W ogrodzie Doroty cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W ogrodzie Doroty cz. 11

Post »

"Jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził."
Cytując powyższe powiedzenie miałam na myśli to, że albo wołamy deszcz, albo mamy go już powyżej uszu i prosimy o słoneczko. ;:24 Trudno nam dogodzić. :lol:
Nic to! Najważniejszy jest wygląd ogrodu ;:108 , a Twój przez cały sezon prezentuje się wspaniale. ;:138 ;:138

Dużo słoneczka na najbliższe dni, ;:3 ;:3 ;:3 Dorotko i zdrówka. ;:167 ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To rajskie jabłuszka?Tak ładnie wyglądają.
Różyczki z pierwszego zdjęcia bardzo ładne.Ostatnio takie właśnie mi się podobają.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Pracuję od dwóch dni ostro. Po fachowcach trzeba było uporządkować to i owo, jeszcze czeka mnie podziemie piwniczne do całkowitej rewolucji porządkowej, ale zrobię jak będzie padało.
Wczoraj wykopałam marchew, wyrwałam buraczki, dzisiaj cd. Na razie pogoda jest ok, gdyby zaczęło padać to pietruszkę wrzucę do foliaka i tam dokończę.
Koszenie trawników wczoraj dokończone, jak ja lubię trawnik równiutki po kosiarce. Może uda nam się zrobić jego wertykulację, oby pogoda pozwoliła.
Planuję dzisiejszy obiadek z ogniska, ziemniaczki prażone. Także widzicie wszystkie nasze plany zależne od pogody ;:108 ;:3

Lucynko masz rację nie dogodzi, a ja jestem wyjątkową przekorą ;:306 zawsze pod prąd ;:306 ale dochodzę krętymi ścieżkami do wyznaczonego sobie celu.
To dzięki tegorocznym opadom ogród tak pięknie wygląda. Wczoraj podziwiałam wielkość marchwi, mega mi urosła, takiego sezonu do tej pory nie miałam. Już zastanawiałam się czy przez zeszłoroczną suszę ziemia odpoczęła, a może kurzeniec który dawany był pod jesiennaą orkę tak pomógł.
Słoneczko ;:3 potrzebne na dziś, bo jeszcze prace trzeba dokończyć.

Danusiu tak to rajskie jabłuszka, tego sezonu ich nie obrywam zostawiam ptaszkom. Z jabłuszek robię pyszną marmoladę, a ponieważ mam jeszcze słoiki z zeszłego roku to podzielę się z innymi :lol:
Róże na pierwszym zdjęciu to Bukavu, dostałam ją jako zamiennik, a miała być Mozart. Mam kilka róż o kwiatach pustych, są piękne.

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zmykam do ogrodu, Wasze wątki odwiedzę jak tylko się odrobię.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko, mi twój ogród i roślinki zawsze się podobają.
Piękne te twoje hortensje.I sporo bieli jeszcze trzymają.
Śliczne asterki. Ja posiałam I większość wypieliłam, bo zapomniałam o ich wysiewach.
Marcinki, cynie piękne.
A ten biały zwisający kwiat, to ten tytoń ozdobny ??
Piękne róże. I chryzantemy ;:215
I widzę zimowity u ciebie dopiero wychodzą. U mnie w pełni kwitnienia.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ;:168 ;:180 ;:168 ;:180 dziękuję za pochwały.
Zdjęcia są jak zawsze z poślizgiem tak było we wrześniu, cały czas mam z ich wklejaniem tyły, chyba do zimy nie ogarnę ;:222 Dlatego zimowity są kiełkujące, dziś dawno po kwitnieniu.
Astry bardzo lubię, ale na moich piaskach nie chcą fajnie rosnąć, są niskie, nie rozkrzewiają się.
Tak to tytoń ozdobny pięknie pachnie wysiałam gratisowe nasionka z irlandzkich gazet, jestem zaskoczona jego wysokością.

