Skarbie, spróbuj tez dodać jabłko. Na pewno bedzie Ci smakować
Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
- Lady-r
 - Przyjaciel Forum

 - Posty: 4275
 - Od: 3 lis 2006, o 12:35
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: między Płockiem, a Ciechanowem
 
40. Ryba po grecku
Ja mam taki przepis:
1,5 kg filetów,3 duże marchewki,2 pietruszki,por seler,3 cebule,pół szklanki oleju,3 łyżki koncentratu pomidorowego,łyżeczka mielonej papryki(słodkiej),2 liście laurowe,4 ziarna ziela angielskiego,sok z cytryny,cukier,sól.Tyle przepis ja dodaję odrobinę delikatu czerwonego i pieprzu,ale robię to na smak.cebule i pora kroję w kostkę,podsmażam na oleju ,a potem dodaję resztę warzyw pokrojonych malakserem w piórka .Podlewam wodą troszeczkę i często mieszam.Ostudzonym sosem przekładam usmażoną rybę też już zimną.
			
			
									
						
							Ja mam taki przepis:
1,5 kg filetów,3 duże marchewki,2 pietruszki,por seler,3 cebule,pół szklanki oleju,3 łyżki koncentratu pomidorowego,łyżeczka mielonej papryki(słodkiej),2 liście laurowe,4 ziarna ziela angielskiego,sok z cytryny,cukier,sól.Tyle przepis ja dodaję odrobinę delikatu czerwonego i pieprzu,ale robię to na smak.cebule i pora kroję w kostkę,podsmażam na oleju ,a potem dodaję resztę warzyw pokrojonych malakserem w piórka .Podlewam wodą troszeczkę i często mieszam.Ostudzonym sosem przekładam usmażoną rybę też już zimną.
pozdrawiam Ania  jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba  ;) 
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
			
						Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
- 
				Mariola54
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 4850
 - Od: 11 wrz 2006, o 00:33
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: kujawy
 
40a. Ryba po grecku.
Ja robię w ten sposób:
po równej części marchwi, pora, selera i cebuli pokrojonych w piórka w malakserze.
Wszystko wrzucam na rozgrzany olej.
Do tego dodaję ziele angielskie, liść laurowy.
Po podsmażeniu dodaje przecier pomidorowy albo pomidory w puszce w zależności co mam.
Następnie doprawiam do smaku cukrem, octem winnym, solą i pieprzem po czym jeszcze raz zagotuję.
Rybę przekładam warstwami jeszcze ciepłą.
Smacznego.
			
			
									
						
										
						Ja robię w ten sposób:
po równej części marchwi, pora, selera i cebuli pokrojonych w piórka w malakserze.
Wszystko wrzucam na rozgrzany olej.
Do tego dodaję ziele angielskie, liść laurowy.
Po podsmażeniu dodaje przecier pomidorowy albo pomidory w puszce w zależności co mam.
Następnie doprawiam do smaku cukrem, octem winnym, solą i pieprzem po czym jeszcze raz zagotuję.
Rybę przekładam warstwami jeszcze ciepłą.
Smacznego.
- Karo
 - -Administrator Forum-.

 - Posty: 22083
 - Od: 16 sie 2006, o 14:39
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Centrum Polski
 - Kontakt:
 
 41.Jajka faszerowane w skorupkach
10 jajek ugotowanych na twardo
5-6 szt.pieczarek
1 jajko surowe
3 łyżeczki (dużo)posiekanego koperku
2-3 łyżki mleka (może być surowe)
Pieczarki bardzo drobno poszatkować i przesmażyć na maśle.
Ugotowane i ostudzone jajka w skorupkach przeciąć ostrym nożem wzdłuż na pół.
Połówki skorupek powinny być piękne i całe .
Jajka poszatkować i połączyć z przesmażonymi pieczarkami.
Dodać surowe jajo i mleko.
Dodac posztkowany koperek,sól i pieprz do smaku.
Smak powinien być dość wyraźny.
Nakłożyć do połówek skorupek ,posypać tartą bułką.
Tak przygotowane mkożna przechować w lodówce lub
ułożyć bezposrednio na patelni z rozgrzanym masłem ,stroną posypaną bułką i zapiekać na małym gazie do momentu jak bułka zrobi się dobrze rumiana.
Jajka tak przyrządzone są również znakomite na zimno.
Ułożyć na liściach sałaty postrzepionej co wyglada prześlicznie i apetycznie.
			
