Czereśnia - jaka odmiana?jaką wybrać?

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karczownik
200p
200p
Od: 1 kwie 2019, o 15:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czereśnia - jaka odmiana?

Post »

No właśnie takie informacje znalazłem w sieci. Ciekawi mnie, czy ktoś z Was w praktyce też to potwierdza. Burlata nie atakuje trzesniowka? Posiadacze wieloletni tej odmiany rozumiem, że potwierdzają.
Morisss
100p
100p
Od: 1 kwie 2020, o 23:44

Post »

Posiadam kilka odmian czereśni. Jeszcze nie zdarzylo mi się, żeby w burlacie były robale. W późniejszych odmianach się trafiały.
Awatar użytkownika
Karczownik
200p
200p
Od: 1 kwie 2019, o 15:54

Post »

Morisss, brodus - pięknie dziękuję za info. Już wiem co robić :)
zielonamalina
50p
50p
Od: 28 wrz 2019, o 21:59

Post »

Mam czereśnię Rivan, robaków rzeczywiście nie ma, ale są inne problemy.
Jest rzeczywiście wczesna, w Krakowie owocuje w ostatnim tygodniu maja, a nawet wcześniej, jak jest ładna pogoda. Tylko raz udało się zerwać smaczne, dojrzałe owoce, akurat zdążyliśmy przed szpakami, a drzewo ma 5 lat.
W zeszłym roku wszystkie owoce zgniły na drzewie, bo okres dojrzewania przypadł na intensywne deszcze - nawet nie było jak opryskać.
W tym roku podobnie - 90% owoców popękana, mało smaczne, nasiąknięte wodą, dużo nadjedzonych przez ptaki, które zaczęły żerować jak tylko czereśnie zrobiły się lekko różowe, a po deszczach wszystko zaczyna gnić.
amatorroli
200p
200p
Od: 5 sie 2017, o 18:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam tak samo. Owoców co roku malutko, choć młodsza Donissena jest nimi oblepiona. Do tego walka z ptakami, w tym roku po raz pierwszy popękały owoce na czubku. Porażka ta odmiana.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z nudów, bo leje i leje zaczęłam przeglądać oferty odmian czereśni. Interesuje mnie karłowa, ewentualnie półkarłowa. Działki nijak nie da się rozciągnąć, a tylko jedno stare drzewo pójdzie pod siekierę. No to zaczęłam prowadzić korespondencję, mam już Vegę i Reginę i upatrzoną na zapylacza odmianę Sam, a co mi szkodzi jeszcze poszperać:
I-sza, półkarłowa czereśnia Półkarłowa Krótkopłodna Wczesna.
Moje pytanie do sprzedawcy: "Dla jakich innych odmian Krótkopłodna jest zapylaczem?"
i nadeszła odpowiedź cytuję "Czereśnia Półkarłowa Krótkopłodna jest odmianą samopylną. Z takiej odmiany samopylnej (nawet jeśli nie trafimy z doborem drzewka zapylającego) i tak na pewno zbierze się owoce"
No to się dowiedziałam ;:306 :;230. Jeśli nie wiedzą, niech po prostu odpisze, że nie ma takich danych - proste!

II-ga , Półkarłowa czereśnia typu Hudson NAJPÓŹNIEJSZA, odmiana deserowa, wczesna pochodząca z Francji, w opisie było jeszcze, że żółta z rumieńcem, na fotce ciemno czerwona.
Moje pytanie dotyczyło okresu dojrzewania : Czy ta czereśnia jest późna, czy wczesna .
Odpowiedź od sprzedawcy, cyt.: "Drzewo rośnie silnie, późno wchodzi w okres owocowania, plonuje średnio obficie"
To wiem już wszystko ! :shock:
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
toolpusher
500p
500p
Od: 5 maja 2017, o 12:52

Post »

