Czereśnia - jaka odmiana?jaką wybrać?

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
klakier7
200p
200p
Od: 21 cze 2014, o 19:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czereśnia - jaka odmiana?

Post »

Van to siewka czerechy Cesarzowa Eugenia, otrzymana w 1936 roku w Kanadzie i wyselekcjonowana przez J.Manna w 1942 r. Nazwana na cześć hodowcy J.R VAN Haarlema. Czy można nazwać ją czerechą? W literaturze jaką ja dysponuję, zaliczana jest do czereśni.

Pozdrawiam klakier.
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Michal86 pisze:zawiązki opadły, zależy mi na przyzwoitym owocowaniu?
https://www.schreiber-baum.at/assets/or ... le2016.jpg

Zdjęcie za duże, zmieniłam na link/jagusia111
Awatar użytkownika
Slomo
100p
100p
Od: 10 sie 2020, o 13:38

Post »

Rossynant Pomogłeś :)

Pomimo wad tego Vana zdecyduje się na niego, chodzi mi o jego podatność na choroby.
Doradzilibyście jeszcze jakąś inną odmiane, mam jeszcze trochę miejsca :P
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
valdi99
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 maja 2020, o 17:39

Post »

Ja będę coś sadził na jesieni. Okazało się też, że mam już samotną czereśnię w ogrodzie - wyrosła samodzielnie, z jakiejś zagubionej pestki, ma teraz ponad 2.5m wysokości. Nawet zaowocowała tego roku (kilka owoców zaledwie), ale nie wiem jaka to odmiana. Owoce miała żółto-pomarańczowe.
tmf30
200p
200p
Od: 17 cze 2013, o 10:01

Post »

Slomo pisze:Witam
Posiadam trzy drzewka czereśni Hedelfińska, Vega i Regina, wszystkie trzy zdrowo rosną, dbam o drzewka :)
Czy te odmiany będą się nawzajem zapylać?
Jeśli nie to mogę jeszcze dosadzić dwa góra trzy drzewka.
Jakie odmiany mam wybrać do tych moich trzech by wszystko się dobrze zapylało ?
Pomoże mi ktoś? ;)

VAn jest bardzo ok, ale TECHLOVAN to jest owoc i do tego Buttnere Czerwoną
Rossynant

Post »

klakier7 pisze:Czy można nazwać ją czerechą? W literaturze jaką ja dysponuję, zaliczana jest do czereśni.
Nie wiem czy można, a tak samo nie wiem czy siewkę wiśni można zwać czereśnią :wink: ale użyłem dla opisu smaku.
"Czerecha" to stare określenie, sprzed wieków, oznaczające krzyżówki wiśni z czereśnią, o większych i
słodszych owocach niż zwykłe "wiśnie kwaśne". Klasyfikacyjnie nie ma jakiegoś znaczenia, chyba że ktoś z ciekawości genetykę badać im zacznie.

Dodam może iż Vana poleciłem jako zapylacza, ma dobry pyłek. Ale jak kto zasadzi kilka różnych odmian to mu się pozapylają, nie przesadzajmy. Lepiej rozważyć warunki, przymrozki, choroby. No i porę dojrzewania - może jak dodać to jaką wczesną?
Przy okazji: Van jest późny, a te nowe Tehlovan i Vanda, Vera wcześniejsze (bodaj z Vegą).
Rossynant

Post »

P.S.
Pytano o Reginę - zapylacze podawane: Schneidera Późna, Hedelfińska, Sam, Sylvia, Kordia, Skeena, Karina, Bianca, Halka, Irena. Na początek dałem te prawdopodobnie lepsze, tj później kwitnące. Regina za późno kwitnie, w tym kłopot.

Przy okazji zapylaczy przypomnieć wypada że są odmiany samopylne, i mogą one zapylać w zasadzie wszystkie inne, genetycznie są kompatybilne. Tylko pozostaje sprawa terminu kwitnienia, te bardziej znane, jak Lapins, kwitną wcześnie. Podana wyżej Skeena jest z tych samopylnych, kwitnie w średnim/średniopóźnym terminie chyba, wg. danych hamerykańskich. Podobny termin podają dla Stardust i Sweetheart. Nowa węgierska odmiana Paulus opisana jest jako późno kwitnąca, ciekawość czy ktoś to sprzedaje.
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2017, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rossynant, czy mógłbyś mi skomentować tę kwestię
Pytano o Reginę - zapylacze podawane: Schneidera Późna, Hedelfińska, Sam, Sylvia, Kordia, Skeena, Karina, Bianca, Halka, Irena.
. Bo będą jesienią kupował Reginę i sadził obok świeżo przyjętej Horki czy ta wskazana powyżej Halka to to samo czy zupełnie inna odmiana...? Bo jeśli inna to muszę trochę inaczej je posadzić, :)
Rossynant

