Borówka amerykańska - 11 cz.
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 11 cz.
Czy wyłożyłeś dołek folią i czy zakwaszałeś glebę? Bez podania pH to wróżenie z fusów.
- wiridiana
- 500p
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy te borówki pod tymi 60 cm też mają glinę?kisiel78 pisze:
Obok są też kilkuletnie krzewy, sadzone na pałę w glinie (działałem wtedy zupełnie po omacku), ale odkąd zacząłem je nawozić i ściółkować rosną i wyglądają zdrowo jak ten zielony zeszłoroczny.
@toolpusher: żadnej folii. co do zakwaszania - tak jak podałem wyżej. ostatnie zakwaszanie w połowie czerwca w zw. z nawożeniem. zmierzę dziś pH pod tą rosliną 
@wiridiana: gleba identiko - szara glina. Mam na podwórku pH 7 - 8 na ile mogę to ocenić przy pomocy magicznego płynu i ceramicznej tabliczki z barwną podziałką
pH w nieckach nie mierzyłem. zakładałem, że jeżeli stare, posadzone w gorszych warunkach, ale nawożone owocują (i to naprawdę ładnie), to zakładałem, że pH pod młodymi, posadzonymi na dobrze przygotowanej glebie od października nie powinno było się znacząco popsuć. tym bardziej że też nawożone.
Następną część wątku znajdziecie
tutaj.
bab...

@wiridiana: gleba identiko - szara glina. Mam na podwórku pH 7 - 8 na ile mogę to ocenić przy pomocy magicznego płynu i ceramicznej tabliczki z barwną podziałką
pH w nieckach nie mierzyłem. zakładałem, że jeżeli stare, posadzone w gorszych warunkach, ale nawożone owocują (i to naprawdę ładnie), to zakładałem, że pH pod młodymi, posadzonymi na dobrze przygotowanej glebie od października nie powinno było się znacząco popsuć. tym bardziej że też nawożone.
Następną część wątku znajdziecie

bab...