Wg mnie lepiej sadzić bez kawałka psb- może zacząć gnić. Spróbuj delikatnie "odkręcić" keiki. Mogą trochę poleżeć, żeby miejsce połączenia z rośliną mateczną zaschło. Po posadzeniu podlewaj normalnie i trzymaj w ciepłym miejscu. To w sumie maluchy, które muszą usamodzielnić się i podrosnąćEkspresja pisze:@rena77
Dzięki serdeczne.To mój debiut i bardzo się boję tego ukręcić, czy mogę posadzić z kawałkiem psb. Po posadzeniu mam trzymać w cieple i normalnie podlewać
Dendrobium hybrydy - warunki uprawy
Re: Hybrydy dendrobium nobile - warunki uprawy
-
x - E-ja
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 kwie 2014, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
@rena77
Zrobiłam dziś próbę wykręcając najmniejsze keiki (za małe do oddzielenia) i nieźle mi to wyszło. Jak długo musi schnąć zanim namoczę korzonki, bo przeczytałam taką wiadomość: "Po oderwaniu odczekać parę dni, kładąc na tacy z wilgotnym keramzytem, żeby parowało. Po tym czasie namoczyć korzonki w wodzie ok. 2 godz." Co o tym sądzisz
Zrobiłam dziś próbę wykręcając najmniejsze keiki (za małe do oddzielenia) i nieźle mi to wyszło. Jak długo musi schnąć zanim namoczę korzonki, bo przeczytałam taką wiadomość: "Po oderwaniu odczekać parę dni, kładąc na tacy z wilgotnym keramzytem, żeby parowało. Po tym czasie namoczyć korzonki w wodzie ok. 2 godz." Co o tym sądzisz
Ja przenoszę i zaczynam stopniowo podlewać.Anastazja324 pisze:[...]czytałam, że kiedy pojawiają się pąki, można je przenieść na miejsce docelowe, cieplejsze
Jestem na "tak" 
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli korzenie moczyłaś zgodnie ze wskazówkami tuż przed posadzeniem, to namocz na chwilę doniczkę żeby kora zrobiła się wilgotna.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Wydaje mi się, że podłoże jest wilgotne? Może zrób tak, jak radzi Norbert. Lepiej mniej wilgoci, niż za dużo.
I jedna wskazówka - wypróbowałam- dendrobia lubią ciasne doniczki, zdecydowanie lepiej rosną
I jedna wskazówka - wypróbowałam- dendrobia lubią ciasne doniczki, zdecydowanie lepiej rosną
-
Anastazja324
- 50p

- Od: 24 wrz 2008, o 23:45
Ekspresja widzę na zdjęciu, że masz takie właśnie klipsy, jakich poszukuję. Masz jakieś miejsce, gdzie można je kupić, czy też kupiłaś razem z dendrobium?
-
x - E-ja
Ok, włożę doniczkę na chwilę do wody, bo podłoże raczej suche. W mniejszą doniczkę nie weszły korzenie, więc dałam taką. Klipsy były razem z dendrobium.
- Sukulencik36
- 200p

- Od: 3 gru 2019, o 19:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hej,dostalam kwitnące dendrobium dziś na urodziny, rozumiem że jeśli zrzuci kwiaty to mam je przenieść w chłodne miejsce? I jeśli wytworzy keiki to roślinka jest do wyrzucenia?
I co z ziemi?? Przesadzić teraz? Nie miałam styczności nigdy z ta rośliną 
-
x - E-ja
Po przekwitnięciu należy przesadzić. Poczytaj o dendrobium tutaj: http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html
Właściwie wszystko masz w wątku - stosuj się do tego kalendarza:

Właściwie wszystko masz w wątku - stosuj się do tego kalendarza:

- Sukulencik36
- 200p

Dziękuję
szczerze to poczytałam i stąd moje przerażenie czy podołam 
-
kasia74

- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Dobrze by było gdybyś pokazała to swoje dendrobium. W sklepach zazwyczaj sprzedają dwa rodzaje dendrobium pierwszy to dendrobium phalaenopsis a drugi hybryda nobile ich uprawa znacząco się jednak różni.
- Sukulencik36
- 200p

-
kasia74

- Od: 1 cze 2010, o 23:15
To jest dendrobium typu nobile. Nie jest trudne w uprawie ale dobrze gdy lato spędza na dworze. Jesienią potrzebuje przechłodzenia i przesuszenia aby zakwitło.
- norbert76

- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Po wypuszczeniu keiki nie usuwasz rośliny matecznej, nawet jeśli zgubi wszystkie liście, gdyż jest magazynem składników odżywczych oraz wody dla nowych przyrostów.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta