Rośliny Arkadiusa cz.3

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko -Igo - Karolinko - Basiu - Olu

Miło mi powitać Was Wszystkie po urlopie :wit i podziękować za odwiedziny w moim wątku i przemiłe w treści posty ;:180 ;:196
Pozdrawiam Was,Forumowiczów i Gości i zapraszam do kolejnych odwiedzin ;:108

W dzisiejszym pourlopowym poście kilka zielonych pamiątek przywiezionych z marketów napotkanych po drodze w czasie urlopowych auto-wędrówek oraz postępy paru moich podopiecznych z parapetów poczynione pod moją nieobecność.
Od jakiegoś już czasu sansewieria krasnolud pojawia się raz po raz w moim wątku i jak jej nie przypominać,skoro czyni kolejne postępy.
Rozszalała się na całego i wypuściła znowu kolejny jedenasty już liść ;:oj,z przodu ma ich dziesięć z tyłu jeden,który spełnia jak gdyby
rolę podpórki bo w sumie cała sansewieria waży coraz więcej i gdyby nie ten jeden z tyłu przewróciła by się razem z doniczką ;:108
Młode,ukorzenione pędy pokrzywek przesadzone do doniczek przed urlopem sporo podrosły-to już małe drzewka cieszące oko.

Begonia Masona - Begonia Masoniana

Zwróciła na siebie uwagę w centrum ogrodniczym swoimi ciekawie wybarwionymi liśćmi układającymi się w ciekawy symetryczny wzór.

Obrazek

Obrazek

Pieprzówka pstra - Peperomia variegata

Hodowana przeze mnie przez kilka lat zniknęła pewnego dnia z moich parapetów żeby zdobić okna naszych znajomych i przyjaciół.
Bardzo ciekawa kolorystycznie,dekoracyjna za którą znów zatęskniłem,łatwa w uprawie pod warunkiem,że będziemy wodę lac na spodek bo inaczej jej korzenie zgniją.Na zdjęciach bardzo młode jeszcze chyba tyle co ukorzenione pędy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sansewieria wężownica gwinejska 'miniaturowa' - Sansevieria trifasciata 'minima'

Również młoda roślinka,która mam nadzieję przyjęła się już i będzie zdrowo rosła,czego nie mogę napisać o mojej pierwszej przed laty,która niestety po pół roku zakończyła wegetację ;:145 .Nie znam powodu i było to dla mnie niezrozumiałe,bo sansewierie nie miniaturowe-te wyniosłe szablaste rosną u mnie przez całe lata jak na drożdżach ;:108,stąd zakup kolejnej tym razem w komplecie z porcelanową figurką lamy.Figurka nawet nam się podoba bo jest ładnie wykonana i nie trąci tandetą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sansewieria cylindryczna 'krasnolud' - Sansevieria cylindrica 'Boncellensis

Jak wyżej wspomniałem mój krasnolud nie ma umiaru w wypuszczaniu liści-wychodzi kolejny jedenasty mimo,że wypuścił trzy młode odrosty-chyba mu u mnie za dobrze się wiedzie? :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pokrzywka - Coleus

Ukorzenione i posadzone do podłoża jeszcze przed urlopem przyjęły się i zdrowo sobie rosną przybierając kolory matecznych pokrzywek,które zdobią już parapety naszych przyjaciół bo na naszych już dawno się nie mieściły.

Obrazek

Obrazek

Zapraszam do odwiedzin i raz jeszcze pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rośliny Arkadiusa cz.3

Post »

Nawet na urlopie nie próżnujesz!
Chodzi za mną taka begonia, kiedyś już ją miałam, ma cudne listki.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Dopiero teraz nadrabiam zaległości, urzekła mnie begonia Masona, cudo!
Gdzie wynajdujesz takie ciekawe doniczki?
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam, begonia śliczna. Ale najbardziej to lubię oglądać Twoje zdjęcia, mistrzostwo. Ta ostrość i widać co pokazujesz (wiesz o co chodzi ;) ). Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Precyzja i mistrzostwo w każdym zdjęciu Arkadiuszu ;:138
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anetko - Grażynko - Justynko - Any57/Andrzeju

Witam Was serdecznie :wit i dziękuje bardzo za odwiedziny i bardzo miłe w treści posty ;:180 ;:180 ;:180
Pozdrawiam Was,Forumowiczów i Gości i zapraszam do kolejnych odwiedzin.

