Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
AnnaMaria123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 lip 2020, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2

Post »

Zgodnie z życzliwą radą zrobione: doniczka, podstawka, keramzyt na spodzie, ziemia do sukulentów zmieszana ze żwirkiem. Mam obawy jak zniosą przesadzanie te małe, ale zastosowałam się do zaleceń znawcy tematu, więc musi być dobrze.
Mam jeszcze prośbę o potwierdzenie czy dobrze rozpoznałam swoje rośliny. Oczywiście wiem, że zamieniłam nazwy pierwszej i drugiej.
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiosna - lato to najlepszy okres na przesadzanie.
Nazwy powinny się zgadzać.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
AnnaMaria123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Co do przesadzania małych miałam wątpliwości, bo przecież po zakupie niedawno były już przesadzone.
Może za jakiś czas, jeśli coś przyrośnie, będę mogła się tutaj pochwalić.
Dziękuję za odpowiedź.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
piekara114
200p
200p
Od: 29 sty 2016, o 17:21

Post »

Szczerze. Zasady zasadami, ale są osoby, które robią z kwiatkami po swojemu i rosną im jak drożdże. Koleżanka od lat ma storczyki na oknie, osłonka cały czas zanużona do połowy w wodzie, co tydzień odżywka, jaką kupi taka jest i kwiaty od 5 lat ma na okrągło. Inna obok na oknie trzyma storczyki posadzone w normalnej ziemi!! i też rosną rosną i pięknie kwitną. Mojej mamie też szaleją z kwiatami od 10 lat, warunki przeróżne mają. Skrzydłokwiaty bez względu na to czy stoją w oknie wschodnim, zachodnim, na podłodze 3 metry od okna rośliny mają duże, pięknie wybarwione liscie i duże ładne kwiaty.
Zasady zasadami, ja staram się je stosować i nie zawsze efekt jest, a oddam kwiatka mamie i bez stosowania zasad rośnie jak szalony.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jest wątek o sansewieri, a nie o innych roślinach. Poza tym, ktoś kto świadomie popełnia błędy uprawowe nie może być żadnym przykładem do naśladowania. Podstawowe zasady uprawy powinien znać i stosować zwłaszcza każdy amator hodowli roślin.

AnaMaria123. Trzeba było od razu wpierw zajrzeć tutaj na forum, a potem działać na roślinach. :) Nie martw się, sansewierie to twarde rośliny i prędzej zniosą drugie przesadzenie, niż trzymanie w nieprawidłowym podłożu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
AnnaMaria123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Już mi odpuść i doceń, że przyznałam się do błędu i zastosowałam wszystkie zasady ;:136
bober0
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 gru 2016, o 21:30

Post »

Ostatnio (3-5 tygodni) coś zaszwankował mi kalendarz i prawdopodobnie podlewałem za często i wyrosło mi coś takiego:

Obrazek

Obrazek

Powinienem przesadzić, przestać podlewać czy jeszcze coś innego mogę poradzić na te grzyby?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze się pytasz?

Podłoże nie nadaje się do uprawy sukulentów, do wymiany na mieszankę ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji około 1:2. Oczyść korzenie dokładnie ze starego podłoża.

Druga sprawa doniczkę postaw na podstawce, a nie wkopujesz w jakieś kamienie, do korzeni ma docierać powietrze.

Podlewasz wtedy kiedy całkowicie przeschnie podłoże (po przesadzeniu odczekujesz tydzień z podlaniem).
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
bober0
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 gru 2016, o 21:30

Post »

norbert76 pisze: Podłoże nie nadaje się do uprawy sukulentów, do wymiany na mieszankę ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji około 1:2. Oczyść korzenie dokładnie ze starego podłoża.
A co sądzisz o hydroponice? Mam dobre doświadczenia z innymi roślinami i hydroponiką tylko trochę za szybko rosną :)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
sonaj
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 lut 2020, o 13:13

Post »

Pokłosie dyskusji o mojej roślinie... W zeszłym tygodniu dostarczyłem do PIORIN-u fragmenty zasuszonego liścia i odrost na którym widniała niewielka zmiana. Materiał został przekazany do poznańskiego WIORIN-u. Dziś otrzymałem następującą odpowiedź: "[...] informuję, że z przekazanych próbek nie udało się wyizolować żadnego grzyba, natomiast kolega w laboratorium bardziej podejrzewa zakłócenia gospodarki wodnej na skutek być może chwilowego przelania. Tym niemniej zaleca wykonanie zabiegu preparatem Topsin M 500 SC i powtórzenie go po ok. 10-14 dniach."
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli poniekąd wyszła trzecia opcja, chociaż od przelania bardzo szybko do infekcji grzybowej. Tutaj na szczęście się ona nie wdała. W każdym razie przy zaburzonej gospodarce wodnej łatwiej o przypalenie o czym wspominałem.

Przy okazji porządków przy sansewierach, znalazłem jednak dwie z typowym przypaleniem od słońca, gdy stały na zewnątrz.
Obrazek

Obrazek
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
sonaj
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 lut 2020, o 13:13

Post »

norbert76 pisze:Czyli poniekąd wyszła trzecia opcja [...]
Poniekąd...
Morał z tego taki, że na podstawie samego zdjęcia nie zawsze da się prawidłowo diagnozować - obaj, w tym przypadku jesteśmy tego dobrym przykładem.
mszyszka01
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 sty 2020, o 20:40

Re: Sanseviera

Post »

Czy ktoś rozpoznaje jaką odmianę otrzymałam w gratisie wraz z zakupem sansewierii cylindrycznej?

Obrazek

Obrazek
patrishia93
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 paź 2017, o 21:25

Post »

@norbert76 mam pytanko czy ziemia do sukulentów i kaktusów z Zielonego Parapetu nada się do Sansy moonshine?

Skład podłoża to:
żwir - frakcja 1-4 mm -20%
keramzyt - frakcja 1,4 mm - 20%
piasek kwarcowy płukany 20%
ziemia kompostowa 20%
perlit 20%

z góry dziękuję za odpowiedź :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”