Dziękuję
bool pisze:Mam w swojej kolekcji tylko trzy, ale bardzo je lubię za taką różnorodność w cierniach...
Ja również

Pierwszego gymnola kupiłam sześć lat temu, dzisiaj mam ich około 300. To liczba, której już nie powinnam przekraczać
aga_zgaga pisze:To wdzięczny rodzaj. Pracowity, choć są wyjątki
Aga, moje do pracusiów nie należą, w tym sezonie sporo roślin raczej odpoczywało. Najbardziej pracowite były michaszki, nadal produkują pąki
hen_s pisze:Kwitło ładnie i bardzo ładnie.
Dziękuję

Kwitło i to przedostatnie kwiatuchy już.
Przedostatnie, bo jeszcze coś udało się uchwycić:
Gymnocalycium bayrianum L 447 Sierra Medina, Tucuman, Argentina
Gymnocalycium stenopleurum
Gymnocalycium izozogsii (pflanzii ssp. pflanzii var. lagunillasense), roślina z doliny rzeki Izozog. Zakwitł po raz pierwszy, płatki kwiatu mają wyjątkowy kolor, morelowy
Kilka roślin, których zbyt często nie pokazywałam, trzy spokrewnione ze sobą gymnokalicja (Podrodzaj Microsemineum, Sekcja Chiquitana - klasyfikacja rodzaju D. Rogackin, 2005) - G. chacoense, G. chiquitanum, G. paediophilum.
Gymnocalycium chacoense STO 990 Cerro San Miguel 790 m Santa Cruz Bolivia
Gymnocalycium chiquitanum KK 821 nazwa pochodzi od Chiquitos, prowincji w boliwijskim departamencie Santa Cruz.
Gymnocalycium paediophilum VoS 22. Paediophylum znaczy odrostkujący (roślina w starszym wieku zaczyna tworzyć liczne pędy)
Ciekawe gatunki, ale czasami sprawiające kłopoty, są bardziej podatne na choroby grzybowe (przynajmniej u mnie).
Nieco inaczej wygląda klasyfikacja rodzaju H. Till, H. Amerhauser, W. Till 2008, seria Chiquitana obejmuje G. chiquitanum, G. eurypleurum, G. paediophilum, natomiast dla G. chacoense utworzona została osobna seria Chacoensiana, taki indywidualista, to wiadomo
Gymnocalycium eurypleurum
Gymnocalycium zegarrae STO 1438 również z jasnozielonym korpusem i ciekawymi cierniami. Nazwane na cześć inżyniera Germana Zegarry, który cytuję ?sprzyjał badaniom kaktusów w Boliwii?.
Gymnocalycium schlumbergeri z kręgu G.gibbosum (G.gibbosum var. schlumbergeri)
Gymnocalycium lukasikii MT 07-096 EstanciaFomento Ganadero, San Luis wysiane w 2017 r.
Gymnocalycium prochazkyanum ORCOSUNI Cordoba, Arg. PHA 1373 wysiane w 2016
Gymnocalycium platygonum
i trochę mojej zieleniny, Gasteria armstrongii, są ze mną szósty rok
Pozdrawiam