			
									
						
										
						10 jajek ugotowanych na twardo
5-6 szt.pieczarek
1 jajko surowe
3 łyżeczki (dużo)posiekanego koperku
2-3 łyżki mleka (może być surowe)
Pieczarki bardzo drobno poszatkować i przesmażyć na maśle.
Ugotowane i ostudzone jajka w skorupkach przeciąć ostrym nożem wzdłuż na pół.
Połówki skorupek powinny być piękne i całe .
Jajka poszatkować i połączyć z przesmażonymi pieczarkami.
Dodać surowe jajo i mleko.
Dodac posztkowany koperek,sól i pieprz do smaku.
Smak powinien być dość wyraźny.
Nakłożyć do połówek skorupek ,posypać tartą bułką.
Tak przygotowane mkożna przechować w lodówce lub
ułożyć bezposrednio na patelni z rozgrzanym masłem ,stroną posypaną bułką i zapiekać na małym gazie do momentu jak bułka zrobi się dobrze rumiana.
Jajka tak przyrządzone są również znakomite na zimno.
Ułożyć na liściach sałaty postrzepionej co wyglada prześlicznie i apetycznie.
- krzysztofjasik
 - 100p

 - Posty: 153
 - Od: 22 lut 2007, o 12:41
 - Lokalizacja: Toruń
 
42.  Sałatka z fety i papryki.
Potrzebujemy;25dkg sera feta,4 duże papryki,natkę pietruszki,migdały w płatkach.
Z papryk wydrążamy środki,układamy w piekarniku i pieczemy do momentu,aż skórka z łatwością będzie się odrywać i zbrązowieje(trwa to około 45min.-do 1godz).Obieramy paprykę ze skórki,kroimy w kostkę.Na płaski półmisek kruszymy fetę,na ser kładziemy paprykę(polewamy to sokiem,który wyciekł podczas pieczenia).Następnie wszystko posypujemy natką pietruszki.Na koniec prażymy na patelni migdały w płatkach(około3-4min).Wszystko posypujemy migdałami.Wstawiamy do lodówki,aby danie się schłodziło.Co do przypraw- ja nie dodaję,ser i pietruszka mają tak specyficzny smak,że to chyba wystarczy.Polecam.Smacznego!
			
			
									
						
							Potrzebujemy;25dkg sera feta,4 duże papryki,natkę pietruszki,migdały w płatkach.
Z papryk wydrążamy środki,układamy w piekarniku i pieczemy do momentu,aż skórka z łatwością będzie się odrywać i zbrązowieje(trwa to około 45min.-do 1godz).Obieramy paprykę ze skórki,kroimy w kostkę.Na płaski półmisek kruszymy fetę,na ser kładziemy paprykę(polewamy to sokiem,który wyciekł podczas pieczenia).Następnie wszystko posypujemy natką pietruszki.Na koniec prażymy na patelni migdały w płatkach(około3-4min).Wszystko posypujemy migdałami.Wstawiamy do lodówki,aby danie się schłodziło.Co do przypraw- ja nie dodaję,ser i pietruszka mają tak specyficzny smak,że to chyba wystarczy.Polecam.Smacznego!
Pozdrawiam.Magda.
			
						Podam inny 43. przepis na sałatę ( może być też lodowa ).
Główka umytej i osuszonej sałaty
4 łyżki posiekanego szczypiorku
1 średniej wielkości cebula posiekana w kostkę
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki oleju
1 -2 ząbki czosnku - drobniutko posiekany
sól, pieprz do smaku
Do salaterki dajemy musztardę,szczypiorek, cebulkę, czosnek, sól ,pieprz i olej - wszystko to ze sobą mieszamy , dodajemy porwane liście sałaty i dokładnie łączymy ze sobą.
  
  
			
			
									
						
							Główka umytej i osuszonej sałaty
4 łyżki posiekanego szczypiorku
1 średniej wielkości cebula posiekana w kostkę
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki oleju
1 -2 ząbki czosnku - drobniutko posiekany
sól, pieprz do smaku
Do salaterki dajemy musztardę,szczypiorek, cebulkę, czosnek, sól ,pieprz i olej - wszystko to ze sobą mieszamy , dodajemy porwane liście sałaty i dokładnie łączymy ze sobą.
Być kobietą, być kobietą....
			
