Fasolka szparagowa cz. 3
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Fasolka szparagowa cz. 3
Ja wysiałam tydzień temu, co będzie to będzie. Po 15tym zamierzam dosiać resztę.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przy uprawie pośpiech nie jest wskazany. Lepiej wstrzymać się kilka dni i wysiać bez obawy o przemarznięcie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
No i już wysiane, nie ma szans żeby w 3 dni nad ziemią stały. Przynajmniej tydzień im zajmie. Ziemia jest już bardzo nagrzana u mnie, więc na te trzy chłodniejsze noce nakryje najwyżej. Zresztą u mnie od początku maja jest termin siewu do gruntu. Za kilka dni zrobię jeszcze kilka doniczek z rozsada to jak gdzieś będę mieć dziurę, uzupełnienie.
Iza
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Jaką rozstawę w rzędzie i między rzędami dajecie w fasolce?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rozstaw między rzędami - moja stopa w gumiaczku- 30 cm, i rozciągam sznurek na zagoniku by równo było i się sąsiedzi nie śmiali a w rzędzie kępki - 4 nasionka co 10-15 cm albo ciurkiem
Tak matula nauczyła . Może inni robią inaczej.

Pozdrawiam! Gienia.
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
Rządki co ok 30 cz. W rzędzie gniazda co 20-25 cm po 2 nasionka, max.3
Rzędy naprzemienne * * * *
* * * *
* * * *
* * * *
Rzędy naprzemienne * * * *
* * * *
* * * *
* * * *
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Muszę się poskarżyć, że w tym roku coś nie tego z nasionami. Posiałem 4 torebki karłowej szparagówki, a efekt jest w postaci 5 krzaczków. Namoczyłem Jasia - zero kiełkowania. Po prostu zgnił! To samo z pnącą szparagówką. Że nie wspomnę już o nędznych efektach ogórka i cukinii. 

Też mam problemy z fasolką w tym roku. Bardzo kiepskie kiełkowanie a to co wyrasta jest rachityczne albo same kikuty wychodzą z ziemi... Obgryzione.. tylko tyczna w miarę się udała i to nie wszędzie
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 kwie 2020, o 20:42
u mnie w tym roku bardzo słabo z fasolką szparagową, a zawsze uważałem ją za "żelazną" roślinę. Większość nasion w ogóle nie wykiełkowała, część której to się udało powoli się rozwija
-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Kontakt:
U mnie to samo. Jedna, dwie rośliny na rządek.
Może im pogoda nie sprzyjała podobnie jak innym ciepłolubnym w tym roku. Jeszcze można siać fasolkę. Ja dopiero wczoraj posiałam ,bo zwolniło się miejsce po sałacie. Mam jeszcze zapas mrożonej z poprzedniego roku. Nasionka namoczyłam dzień wcześniej, to jak siałam już miały kiełeczki. Nasionka rozsypałam pojedynczo na podstawce od doniczki i zalałam wodą na wys. ziarenek. Odmiana wczesna (czyli o krótkim okresie wegetacji) Elektra- mam ją pierwszy raz. Na opakowaniu pisze że wysiewać od poł. maja do poł. lipca.
-
- 100p
- Od: 12 sie 2019, o 14:54
- Kontakt:
U mnie było dokładnie to samo. Akurat jak zaczęły kiełkować to pojawił się mróz. Zostało kilka sztuk. Wysiałem drugi raz 2 tygodnie temu i wszystko ładnie zeszło.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 kwie 2020, o 20:42
w takim razie, jak tak mówicie, pojadę do ogrodniczego, kupię i posieję jeszcze raz fasolkę szparagową - jak się uda będzie na późniejszy zbiór