Grusza - choroby i szkodniki
-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Grusza - choroby i szkodniki
Braki żelaza oprysk dolistny.
Z tego co widać to grusza raczej w ogóle nie nawożona
.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 paź 2015, o 20:31
Cóż grusza była posadzona wzeszłym roku na oborniku, a w tym na wiosnę miał być dany jakiś nawóz, ale jeszcze nie zdążyłem.
Na razie dałem kristalon zielony dolistnie, bo to miałem pod ręką, a żelazo muszę kupić.

Najprościej to sobie kupić coś wieloskładnikowego jak np azofoska i na początku kwietnia pierwsze nawożenie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Parch i rdza gruszy. Proponuję przeczytać ten wątek.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 lip 2020, o 15:05
A więc potwierdzają się moje przypuszczenia, że to mogła być 'promocja' parch plus rdza gratis w jednej 'dostawie'.gienia1230 pisze:Parch i rdza gruszy. Proponuję przeczytać ten wątek.
Dziękuję za szybką odpowiedź

- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przegrałam walkę z patogenami i wycięłam gruszę.
W takim sąsiedztwie to była walka z wiatrakami.
Przykra sprawa
Bardzo.
W takim sąsiedztwie to była walka z wiatrakami.
Przykra sprawa
Bardzo.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
coś zjada moje gruszki. Codziennie 1-2 gruszki są wygryzione i to czasem nawet 1/5 owocu zjedzona. Ostatnio nawet te owoce co jeszcze nie dojrzały. Niestety rzadko mogę być w ogrodzie i nie wiem co to je zjada. Czasem widzę jakieś osy. Ale czy oprócz os coś jeszcze podżera gruszki? ODmiana to konferencja.
Ptaki dziobią jak głupie, kawki i tym podobne szkodniki, osy czy mrówki wchodzą na gnijący owoc.
Odpowiem sam sobie po części. Jaka była przyczyna nie wiadomo. Pojawiło się to w Konferencji i Klapsie na początku czerwca a ustało samo w okolicy końca lipca. Nie było dodatkowych zabiegów, dokarmiania dolistnego itp. Ściśle związane to było z pogodą. Jak zrobiło się ciepło pod koniec lipca to liście przestały się tak zachowywać. Przypomniało mi się o tym teraz, ponieważ ponownie zrobiło się chłodno i liście ponownie zaczęły się takie robić (co prawda z mniejszą intensywnością) i ilością ale jednak. Owoce w obu przypadkach były wzorcowe wręcz bez skaz. Pozostaje mi obserwacja tego znawiska w przyszłym roku.diamond pisze:Witam serdecznie. Niektóre zdjęcia wygasły więc nie wiem czy ta choroba się przewinęła.
Grusza konferencja. W ubiegłym roku miała takie liście ale jako nowe drzewko bez owoców nie przeszkadzało mi to. W tym roku ma sporo zawiązków i nie wiem jak to może wpłynąc na owoce.
Był topsin w okresie bezlistnym, syllit w pekaniu pąków, miedzian przy pierwszych liściach, spintor przy zielonych pąkach, mythos przy różowych i zato z miedzianem przy kwitnieniu.
Wygląda to tak. Idę o godzinie 18:00, odrywam taki liść. Wracam rano i są już nowe 3-4 liście. Owoce na ten moment zdrowe, wielkości monety 2zł.
Re: CHOROBY drzew owocowych,identyfikacja,ochrona,profilaktyka
Witam, mam pytanie czy dobrze zdiagnozowałem chorobę gruszy tj. rdzę gruszy (faworytka).
Interwencyjnie zastosowałem Magnicur Gold.

Interwencyjnie zastosowałem Magnicur Gold.

bella ciao
-
To jest szkodnik, nie choroba. Chyba jakiś szpeciel.
Pozdrawiam! Gienia.
-
Bardziej pasuje do podskórnika niż do wzdymacza, jest tylko jedno ale ... O tej porze pęcherzyki na liściach powinny być jeszcze zielone, w lecie dopiero brązowieją i to mi właśnie nie bardzo pasuje.
Pozdrawiam! Gienia.