						- 
				piter258
 - 50p

 - Posty: 64
 - Od: 1 maja 2007, o 10:42
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Ciechocinek
 - Kontakt:
 
44. SAŁATKA GYROSOWA
- 1 pierś z kurczaka pokrojona w kawałki i usmażona w przyprawie do gyrosa
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 średni słoik ogórków konserwowych pokrojonych w kostke
- 2 średnie cebule też w kostke
- 1 mała kapusta pekińska też drobno pokrojona
- sos z majonezu wymieszanego z ketchupem
- 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę do posypania na sos.
Całość wkładać najlepiej do jasnego naczynia żarowego warstwami w takiej kolejności jak podałem. Wygląda super i również super smakuje. Polecam
SMACZNEGO
 
			
			
									
						
										
						- 1 pierś z kurczaka pokrojona w kawałki i usmażona w przyprawie do gyrosa
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 średni słoik ogórków konserwowych pokrojonych w kostke
- 2 średnie cebule też w kostke
- 1 mała kapusta pekińska też drobno pokrojona
- sos z majonezu wymieszanego z ketchupem
- 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę do posypania na sos.
Całość wkładać najlepiej do jasnego naczynia żarowego warstwami w takiej kolejności jak podałem. Wygląda super i również super smakuje. Polecam
SMACZNEGO

- apus
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 5328
 - Od: 26 kwie 2007, o 21:57
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Małopolska
 
a to moja ulubiona sałatka...
45. Sałatka ananasowo-serowa
- ser zółty (ok 40 dkg)
- puszka ananasa
- 3 ząbki czosnku
- 3 - 4 łyzki majonezu (ja najbardziej lubie dekoracyjny z firmy W...y ;) )
Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z pokrojonym ananasem, dodac przeciśniety czosnek i majonez...
Musi poleżeć w lodówce ok. 3 - 4 godziny by nabrała smaczku...
Mniaaam
			
			
									
						
										
						45. Sałatka ananasowo-serowa
- ser zółty (ok 40 dkg)
- puszka ananasa
- 3 ząbki czosnku
- 3 - 4 łyzki majonezu (ja najbardziej lubie dekoracyjny z firmy W...y ;) )
Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z pokrojonym ananasem, dodac przeciśniety czosnek i majonez...
Musi poleżeć w lodówce ok. 3 - 4 godziny by nabrała smaczku...
Mniaaam
- Lady-r
 - Przyjaciel Forum

 - Posty: 4275
 - Od: 3 lis 2006, o 12:35
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: między Płockiem, a Ciechanowem
 
To może jeszcze ja coś dorzucę 
puszka kukurydzy
pęczek rzodkiewek(pokrojonych w kostkę)
średni ugotowany seler(też w kostkę)
puszka ananasa
ze 20 deko szynki(też pokrojona w kostkę)
majonez,sól ,pieprz do smaku i ....
  mniam
			
			
									
						
							puszka kukurydzy
pęczek rzodkiewek(pokrojonych w kostkę)
średni ugotowany seler(też w kostkę)
puszka ananasa
ze 20 deko szynki(też pokrojona w kostkę)
majonez,sól ,pieprz do smaku i ....
  mniampozdrawiam Ania  jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba  ;) 
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
			
						Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
- agasta
 - Przyjaciel Forum - silver

 - Posty: 389
 - Od: 18 kwie 2007, o 14:04
 - Lokalizacja: opolskie/Holandia
 
widze dużo porowych sałatek.więc dorzucę też swoją.
bejecznie prosta i smakowita. Jeżeli przepis się już pojawił a ja niedoczytałam, przepraszam
46. SAŁATKA Z PORA
POR (pokroić jak kto lubi)
SER ZÓŁTY (zetrzeć na grubych oczkach)
SZYNKA lub filet drobiowy (pokroic w kostkę)
KUKURYDZA puszka
OLIWA
wymieszać, wstawić na noc do lodówki
Smacznego
			
			
									
						
										
						bejecznie prosta i smakowita. Jeżeli przepis się już pojawił a ja niedoczytałam, przepraszam
46. SAŁATKA Z PORA
POR (pokroić jak kto lubi)
SER ZÓŁTY (zetrzeć na grubych oczkach)
SZYNKA lub filet drobiowy (pokroic w kostkę)
KUKURYDZA puszka
OLIWA
wymieszać, wstawić na noc do lodówki
Smacznego

 
		
