Pomidory-choroby i szkodniki cz.19
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.19
GIENIA pryskałaś jakimś preparatem, czy tylko obrywałaś liście i oczywiście czy krzaki jeszcze rosną?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To historia sprzed kilku lat, obrywanie liści nic nie dało, septorioza od początku najbardziej atakowała koktajlowki. Jedna samosiejka rosła całkiem z boku , przy kompostowniku , niepryskana, liście uschły. Oprysk topsinem pomagał i przez około 2- 3 tyg. był spokój. Ale choroba wracała, drugi oprysk i już nie wróciła.
Wczoraj zauwazylam w szklarni pare liści z takimi plamkami, No, zmroziło mnie, ledwo uporałam się z alternarioza. Okropny ten rok.
Wczoraj zauwazylam w szklarni pare liści z takimi plamkami, No, zmroziło mnie, ledwo uporałam się z alternarioza. Okropny ten rok.
Pozdrawiam! Gienia.
Kurcze, wydawało mi się, że septorioza powoduje większe plamy. Tak mi się wydawało po zdjęciach które widziałem w necie. Topsin już zdążyłem nabyć, także mogę od razu przejść do działania
pryskać wszystko co jest pod folią, czy tylko krzaki z objawami? To pierwsze zdjęcie to też septorioza czy coś innego?

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
ewat
Scorpion byłby bezpieczniejszy.
Scorpion byłby bezpieczniejszy.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Był podlany 2 dni wcześniej gnojówką ze skórek eko bananów. Może mu się nie spodobało? Opryskiwałam tylko mlekiem z wodą. To sadzonka mojej 8 letniej córy i wolałabym chemii jak najmniej. Nawoziłam 3 x Guano do warzyw i ziół. Mam też Florovit bio do warzyw i owoców, ale nie użyłam jeszcze.jokaer pisze:ewat
Zdjęcie 1,2,3 Brunatna plamistość liści
Reszta zdjęć prócz ostatniego. Jakaś cętkowatość.
Przejrzyj kilka stron cofając się, bo jest sporo o różnych cętkach.
Ostatnie zdjęcie. Jeśli to liście dolne, to brak magnezu.
ed-di
Poobrywaj dolne liście i ze zmianami. Mnie to wygląda jak takie polane i zasuszone.
Te zżółknięcia ?
Czym on jest nawożony? Opryskiwałeś go?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
I on mi wygląda trochę na głodnego pomidora.
Poczytaj trochę o pomidorach w donicach.
viewtopic.php?f=42&t=106395
viewtopic.php?f=42&t=100206&start=0
Korzystaj ze spisu treści viewtopic.php?f=42&t=73077&start=0
Najstarsze liście dolne należy oberwać. Trzy za jednym razem.
Poczytaj trochę o pomidorach w donicach.
viewtopic.php?f=42&t=106395
viewtopic.php?f=42&t=100206&start=0
Korzystaj ze spisu treści viewtopic.php?f=42&t=73077&start=0
Najstarsze liście dolne należy oberwać. Trzy za jednym razem.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Krecik, nakarmić i ogarnąć, wyglądają jak sieroty.
Piecha, chyba zaczyna mu brakować składników, te zażółcone brzegi to brak potasu a na najniższym liściu tez chyba magnezu.
Piecha, chyba zaczyna mu brakować składników, te zażółcone brzegi to brak potasu a na najniższym liściu tez chyba magnezu.
Pozdrawiam! Gienia.
gienia1230 No właśnie w kwestii karmienia, pomidory dostały pod korzeń obornik króliczy, następnie był nawóz wieloskładnikowy i ostatnio biohumus.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20

Jaki to był nawóz wieloskładnikowy i kiedy ostatni raz był stosowany ?
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Agrofoska w połowie czerwca. Pomidory sadziłem na początku czerwca.
- FikuMiku
- Od: 19 maja 2020, o 08:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje pomidory karmię, gdy zauważę, że zaczynają biedować z wyglądu - mam dwie donice dwarfów, które muszą dostawać posiłek co tydzień, bo to takie z sadzonek do śmietnika, ale że się żal zrobiło, to wsadziłam i dopiero po posadzeniu zaczęły dostawać racje żywnościowe, więc nie mają odłożonego "tłuszczyku" na zapas. Ale mam i takie, które wsadzałam mega odżywione i spryskane miedzianem i którym walnęłam końskiego obornika pod korzeń i tak sobie rosną do dziś, bo niczego oprócz oprysku przeciwko ZZ i szarej nie potrzebowały. Mam też kilka "o kurczę, zapomniałam, że głodne" - rosną sobie pod tujami, bo tylko tam było miejsce, żeby wsadzić wilki, które tak ładnie się ukorzeniły i tam też wylazły jakieś tajemnicze 3 samosieje. Twoje kreciku krzaczuchy zaraz zdechną z głodu na moje niewprawne oko. Jakaś magiczna siła by im się przydała 

Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
gienia1230 pisze:Krecik, nakarmić i ogarnąć, wyglądają jak sieroty.
Czym mogę uzupełnić ten brak składników ? Ja od początku nic nie dawałem moim pomidorom. Jedynie przy przesadzaniu do gruntu dostały garść obornika bydlęcego. Oczywiście nie pod sam korzeń.
Jest coś uniwersalnego żeby zastosować i uzupełnić brak tych dwóch składników ? Szczerze wolałbym coś to podlania a nie do pryskania. Jakoś mam obawy co do pryskania.
Czyli mogę wrócić z pomidorem do tunelu bo niema mowy o zarazie ? Ja głupi dużo liści z tymi zmianami oberwałem