Wczoraj udało nam się uprzątnąć do końca jarzynę. Wszystko czeka w skrzynkach do wywiezienia, tego roku koleżanka mi udostępniła zimną piwnicę, mam nadzieję, że tam będą warzywka dłużej się przechowywały.
mam jeszcze do zebrania fasolę jasiek, jemu strąki już nie wyschną, wyłuskam zielony i dam do zamrażalki.
Postanowiłam też przechować w niej dalie. Drugie postanowienie daliowe jest takie, że te szlachetniejsze muszę podpędzić. Nowości zakupione tego sezonu zakwitły tylko w ilości 3 szt, pozostałych kwiatów nie zobaczę.
Nie udało się zrobić wczoraj wertykulacji trawników, dziś zimno bardzo do tego nocą popadało.

Takie miałam piękne kosmosy z nasion od Lucynki i Mai ;:196 trochę nasion udało mi się zebrać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

warzywaka już wyrwane, takie plony miałam cukinia w ilości 1 szt wielkość ogromna ;:306 co widać na zdjęciu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

jesienne sałatki

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne masz Dorotko kosmosy. ;:333
Ja mam tylko 2 kolory.
warzywka apetyczne. I ja mam rzodkiewkę .Saąłta mniejsza i fasolkę szparagową ponownie mam.
Uwielbiam ją. Cukinie też jeszcze są. Piękna jesień, to i warzywka jeszcze sa.
Pozdrawiam cieplutko :wink:
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepraszam ,a jakich hortensji nie będziesz okrywać na zimę?
Kosmosy to u mnie sieją się na potęgę.Powinnam przepikować w jedno miejsce,ale mi się nie chce i rosną gdzie chcą.
Kapusty pięknie obrodziły.Może ja też się skuszę na parę w przyszłym roku.?
Fajnie zakwitł tytoń.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ależ się zrobiło pachnąco i smakowicie, Dorotko! ;:138 ;:138
Plony przyzwoite, a co do cukinii, to moje w tym roku też bida z nędzą. ;:222 Tylko jedna owocowała i w sumie wydała zaledwie sześć owoców, a chętnych na nie było wielu. ;:108

Zdrówka Wam życzę i jak najwięcej słoneczka. ;:167 ;:167 ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo pracowity był dzień wczorajszy, oczywiście większość dnia na ogrodzie. Na 4 ręce to od razu działania widoczne. Tunel niski w którym rosła papryka złożony, poplon skoszony rozrzucony. Fasola jasiek zebrana, zielona wyłuskana już leży w zamrażarce. Tradycyjnie liście wygrabione, po południu już leżało sporo nowych ;:306
Jeszcze tylko trzeba rozbroić duży foliak po pomidorach. A później tylko rozrzucenie obornika i orka.
Może dzisiaj uda nam się wykonać wertykulację trawników. Na razie domowe porządki, muszę umyć okna dachowe, pralka już pierze, biszkopcik się piecze.

Aniu to dzięki koleżankom takie piękne kosmosy mam, muszę dziś iść i pozbierać nasionka bo wczoraj już zabrakło na to czasu.
Warzywnik obrodził w tym roku bardzo, na cukinię narzekam bo na 4 krzaki tyle odmian wysiałam tylko 1 owoc, kwitła bardzo, ale kwiaty zrzucała nie zapylały się. Nie narzekam bo miejsce tez dla niej nie za dobre wybrałam, posadziłam pod śliwką, gdzie miała sporo cienia. U mnie cukinia nie jest chodliwym warzywem, tak ją dodaje do potraw, ale jako danie główne to nie.
Fasolkę szparagową bardzo lubimy, dużo jej sadzę, bo sporo zjadamy na bieżąco, sporo też mrożę. Miałam tego sezonu bardzo dobre nowe plenne odmiany, nasionka darowane.