Anetko - Tak się składa,że staram się w miarę moich możliwości być na bieżąco z moimi postami aby nie kazać Wam zbyt długo na nie czekać i na ewentualne moje nowości wśród moich zielonych.

Grażynko - Roślinki ,które kupowałem były w tych właśnie doniczkach,które Ci się spodobały.

Justynko - Dzięki wielkie za tak wysoką ocenę moich zdjęć pod względem ich jakości ;:196

Any57/Andrzeju - Tobie również bardzo dziękuję za superlatywy pod adresem moich zdjęć ;:136

Z każdego z urlopów,podróży i innego sposobu spędzania wakacji przywozimy często jakąś nowość,ciekawostkę.Oczywiście w moim jak i Waszym przypadku są to nowości ze świata roślin.
Tym razem na moim parapecie,który już od dawna pęka w szwach znalazły się nowe niewielkich rozmiarów roślinki.
A to:Kapturnica,Pilea oraz Sukulent"X"-tak go nazwałem ponieważ "wujek"GOOGLE nie rozpoznał go i nie znam jego właściwej nazwy?
Wszystkie młodziutkie i jak dla mnie sympatyczne,które mam nadzieję będą u mnie miały się dobrze i będą zdrowo rosły?

Kapturnica - Sarracenia leucophylla

Roślinka z gatunku owadożernych,która wabi owady do liści uformowanych w kształcie rurki,nektarem jaki wydzielają gruczoły umiejscowione na szczycie rurki.Wskazane jest aby od czasu do czasu z braku owadów na naszych parapetach złapać gdzieś owady i wrzucić je do rurek kapturnicy i tym samym poprawić jej kondycję i pozwolić jej przetrwać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pilea miękka - Pilea mollis'Moon valey'

Występuje w poszyciu lasów tropikalnych Peru i Brazylii.Odmiana Moon valey pochodzi od głęboko wyżłobionych blaszek liściowych,które mogą się kojarzyć z kraterami na księżycu?Jest idealną rośliną do hodowli w terariach,ogrodach w szkle i lasów w słoikach.

Obrazek

Obrazek

Sukulent"X" - Nazwy polskiej nie znam?

Jak już wspomniałem wyżej GOOGLE nie znalazł jej nazwy dlatego proszę Wszystkich,którzy znają jej nazwę o podanie mi jej-z góry bardzo dziękuję ;:180
Sukulentem jest na pewno,ma grube mięsiste liście.Ułożone na przemian parami jedne rosną pionowo drugie poziomo.
Roślinka o ciekawym i zagadkowym wyglądzie.mam nadzieję,że będzie zdrowo rosła?

Obrazek

Obrazek

Portulakaria afrykańska - Portulacaria afra'Variegata'

Prezentowałem ją już wcześniej i napisałem o niej,że:"Jest to wg mnie roślinka wrażliwa na szereg niedogodności.Po pierwsze przesuszać nie wolno,z podlewaniem nawet rzadkim też ostrożnie-bo opadają liście.Zastanawiam się czy nie zalicza się ona do tych roślin,które nie lubią rosnąć w towarzystwie innych roślin.
Zakupioną nową-jeżeli przeżyje do naszego powrotu,postanowiłem hodować w osobnej doniczce i obserwować jej wegetację a może moje podejrzenia okażą się uzasadnione?"

Roślinka przeżyła na szczęście i ma się dobrze ;:333 natomiast druga kupiona wcześniej i posadzona w misie z innymi sukulentami jest w złym stanie,jeden z pędów usechł,drugi częściowo.Posadziłem ją w osobnej doniczce i czekam czy odżyje?

