Na działce jest zielono, szaleją chwasty po kilkudniowych deszczach rosną bez litości.
Irysy słabe, same liście, za to piwonie niewiarygodnie dorodne. W moim ogrodzie nic nie jest stałe. Niektóre rośliny, które zachwycały przez wiele lat nagle giną, np irysy syberyjskie ledwo zipią, a inne, przez lata mizeroty pięknieją , np piwonie.
Posadzone w 2015 nagle w tym roku nagle obudziły się, są zachwycające.
Działka jest nieosłonięta ani drzewami ani domami, obok jest duża łąka. Mróz w maju ściął paprocie, młode listki bukszpanów tawułki andersa, hosty. Irysy też z pewnością ucierpiały. Irysy lubią ciepło.

piwonie wow, niespodzianka

Kicek

jeszcze kwitną narcyzy

Lisico,
dzięki za odpowiedź i nazwy drzew i krzewów. Nie mogę co dzień patrzeć na drzewo i nie wiedzieć jak się nazywa, kim jest.
Zaraz mi lepiej jak wiem, że to wiąz i na dodatek holenderski. Dużo obcokrajowców w nowym ogrodzie się znalazło, bo i cedr libański i jarząb szwedzki.
Irysy słabo się zapowiadają. Zobacz jak wyglądały wczoraj.
"Wojsko"

Są też i takie, chorują. Nowości z 2018 roku nie rozrastają się są mizerne

Fiku Miku,
Gdynia, to faktycznie blisko mnie. Jesteśmy zatem sąsiadkami.
Niezawodne w moim ogrodzie są liliowce, zachwaszczone niemiłosiernie w tym roku. Dużo pracy do wykonania, mało czasu i żałosne efekty gotowe.

Irysy mają przemarznięte pąki.

Madziugos

Nie miałam nic złego na myśli, wprost przeciwnie. W mojej opinii masz dużą wiedzę botaniczną, chodząca encyklopedia ze specjalnością drzewa i krzewy iglaste oraz liściaste. Bo jak nie kto to my, tzn Ty

Nigdy nie wpadłabym na to, że ten szczupły to cedr, myślałam że to modrzew. Wielkie dzięki za podpowiedź.

Jarząb szwedzki to dość popularne drzewo, też się zgadza.
wiąz holenderski Wredei - jest piękny, limonkowo cytrynowy

jarząb szwedzki

cedr libański 'Glauca'

Cymo
dobrze to ujęłaś. Ogród już jest gotowy. Nie wiele trzeba tu zmieniać. Uporządkować jedynie niektóre zakątki i pozostawić taki jak jest. Można dodać trochę sezonowego koloru. Myślę że azalie by się tu dobrze wkomponowały i klonik palmowy.
Podoba mi się zestaw klonik z azalią i paprotką. Trochę po japońsku.
Przedogródek jest idealny , nic tu robić nie trzeba, jedynie bukszpany przyciąć.

magnolia nadal kwitnie

Moje nowe pomysły - azalia wielkokwiatowa 'Cecile'

Jakże piękne truskaweczki

Mamy nawet wieloryba w wodzie

RH nadal w pąkach

Pozdrawiam wszystkich serdecznie, Jola