Truskawki choroby i szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Truskawki - choroby,szkodniki
Ja kupiłam 25 kg za około 100 zł. łącznie z przesyłką , skorzystałam z darmowej .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 cze 2021, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co się dzieje z moimi truskawkami??
Cześć wszystkim, mam ogromy problem z truskawkami. Część krzaczków zatrzymała się w rozwoju, liście pozawijane do góry, niektóre całkiem oklapły. Były pryskane jakieś 7 tygodni temu Select Super 120 EC na chwasty jednoliścienne i jakieś 3 tygodnie temu Signum na grzyba. Oba środki mają rejestrację dla truskawek i były stosowane w odpowiednim czasie więc nie powinny zaszkodzić. 22 maja sąsiad za miedzą pryskał ziemniaki od chwastów. Więc mam obawy ,że to nie choroba tylko uszkodzenia herbicydami jakie jest wasze zdanie? Na zdjęciu 1 krzaczek zdrowy i jeden uszkodzony.

Foto duże: https://images91.fotosik.pl/509/666ed8b0ccf3c321.jpg

Foto duże: https://images91.fotosik.pl/509/666ed8b0ccf3c321.jpg
Ja bym bardziej stawiała na podgryzienie przez pędraki. Gdyby to była sprawka sąsiada to ten krzaczek obok wyglądałby tak samo. Poświęć jedną, wyrwij i sprawdź czy nie ma pod nimi pędraków albo opuchlaków.
dexter2021 Gdyby ich sięgnął oprysk herbicydem to krzaczki najbliżej granicy z sąsiadem byłyby najbardziej uszkodzone. Następne po kolei byłyby stopniowo mniej uszkodzone. Ponieważ czym dalej tym mniej zawiało oprysku. Miałam raz taką sytuację bo też warzywnik graniczy z polem sąsiada. Jeżeli padają u Ciebie wybiórcze krzaki w środku zagonka to może być wina szkodników- tak jak pisze jagusia111 . Jeszcze mi się pomyślało, że może ich nieumiejętnie opryskałeś i np. na niektóre krzaczki padło za dużo oprysku który sam robiłeś. Albo tak samo jeżeli ich nierówno podsypałeś/podlałeś nawozem(jeżeli stosowałeś). To te co dostały za dużo mogą się spalić -objawy też pasują.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 cze 2021, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć!
Czy możecie pomóc mi zidentyfikować takie stworzenia chodzące pod liśćmi? Póki co, nic nie zeżerają i mają wielkość mniej więcej kleszcza (są mniejsze i większe, czarne i zielone). Nie wiem czy to mączniak, wygląda też trochę jak kwieciak malinowiec, ale jest bardziej "pająkowaty". Zastanawiałam się też, czy to nie zwykłe kleszcze (ale na 3 piętrze?). Jestem początkującym ogrodnikiem i niestety nie mam jeszcze na tyle wiedzy, aby rozpoznać.
Sadzone na balkonie w połowie maja, w ziemii uniwersalnej, nie nawożone jeszcze i nie pryskane niczym. Zdjęcia poniżej.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc!

Czy możecie pomóc mi zidentyfikować takie stworzenia chodzące pod liśćmi? Póki co, nic nie zeżerają i mają wielkość mniej więcej kleszcza (są mniejsze i większe, czarne i zielone). Nie wiem czy to mączniak, wygląda też trochę jak kwieciak malinowiec, ale jest bardziej "pająkowaty". Zastanawiałam się też, czy to nie zwykłe kleszcze (ale na 3 piętrze?). Jestem początkującym ogrodnikiem i niestety nie mam jeszcze na tyle wiedzy, aby rozpoznać.
Sadzone na balkonie w połowie maja, w ziemii uniwersalnej, nie nawożone jeszcze i nie pryskane niczym. Zdjęcia poniżej.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc!

mauer1 może grad był? Poczytaj też o psowaczu różanym.
TruskaHalk te zielone to wyglądają na mszyce, ale te czarne większe jeśli mają długie ryjki (nie widać na zdjęciu) to może być tutkarz truskawkowiec. Może być też opuchlak. Do kwieciaka też z daleka podobne, ale pora trochę nie ta. Złap jednego i zrób mu zbliżenie. Mączniak to choroba grzybowa więc na nóżkach po liściu nie biega
)
TruskaHalk te zielone to wyglądają na mszyce, ale te czarne większe jeśli mają długie ryjki (nie widać na zdjęciu) to może być tutkarz truskawkowiec. Może być też opuchlak. Do kwieciaka też z daleka podobne, ale pora trochę nie ta. Złap jednego i zrób mu zbliżenie. Mączniak to choroba grzybowa więc na nóżkach po liściu nie biega

Wertycylioza truskawki. Choroba grzybowa truskawki. Najczęściej występuje w pierwszym roku po posadzeniu. Daje o sobie znać w czasie suchej i upalnej pogody. Najpierw zasychają najstarsze liście, a potem cała roślina. Na przekroju widoczne są smugi porażonych wiązek przewodzących. Lekarstwa nie ma poza usuwaniem zarażonych egzemplarzy.
To antraknoza truskawki. Choroba grzybowa truskawki, porażająca zarówno krzaki jak i owoce. Na owocach występują takie właśnie charakterystyczne plamy. Chorobie sprzyja ciepła i wilgotna pogoda. Jest dość groźna bo powoduje znaczne straty w plonie.