Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8
Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8
Wiem że się sieje wcześnie, ale jakoś naszło mnie dopiero w maju na chilli. Myśle że w warunkach pokojowych coś tam do września się urodzi, ale zaskoczył mnie tempo. Postanowiłem że jak podrosną i będą miały liście to przepikuję je do lepszej ziemi bo chyba też tu jest problem bo ta co mam z tego co widzę mocno się zbija a w takiej torfowatej chyba im lepiej z tego co widzę bo wysadziłem też siewki to zbiorniczków z taką ziemią i widzę że sa o wiele żywsze niż piri piri rosnące innej glebie.
- Balykan
- 200p
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w tym roku postawiłem na śladową ilość papryczek w szklarni, bo mam jeszcze zapasy z zeszłorocznych i tak padło na jedną Habanero Red, jedną Hungarian Wax i trzy Serrano - ot tak do jedzenia na bieżąco. Niestety kilka dni po posadzeniu, coś mi obgryzło i zjadło trzy sadzonki prawie do samej ziemi.
Zastawiłem przy paprykach łapkę na myszy i złapał się jakiś gryzoń, chyba nornica. Pierwszy raz miałem taki przypadek, a papryczki mam od kilkunastu lat. W przyszłym sezonie będę jakoś zabezpieczał sadzonki...

Zastawiłem przy paprykach łapkę na myszy i złapał się jakiś gryzoń, chyba nornica. Pierwszy raz miałem taki przypadek, a papryczki mam od kilkunastu lat. W przyszłym sezonie będę jakoś zabezpieczał sadzonki...
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Arash37 pisze:Mogę już przesadzać paprykę jalapeno do gruntu? Temperatura w najbliższych dniach w nocy ma nie spadać poniżej 12 stopni. Jakie stanowisko jej zapewnić? Maksymalne nasłonecznienie czy woli półcień?

Zdecydowanie tak.
Jalape?o niezbyt dobrze znosi pełne słońce - zdecydowanie lepiej czuje się w tzw. jasnym cieniu

Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
"Trinidad scorpion butch taylor" na południowym balkonie od 1 czerwca.

Słabo widać na zdjęciu, ale myszyce możesz bardzo szybko zauważyć pod liśćmi. Siedzą rodzinnie w gromadkach obok siebie. 

Pozdrawiam, Krzysiek
A tak w ogóle to Witajcie ponownie. Niektórzy mogą mnie kojarzyć jak kilka lat temu uczyłem się od was jak uprawiać Chili.
Zjadła mi wtedy mszyca fajny okaz i się poddałem, ale po latach postanowiłem spróbować jeszcze raz i zasadziłem 3 sadzonki z tym, że jedna mnie zaskakuje co raz bardziej. Wysiewane w tym samym czasie, a wzrostem powaliła wszystkie na głowę dodatkowo rosną jej ogromne liście!
Kupiłem Cyklona - podobno takie polskie Jalapeno. Nie mogę doczekać się owoców. Roślinka piękna i zdrowa, warto było poczekać.
Zdjęcia z przed kilku dni:

Dzisiejsze:

Tej większej nie przycinałem wcale, a dwie pozostałe na próbę przyciąłem razem z kwiatkami, żeby zobaczyć jak się rozbuja na boki i czy warto.
Zjadła mi wtedy mszyca fajny okaz i się poddałem, ale po latach postanowiłem spróbować jeszcze raz i zasadziłem 3 sadzonki z tym, że jedna mnie zaskakuje co raz bardziej. Wysiewane w tym samym czasie, a wzrostem powaliła wszystkie na głowę dodatkowo rosną jej ogromne liście!
Kupiłem Cyklona - podobno takie polskie Jalapeno. Nie mogę doczekać się owoców. Roślinka piękna i zdrowa, warto było poczekać.

