MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.8

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ernownik
50p
50p
Od: 7 sie 2020, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.8

Post »

Czytam Wasze wpisy o łupaniu trzciny i wydobywaniu kokonów i nasuwa mi się pytanie o sposób na pozbycie się roztoczy po łupaniu. Macie jakieś sprawdzone sposoby? Czy w ogóle jesteście w stanie pozbyć się niemal 100% roztoczy z kokonów czy łupiąc jedynie mocno ograniczacie ich populację? Jakie macie sposoby na bezpieczne otwieranie trzciny by nie uszkodzić kokonów?
Luck
100p
100p
Od: 18 sty 2020, o 18:32

Post »

Ja obcinam trzcinę w okolicy pierścienia (kleszczami do cięcia przewodów) i rozrywam na pół.
Po wyjęciu oczyszczam kokony z pomocą piasku.
Awatar użytkownika
ernownik
50p
50p
Od: 7 sie 2020, o 11:37

Post »

A to czyszczenie piaskiem robisz po wstępnym odsianiu zasklepin i wybraniu poczwarek od muchówek i innych nieproszonych gości czy sypiesz piasek do całości nie bawiąc się we wstępne sortowanie? Piasek pewnie używasz suchy, a w jakiej ilości?
Luck
100p
100p
Od: 18 sty 2020, o 18:32

Post »

Wstępnie czyszczę. Piaskiem raczej usuwam różne drobiny przyczepione do kokonów - roztocza, resztki pyłku, pleśń itp. Do okrągłej miski z kokonami sypię trochę piasku ( w ilości "na oko", suchy) i mieszam - ruchami okrężnymi. Później przesiewam na sicie.
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja czyszczę pędzelkiem nie za miękkim ;:145 . Ato mi niespodziankę zrobiły moje podopieczne , mam pytanko do specjalistów co mam z tym zrobić rozłupałem trzcinę a tu to ;:333

Obrazek

-- 13 wrz 2020, o 08:04 --

wyłuskać czy zostawić proszę o info pierwszy raz mam to szczęście może się jeszcze trafi :heja
Obrazek

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ernownik staram się by kokony wyjmowane nie miały kontaktu z roztoczem i grzybem łupię po 1 rurce i dokładnie zamiatam blat roboczy trochę się schodzi a i tak nie wytępisz do końca ;:174

pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

zagiel "mam pytanko do specjalistów co mam z tym zrobić rozłupałem trzcinę a tu to ;:333"
Ale co? Co to jest? :wink:
Pozdrawiam! Gienia.
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie jakaś Miesierka, miesiarka ale niech się wypowiedzą nasi specjaliści potentaci w pszczółkach ;:215
Dla mnie to też pierwszy raz ;:306

Pozdrawiam wszystkich cenzora ;:145
Pozdrawiam zagiel
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To kokony miesierki , zbudowane z liści - lubiłem je bo miały fajny zapach ..
Co do ich przechowywania i rozwoju to nie będę się wypowiadał bo nie mam doświadczenia , a obecnie nawet u mnie już ich nie spotkałem .

ernownik
Nie da się pozbyć roztoczy ani innych pasożytów , zawsze coś się przywlecze od dziko latających i co ważniejsze to też fragment większego ekosystemu : były , są i będą ...
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miało być pozdrawiam wszystkich i cenzora ;:145
Pozdrawiam zagiel
Awatar użytkownika
alette
100p
100p
Od: 11 kwie 2013, o 17:48

Post »

gienia1230 pisze:Tak Alette, przyglądnęłam się rurkom od strony wlotowej, bez rozwiązywania pakietów. Ogólnie nie było źle, pewnie Ci się trafił jakiś gorszy sort. Kilka tylko było nieciekawych - poszarpanych, w wielu usunęłam wystającą z otworu wyściółkę, chociaż, myślę, że pszczółki same by sobie ją wyczyściły. Generalnie rurki były na gładko obcięte, jasnego koloru, lekko było czuć stęchlizną. Do wiosny jeszcze sporo czasu, wywietrzeją, w marcu dołożę jeden pakiet i się zobaczy. Wczoraj z drabinki sprawdziłam te nad kibelkiem na półce, są prawidłowo położone, tzn kolankami do ściany, trochę je od tej ściany odsunęłam i dopiero dokładnie, z bliska policzyłam, mam 16 zamurowanych dziurek !!!! Super, bardzo się cieszę. U sąsiada założyliśmy wczoraj siatkę. U mnie może dopiero w sobotę.
gienia1230 No raczej na pewno trafił mi sie gorszy ;:222 ehh, a już miałam nadzieję.... Czyli po kolejki każdą rurkę sprawdzałaś ?? jeśli tak, to czeka mnie mnóstwo roboty, a nie wiem jak zabrać do niej: co to jest to czarne, co zamyka rurkę? Czy takie muszę otwierać, czy wyrzucać od razu? I czy każdą rurkę muszę jakoś czyścić żeby wlot był idealnie czysty? I sama ciąć, żeby wlot był idealnie gładki? Wybaczcie mi tyle pytań, ale od expertów dowiem się najwięcej. Gienia jak taka wyściółka którą usuwałaś wygląda na moich fotkach? Gratuluję Ci szczęściaro ;:138 ;:3 U mnie nie nic się nie zmieniło, już nic z rurek nie korzysta chyba, przyjrzę się dziś.. Czyli żadnej budki nie będziesz budować, to znaczy sąsiad nie będzie robił dla Ciebie budki? Jakoś tak myślałam, że murarki powinny mieć rurki w jakiejś budce dobrze izolowanej? Aha, grupowałaś te rurki małe z małymi, duże z dużymi i tak związane kładłaś?

