Oaza Spokoju

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Oaza Spokoju

Post »

Dziękuję że zaglądacie :D

Soniu prawie wszystkie te kwitnienia już za nami, teraz ścinanie i czyszczenie rabat z przekwitłych bylin, ale było pięknie, warto czekać na niektóre różyczki kilka lat, Piwonie praktycznie niezawodnie kwitną co rok :D Duet Goździka z dzwonkiem wyszedł tak sam i bardzo udany, też mi się bardzo podoba. Teraz czekam na Hortensje I Jeżówki, które rozchylają swoje pączuszki :tan Pozdrawiam ;:196

Martusiu tak wszystko pięknie kwitło :D teraz praca przy ścinaniu przekwitłych, ale prawie się uporałam ;:173
Obok Błękitnego Anioła, rośnie Rouge Cardinal, to tak na dokładkę do róży Elfe, choć ta pierwsze kwitnienie miała słabe, niestety przymrozki majowe ją uszkodziły, może drugie będzie lepsze. Pozdrawiam serdecznie ;:196

Aniu każdy malwinowy listek podziurawiony, tylko kwiaty się ładnie prezentują, róże już pościnane, tylko te co później kwitną cieszą oczka. Pozdrawiam serdecznie ;:196

Wandziu dziękuję ;:196 ogród robi się coraz dojrzalszy i jestem coraz bardziej z niego zadowolona :D

liliowce zaczynają się otwierać :D

Ben Adams

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cherry fluff
Obrazek

Obrazek

Lady of Shalott ;:167

Obrazek

Obrazek

Hosta Guacamole

Obrazek

Kawałek cienistej rabatki :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Młodziutka Anabelle zakwitła ;:167

Obrazek

Jalitah ;:167
Obrazek

Garden of Roses ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam odwiedzających :wit
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ależ ten kotek super pozuje ;:167
Ma rację - trzeba być dumnym z tak cudnego ogrodu. ;:180
Różami czarujesz, Krysiu, przepiękne je masz.
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Przepiękny pokaz piwonii i róż. Prawie czuję zapach :D Te pierwsze coś nie chcą u mnie kwitnąć, więc tym bardziej z przyjemnością popatrzyłam na Twoje. Do tego przetaczniki - z każdym rokiem coraz bardziej je lubię.
James Galway ;:oj Cudo!!
Garden of Roses mam pierwszy rok. Na razie jestem rozczarowana tym, że tak krótko trzyma kwiat - 1-2 dni i koniec. Czy to kwestia tej deszczowej pogody, czy po prostu tak ma?
Podpytam Cię jeszcze o Ghislaine de Feligonde i Souvenir du Docteur Jamain. Jak u nich z trwałością kwiatów i powtarzaniem kwitnienia?
Boscobel mi się marzy ;:167
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przyszłam i podziwiam piękne liliowce.
Tan mam https://www.fotosik.pl/zdjecie/dbc183ed4e6cc773 może wiesz co to za odmiana ??
Róze, jeżówki śliczne.
I widzę bardzo ładne i całe hosty.
Ciekawe, śliczne kolory floksów.
Cały ogród piękny . ;:180
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Krysiu pokazałaś cudowne róże, ale wszystko pięknie Ci kwitnie jeżówki, liliowce, tawułki a wizytę zaczęłam od piwonii. Taki ogród cieszy szczególnie! Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Zaniemówiłam na widok ogromnych krzaków różanych z niesamowitą ilością kwiatów. No pięknie. W tym przez te ciągłe deszcze, nie było łatwo osiągnąć taki efekt.
Liliowce i jeżówki też piękne. Jest czym oczy zachwycać :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Cudnie kwitną jeżówki będę je podziwiać u Ciebie. ;:196 ;:196 no cóż Krysiu nic na siłę i tak wszystkiego nie damy rady upchać u siebie .Róże liliowce i inne kwiaty cudnie kwitną u Ciebie możesz być zadowolona ze swojego Edenu ;:196 Cudne połączenia https://images92.fotosik.pl/400/7bec0ea352699c9b.jpg a ja chyba zaraz sie wyłączę, bo wali niemiłosiernie i to coraz bliżej ,wiesz dawno nie padało ;:174
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Kochani :wit

Jadziu fajnie wyszło to połączenie floksa z jeżówką, tam jest jeszcze hortensja Limelight, ale u mnie na razie się ociąga z kwitnieniem, oprócz tego barbula która ma już małe pączusie, czyli za chwilkę schyłek lata :( jakoś szybko ten sezon mija :roll: U Ciebie nie chcą rosnąć jeżówki a ja nie sadzę Lilii, więc będziemy u siebie nawzajem te piękności oglądać, dziękuję i pozdrawiam cieplutko ;:196