Zdjęcia z przed kilku dni:

Dzisiejsze:

Tej większej nie przycinałem wcale, a dwie pozostałe na próbę przyciąłem razem z kwiatkami, żeby zobaczyć jak się rozbuja na boki i czy warto.

Pozdrawiam, Krzysiek
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jakie masz podłoże w doniczkach? Jakoś dziwnie wygląda...
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Zwykła ziemia do kwiatów i warzyw z biedronki przysypana piaskiem, ponieważ miałem problem z ziemiórkami przez Fiskusa 
Największa roślinka stoi w pokoju i jest zdrowa, a te dwie mniejsze wystawiłem na balkon i już mszyca je dorwała... Okropne szkodniki.
Macie jakiś sprawdzony sposób na te robale, wykańczają mnie już...

Największa roślinka stoi w pokoju i jest zdrowa, a te dwie mniejsze wystawiłem na balkon i już mszyca je dorwała... Okropne szkodniki.
Macie jakiś sprawdzony sposób na te robale, wykańczają mnie już...

Pozdrawiam, Krzysiek
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

W tym roku szczególnie dużo mszyc - istna plaga.
Próbuj różnych sposobów, ja walkę rozpoczynam metodami ekologicznymi...np opryski z czosnku, cebuli itp
Pozdrawiam, Mirek
Ja w ogóle na początku to zakupiłem taki preparat jak "karate spray" firmy Sumit (taki środek w sprayu do bezpośredniego stosowania ), ale efektów nie widziałem, potem zrobiłem sobie domowy środek opryskowy z wody i czosnku, ale też guzik pomógł. W końcu się wkurzyłem. wywaliłem całą starą ziemię, keramzyt itp, przepłukałem skrzynkę wodą, dałem nowy keramzyt, nową ziemię. Papryczki polałem prysznicem ze wszystkich stron, wraz z korzeniami a potem spryskałem je kolejnym domowym specyfikiem tym razem na bazie wody i octu. Wsadziłem je na nowo do ziemi. Do tej pory jeszcze potem z 2 razy je psikałem tym roztworem i na razie z tego co widzę problem chyba zanknął.
Kurczę tyle sposobów, a żaden w stu procentach nie jest skuteczny...
Też psikałem roztworem z cebuli i pomógł na chwilę. Mam zamiar teraz przemyć dokładnie każdy liść i łodygę wodą z mydłem, a na koniec popsikam jeszcze jak kolega wyżej roztworem z octem - dzięki może to pomoże
.

Też psikałem roztworem z cebuli i pomógł na chwilę. Mam zamiar teraz przemyć dokładnie każdy liść i łodygę wodą z mydłem, a na koniec popsikam jeszcze jak kolega wyżej roztworem z octem - dzięki może to pomoże

Pozdrawiam, Krzysiek
Potwierdzam, że mszyc w pyte
Czarnych kilka sztuk obsiadło wierzchołek jedynego habanero, ale mokrym delikatnym pędzelkiem je zdejmuję póki co.

Nie wiem czy to po mydle czy po occie 1/1 listki zmarniały, przebarwiły się i oklapły.
No to pozbyłem się mszyc, razem z roślinką ^^
No to pozbyłem się mszyc, razem z roślinką ^^
Pozdrawiam, Krzysiek
Re: Papryka ostra
Jak tam wasze papryczki Cyklon?
U mnie pojawiło się kilka kwiatków, zapylałem palcem, ale po czasie i tak same odpadają. Nie wiem czy to znak, że roślina jest jeszcze za młoda i nie jest gotowa by zawiązać owoce? Staram się jej nie przelewać i podlewam regularnie aż delikatnie przeschnie.

U mnie pojawiło się kilka kwiatków, zapylałem palcem, ale po czasie i tak same odpadają. Nie wiem czy to znak, że roślina jest jeszcze za młoda i nie jest gotowa by zawiązać owoce? Staram się jej nie przelewać i podlewam regularnie aż delikatnie przeschnie.

Pozdrawiam, Krzysiek