Cześć Roman amistar-opti jest na oba maczniaki.garom pisze:Profilaktyczny (przed kwitnieniem) oprysk na mączniaki winorośli zrobiony (drugi będzie po kwitnieniu), wczoraj był Topas (mączniak prawdziwy) a dzisiaj Amistar Opti (mączniak rzekomy). Dodatkowo grusze dostały Zato (po raz drugi i ostatni ) na rdzę gruszy i parcha.
Dzięki bardzo za wskazanie linka. Co do kreta to załatwił mi zaszczepione sadzonki drzew owocowych. Liczę na to,że ubicie ziemi (co stosuje zawsze po takiej wizycie i ewentualne zadanie karbidu jeśli uda mi się znaleźć kanał poprawi kondycję i w końcu wystartują. Jednak w opisywanej aktualnie sytuacji nie miałem widocznych kretowin, wybrzuszeń ziemi itd, Dopiero silny opad deszczu ujawnił zapadnięcie się całego fragmentu zrazniaka, który wcześniej był przeze mnie monitorowany i udeptywany tak na wszelki wypadek. Zrazy do szczepień mam dzięki uprzejmości koleżanek i kolegów z forum oraz dzięki umowie z Ogrodem Botanicznym PAN w Powsinie.Tu masz mały watek
http://www.winogrona.org/forum/choroby- ... 13-30.html
A skąd miałeś szczepione zrazy, sam szczepiłeś.?
Kret patyków nie zjadł, na Twoim miejscu tu gdzie pszeszedl spróbował bym tylko podogniatać ziemię ta żeby dobrze dolegała do sztobra żeby nie było wolnych przestrzeni przy stopce sztobra.