Ogródek Gosi 18

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi 18

Post »

Witaj Małgosiu :wit . Zgadzam się ! Chwasty tego roku to jakaś plaga, tak samo jak mszyce, ślimaki i inne robactwo ;:222 . Ciężki jest ten rok od samego początku. Jak nie koronawirus, kwietniowa susza to czerwcowe powodzie i choroby grzybowe ;:222 . Masakra. Mnie prawdę mówią chwilami się odechciewa ;:oj . Pokazałaś piękne portrety ale zdjęcia ogólne również mi się podobają . Pozdrawiam :wit .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu, u mnie naprawdę w tym roku mało kwitnień. Teraz róże robią kolor i zaczynają lilie, a liliowce jeszcze śpią, natomiast jednoroczne jak zaczarowane czekają na specjalne zaproszenie może, bo siedzą jak zaczarowane bez kwiecia. Zupełnie jak na początku czerwca.
Twój ogród przepięknie kwitnie wszystkimi kolorami tęczy. ;:138 ;:138
Dziękuję za zaproszenie, jednak ciężka z tym sprawa, bo u M wykryto kolejny problem zdrowotny (dwa tętniaki) i teraz wyłącznie tym żyjemy. ;:174

Pozdrawiam cieplutko i zdrówka życzę. ;:167 ;:196
Kiciulkę wymiziaj. ;:168
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ewelinko, masz rację w tym roku same plagi egipskie
Ciekawe co jeszcze nas dotknie.
Ja na razie niewiele pracowałam w ogrodzie, bo musiałam go ostawić na co najmniej 2 tygodnie, może dlatego jestem spragniona prac, ale widzę, że walka w tym roku będzie nierówna
Jak już u mnie iglaki zaczynają padać, to musi być źle

Lucynko, to bardzo niedobre wieści. Trzymam kciuki żeby wszystko się dobrze skończyło
Najważniejsze, że źródło zostało wykryte. Można teraz coś z tym zrobić
Trzymajcie się obydwoje ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Gosiu stipa ładnie się prezentuje, ;:138 nie narzekaj.
Iglaki wcale nie są takie bezproblemowe, niektóre szybko się starzeją i chorują. ;:174
Iryski śliczne, chyba w tym roku wszędzie się nie popisały kwitnieniem. ;:218
Nie żałuj The Beatles, strasznie ekspansywna, zarasta wszystko wokół. ;:223 Hakone zdecydowanie ładniejsza, choć też potrafi sie rozpychać na rabacie. ;:108
Czy orlaja u Ciebie szybko przekwita, jestem trochę rozczarowana moją podpędzoną w szkółce. ;:131
Pomiziaj kociaka ode mnie. Uściski dla Ciebie. ;:168
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, ;:196 moja orlaya kwitła miesiąc. Ale to może wynikać z jej ilości, bo nie wszystkie naraz zakwitają
Szkoda, że nasionka nie skiełkowały. Nie wiem dlaczego?
Teraz cierpliwie zostaw ją na rabacie. Niech zrobi sie brązowa.
Część nasion wysiej, część zbierz i zostaw na wszelki wypadek
Na stipy nie narzekam w sumie. Chociaż jest ona ulubionym miejscem wylegiwania się futrzaka.
Zresztą zauważyłam, że nie tylko mojego. Koleżanki też tak mają
Myślę, że turzyca u mnie wcale nie byłaby tak ekspansywna. To samo jest z Hakonką. Moje są minimalne.
Chyba ziemia im nie służy.
Ale ja jestem w sumie z tego zadowolona, bo przynajmniej własnie nie zarasta wszystkiego dokoła
Za to stipy się panoszą. Wywalam ile się da
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Kolejne piękne kosaćce ;:333 Ale ich okres chyba już minął? U mnie po nich już tylko wspomnienie.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

To u mnie bardzo gęsto, bo zielsko nie rośnie, znaczy rośnie ale nie widać ;:306 , a jak gdzieś wyskoczy to je wyrywam, ale pojedynczo, łubin widzę i myślę gdzie mój, ale tak go u mnie ślimory uwielbiają, że chyba w tym roku go zeżarły bo nie kwitnie ;:185
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Gosiu dzięki. ;:196 Zbiorę trochę nasion orlai, a resztą niech natura zarządza.
Stipy chyba się u nas zadomowiły na dobre. ;:215 Łagodne, suche zimy im służą. U mnie jeszcze siewek pełno, ale przy pieleniu kolejnych rabat powoli wyrzucam.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Gosiu nie będę składać reklamacji co do nazwy u darczyńcy, bo i tak się cieszę że jest, rośnie, kwitnie a kilkakrotnie sadziłam i znikały. Muszę się zastanowić czy nie zacząć mojego prowadzić na drzewko, bo bardzo ładnie to wygląda. Moja orlaya wyrosła w tym roku do takich rozmiarów że jej nie poznałam, a przez dwa lata była niską rośliną. Pytasz czy i u nas rosną chwasty? wszystko wyrasta do większych rozmiarów nie z do tej pory, a trawę wypadałoby 2 razy w tygodniu kosić ;:oj
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja orlayę wysiałam w zeszłym roku i nie wyszła. Już zdążyłam zapomnieć. A ona sobie w tym roku wyszła i zakwitła - nasiona przez roku w ziemi przeleżały. A chwasty rosną jak szalone i przez ciągłe deszcze nie nadążamy z ich usuwaniem. Ta ostatnia piwonia taka żółta faktycznie jest? ;:oj
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Gosiu, współczuję przejść z kotem, ale takie są prawa młodości. Oby po tej kastracji szybko wyspokojniał.
Twoje ścieżki zawsze zachwycają. Są pełne tajemnic a rośliny przy nich rosnące dobrane fantastycznie ;:138
Podziwiam kwitnące róże i jak zawsze wspaniały trawnik ;:333
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie, tak to już koniec kosaćców w tym sezonie :(
Jak zwykle kwitły zbyt krótko. Już czekam na kolejny sezon
Ale że wspominać lubię to ciągle je pokazuję

Iwonko, w głębi rabat faktycznie chwastów jest mniej, ale obrzeża mam strasznie zachwaszczone. Nie nadążam z pieleniem.
Wystarczy, że jest kawałek wolnej przestrzeni i od razu to wykorzystują.
Łubiny mam pierwszy sezon. Mam nadzieje, że ślimaki ich nie zeżrą.

Soniu, zobaczysz, że w przyszłym sezonie będziesz już jej miała dużo.
Ja stipy też już wyrywam. I rozdaję te wyrośnięte. Faktycznie przy tych zimach bardzo ładnie się rozrastają, przez co zajmują coraz więcej miejsca i zasłaniają wszystko wokół. Trzeba je trochę przetrzebić.

Marysiu, jeśli będziesz chciała prowadzić swój tamaryszek jak mój, to pamiętaj, że co roku będzie wymagał wycinania odrastających od dołu gałązek.
Orlaya jest wysoka, szczególnie jeśli rośnie w głębi rabaty, bo wyciąga się do słońca
Ta rosnąca z brzegu jest niziutka. Razem to wszystko robi fajne wrażenie.
Przy tych deszczach to faktycznie trawę trzeba by kosić 2 razy w tygodniu. A patrząc na prognozy, to w tym roku deszczu nam nie zabraknie. Lipiec ma być chyba równie deszczowy jak czerwiec.
U mnie niektóre róże już zaczynają to odczuwac

Vimen, orlaya jest rośliną dwuletnią. Myślę, że nasiona wykiełkowały, ale tego nie zauważyłaś, bo wyrastają w sierpniu i siewki są bardzo niziutkie.
Piwonia jest taka kremowa. Niestety nie znam odmiany. Dostałam ją od koleżanki.

Dorotko, muszę ten sezon przecierpieć. Już postanowiliśmy z m., że w przyszłym kot będzie chodził luzem, niezależnie od tego co się zadzieje. Strasznie mi go szkoda, jak tak jest przywiązany.
No, ale to wszystko dla jego dobra. Mam nadzieję, że nie będzie miał ochoty na wycieczki.
Ścieżka zarosła bardzo. Nawet nie przypuszczałam, że to tak szybko nastąpi. jestem z niej zadowolona bardzo.

Pogoda jaka jest każdy widzi. W zeszłym roku narzekałam na upały, w tym powiedziałam sobie, że nie będę narzekała. Chyba już wole to co jest. Chociaz troszeczkę stabilnej pogody by się przydało. A tu wariatkowo, co drugi dzień zmiana.
Od jutra zaczynam urlop, ciekawe, czy cokolwiek zrobię w ogrodzie, czy zalegnę z książką. Mam ochotę na taki totalny relaks. Ale znając siebie, to długo nie wytrzymam.
Po szpitalu nie powinnam była nic robić, a mimo to po kilku dniach pobiegłam, cokolwiek porobić lekkiego.
Niby 2 tygodnie teraz siedziałam w domu, ale jestem jakaś zmęczona.
A tu tyle pielenia.
Mam zaległości w zdjęciach
Pokażę kilka z połowy czerwca

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Gosiu :wit
Widać w tych szerszych kadrach jak piękny zadbamy I różnorodny masz ten swój ogród. ;:180
Przepięknie. ;:215
Róże,piwonie ,irysy , piwojniki ,bodziszki,hosty,trawy tak pięknie się komponują z różnymi roślinami. ;:63 ;:63
Też coraz masz deszcz ?
Pozdrawiam. ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No więc cudnego urlopu trochę z książką a trochę w ogrodzie :wit , ja tam chwastów nie widzę, a widzę śliczny trawnik, piękne rośliny i czytam o tej Orlay, ładna roślinka, fajne kwiatuszki i już coś nowego do mojego ogrodu ;:306
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O urodzie Twojego ogrodu nie będę pisała, bo już nie raz się nim zachwycałam, piękny :D , za to muszę wspomnieć o przepięknym tamaryszku i tej cudownej azalii jeśli się nie mylę https://images89.fotosik.pl/376/e0216989d13728f5.jpg
Znasz może jej imię ?
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”