Danusiu pisałam o hortensjach ogrodowych, ten rok jeszcze dostaną zabezpieczenie. Moja sąsiadka nie będzie ich okrywała i ja zobaczę jaki efekt w kwitnieniu osiągnie. Po obserwacji zdecyduję za rok okrywać czy nie ;:131
Kosmosy mam drugi sezon w zeszłym roku większość mi wyschła, te co zostały zaczęły dopiero kwitnąć we wrześniu, miałam zebrać nasionka i mróz był szybszy wszystko zważył. Dostałam nasionka od Lucynki i Mai kosmosy wyrosły wysokie, kwitną obficie, kolorystyka kwiatów śliczna, zbieram nasionka, mam nadzieję że w przyszłym sezonie będzie też ładnie.
Kapusty to moja tegoroczna duma, po dwóch lat próby jej sadzenia odpuściłam na kilka lat, nie wiązały główek, zawsze jakieś robactwo je atakowało. Tego roku dostałam nasionka od koleżanki, były przeterminowane, posiałam z nadzieją, że nie wykiełkują, a tu zaskoczenie las siewek. Musiałam posadzić, a efekty mnie zaskoczyły ;:215
Tytoń mam pierwszy raz, to też kolejny miły przypadek.

Lucynko szkoda, że monitor nie oddaje zapachów ;:173
Tak miałaś więcej cukinii, ja na 4 krzaki tylko 1 małą sztukę ;:306 Teraz przypomniałam sobie, ze krzaków cukinii jeszcze nie wyrwałam, zaraz pójdę się poprawić ;:306
Słoneczko już zagląda do okna kuchennego, zapowiada się fajny dzień, dobrze bo mi pranie wyschnie ;:3

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Ocia
100p
100p
Od: 4 maja 2015, o 10:36

Post »

Hej Dorotko
Szczypiorek czosnkowy jest świetną roślinką, nie dość że smaczny to jeszcze pięknie kwitnie całe lato. U mnie są posadzone kępeczki wszędzie w celu odstraszania szkodników, choć nie mam pojęcia czy coś to zmienia :lol:
Piękne róże, moje przez te ciągłe deszcze to takie zdechloki ;:222
Pozdrawiam ;:131
Ola
Dziki ogród?
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Deszczowo, nocą bardzo mocno padało, a teraz siąpi z przerwami, termometr pokazuje tylko 10 st. Jak to dobrze, że w piątek wykonaliśmy wertykulację trawników. Ileż koszy suchości wygrabiłam, wszystko rozsypałam na warzywnik się przyorze i do wiosny rozłoży. Dobrze, że wykonaliśmy wertykulację przed deszczem teraz trawa szybko się zregeneruje.

Olu szczypiorek czosnkowy mam krótko, dostałam rok temu nasionka od jednej forumowiczki. Na razie są to małe dwie kępki, zakwitł mi w sierpniu, kwiatuszki zostawiłam, może nasionka się zdążą zawiązać i sam się wysieje. Ze względu na zbyt małe kępki, jeszcze go nie próbowałam, żal mi było go zmniejszać ;:131
Dziękuję za pochwałę róż, tego roku pięknie kwitną, a mnie coraz bardziej choroba różana atakuje ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dorotko, Twój ogród nieustająco kolorowy, ;:333 zachwyca ;:138 ;:138 ale i zazdrość wywołuje, bo u mnie na działce już tylko najpóźniejsze roślinki kwitną. ;:108
Tą zazdrością to się nie przejmuj ;:185 , bo zawsze dobrze życzę każdemu miłośnikowi ogrodu ;:167 , niech więc i Twój będzie ciągle tak piękny, by zazdrość budził u ludzi. ;:303 ;:303
Dorotko, czy to szczypiorek czosnkowy tak ślicznie kwitnie? Takimi białymi gwiazdeczkami?

Pozdrawiam cieplutko i życzę dobrego tygodnia. ;:3 ;:3 ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Dorotko, piękne, kolorowe zdjęcia ;:138 Wielkie bogactwo roślin wszelakich i chociaż dawno nie zaglądałam to obrazy jakie zobaczyłam w Twoim ogrodzie tak mnie zachwyciły, że oglądałam wszystko z otwartą buzią. Trudno nawet wyróżniać jakieś rośliny, bo wszystkie dorodne, a niektórych odmian wcale nie znam. Między nimi znalazłam fajne fioletowe kępy. Pozwolę sobie wstawić Twoje zdjęcie poniżej. Napisz, proszę co to jest?