Ja mam karłową Sunburst - jest samopylna podobno oraz Christianę.
https://www.rynek-rolny.pl/artykul/czer ... ocach.html
Z karłowych mam jeszcze Kordię i Summit na Giseli 5 ale na mojej glebie Gisela jest zbyt wymagająca i 5 letnie drzewo wygląda jak 2 letni okulant.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Okropnie mnie wkurzają nierzetelne opisy odmian, skąd oni to biorą? Z sufitu? Spotkałam już dwa różne opisy tej samej odmiany. Tak po prawdzie nie wiadomo co jest prawdą. Kupię i dopiero za dwa - trzy lata okaże się, że opis ma się nijak do tego co na drzewku urośnie. Pal diabli, jak się ma na tyle miejsca i okaże się ten nabytek zjadliwy. Ale gdy jest mało miejsca, zakup odpowiedniej odmiany pod każdym względem przemyślany a tu klops!! Fajnie, że Biotit (dzięki Piotrze) dał mi namiar na solidną szkółkę, Jest nadzieja, żebędzie OK.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Slomo
100p
100p
Od: 10 sie 2020, o 13:38

Post »

Witam
Posiadam trzy drzewka czereśni Hedelfińska, Vega i Regina, wszystkie trzy zdrowo rosną, dbam o drzewka :)
Czy te odmiany będą się nawzajem zapylać?
Jeśli nie to mogę jeszcze dosadzić dwa góra trzy drzewka.
Jakie odmiany mam wybrać do tych moich trzech by wszystko się dobrze zapylało ?
Pomoże mi ktoś? ;)
Awatar użytkownika
FikuMiku
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2020, o 08:08

Post »

A ja się zastanawiam, co to będzie, jak sąsiedzi wytną swoje czeresnie i mój rodzynek no name zostanie sam na placu boju - co go zapyli, czy juz coś kupować i sadzić, żeby na przyszłość mieć zapylanie zapewnione. I co, skoro nie wiem, jaką karłową odmianę odziedziczyłam w ogrodzie po poprzednich właścicielach - oni też nie pamiętali, co posadzili.
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Slomo pisze:Jakie odmiany mam wybrać do tych moich trzech by wszystko się dobrze zapylało ?
Pomoże mi ktoś? ;)
Hedelfińska i Van świetnie zapylają się wzajem - co i sam potwierdzam.
Reginę Hedelfińska zapyla, co już z literatury, bo u mnie ma naście innych.
A Vegę podobno dobrze zapyla... Van.

Van to doskonała w smaku czerecha, zawsze warto, choć z opisu wrażliwy na raka bakteryjnego. Czego nie potwierdzę, bo mnie zginęło nań kilka innych, a Van zdrowiutki. W Krakowie, na przepuszczalnym.

Pomogłem? :wit
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2017, o 17:56

Post »

No i musiałem skorygować zestawienie, teraz u mnie Van jest czerechą a nie czereśnią choć mam go prawie 30 lat to zawsze w smaku miałem go za czereśnie, a tu niespodzianka. Dzięki Rossynant. :)
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Ma ten posmak czerechy; jak kto woli - nutę aromatu wiśniowego.
Mniej czuć niż u Reine Hortense, co wszak Reine des Cerises, ale za to owocuje znacznie lepiej, i przymrozki nie tną
(no, na górce mi tam tną lecz ponad 30 słoików odstawilim w piwniczkę; litrowych, a po co właściwie nie wiem, kto to niby przejeść zdoła? ;:224 )

Open pollination of "Empress Eugenie"; selected in Summerland Research Station, British Columbia.
A próbowałeś już Cesarzowej Eugenii?
;:196
Michal86
100p
100p
Od: 6 maja 2018, o 08:18

Post »

Co do zapylania czereśni, ja ma burlata, vegę i reginę. Z tego co wiem to burlata zapyla mi vega i jest to fakt potwierdzony, a co z reginą (posadzona 3 lata temu, kwiatów sporo, ale zawiązki opadły) zależy mi na przyzwoitym owocowaniu? Któraś z tych dwóch częściowo mi pozapyla reginę?
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2017, o 17:56

Post »

Rossynant Cesarzową Eugenię czyli Vana uprawiam od 1991 roku. Przy czym pierwszy egzemplarz szczepiony był na wysokości około 130 cm i był wprost idealny na moje warunki: urósł do 4-4,5 metra i obficie owocował (a konsumowany był znacznie wcześniej niż teoretycznie powinien bo już był słodki). Niestety musiałem go wykopać i w zamian kupiłem kolejnego (ale zaczepionego już klasycznie) kilka lat temu. :) Miłej konsumpcji życzę. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”