Jagoda kamczacka cz. 3

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jagoda kamczacka cz. 3

Post »

Moje jagody zasadzone były w zeszłym roku w maju, wcześniej hodowane w doniczce. To 4 krzaczki które wzajemnie się zapylają, zakupione w instytucie warzywnictwa w Skierniewicach, tzn w Nowym Kawęczynie ;) . Krzaczki były bardzo rozkrzewione, wysokość ok 15cm . W tym roku mają po ok 30 cm wzrostu. Nie kwitną. Czy powinnam je przyciąć w przyszłym roku w lutym? Czy jagodę kamczacką się regularnie przycina?
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2020, o 17:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Te małe sadzonki lepiej przyciąć i zostawić tylko 10 cm pień.Jagoda zacznie budować z niego nowy szkielet krzewu i przez kilka lat cięcie nie będzie wymagane.Nieprzycięcie młodej sadzonki powoduje słabszy jej wzrost i nadmierne zagęszczenie.Ja bym wyciął wszystkie drobne,krótkie gałązki a te grubsze szkieletowe skrócił.Po takim zabiegu krzew powinien wybić długie roczne przyrosty i nie będzie wymagał cięcia przez kilka lat a potem trzeba wycinać te ze środka i na dole tak żeby krzew nie był za gęsty i miał przyrosty.
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

Ale ciąć teraz czy zimą? Bo moje kamczatki, posadzone w tym roku, wyglądają tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jedna puściła kilka liści, ale generalnie sobie dwa miesiące siedzą w ziemi. Z drugiej strony jak przytnę na wys. 15 cm to zostaną gołe kikuty.
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p

Post »

Ok, mam problem. Jagody które puściły pierwsze liście po posadzeniu przestały rosnąć, te co nie puściły marnieją a przede wszystkim - czarnieją liście. Kropkami, płatami, czasami jedno i drugie. Co to może być?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zmiany które na niektórych zdjęciach wydają się brązowe tak na prawde są czarne, to przekłamanie aparatu.
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma się co przejmować bo jagody czasami tak marnie wyglądają?Jak by miały za chwilę uschnąć.Mają jeszcze słaby system korzeniowy i już teraz powoli szykują się do zimy i wyglądają kiepsko.Jagodę przyciąłem na początku marca i należy pamiętać,że przycięcie opóźnia przyrosty nowych pędów.Teraz się nie tnie bo osłabia to krzewy i marnuje cenne składniki.
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p

Post »

tylko na jednej jeszcze wisi zielony owoc więc raczej nie szykuje się na zimę (poza tym - w lipcu?).
adam_k27
200p
200p
Od: 21 kwie 2020, o 07:55

Post »

Jagody kamczackie już końcem lata tracą liście. Może to właśnie tak wyglądać jakby marniały, chorowały czy usychały. Ja w tamtym roku byłem przez jakiś czas przekonany że moje posadzone krzaczki się nie przyjęły i prawdopodobnie część się już nie obudzi na wiosnę. Więc nie ma co panikować. Ciemnienie liści to prawdopodobnie objaw tego że roślina już powoli planuje zakończyć swój okres wegetacyjny.
Awatar użytkownika
lidkal8
100p
100p
Od: 15 lut 2013, o 15:41

Post »

Czy w związku z powyższym takim wyglądem posadzonych w na wiosnę krzaczków nie mam się przejmować?

Obrazek

Obrazek
Są w miejscu słonecznym. Rosną na oborniku, pryskane jedynie naturalnymi środkami wyciąg z wrotyczu i bioczos.
Pozdrawiam
Lidka
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja sądzę że jest środek lata. Liście powinny być zdrowe do końca sezonu. Jeśli teraz krzewy tracą liście to nie wróżę dobrego zimowania krzewu. U mnie drzewka mają się wyśmienicie, wszystkie pędy są zdrowe i bez oznak chorób. Teraz wyraźnie widzę przewagę formy piennej nad krzaczastą.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki za porady dotyczące cięcia. Moje kamczackie w tamtym roku bardzo obficie owocowały. Były oblepione. Wycięłam razem z owocami część gałązek by ją przerzedzić i chyba przesadziłam, bo nie puściła nowych pędów, a na starych było wyjątkowo mało owoców. Nie chciałabym stracić tych krzewów, muszę spróbować wiosną cięcia regeneracyjnego. Zastanawiam się czy nie wyciąć połowy krzewu by go odmłodzić, ale nie stracić, a za rok drugiej połowy.

Mam też odmiany Brązową i Czarną, te wyglądają dobrze, choć jeden krzew stracił kilka gałązek, po prostu uschły. Jednak krzew jest bardzo gęsty, wiec nie ucierpiał. Ale owoców też mają mniej niż w ubiegłym roku.
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47

Post »

Ja też swoje ostro podciąłem przy zbieraniu jagody zobaczymy jak będzie z plonem w przyszłym sezonie ;:215

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47

Post »

Moja naleweczka z tegoroczna tylko w jednym pojemniku reszta jest w innych naczyniach na działce ;:306

Obrazek

zalane 70 % alkoholem ;:304

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Awatar użytkownika
elaos
500p
500p
Od: 10 kwie 2016, o 17:03

Post »

Kupiłam 4 krzaczki kamczackiej przez internet, za szkółki z dobrymi opiniami. Zastanawia mnie stan liści. Są sztywne i takie szeleszczące, przypominają w dotyku i w szeleście liście laurowe.
Ten typ tak ma czy źle trafiłam z sadzonkami, bo szkoda roboty z sadzeniem jak mają paść za parę dni?
Pozdrawiam-Ela

Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeden ze sklepów internetowych do zakupionych jagód dołącza karteczkę,że jagoda szybko kończy wegetację i może wyglądać nawet na zaschniętą.Ja mam różny stan u siebie,Jagoda przycięta na wiosnę ma jeszcze ładne zielone liście.Niektóre już mają częściowo pousychane liście i wyglądają nieciekawie.Od odmiany też zależy i ziemi oraz wilgotności a nawet stanowiska.W lutym się okaże czy ruszą ale uważam z 95 % pewnością,że tak.Warto im dobrze stanowisko przygotować i nie dołki ale całą ziemię na przestrzeni kilku metrów.Największy błąd to posadzić w małym żyznym dołku na słabej ziemi.Lepiej tą ziemię użyźnić na większej powierzchni.
Awatar użytkownika
elaos
500p
500p
Od: 10 kwie 2016, o 17:03

Post »

Ziemię mam żyzną, ale i tak zawsze kopię szeroko i głęboko, że by ziemia była spulchniona.
Liście są zielone, tylko ta zieleń jest taka przygaszona. Przyjrzałam się teraz bliżej i chyba jest wszystko w porządku. Wystraszyłam się, bo przy rozpakowywaniu paczki wszystkie rośliny zachowywały się normalnie tylko jagoda szeleściła :).
Pozdrawiam-Ela

Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”