Moje kwiaty w hydroponice
- Teresa600
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam po dłuższej przerwie świątecznej.Nadszedł czas aby pokazać co dzieje się z roślinkami.Otóż szaleją jakby już była wiosna.Na początek różowy grudniaczek który bardzo szybko przekwitł teraz na nowo obsypuje się pąkami

sundaville od dłuższego czasu wypuszcza ogromne nowe pędy i ma jeden pąk kwiatowy

niestety nie mogę się pozbyć przędziorka, a może to nie to nie on?.....a wygląda to tak.Te białe plamy sa po oprysku preparatem.Może nasz Czarodziej obejrzy to jeszcze raz i coś doradzi.Dodam że żółkną tylko stare liscie i na starych od spodu są maleńkie czarne kropeczki których nie da się usunąć i wyłacznie na młodych pędach pojawia sie delikatna pajęczynka,widoczna na zdjęciu str.25

Na koniec moja duma "utopiony "storczyk w pełnym rozkwicie

Pozdrawiam wszyskich bardzo serdecznie

sundaville od dłuższego czasu wypuszcza ogromne nowe pędy i ma jeden pąk kwiatowy

niestety nie mogę się pozbyć przędziorka, a może to nie to nie on?.....a wygląda to tak.Te białe plamy sa po oprysku preparatem.Może nasz Czarodziej obejrzy to jeszcze raz i coś doradzi.Dodam że żółkną tylko stare liscie i na starych od spodu są maleńkie czarne kropeczki których nie da się usunąć i wyłacznie na młodych pędach pojawia sie delikatna pajęczynka,widoczna na zdjęciu str.25

Na koniec moja duma "utopiony "storczyk w pełnym rozkwicie

Pozdrawiam wszyskich bardzo serdecznie
- Teresa600
Gapa ze mnie zapomniałam o mojej Plumerii przedstawianej na str.19 .ktorą kupiłam na allegro i oczywiście przesadziłam do hydro.Nie wróżono jej nic dobrego, a ona wbrew złym prognozom zrzuciła prawie wszystkie stare liście i ...........proszę jak wygląda
.Prawie jej nie podlewałam,stoi sobie cały czas na parapecie południowym i ma wszystkich w nosie i rośnie 

- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Teresko
Zajrzałam zobaczyć kwiaty "podtopionego" storczyka :P Brawo! Pięknie się odwdzięczył
Może swojego podtopię, bo coś nie myśli by zabrać się w końcu do kwitnienia...
Wredota!
Co do sundaville to zdziwiłam się, że trzymasz ją w domu. Powinna być zimowana w jasnym, ale chłodnym miejscu - piwnica wskazana, rzadko podlewana, żadnego nawożenia . Jest to warunkiem obfitego kwitnienia latem.
Na początku marca trzeba mocno przyciąć i przestawić ją w cieplejsze miejsce. Do tego zadbać o dobrą wilgotność i zacząć nawozić.
W tej chwili ją na siłę pędzisz. Wiem, że kwiat piękny, ale urwij go i daj jej odpocząć te 2 mieś. w chłodzie.
Moja miała podobne objawy w tamtym roku. Trzymałam ją wtedy przez zimę w domu. Rzeczywiście wiele wskazuje na przędziorka. Weź roślinkę dokładnie pod lupę. Jeśli jest przędziorek, bez chemii raczej marne szanse na pozbycie się tego paskudztwa...
Z drugiej strony ta pajęczynka na młodych listkach nie musi być akurat od przędziorka. Wydaje mi się, że sundaville "tak właśnie mają" na młodych pędach. Bynajmniej moja tak ma , a przędziorka nie ma. :P
A żółte liście- mogą być też efektem suchego powietrza - tj. braku odpowiedniej wilgotności
Zajrzałam zobaczyć kwiaty "podtopionego" storczyka :P Brawo! Pięknie się odwdzięczył

Może swojego podtopię, bo coś nie myśli by zabrać się w końcu do kwitnienia...

