Pogoda deszczowa, leje porządnie cały czas, tak ma być kilka dni. Dobrze, bo nie pójdę do ogrodu, muszę domowe zaległości odrobić. Może przez kolejne dni deszczowe wszystko uporządkuję.
Lucynko tego roku mój ogród przechodzi szczyt formy

i nie jest to moje chwalenie się, zarozumialstwo tak jest naprawdę. Chyba roślinki chcą mi wynagrodzić zeszłoroczny marny sezon. Głośno nad nimi biadoliłam, straszyłam, że to ostatni rok mają szansę i się zabrały, chyba przestraszyły. A tak naprawdę to tylko zasługa deszczy. Teraz jak analizuję kwitnienie, mogę narzekać jedynie na lilie, ich sporo nie wykiełkowało, a te najszybsze załatwiły przymrozki. Mam nadzieję, że cebule pod ziemią odpoczywają i za rok odbiją.
Nie przejmuję się zazdrością

jestem szczęśliwa za każde słowo pochwały. Nie wiem czy pamiętasz wiele roślin mam z Waszych ogródków, darowane ze szczerego serducha

dlatego tak kwitnąco na rabatkach.
Jeżeli chodzi o szczypiorek czosnkowy to po raz pierwszy mi zakwitł, siałam go w zeszłym roku, kwiat mnie zaskoczył, jest bardzo delikatny z wyraźnymi gwiazdeczkami jak je pięknie nazwałaś.
Dzięki za życzenia, tydzień zapowiada się pracowicie, tylko potrzebuję porządnego kopa do rozkręcenia się
Doroto cieszę się, że jesteś

wiem ile masz teraz pracy przy urządząniu ogrodu, forum musi iść w odstawkę.
Dziękuję za pochwałę mojego kwiecia
Fioletowe kępki to perowskie, super krzewinka bylinowa, ma bardzo ładne delikatne gałązki obsypane małymi fioletowymi kwiatuszkami, ładnie ziołowo pachnie. Rośnie u mnie na rabatce, która teraz będzie przechodziła lekki lifting. Były tam min posadzone trzmieliny, orliki, one dostają wypowiedzenie, a pójdą tam różę. Na pewno kompozycja róż krzaczastych, okrywowych, perowskie, hibiskusa bylinowego lepiej będzie się prezentowała. Z zakupów różanych dokonanych wiosną muszę jedną różę przesadzić, za gęsto posadziłam i na pewno po kilku sezonach byłoby jej ciasno. Jestem bardzo zadowolona z pięknych róż, które kupiłam, kwitły skromnie, ale już kocham ich kwiaty, a przede wszystkim są zdrowe, mają liście do tej pory zielone. Moje stare czerwone rabatówki przy nich straszą łysymi gałązkami

Dziękuję za porady

to dzięki Tobie mam piękne róże.
Rozchodniki to mocarne roślinki, szybko się rozrastają, można wetknąć w ziemię gałązki i szybko się korzenią. Jak chcesz sadzonki to pisz podzielę się.
Danusiu ta ciemna dalia to tegoroczny zakup, na szczęście zakwitła bo inne dalej w tyle tego sezonu nie zobaczę ich kwiatów, a tak liczyłam na nowości
Dziękuję za życzenia zdrowie najważniejsze
Sesja zdjęciowa moich zimowitów, dziś po nich nie ma śladu, szykuja się do kolejnego sezonu
Mam nadzieję, że nie znudziłam nikogo tymi widokami.
Zmykam do konkretnej pracy, bo czas ucieka