Post »

Halka to inna - odmiana samopłodna, późna, owoc średni. Kwitnienie średniopóźno. Tyle wiem co przeczytam, a niewiele jest..
Horka to rozumiem kolejna, wielkoowocowa jak handel życzy, pochodna Vana :wink:
https://www.szkolkarstwo.com.pl/odmiany/horka
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rossynant dzięki bardzo za wyjaśnienie. Teraz już wiem... "jak to smakuje"... . :wink:
Rossynant

Post »

Tuszę że tę Reginę na gizeli sadzisz? Na silnym porażka, dużo rośnie i głównie do góry, mało wiąże. Na karłach zawszeć po jakimś czasie można liczyć na nadmiar zawiązków, jest nadzieja :)
Ładny owoc, nic nie powiem, a na plonie mi nie zależy, ale bez przesady... wsadziłem już obok Tamarę i rozmyślam o innych nowościach; czas z żywemi naprzód, postempowo! 8-)
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rossynant napisał:
Tuszę że tę Reginę na gizeli sadzisz? Na silnym porażka, dużo rośnie i głównie do góry, mało wiąże. Na karłach zawszeć po jakimś czasie można liczyć na nadmiar zawiązków, jest nadzieja :) Ładny owoc, nic nie powiem, a na plonie mi nie zależy, ale bez przesady... wsadziłem już obok Tamarę i rozmyślam o innych nowościach; czas z żywemi naprzód, postempowo!
Mam zamówioną już Reginę, Kordię,Lapins i Summit, przy czym część ma być na karłowej, a część niestety na Colcie, w tym momencie szkółkarz nie jest mi w sranie dokładnie podać która odmiana jest na jakiej podkładce. Natomiast Horkę mam na Ptasiej bo tylko taką podkładkę mogłem zdobyć na szybko w lutym. Chcę też zakupić (jestem już po wstępnych rozmowach bo ostateczna oferta będzie pod koniec sierpnia a może nawet we wrześniu) Naranę, Kasandrę, Carmen. Jacintę, Tamarę i Karinę (ale wszystko zależy od tego jakie odmiany dotrą do sklepu). Dzięki koleżankom i kolegom na naszym forum mam szansę dostać jeszcze coś ciekawego do szczepienia, ale to dopiero na początku przyszłego roku. :wink: Podobnie jak Tobie, mnie też zbytnio nie zależy na plonie tzn. nie muszą to być to "tony" na handel. Zwłaszcza,że przyjąłem ostatnio taktykę (eksperymentalną) by wszystkie moje czereśnie miały max. 3,5 metra wysokości . Dlatego w ubiegłym tygodniu robiłem przecinkę na moich kilkuletnich drzewkach by łatwiej było zbierać owoce i ewentualnie opryskać, a nie uprawiać dla szpaków i kwiczołów. :)
gienia2000
200p
200p
Od: 29 lip 2018, o 16:49

Post »

Cześć.
Chcę posadzić dwie czereśnie. Około 3-4 tydzień dojrzewania. Jak najmniej wrażliwe na mróz. Wybór padła na parę Vanda i Burlat. Wadą Burlata jest to, że potrafi gnić. Czy można go zastąpić aby jednak w parze z Vandą się zapylały?
Czy Vanda i Merton Premier wzajemnie się zapylą? A może Kunzego i Vanda (czy się zapylą wzajemnie?)? Może są jakieś inne propozycje? Kwiaty muszą mierzyć się z majowymi przymrozkami. W końcu północno-wschodni biegun zimna :)
A może jednak pozostać przy wyborze Vanda i Burlat?

Będę wdzięczny za uwagi
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Mam zestaw Vanda + Burlat i nie jestem zadowolona :( . Na Burlacie czasem są jakieś owoce, Vandy jeszcze nie spróbowałam. Mam jeszcze Lapnis ale daje to tyle co przysłowiowemu "umarłemu kadzidło" :shock:
Vanda- a to kwiaty zjadły mrówki, a to był przymrozek i kwiaty wymarzły. Nie wiem czy to takie zrządzenie losu, czy nie pozbyć się drzewka :evil:
Pozdrawiam Lucyna
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Szczurbobik Ja bym na Twoim miejscu wszczepił w korony tych czereśni gałązki z kilku typów dzikiej trześni. U mnie burlat owocował doskonale z bladoróżową i inną późną czarną, którą będę próbował zidentyfikować, gdyż drzewo mateczne uschło, a ja zaszczepiłem jedną z ostatnich gałęzi na siewce.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”