Obrazek

Na zdjęciu częściowo uschnięta Portulakaria.

Obrazek

Eszeweria - Esheveria

Bardzo wyrosła i trzeba ją było wysadzić z misy i przesadzić do osobnej doniczki.
Z jej boku wyrosła młoda -prezentowałem ją kilka postów wstecz,dzisiaj po to aby pokazać na zdjęciach ciekawostkę.
Otóż przesadziłem ją do doniczki w której przed miesiącami zakopałem kilka pestek daktylowca.
Dwie wykiełkowały i rosną sobie zdrowo młode daktylowce.Pozostałe nie i wyrzuciłem je z podłoża bo zaczęły pleśnieć.
Po jakimś czasie zdziwiony zobaczyłem,że z eszewerii wystaje młody zielony liść ;:oj
Przyjrzałem jej się bliżej i okazało się,że jest to liść daktylowca którego pęd przebił się przez eszewerię,zaś obok eszewerii wyrasta z podłoża drugi ;:oj
Poniżej zamieszczam zdjęcia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sukulenty w misie - Succulents

Wklejam kilka zdjęć z nowo posadzonymi sukulentami po wysadzeniu z misy wyrośniętej już za bardzo eszewerii.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam raz jeszcze :wit i zapraszam
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Fajna niespodzianka z tymi daktylowcami; ciekawe ile lat trzeba czekac na owoce?? :D
Wspaniałe zdjęcia oraz bardzo niezwykłe i piekne roślinki ;:138 Tylko pogratulować ;:215 ;:167
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Igo :wit
Miło mi powitać Cię znów w moim wątku ;:138
Daktylowce z pestki kiełkujące dopiero po dwóch trzech miesiącach rosną w doniczkach długo i wolno.Dorastają i stają się rozłożyste do siedmiu ośmiu lat.Owocują w naturze a te w doniczkach niestety nie ;:185
Rosnąc w domu stanowią jedynie element dekoracyjny :)
Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli ;:3
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Ten sukulent "X" to chyba Crassula falcata - ale to przejrzyj zdjącia w Google czy to przypadkiem nie ten gatunek :wink:
Ta pilea miękka zawsze mnie fascynowała, widziałem ją już wiele razy w sklepie ale dotąd nie kupiłem :wink:
Fajna niespodzianka w tej eszewerii :)
Co Ty zrobisz z tymi daktylowcami jak podrosną? :wink:
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Też mi pasuje do C.falcata.
A poza tym roślinki piękne, wypieszczone i dobrze sfotografowane ;:138 .
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Was :wit
Karolu
Basiu
Dzięki za odwiedziny jak i za ekspresowe niemalże podanie
nazwy własnej "sukulenta X".
Sprawdziłem w GOOGLE jak mi zasugerował Karol i potwierdziła się nazwa Crassula falcata ;:138
Przy okazji dowiedziałem się wiele na temat jego pochodzenia,hodowli itd.
Dz?ęki stokrotne,cieszę się i polecam się na przyszłość ;:333 :)
Co zrobię z daktylowcami jak podrosną?,chyba będę musiał kupić mieszkanie ;:306
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Arkadius121 pisze:potwierdziła się nazwa Crassula falcata
A już chciałem napisać, że będzie to 'Crassula Arkadiusa' :wink:
Ciekawe rośliny i pięknie pokazane ;:333
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Witaj :wit
Pięknie pokazujesz swoje roślinki ;:138 Ślicznie Ci rosną. Moją żyworódkę znalazłam na all ;:108
Pozdrawiam i miłego dnia.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Justynko :wit
Cieszę się, że jesteś już w posiadaniu żyworódki ;:138 niech Ci zdrowo rośnie ;:108
Dzięki za odwiedziny i miłe słowa ;:196
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru ;:3
x-r-7
Konto usunięte na prośbę.
Od: 19 wrz 2016, o 18:38

Post »

Piękne, zadbane rośliny ..... i zdjęcia! Bardzo mi się podoba sposób prezentacji roślin ;:138
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”