Obrazek

Nie mogę pominąć też dorodnych pomidorów. Sporo tego było, a wszystkie wyglądały przepysznie ;:215

I małe pytanko odnośnie rozchodników... Czy one szybko przyrastają? Czy zniosą półcień i gliniaste podłoże?
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ależ u Ciebie jeszcze kolorowo.Te ciemne dalie śliczne.Takie mało spotykane.
Dużo zdrówka i pogody. ;:138
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pogoda deszczowa, leje porządnie cały czas, tak ma być kilka dni. Dobrze, bo nie pójdę do ogrodu, muszę domowe zaległości odrobić. Może przez kolejne dni deszczowe wszystko uporządkuję.

Lucynko tego roku mój ogród przechodzi szczyt formy ;:215 i nie jest to moje chwalenie się, zarozumialstwo tak jest naprawdę. Chyba roślinki chcą mi wynagrodzić zeszłoroczny marny sezon. Głośno nad nimi biadoliłam, straszyłam, że to ostatni rok mają szansę i się zabrały, chyba przestraszyły. A tak naprawdę to tylko zasługa deszczy. Teraz jak analizuję kwitnienie, mogę narzekać jedynie na lilie, ich sporo nie wykiełkowało, a te najszybsze załatwiły przymrozki. Mam nadzieję, że cebule pod ziemią odpoczywają i za rok odbiją.
Nie przejmuję się zazdrością :lol: jestem szczęśliwa za każde słowo pochwały. Nie wiem czy pamiętasz wiele roślin mam z Waszych ogródków, darowane ze szczerego serducha ;:167 ;:167 dlatego tak kwitnąco na rabatkach.
Jeżeli chodzi o szczypiorek czosnkowy to po raz pierwszy mi zakwitł, siałam go w zeszłym roku, kwiat mnie zaskoczył, jest bardzo delikatny z wyraźnymi gwiazdeczkami jak je pięknie nazwałaś.
Dzięki za życzenia, tydzień zapowiada się pracowicie, tylko potrzebuję porządnego kopa do rozkręcenia się :pogon :pogon

Doroto cieszę się, że jesteś ;:168 wiem ile masz teraz pracy przy urządząniu ogrodu, forum musi iść w odstawkę.
Dziękuję za pochwałę mojego kwiecia ;:180
Fioletowe kępki to perowskie, super krzewinka bylinowa, ma bardzo ładne delikatne gałązki obsypane małymi fioletowymi kwiatuszkami, ładnie ziołowo pachnie. Rośnie u mnie na rabatce, która teraz będzie przechodziła lekki lifting. Były tam min posadzone trzmieliny, orliki, one dostają wypowiedzenie, a pójdą tam różę. Na pewno kompozycja róż krzaczastych, okrywowych, perowskie, hibiskusa bylinowego lepiej będzie się prezentowała. Z zakupów różanych dokonanych wiosną muszę jedną różę przesadzić, za gęsto posadziłam i na pewno po kilku sezonach byłoby jej ciasno. Jestem bardzo zadowolona z pięknych róż, które kupiłam, kwitły skromnie, ale już kocham ich kwiaty, a przede wszystkim są zdrowe, mają liście do tej pory zielone. Moje stare czerwone rabatówki przy nich straszą łysymi gałązkami ;:306 Dziękuję za porady ;:196 to dzięki Tobie mam piękne róże.
Rozchodniki to mocarne roślinki, szybko się rozrastają, można wetknąć w ziemię gałązki i szybko się korzenią. Jak chcesz sadzonki to pisz podzielę się.

Danusiu ta ciemna dalia to tegoroczny zakup, na szczęście zakwitła bo inne dalej w tyle tego sezonu nie zobaczę ich kwiatów, a tak liczyłam na nowości ;:145
Dziękuję za życzenia zdrowie najważniejsze ;:168

Sesja zdjęciowa moich zimowitów, dziś po nich nie ma śladu, szykuja się do kolejnego sezonu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję, że nie znudziłam nikogo tymi widokami.
Zmykam do konkretnej pracy, bo czas ucieka ;:306
Pozdrawiam Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”