Co do sundaville to zdziwiłam się, że trzymasz ją w domu. Powinna być zimowana w jasnym, ale chłodnym miejscu - piwnica wskazana, rzadko podlewana, żadnego nawożenia . Jest to warunkiem obfitego kwitnienia latem.
Na początku marca trzeba mocno przyciąć i przestawić ją w cieplejsze miejsce. Do tego zadbać o dobrą wilgotność i zacząć nawozić.
W tej chwili ją na siłę pędzisz. Wiem, że kwiat piękny, ale urwij go i daj jej odpocząć te 2 mieś. w chłodzie.
Moja miała podobne objawy w tamtym roku. Trzymałam ją wtedy przez zimę w domu. Rzeczywiście wiele wskazuje na przędziorka. Weź roślinkę dokładnie pod lupę. Jeśli jest przędziorek, bez chemii raczej marne szanse na pozbycie się tego paskudztwa...
Z drugiej strony ta pajęczynka na młodych listkach nie musi być akurat od przędziorka. Wydaje mi się, że sundaville "tak właśnie mają" na młodych pędach. Bynajmniej moja tak ma , a przędziorka nie ma. :P
A żółte liście- mogą być też efektem suchego powietrza - tj. braku odpowiedniej wilgotności
- Teresa600
Narine...bardzo się ciesze że zajrzałaś.Ja też zaczęłam wątpić czy to jest przędziorek na sundaville ,ponieważ była już kilkakrotnie spryskiwana róznymi preparatami i efekt pajęczynki wraca jak bumerang.Nawet pod duzo powiększającą lupa nie zauważyłam żadnych robaczków. Może faktycznie ona tak ma,ponieważ na młodych szczepkach dzieje się tak samo.Pragnę jednak wyjaśnić moje z nią postępowanie.Po prostu eksperymentuje z rośliną która od szczepki była trzymana w hydroponice i nie była wystawiana na zewnątrz.Poprzednie lata sundaville które rosły na balkonie w ziemi ani razu nie udało mi się przezimować.Po przeniesieniu do domu bardzo szybko padały i klapa.Wiec teraz metoda prób i błędów chce zobaczyć jak się zachowa roślina która cały czas jest w tych samych warunkach. Jej tak silny przyrost nie jest spowodowany nawożeniem.Ostatni raz dostała nawóz w granulkach w lipcu.To długoterminowy nawóz który rozpuszcza się bardzo powoli i daje się go raz na 4-5 miesięcy.Sadze ze składnik który powoduje kwitnienie już dawno się rozpuścił.Jednak za Twoją rada oberwę tej kwiat aby się zbytnio nie wysilała.Zacznę też częściej ja spryskiwać i obserwować co będzie się działo.Zastanawiają mnie tylko te czarne kropeczki od spodu liści ,mocno widoczne na zdjęciu ze str.25.Za jakiś czas skrócę też długie pędy i przesadzę do większej doniczki bo korzenie już dawno zaczęły wychodzić poza wkład
Narine bardzo dziękuję za wskazówki,a swojego storczyka raczej nie top
masz duże doświadczenie i na pewno zakwitnie
Narine bardzo dziękuję za wskazówki,a swojego storczyka raczej nie top

- katrina26
- 1000p
- Od: 14 sie 2008, o 12:44
Tereso nie przejmuj się tą niby pajęczynką na młodych przyrostach sundavilli, moja też tak ma, zobacz:
Zauważyłam że to jest dość lepkie i z tego pomocą wspina się po podpórkach.
Ja trzymam swoją dorosłą z balkonu w pokoju dziennym. Nie mam innego chłodnego miejsca dla niej Na razie nie wygląda najgorzej i mam nadzieję że tak zostanie.

-
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
Dziewczęta
moje sadzonki mają taką samą lepką pajęczynkę ,ale ona później znika jak są listki trochę starsze,więc chyba to nie jest groźne dla sadzonki.
moje sadzonki mają taką samą lepką pajęczynkę ,ale ona później znika jak są listki trochę starsze,więc chyba to nie jest groźne dla sadzonki.

pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków