Baryczkowe Storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

no właśnie... i do tego może uschnąć. takich lepiej nie kupować.
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

a ja nie lubię dziwnych storczyków
Każdy ma prawo lubić to, co lubi :wink: Nie ma co na ten temat dyskutować.
Jednak nie zniechęcajcie początkujących miłośników informacjami bez pokrycia:
Storczykowa zgadzam się nie wiadomo co robić i czy się uda trochę dużo zachodu
no właśnie... i do tego może uschnąć. takich lepiej nie kupować.
Po pierwsze - każdy storczyk może "paść" - nawet najzdrowszy. Kwestia wiedzy i odpowiedniej pielęgnacji - czasem nieszczęśliwych wypadków itp.
Dużo zachodu? Nie mniej niż przy "normalnych". Te dziwne storczyki wszak nie są chore tylko odmienne.
Po drugie - wiadomo, co robić - dzięki temu forum np.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja uważam że nie warto kupować storczyków z pędem w stożku i zdania nie zmienię. takiego na pewno nie kupię. uschnąć może każdy, ale wolę kupić zdrową roślinę niż takiego z pędem w stożku.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kochani, ja lubię takie dziwności u roślin. Właśnie stałam się szczęśliwą posiadaczką kolejnego takiego dziwaczka. Specjalnie wybrałam w sklepie Phal.z chorągiewką. Ma śliczne jasno różowe płatki i ciemno różową warżkę, a pączki trochę podłużne. Jak każdy, sprawił mi wiele radości :)

Obrazek
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
malgosia_u
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sty 2009, o 09:45

Post »

Śliczny Phal. i niesamowity kolor :)
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

kolor rzeczywiście urzekający :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Ładny kolorek :D
A jeśli chodzi o dziwaczki, to mogą być urzekające w swojej odmienności. Jednak to, że są "inne" może być wynikiem błędów lub mutacji genetycznych i faktycznie bywa, że źle wpływa na rozwój, trwałość i ogólną kondycję rośłiny. Fakt, że kupując storczyka nigdy nie wiemy na co trafimy i nawet jeśli wygląda dobrze może "w środku" mieć jakiegoś wirusa czy inne paskudztwo. Narine, chyba jednak warto o tym pisać i wymieniać sie zdobytą wiedzą i doświadczeniem, żeby właśnie poszerzyć wiedzę własną i osób z mniejszym doświadczeniem. Przecież nie chodzi o to, żeby się oszukiwać :?: :roll:
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Gratuluję nowych, baaardzo interesujących nabytków. Co jeden to bardziej interesujący. :lol:
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Doroto, właśnie dziś mój nowy nabytek zrobił mi przykrą niespodziankę. Nie było mnie kilka dni, a po powrocie zauważyłam, że wszystkie pączki u niego uschły, a kwiatki też jakieś więdnące! Myślę, że to wina tej pogody, zmiana mikroklimatu i taki oto efekt :( Przykro mi, bo tydzień wcześniej, przy ogromnych mrozach dostałam storczyka, podobnie opatulonego torba foliową, który po przybyciu do domku zrzucił tylko dwa pączki. A ten wszystkie! Niewdzięcznik!

Mambo-Dziękuję. Masz rację z tym, że odmieńce mogą być słabsze, ale postaram się o niego dbać jak o inne i mam nadzieję, że będzie z nim ok. Zobaczymy jak to z nim będzie.

malgosia.urban, Mala_MI - Dziękuję. Cieszę się, że podobają się Wam moje falenopsisy :)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Baryczka pisze:Doroto, właśnie dziś mój nowy nabytek zrobił mi przykrą niespodziankę. Nie było mnie kilka dni, a po powrocie zauważyłam, że wszystkie pączki u niego uschły, a kwiatki też jakieś więdnące! Myślę, że to wina tej pogody, zmiana mikroklimatu i taki oto efekt :( Przykro mi, bo tydzień wcześniej, przy ogromnych mrozach dostałam storczyka, podobnie opatulonego torba foliową, który po przybyciu do domku zrzucił tylko dwa pączki. A ten wszystkie! Niewdzięcznik!

[
Mimo wszystko to chyba nie jest zbyt normalne. Na Twoim miejscu zajrzałabym szybko w korzenie. Ja też tak miałam z jednym- po tygodniu od zakupu kwiaty zaczęły więdnąć, nie schnąć, listek wierzchołkowy najpierw zrobił się jaśniejszy, potem objawiła się zielono oliwkowa rozległa plama z ciemniejszymi brzegami , a pędy zaczęły się marszczyć. Gdy zajrzałam w korzenie to nie było aż tak źle. Jednak mimo reanimacji listki zaczęły same pękać i odpadać od pędu. Został dziś tylko jeden ale widzę, że już jest na wpół oderwany. Wystko co pozostało zrobiło się żółte, obawiam się, że tego nie uratuję. Podejrzewam, że miał zalany środek, albo ktoś go zauroczył, tak szybko i niespodziewanie się wykończył, aż niemożliwe. :D I tu moja smutna refleksja, żeby już nigdy nie kupować storczyków z przeceny, bo można popaść w kompleksy przy ich reanimacji. :(
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, już zaglądam w korzonki. Masz rację, że storczyki z przeceny mogą wprowadzić w depresję, ale myślę, że i tak lepiej się uczyć na tych tańszych za 5zł, niż na tych za 20, 30 czy więcej. Tak jest przynajmniej lepiej dla takich niedoświadczonych jak ja.
Ja mam kilka z przecen i różnie z nimi jest. Jeden dogorywa, inny przelany w sklepie zaczyna rosnąć i puszcza nowe listki. Jeden przedłużył pęd i za 2-3 tyg. pięknie (mam nadzieję) mi zakwitnie. Storczyki z przeceny to loteria, ale warto w nią grać. Pomyśl, jaka niespodzianką może być nowy pędzik, z którego nie masz pojęcia jakie kwiatki rozkwitną :)
Pozdrawiam! Kamila
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Na pewno masz rację, że lepiej zdobywać doświadczenie na tańszych, tylko i tak żal, gdy widzisz, że mimo starań podopieczny coraz bardziej dogorywa i już nie można mu pomóc, a w końcu trzeba wyrzucić. Dlatego wolę te pełnowartościowe, bo one tak szybko nie marnieją.
gelatynka
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 15:26

Post »

ja takze uwazam ze warto kupowac te z przeceny- dzisiaj kupilam jednego za 1 zl i jedengo za 3 zl- i nie sa az w takim zlym stanie- nie wiem jakiego sa koloru ale bedzie to dla mnie mila niespodzianka:)
gelka
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, to też racja! Mnie się serce kraje, jak widzę tego mojego rekonwalescenta :( no, i z czasem się do moich roślinek tak przyzwyczaiłam.

A w między czasie przyjrzałam się temu nowemu i przez tydzień zbrązowiał mu dość długi korzonek, jest też jakby wklęsły, może przelany w sklepie? Ja jeszcze go nie podlewałam, bo nie trzeba było. Listki ma zdrowe. Jutro wyrzucę go z doniczki i obejrzę korzonki dokładniej.

Grażynko, dziękuję za wskazówkę. Pewnie bym nie zwróciła na niego baczniejszej uwagi, bo przecież dopiero co go kupiłam, a w sklepie korzonki miał piękne!
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W "nowym nabytku" w podłożu było mnóstwo gąbki,a co za tym idzie zgniłe korzonki! Poza tym kora była połączone jakby pajęczynkami i widziałam na niej maleńkie czerwone robaczki.

Dzięki Śnieżce- szybko go przesadziłam do nowego podłoża, wprawdzie zdążył zrzucić pączki i kwiatki, ale pęd mu nie usechł i mam nadzieję, że będzie dobrze :)
Pozdrawiam! Kamila
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”