie w spokoju. Jak wyjmiesz z doniczki i będziesz przesadzać to w miarę możliwości oczyść korzenie ze starego podłoża, a przynajmniej dół bryły korzeniowej. Wtedy dopiero oceń jak one wyglądają. Każdy miękki korzeń powinno się odciąć, gdyż może być źródłem późniejszej infekcji. Po odcięciu jak napisałem wyżej posypujesz węglem albo cynamonem.

Jeśli chodzi o ziemię, to w opisie może być różnie napisane. Skład każdej ziemi, w zależności od producenta się może różnić i to znacznie. Jak przyjdzie, otworzysz to wtedy będziesz widział, czy jest przepuszczalna - czyli ma wystarczającą ilość składników rozluźniających, czy trzeba będzie jednak dodać trochę żwirku.

Musisz jednak pamiętać, że właściwe podłoże to tylko jedna sprawa. Podstawowym czynnikiem wpływającym na prawidłowy rozwój rośliny jest zapewnienie odpowiedniej ilości światła lub/słońca to jest numer 1. Nawet najdroższa ziemia tego nie zastąpi.

Dlatego w okresie jesienno-zimowym pomyśl o sztucznym doświetlaniu. Zajrzyj do tego wątku:
viewtopic.php?f=19&t=48848&hilit=Do%C5%9Bwietlanie
To nieco pomoże w tych niekorzystnych warunkach, jakie możesz jej zapewnić.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
dagadaga12321
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 paź 2020, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Strelicja - czerniejące liście

Post »

Hej, mam strelicje od około pół roku i jakieś 2 tyg temu pojawiły się plamy na 1 liściu(był on często trącany bo stała w przejściu). Przewozilam ją do nowego mieszkania i niestety się wywróciła przy transporcie. 3 dni później zauważyłam plamy na 2 kolejnych liściach. Bardzo proszę o radę co zrobić z liśćmi.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Została przelana i wdała się infekcja grzybowa. W jakiej temperaturze przewoziłaś, nie była narażona na wartości poniżej kilkunastu stopni?
Trzeba wyciągnąć z doniczki, sprawdzić stan korzeni i posadzić do nowego podłoża, mieszanki ziemi i żwirku w proporcji około 3:1.
Na koniec zrobić oprysk preparatem grzybobójczym, Topsinem. Wcześniej odciąć liście z plamami.
Postaw na słonecznym stanowisku blisko okna.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
dagadaga12321
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 paź 2020, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję bardzo! :)
olgata
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 paź 2020, o 10:34

Żółkniejąca strelicja

Post »

Dzień dobry,
Od paru tygodni zmagam się z problemem ze swoją 2,5 m strelicją. Została kupiona ok 3 miesięcy temu, niestety z wełnowcem. Wydawało mi się ze powstrzymałam chorobę, bo małe białe robaczki pojawiały się coraz rzadziej. Po dokładnym umyciu i spryskaniu przeciwko welnowcom, liście zaczęły żółknąć. Nie wiem czy to ma coś wspólnego czy to zbieg okoliczności ale od 4 dni coraz więcej liści żółknieje. Proszę o radę co robię nie tak. :(
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakiego preparatu użyłaś?
Przesadziłaś po zakupie? Założę się, że nie.
A reszta? Warunki uprawy i pielęgnacji, stanowisko - jak daleko od okna (jaka wystawa), podlewanie?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”