Zakupiłam już cebulki krokusów i snieżyczki przebiśniega, a co będzie to zobaczę, jeśli wiosna będzie wiosną i prawidłowo jak z 20 lat temu ;) Czyli rośliny wczesną wiosną urosną.
Luck pisze:gienia, alette - decyzja co do łupania kokonów pozostaje po waszej stronie. Jeżeli nastawiacie się tylko na murarki to trzeba to robić - wyrzuca się pasożyty ale przy okazji inne pożyteczne owady. Jeżeli chcecie mieć uniwersalny domek dla owadów to zostawcie rurki w spokoju.

Ja mam i takie i takie.

Trzymam kokony w nieogrzewanej szopie - z dala od ptaków i myszy. Ostatnio w kartonie po butach.
Luck ile ty masz tych domków? Bo rozumiem, że pilnujesz, żeby w domku dla murarek była odpowiednio przygotowana trzcina? A ten uniwersalny domek to jak robisz? Nie czyścisz rurek w ogóle? Tylko dodajesz nową trzcinę, czy jak? Podziel się z nowicjuszem wiedzą i doświadczeniem :wink: ;:3 No ale dla domku dla murarek czyści sie tylko zamknięte rurki, prawda? Czy te rurki takie cacy czyściutkie muszą być?
Gdybym nawet wiedział, że jutro świat przestanie istnieć, to jeszcze dziś zasadziłbym drzewko jabłoni.
Marcin Luter
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Łupania część następna ;:145

Obrazek
a to było w środku

Obrazek
i jeszcze takie coś

Obrazek

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak widzę wiele osób już zaczęło łupanie rurek , ale jak wcześniej pisał Klik osoby czyniące to pierwszy raz powinny zaczekać , trzcina to ich naturalna ochrona , niejedna już osoba przejechała się na niewłaściwym przechowywaniu kokonów . ;:108

Luck
Trzymam kokony w nieogrzewanej szopie - z dala od ptaków i myszy. Ostatnio w kartonie po butach.
jeśli uważasz że pudełko kartonowe oprze się głodnej i ciekawskiej myszy - to życzę sporo szczęścia .
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Alette, nie rozwiązywałam pakietów. Przyjrzałam się tylko tym, które mam już położone na półce, czy są ułożone kolankami w stronę ściany. Oczywiście te które widać, czyli na zewnątrz pakietu. Wcześniej nie zwróciłam na to uwagi. Nie będę budować żadnego domku, Pod zadaszeniem jest sporo miejsca, trochę wysoko ale trudno. Sąsiad też umocował rurki pod dachem przybudówki, ma niżej trochę bo na wysokości oczu.
Pakiety, które (z maja) mam już na półce są prawie o jednakowej średnicy - około 7 -8 mm a te z września mają bardzo zróżnicowaną średnicę nawet 12 mm. Położyłam dla porównania jeden pakiet na tych mniejszych.(fotka na str 14, z godz. 22,59 ). Upchnęłam tam jeszcze powiązane kawałki tektury falistej i przyłożyłam kawałkiem drewna by jakieś zawirowania wiatru, zamieci nie postrącały pakietów. W zimie różnie może być.
Wyściółka o którą pytasz to taka sucha jakby bibułka, czy pergamin, wystawała z niektórych rurek. Przetarłam trochę śrubokrętem. Ale to jest takie delikatne, że pszczółki sobie same wyczyszczą.
Do marca już nic nie ruszam, Wiosną dołoże jeden pakiet. Pożyjemy , zobaczymy. OOO, dobrze , że przypomniałaś mi o krokusach. dziekuje.
Pozdrawiam! Gienia.
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Drogie Panie jest cała zima na szukanie gdzieś w Waszej okolicy są jakieś zbiorniki z trzciną ;:215

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”