Wiolu w moim rejonie wszystko później kwitnie dlatego róże trafiły akurat na ten dobry czas,jestem bardzo zadowolona z ich pokazu :D aczkolwiek są egzemplarze, którym nijak nie idzie dogodzić i kwitną marnie, najbardziej oczarował mnie Graham T w tym sezonie był uroczy ;:167 Cubany też niezawodnie u mnie kwitną i nadal cieszą, wspaniałą jest też Bouquet Parfait, kwitnie pięknymi białymi bukietami, chyba jeszcze jedną muszę pochwalić Boscobel ;:167 za to zawiodłam się trochę na Munstead Wood, nie kwitła tak obficie jak w zeszłym roku, może źle ją przycięłam ;:131 Liliowce to dopiero małe kępki ale cieszy każdy kwiat, dziękuję i przesyłam pozdrowienia ;:196

Marysiu Piwoniami nie nacieszyłam się długo bo trafiły na porę deszczową, biedne nie dość że ciężkie od wody leżały to zaraz trzeba było je ciąć bo gniły, szkoda no ale coś się udało sfocić :) Róze za to cudowny pokaz dały i jestem z nich bardzo zadowolona, choć teraz już łapią niektóre plamy, ale nie będę narzekać bo czerwiec był mokry więc jak by grzyba nie było :lol: Dziękuję i przesyłam pozdrowienia ;:196

Obrazekcdn
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu Anabuko niestety nie znam nazwy tego Liliowca kiedyś kupiłam go od Marty Koziorożec, bez nazwy, pięknie się rozrósł i obficie kwitnie ;:167 W niektórych kątach ogrodu mam poobgryzane Hosty przez ślimary , ale nie tak strasznie jak parę lat temu, tępię je jak tylko mam czas ;:204 Kochamy kwiaty i ciągle musi nam coś kwitnąć w ogrodzie , uwielbiam z poranną kawką zrobić sobie obchód i pozachwycać się nawet nad najmniejszym kwituszkiem, dziękuję i przesyłam pozdrowienia ;:196

Narine może masz za głęboko posadzone Piwonie to najczęstsza przyczyna niekwitnięcia, spróbuj podważyć widłami w sierpniu i wyciągnąć je trochę wyżej, znaczy korzenie, lubią też żyzne ziemie to żarłoki ;:108
Garden of roses ja jestem zachwycona mam trzy krzaczki, kwiaty trzymają dłużej niż piszesz, może Twoje to młodziaki,z wiekiem zmężnieją. Boscobel kup koniecznie, cudo i zapach i kwiat, mojej chrzestnej się tak spodobała,że już wiedziałam co jej na imieniny kupić :D jest zachwycona, kwitnie u niej bujniej niż u mnie ;:oj
Ghislaine de Feligonde jak i Souvenir du Docteur Jamain polecam, pierwsza powtarza dość ładnie, choć to już nie to co pierwsze kwitnienie, druga ma cudowny kolor, powtarza marniej, ale jestem tak tym kolorkiem zachwycona że dokupiłam drugi egzemplarz :D A trwałość kwiatów to chyba wszystko zależy jaka jest pogoda, Gizelka ma tak dużo kwiatów, które rozwijają się i rozwijają, oczywiście każda róża potrzebuje czasu żeby się rozkręcić. Pozdrawiam i dziękuję ;:196

Beatko dziękuję ;:196 różany spektakl był cudowny, tylko by się w ogrodzie siedziało... a tu praca i niestety trzeba chodzić ;:224 teraz następne kwiatuszki cieszą oczka, przesyłam pozdrowienia i dobrej pogody ;:196

Crocus Rose to nowość w moim ogrodzie a już widać ze wigorna i piękna róża ;:167

Obrazek

Munstead wood

Obrazek

Pomponella

Obrazek

Jalitah ;:167

Obrazek

Garden of Roses

Obrazek

Obrazek

pierwsza Jalitah, dalej Cubany, piękne cały czas ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stephanie baronin ze gutenberg musiała dostać podpórkę bo gałązki wiotkie w tym roku ma może dlatego ze przesadzona na jesieni
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam odwiedzających :wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Róża Stephania to w sumie maleństwo, które musi dźwigać wielkie jak na nią i ciężkie kwiaty. I faktycznie podpórka staje się w pewnym momencie niezbędna.
Obficie zakwitła ci Pomponella, moja niestety skąpi kwiatków.
Wiesz Krysiu na kilku zdjęciach bardzo mi się spodobało zestwienie liliowców z tawułkami. Świetnie to wygląda. Muszę spróbować w takim razie u siebie.
Czy tawułki rosną u ciebie w cieniu?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Krysiu ale piękne zdjęcie liliowca z tawułkami. ;:oj Ogród pełen kwiatów. ;:63 Późniejsza wegetacja Twoich roślin cieszy tych, u których już wiele bylin przekwitło. :)
Jalitach cudna, a Cubany zjawiskowe. ;:215 Kiedy moja Cubana wyrośnie powyżej 20 cm. :roll:
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit

Dzisiaj pada :D bardzo dobrze, bo chciałam parę roślin przesadzić wczoraj ale jak zaczęłam kopać to stwierdziłam, że za sucho. Roślinki się napiją i lepiej zniosą przenosiny, bodziszek wspaniały tak mi się rozrósł, że muszę rozsadzić bo wchodzi w róże i te mają ciasno i widzę ze marniejsze.Jednak one potrzebują przestrzeni, aby błyszczeć.

Wandziu Stephania ma wiotkie gałązki, a kwiat piękny, dwa lata temu już pięknie trzymała się,ale RU koło których rosła tak się rozbujały że ją przysłoniły i na jesieni dostała nową miejscówkę, najładniejszy jest ten jej przecudny środeczek nie w pełni rozwiniętego kwiatu :D Tawułki mam posadzone różnie jedne w słońcu drugie w półcieniu, bo cienistego całkowicie zakątka nie mam. Te w słońcu szybciej przekwitają, w półcieniu trzymają się dłużej i potrzebują wody wtedy są bujniejsze, właśnie fajnie wyglądają z nimi Liliowce, choć u mnie to dopiero małe kępki, bo przygoda od niedawna zaczęta z tymi pięknymi i niewymagającymi troski kwiatami. Dziękuję i pozdrawiam ;:196

Obrazek

Pamiętam już w tamtym roku pisałyśmy o Twojej Cubanie Soniu ciekawa jestem ile lat ją masz, moje były posadzone wiosną 2014r, co rok mnie zachwycają, mają dobre stanowisko,południowe, cieplutkie, zasilam tak jak pozostałe Róże, kopczykuję na zimę i zależy jaka jest to dostają jeszcze okrycie z gałązek jodłowych, mam trzy krzaki, zwykle jeden jest trochę marniejszy jakby odpoczywał, za to dwa pozostałe nadrabiają i tak co rok, kwitnie prawie bez przerwy. Niestety widzę plamy w tym roku na liściach, ale nie pryskałam żadną chemią, a maj i czerwiec były deszczowe to jak by grzyba miało nie być, staram się zbierać porażone liście. Jalitah co roku piękna ;:167 mam dwie na różnych stanowiskach ta bardziej w słońcu ma intensywniejszy rumieniec. Dziękuję i pozdrawiam ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Caramella szykuje się do drugiego kwitnienia :tan
Obrazek

Obrazek

Nostalgie z białymi floksami
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Schloss Eutin ;:167

Obrazek

Hansestadt Rostock ;:167

Obrazek

Dortmund ;:173

Obrazek

Soul ;:167

Obrazek

Stephanie baronin ze guttenberg ;:167

Obrazek :wit
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58

Post »

Witaj Krysiu , ale masz przepiękny ogród ;:oj ;:167 . Wszystkie roślinki u Ciebie takie bujne a szczególnie zadziwiły mnie swą okazałością Tawułki. Chyba masz jakiś swój specjalny sposób o nie dbania? Natomiast kolekcje Azalii, Piwonii i Róż powalają swą różnorodnością.Widać, że bardzo dbasz o swoje roślinki ;:138
pozdrawiam Bożena
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Przepięknie ci kwitną róże. ;:63 ;:63
Ale i różne floksy ozdabiają różne rośliny i cieszą kolorami i upojnym zapachem ;:167
Czerwony floks mam i ja i pierwszy raz u mnie kwitnie.
I bardzo cieszy ;:173
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Krysiu, a okrywasz na zimę jakieś swoje róże czy tylko kopczykujesz?
Szukam patentu na jeżówki. I nie wiem czy im odpuścić czy dalej z nimi próbować?
Piękna ta róża ;:167 https://www.fotosik.pl/zdjecie/71dc964977748b91
Ostatni odcinek Rok w Ogrodzie - i piękne piwonie, oglądałaś może tę prywatną kolekcję? Mnie zachwyciła!
Pozdrawiam ;:168 ;:3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”